kwiatech Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Łukasz_P napisał: W 820 wybierasz rodzaj kolarstwa, więc pewnie na tej podstawie układa trasę. Ale nie przy nawigacji, tylko ogólnie przy aktywności. Profile na rozne typy rowerow to wiem, ze sa. Mozna wtedy wrzucic rozne pulpity, dane itp. Fajna sprawa Mnie interesuje stricte nawigacja i mozliwosc wybrania rodzaju trasy (mtb, szosa itp). Edytowane 30 Lipca 2019 przez kwiatech
Łukasz_P Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) Więc tak jak napisałem, w przypadku ustalania trasy nie masz nigdzie takiego „pytania”. Więc nie wiem czy czasem nawi nie sprawdza tego, jaki aktualnie profil jest ustawiony. Natomiast jak w GC na kompie tworzysz trasę, to wybierasz jaki jest typ aktywności (bieg, kolarstwo szosowe, górskie itd.). Edytowane 30 Lipca 2019 przez Łukasz_P
eathan Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Opublikowano 30 Lipca 2019 Nieśmiało dodam, że w Strava można już mobilnie projektować dokładne trasy. Potem przez odpowiednią aplikację pobrać do garmina. Działa bardzo fajnie.
dfq Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) Sprawa jest prosta. Nawigacja przy wyliczaniu trasy korzysta z ustawień wybranego profilu. Nie ma problemu by przed wybraniem trasy do nawigacji zmienić ustawienia w profilu albo utworzyć osobne profile :jazda szosowa, jazda gorska ( te są ) jazda na zmiennej nawierzchni itp. Nawet jeśli utworzysz na GC trasę z inną aktywnością to i tak przy przeliczaniu w urządzeniu skorzysta z ustawień aktualnego profilu i trasa moze sie nieco roznic od tej w GC.Tak to biega. Edytowane 30 Lipca 2019 przez dfq
kwiatech Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) 11 godzin temu, dfq napisał: Sprawa jest prosta. Nawigacja przy wyliczaniu trasy korzysta z ustawień wybranego profilu. Nie ma problemu by przed wybraniem trasy do nawigacji zmienić ustawienia w profilu albo utworzyć osobne profile :jazda szosowa, jazda gorska ( te są ) jazda na zmiennej nawierzchni itp. Nawet jeśli utworzysz na GC trasę z inną aktywnością to i tak przy przeliczaniu w urządzeniu skorzysta z ustawień aktualnego profilu i trasa moze sie nieco roznic od tej w GC.Tak to biega. No i o taką odpowiedz mi chodziło. Dziękuję!!! Edytowane 31 Lipca 2019 przez kwiatech
JKarolus Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Kilka uwag odnośnie Garmin Edge530. Ustawiłem na jednych z ekranów Edge 530, pola związane z dokładnością GPS oraz poziomem sygnału. Są to natywne wartości z urządzenia, a nie z aplikacji Connect IQ. Zauważyłem, że niezależnie od terenu (las, góry, doliny nawet wewnątrz domu!) i wyboru systemu satelitów GNSS (albo czysty GPS albo GPS+Glonass/Galileo) zawsze widzę dokładność 3m i maksymalny sygnał czyli 5 kresek. W przypadku kiedy poruszamy się dolinami lub w lesie liczba satelitów z założenia jest mniejsza zatem pozycja musi być wyznaczona z mniejszą dokładnością i na ekranie licznika powinno to być pokazane. Wgrałem ostatni upgrade firmware 2.42 Beta do GPS ze strony Garmina ale problem nadal występuje. Nie chodzi mi o to, że chcę widzieć dokładność pozycji co do centymetrów. Zastanawia mnie tylko fakt, że niezależnie ile Edge530 widzi satelitów zawsze pokazuje tę dobrą dokładność 3m. Stąd moja wątpliwość czy system GPS w tym Garminie działa poprawnie bądź też czy pokazuje poprawne wartości, bo niezależne testy potwierdzają raczej słabszą dokładność wyznaczania pozycji mimo zastosowania nowego chipsetu od Sony. Czy ktoś zaobserwował podobne zachowanie na swoim Garminie 530? Na forum Garmina podobne zachowanie zostało potwierdzone dla modelu Edge 830. Zrobiłem też test w piwnicy gdzie sygnał prawie nie dochodzi. Obok Edge530 leży Samsung S7 z Locus PRO. Jak widać sygnał Edge530 2 kreski ale dokładność nadal 3m. Locus PRO w takich warunkach pokazuje dokładność około 100m... Druga sprawa. Mimo załadowania aktualnej wersji firmware 3.50 nadal zdarzają się restarty podczas jazdy co jest mocno frustrujące. Tak więc jeszcze długa droga do stabilnego oprogramowania tego modelu. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez JKarolus
pavello Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 22 godziny temu, JKarolus napisał: Zastanawia mnie tylko fakt, że niezależnie ile Edge530 widzi satelitów zawsze pokazuje tę dobrą dokładność 3m Jest to maksymalna realna dokładność osiągana przez konsumenckie urządzenia GPS. Jeśli pokazuje mniej niż 3m to jest to przybliżona wartość po jakiś korektach/dodatkowych obliczeniach.
Kostek72 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 mam 820, zrobiłem szczebel w kampinosie wyszlo 75 km z navi i ciągłym podświetleniem na 40%. łącznie jazdy 4.24h. Na postojach wyłączałem. Pod domem mialem 23% baterii. Pytanie co robie źle że wam tak dobrze trzyma a mi nie.
eathan Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 3 godziny temu, Kostek72 napisał: mam 820, zrobiłem szczebel w kampinosie wyszlo 75 km z navi i ciągłym podświetleniem na 40%. łącznie jazdy 4.24h. Na postojach wyłączałem. Pod domem mialem 23% baterii. Pytanie co robie źle że wam tak dobrze trzyma a mi nie. U mnie ostatnio 820 zaczęła zachowywać się bardzo podobnie. 70 km i bateria na poziomie 30%. Wcześniej było znacznie lepiej. Nie wiem czy to wina jakieś ostatniej aktualizacji. W każdym razie jest to mocno irytujące.
Łukasz_P Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Mi tyle 820 trzyma od początku. Wczoraj po 3,5h jazdy z navi zostało mi 37%. Wyłączone podświetlenie (nie widzę potrzeby używania w dzień), podpięty pas HR i miernik mocy. Dlatego na trasy +5h bez power bańka się nie ruszam.
cichy300 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Panowie czyli jedyna roznica miedzy 530 a 830 to to ze w 830 mozna nawigowac bezposrednio z urzadzenia bez koniecznosci laczenia ze smartphonem? Czy sa jeszcze jakies roznice
Cris92 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Z tego co znalazłem to w 830 można nawigować dokładnie pod wskazany adres (ulica, numer domu) oraz do Points of Interest, czyli na przykład na stację benzynową, dworzec PKP etc. Jednak ile razy będziesz tego używał? Na to pytanie odpowiedz sobie sam. Ja jednak częściej chyba kliknę dany punkt na mapie, niż podam adres. Podobną opinię znalazłem u DCRainmaiker, że jednak najczęściej nawiguje do punktu, a tylko kilka razy używał funkcji nawigacji pod adres. Dla mnie to chyba zbyteczne i raczej nie koniecznie warte dopłacenia 400zł. No i 830 jest dotykowa, a 530 nie. Póki co chyba ze wszystkich komputerków rowerowych typu Bolt, Roam, 530 i 830 najbliżej mi do 530.Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka
cichy300 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 A jak wyglada nawigacja w 530? Na urzadzeniu wybieram punkt do ktorego chce sie dostac czy robie to przez aplikacje w tel?
kwiatech Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) 14 minut temu, cichy300 napisał: A jak wyglada nawigacja w 530? Na urzadzeniu wybieram punkt do ktorego chce sie dostac czy robie to przez aplikacje w tel? Z tego co czytałem to z urządzenia można na mapie wybrać punkt gdzie chcesz jechac, a jak pod konkretny adres to przez apke garmin c. lub np komoot. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez kwiatech
sentio Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 New Edge 530 and 830 Version 4.10 Now Available Firmware version 4.10 for the Edge 530 and 830 is now available. This update can be downloaded through Garmin Express or Garmin Connect Mobile. Changes made from version 3.50 to 4.10: Made visual improvements to ClimbPro, including more granular coloring on the ClimbPro chart and the ability to preview future climbs. Made ClimbPro a separate screen in the timer loop, so the elevation screen is still available during a climb. Fixed issues with ClimbPro that caused the climb or list screens to display improperly. Added new ClimbPro messages to activity FIT files. Changed the Incident Detection setting to be set for each activity profile, and defaulted the setting to OFF for Mountain and E-Mountain profiles where false positives can be more likely due to terrain and riding style. Fixed an issue where Incident Detection could get re-enabled if the user has emergency contacts listed in Garmin Connect. Fixed an issue where prompts could appear over the Incident Detection alert, so it could not be acknowledged by the user. Added the ability to disable the ForkSight page that appears when you stop during a Mountain activity. Added the ability to turn off Grit, Flow, and Jump recording in FIT files for Mountain and E-Mountain activity profiles. Added the ability to turn off jump alerts in Mountain and E-Mountain activity profiles. Jumps will still be recorded in the FIT file but you will not be alerted during your ride. Improved the MTB Navigation interface to utilize the new Riding Area and parking lot data available in the 2019.10 Trailforks map. Fixed an issue where the map zoom and orientation were not properly returning to their original values after the ForkSight page was displayed in a Mountain activity. Fixed some map drawing issues with the latest 2019.10 Trailforks maps. Started using 7-day GPS ephemeris data instead of 3-day data, to improve positioning when new ephemeris data is not available. Added protections against injecting bad GPS ephemeris data that could come from older versions of Garmin Express. Fixed issues with popularity routing. Fixed an issue that could cause the device to generate large activity files and freeze during navigation. Fixed an issue where the battery would not charge to 100%. Increased the minimum sharp bend warning speed to 15mph. Fixed an issue causing erroneous FTP values. Modified the FTP test to lap at the end instead of stopping the timer so the ride will continue to record when the test completes. Fixed incorrect automatic gear selection for Di2 shifters. Fixed an issue where Di2 battery empty was improperly reported as eBike battery empty. Fixed issues with the cycling dynamics page. Added the ability to choose between two different radar tones. Fixed a display issue with the power zone chart. Fixed some display issues with the lap summary data screen. Improved the interface for editing data fields on the map screen. Added extra layout options to the map page to support a larger elevation profile. Made improvements to the elevation profile for segments embedded in a course. Fixed an issue where Connect IQ data fields could only be added to the current activity profile. Implemented better user feedback to convey the LiveTrack status. Improved overall device stability.
skrzypol Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Cały czas testuje w miarę możliwości moją 530 i mam uwagi/pytania: 1. Zauważyłem że jak sparuje Garmina z telefonem po bluetooth to po jakimś czasie około 30-60 minutach następuje rozłączenie - nie wiem co może być tego przyczyną? 2. Przy dłużej jeździe po około 2h otrzymuje komunikat na garminie, że Virtual partner został zakończony - gdzie tą opcję wyłączyć, nie potrzebuje virtualnego partnera bo jeżdżę tak jak lubię bez ścigania się z widmem ? 3. Używacie automatycznego podświetlania ja póki co tak, ale czy jak to wyłączę to faktycznie bateria wytrzyma dużo więcej? Testowaliście to w praktyce? a tak poza tym urządzenie działa bardzo dobrze, prowadzi po śladzie aż miło
piatpif Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Czy do 530/830 jest możliwość wgrania GPXa przez BT będąc offline (tzn bez netu)? Tzn. wyznaczam trasę na Locusie używając BRoutera i chce ją wgrać do Edga. Używam Bolta i niestety apka nie wrzuca GPX na licznik nie mając netu.
piatpif Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 W dniu 8.08.2019 o 18:23, dfq napisał: Jest możliwość A możesz coś bliżej powiedzieć jak to zrobić? Gimporter? Nie działa podobno po ostatniej aktualizacji firmwaru https://forums.garmin.com/developer/connect-iq/f/discussion/167402/breakage-of-makewebrequest-from-http-localhost
dfq Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Locus- OUT FIT, Locus-IN FIT działa na 100% Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez dfq
piatpif Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 W dniu 10.08.2019 o 19:11, dfq napisał: Locus- OUT FIT, Locus-IN FIT działa na 100% Tak eksport/import plików FIT z/do Locusa działa. Ale jak wysłać taki plik do Garmina gdy jesteś w czarnej d.. i nie masz netu?
lor3ddr8d Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Mam pytanie odnośnie segemtów live na 830. Skonfigurowałem wszystko ale jak z aplikacji Garmin Connect chce dodać najbliższe do ulubionych (podobno tak trzeba zrobić, żeby mieć podgląd segmentu live) to przekierowuje mnie na stronę stravy i mam jakieś dwa ze Zwifta, nigdzie nie widzę opcji żeby zmienić lokalizację. Na samym urządzeniu pokazuje mi najbliższe i mogę je oznaczyć gwiazdką. Pytanie tylko co segmentami, które będą dalej od miejsca startu.... Czy da się jakoś dodać segmenty z zaplanowanej trasy, żeby były wyświetlane na żywo ?
jaro0011 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 7 godzin temu, lor3ddr8d napisał: Mam pytanie odnośnie segemtów live na 830. Skonfigurowałem wszystko ale jak z aplikacji Garmin Connect chce dodać najbliższe do ulubionych (podobno tak trzeba zrobić, żeby mieć podgląd segmentu live) to przekierowuje mnie na stronę stravy i mam jakieś dwa ze Zwifta, nigdzie nie widzę opcji żeby zmienić lokalizację. Na samym urządzeniu pokazuje mi najbliższe i mogę je oznaczyć gwiazdką. Pytanie tylko co segmentami, które będą dalej od miejsca startu.... Czy da się jakoś dodać segmenty z zaplanowanej trasy, żeby były wyświetlane na żywo ? Ja ulubione segmenty zaznaczam na stravie i tyle. Potem Garmin Connect to sobie synchronizuje i pobiera do urządzenia.
lor3ddr8d Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 No dobra, w My segments mam: Alpe D'Huez RunMarathon de Paris w Segment Explore mam segmenty w okolicy, ale nie mam możliwość ich oznaczenia.
Rekomendowane odpowiedzi