Skocz do zawartości

Tubeless jak zrobić samemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, ale załóżmy, że nie mam czasu czekać na przesyłkę z ali - czy dopisek MTB w tych wskazanych przeze mnie to tylko marketing i normalnie mogę je zamówić i u mnie będą pasować? 

O co chodzi z tymi wkładami do zaworu, że sprzedają je osobno?

Strzykawka - dziękuję za poradę. 

Opublikowano
12 minut temu, neonAPSC napisał:

O co chodzi z tymi wkładami do zaworu, że sprzedają je osobno?

Są dostępne bo czasem trzeba wymienić ,jak kupuję w stacjonarnym sklepie po 2 ziko

Opublikowano

A wentyle do Tubeless'ów no są drogie u nas także albo musisz wydać 40-50 złotych albo czekać, najlepiej jak końcówkę mają stożkową nie prostokątną czy kwadratową :) 

Opublikowano

-na ali jeśli sklep ma dużo gwiazdek i dobre opinie to przyjdzie szybko.

-jedna paczka była tylko 3 dni w drodze-ale wtedy była jakaś akcja ogólna -expresem wszystkie szły.

-wolałbym zaczekać i kupić 2 pary niż w polsce za 50-zeta-za zaoszczedzone wybralbym w polsce dobre mleko-po co przeplacać...

palić sie przecież nie pali...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Teraz pytanie z innej beczki. Od jakiegos czasu obserwuje na ściance bocznej opony pojawiajace się malutkie, przezroczyste kropelki. Zostawiają lekko tłusty ślad po sobie jak je zetre. Orientujecie się co to może być? Czy to jest mleko wychodzące na wierzch? Mniej wiecej tak to wyglada na zdjęciu. Te krople są też lekko lepkie.

IMG_20190521_182815.jpg Edytowane przez Fimala
Opublikowano

Pewnie mleko Ci wycieka przez oponę. To opona pod tubeless'y?

Opublikowano
1 godzinę temu, Kruk napisał:

Pewnie mleko Ci wycieka przez oponę. To opona pod tubeless'y?

Tak, opona pod Tubelessy. Hmm gdyby to bylo mleko to nie miało by barwy białej? 

Opublikowano

Wiesz, jak przejdzie przez gumę opony to pewnie zmienia barwę.  Ale czemu cieknie to  nie wiem.

Opublikowano
1 minutę temu, Kruk napisał:

Wiesz, jak przejdzie przez gumę opony to pewnie zmienia barwę.  Ale czemu cieknie to  nie wiem.

Ale ciśnienie trzyma normalnie. Zastanawiam się czy jest się czym martwic po prostu. 

Opublikowano

Może po prostu opona się uszczelnia, ma mikro kanaliki przez które wydostake się mleko

To taka teoria spiskowa

Opublikowano
11 minut temu, piter614 napisał:

Może po prostu opona się uszczelnia, ma mikro kanaliki przez które wydostake się mleko

To taka teoria spiskowa

Na MTBR wyczytałem, że to raczej normalna rzecz i się tym nie przejmować. :D

Opublikowano

też mi się tak wydaję, możesz ewentualnie dolać z 15 ml mleka w razie co :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano
Na MTBR wyczytałem, że to raczej normalna rzecz i się tym nie przejmować.
Mam dwie opony tubeless od pół roku i w jednej mam to samo.
Na bocznych ściankach pojawia się wilgoć, która nie zasycha. Po ztarciu pojawia się ponownie.
Nic z tym nie zrobisz i mozliwe, że nie uszczelni się to nigdy, ale poza wyglądem nie przeszkadza to za bardzo.
W obu oponach dolewam tyle samo mleka i w środku obie wyglądają identycznie.
  • Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kruk napisał:

Jaki to model opony?

W moim przypadku to WTB Riddler.

Opublikowano

Nooo to nie jest podstawowa opona tubeless... ciekawe.

Opublikowano
5 godzin temu, Fimala napisał:

Teraz pytanie z innej beczki. Od jakiegos czasu obserwuje na ściance bocznej opony pojawiajace się malutkie, przezroczyste kropelki. Zostawiają lekko tłusty ślad po sobie jak je zetre. Orientujecie się co to może być? Czy to jest mleko wychodzące na wierzch? Mniej wiecej tak to wyglada na zdjęciu. Te krople są też lekko lepkie.

IMG_20190521_182815.jpg

Na wierzch wychodzi sama woda. Płynny lateks jest zbyt gęsty żeby przejść przez pory w oponie. A zjawisko normalne choć nie jest regułą. Po prostu opona nie jest szczelna to przez pewien czas będzie się pocić. Jak długo, to zależy od mleczka jakie używasz.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 16.04.2019 o 10:41, w0jta5 napisał:

Pytanie teraz dotyczące obręczy - u mnie są zwykle obręcze. Opony również nie są TR.

Czy mogę próbować tylko uszczelnić obręcz na nyplach i zakładać oponę, czy tylko Ghetto tubeless wchodzi w grę?

Widzę, że nie dostałeś odpowiedzi. A mnie również ciekawi czy da się to zrobić na zwykłych obręczach (bo czemu nie). Sprawdziłeś? Udało się?

A może ktoś podpowie? Kupiłem synowi Rocket Ron'y i chciałbym od razu zrobić bezdętki (po ostatniej przygodzie z akacjami). Obręcze niestety są jakieś sygnowane przez Kross'a.

Taśma, opona, wentyl i pompowanie czy coś jeszcze powinienem zrobić z taką obręczą?

Opublikowano

Jeśli nie jest to obręcz TR to masz 50 na 50% szans, ponoć dobry sposób na takie obręcze to Ghetto tubeless sposób.

Opublikowano
51 minut temu, Kruk napisał:

Jeśli nie jest to obręcz TR to masz 50 na 50% szans

Ale generalnie jest szansa? No to próba nie strzelba - sprawdzę i może się uda. A jak nie to wtedy pomyślę o Ghetto tubeless. Zamawiam mleko i działam (resztę mam). Czy tą opaskę która jest oryginalnie pod dętkę to mam ściągnąć czy na to naklejać taśmę?

Opublikowano

Ponoć jest, przy takich obręczach warto mieć kompresor, wlać trochę więcej mleka i można dać dwa razy taśmy na obręcz aby opona ciaśniej weszła :) Niee no taśmę naklejasz na obręcz, tylko ją dobrze odtłuść aby taśma mocno złapała :)

Opublikowano
Ale generalnie jest szansa? No to próba nie strzelba - sprawdzę i może się uda. A jak nie to wtedy pomyślę o Ghetto tubeless. Zamawiam mleko i działam (resztę mam). Czy tą opaskę która jest oryginalnie pod dętkę to mam ściągnąć czy na to naklejać taśmę?
Jest szansa. Mój kumpel ostatnio zrobił tubeless na zwykłej feldze i zwykłej oponie i działa mu bez problemu.
50/50%
Opublikowano
11 godzin temu, bbc napisał:

A może ktoś podpowie? Kupiłem synowi Rocket Ron'y i chciałbym od razu zrobić bezdętki (po ostatniej przygodzie z akacjami). Obręcze niestety są jakieś sygnowane przez Kross'a.

Taśma, opona, wentyl i pompowanie czy coś jeszcze powinienem zrobić z taką obręczą?

Da radę. Kilka sezonów przejeździem na zwykłej obręczy Mach1 Neo Disc z Rocket Ron'ami i opaską z... taśmy izolacyjnej. Kwestia jakości rantów opon. Powinny być jak najbardziej gładkie bez jakichś guzów i pozostałości po formie. Jeśli coś odstaje to to wygładzasz. Zanim nalejesz mleczka zrób test. Pompowanie zrób bez zaworu (jeśli możesz wykręcić) a ranty zmocz wodą z płynem do naczyń. Kompresor bardzo się przyda ale nie jest konieczny, bo jak pisałem wszystko zależy od opony. 

10 godzin temu, bbc napisał:

Czy tą opaskę która jest oryginalnie pod dętkę to mam ściągnąć czy na to naklejać taśmę?

Ściągnij.

Opublikowano

W takim razie spróbuję. Dzięki za wszystkie rady. Zamówię mleko i może w następny weekend sprawdzę czy się uda. Oczywiście dam znać jak poszło.

Opublikowano

Najpierw napompuj bez mleka, tylko spryskaj płynem do szyb. Jak nie będzie trzymać ciśnienia bez mleka to możesz sobie dać spokój.