neonAPSC Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Ok, ale załóżmy, że nie mam czasu czekać na przesyłkę z ali - czy dopisek MTB w tych wskazanych przeze mnie to tylko marketing i normalnie mogę je zamówić i u mnie będą pasować? O co chodzi z tymi wkładami do zaworu, że sprzedają je osobno? Strzykawka - dziękuję za poradę.
Gość Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 12 minut temu, neonAPSC napisał: O co chodzi z tymi wkładami do zaworu, że sprzedają je osobno? Są dostępne bo czasem trzeba wymienić ,jak kupuję w stacjonarnym sklepie po 2 ziko
Kruk Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 A wentyle do Tubeless'ów no są drogie u nas także albo musisz wydać 40-50 złotych albo czekać, najlepiej jak końcówkę mają stożkową nie prostokątną czy kwadratową
Diagnosta Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 -na ali jeśli sklep ma dużo gwiazdek i dobre opinie to przyjdzie szybko. -jedna paczka była tylko 3 dni w drodze-ale wtedy była jakaś akcja ogólna -expresem wszystkie szły. -wolałbym zaczekać i kupić 2 pary niż w polsce za 50-zeta-za zaoszczedzone wybralbym w polsce dobre mleko-po co przeplacać... palić sie przecież nie pali...
Fimala Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 (edytowane) Teraz pytanie z innej beczki. Od jakiegos czasu obserwuje na ściance bocznej opony pojawiajace się malutkie, przezroczyste kropelki. Zostawiają lekko tłusty ślad po sobie jak je zetre. Orientujecie się co to może być? Czy to jest mleko wychodzące na wierzch? Mniej wiecej tak to wyglada na zdjęciu. Te krople są też lekko lepkie. Edytowane 21 Maja 2019 przez Fimala
Kruk Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Pewnie mleko Ci wycieka przez oponę. To opona pod tubeless'y?
Fimala Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 1 godzinę temu, Kruk napisał: Pewnie mleko Ci wycieka przez oponę. To opona pod tubeless'y? Tak, opona pod Tubelessy. Hmm gdyby to bylo mleko to nie miało by barwy białej?
Kruk Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Wiesz, jak przejdzie przez gumę opony to pewnie zmienia barwę. Ale czemu cieknie to nie wiem.
Fimala Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 1 minutę temu, Kruk napisał: Wiesz, jak przejdzie przez gumę opony to pewnie zmienia barwę. Ale czemu cieknie to nie wiem. Ale ciśnienie trzyma normalnie. Zastanawiam się czy jest się czym martwic po prostu.
Gość Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Może po prostu opona się uszczelnia, ma mikro kanaliki przez które wydostake się mleko To taka teoria spiskowa
Fimala Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 11 minut temu, piter614 napisał: Może po prostu opona się uszczelnia, ma mikro kanaliki przez które wydostake się mleko To taka teoria spiskowa Na MTBR wyczytałem, że to raczej normalna rzecz i się tym nie przejmować.
Kruk Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 też mi się tak wydaję, możesz ewentualnie dolać z 15 ml mleka w razie co 1
Bujak Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Na MTBR wyczytałem, że to raczej normalna rzecz i się tym nie przejmować. Mam dwie opony tubeless od pół roku i w jednej mam to samo.Na bocznych ściankach pojawia się wilgoć, która nie zasycha. Po ztarciu pojawia się ponownie.Nic z tym nie zrobisz i mozliwe, że nie uszczelni się to nigdy, ale poza wyglądem nie przeszkadza to za bardzo.W obu oponach dolewam tyle samo mleka i w środku obie wyglądają identycznie. 1
Fimala Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 1 minutę temu, Kruk napisał: Jaki to model opony? W moim przypadku to WTB Riddler.
Kruk Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Nooo to nie jest podstawowa opona tubeless... ciekawe.
Red Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 5 godzin temu, Fimala napisał: Teraz pytanie z innej beczki. Od jakiegos czasu obserwuje na ściance bocznej opony pojawiajace się malutkie, przezroczyste kropelki. Zostawiają lekko tłusty ślad po sobie jak je zetre. Orientujecie się co to może być? Czy to jest mleko wychodzące na wierzch? Mniej wiecej tak to wyglada na zdjęciu. Te krople są też lekko lepkie. Na wierzch wychodzi sama woda. Płynny lateks jest zbyt gęsty żeby przejść przez pory w oponie. A zjawisko normalne choć nie jest regułą. Po prostu opona nie jest szczelna to przez pewien czas będzie się pocić. Jak długo, to zależy od mleczka jakie używasz. 1
bbc Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 W dniu 16.04.2019 o 10:41, w0jta5 napisał: Pytanie teraz dotyczące obręczy - u mnie są zwykle obręcze. Opony również nie są TR. Czy mogę próbować tylko uszczelnić obręcz na nyplach i zakładać oponę, czy tylko Ghetto tubeless wchodzi w grę? Widzę, że nie dostałeś odpowiedzi. A mnie również ciekawi czy da się to zrobić na zwykłych obręczach (bo czemu nie). Sprawdziłeś? Udało się? A może ktoś podpowie? Kupiłem synowi Rocket Ron'y i chciałbym od razu zrobić bezdętki (po ostatniej przygodzie z akacjami). Obręcze niestety są jakieś sygnowane przez Kross'a. Taśma, opona, wentyl i pompowanie czy coś jeszcze powinienem zrobić z taką obręczą?
Kruk Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Jeśli nie jest to obręcz TR to masz 50 na 50% szans, ponoć dobry sposób na takie obręcze to Ghetto tubeless sposób.
bbc Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 51 minut temu, Kruk napisał: Jeśli nie jest to obręcz TR to masz 50 na 50% szans Ale generalnie jest szansa? No to próba nie strzelba - sprawdzę i może się uda. A jak nie to wtedy pomyślę o Ghetto tubeless. Zamawiam mleko i działam (resztę mam). Czy tą opaskę która jest oryginalnie pod dętkę to mam ściągnąć czy na to naklejać taśmę?
Kruk Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Ponoć jest, przy takich obręczach warto mieć kompresor, wlać trochę więcej mleka i można dać dwa razy taśmy na obręcz aby opona ciaśniej weszła Niee no taśmę naklejasz na obręcz, tylko ją dobrze odtłuść aby taśma mocno złapała
Bujak Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Ale generalnie jest szansa? No to próba nie strzelba - sprawdzę i może się uda. A jak nie to wtedy pomyślę o Ghetto tubeless. Zamawiam mleko i działam (resztę mam). Czy tą opaskę która jest oryginalnie pod dętkę to mam ściągnąć czy na to naklejać taśmę?Jest szansa. Mój kumpel ostatnio zrobił tubeless na zwykłej feldze i zwykłej oponie i działa mu bez problemu.50/50%
Red Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 11 godzin temu, bbc napisał: A może ktoś podpowie? Kupiłem synowi Rocket Ron'y i chciałbym od razu zrobić bezdętki (po ostatniej przygodzie z akacjami). Obręcze niestety są jakieś sygnowane przez Kross'a. Taśma, opona, wentyl i pompowanie czy coś jeszcze powinienem zrobić z taką obręczą? Da radę. Kilka sezonów przejeździem na zwykłej obręczy Mach1 Neo Disc z Rocket Ron'ami i opaską z... taśmy izolacyjnej. Kwestia jakości rantów opon. Powinny być jak najbardziej gładkie bez jakichś guzów i pozostałości po formie. Jeśli coś odstaje to to wygładzasz. Zanim nalejesz mleczka zrób test. Pompowanie zrób bez zaworu (jeśli możesz wykręcić) a ranty zmocz wodą z płynem do naczyń. Kompresor bardzo się przyda ale nie jest konieczny, bo jak pisałem wszystko zależy od opony. 10 godzin temu, bbc napisał: Czy tą opaskę która jest oryginalnie pod dętkę to mam ściągnąć czy na to naklejać taśmę? Ściągnij.
bbc Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 W takim razie spróbuję. Dzięki za wszystkie rady. Zamówię mleko i może w następny weekend sprawdzę czy się uda. Oczywiście dam znać jak poszło.
Bujak Opublikowano 26 Maja 2019 Opublikowano 26 Maja 2019 Najpierw napompuj bez mleka, tylko spryskaj płynem do szyb. Jak nie będzie trzymać ciśnienia bez mleka to możesz sobie dać spokój.
Rekomendowane odpowiedzi