Skocz do zawartości

Tubeless jak zrobić samemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, ja też polecam płyn do szyb :D moje Rocket Rony za Chiny nie chciały się ułożyć w rancie obręczy, tak ciasne mam obręcze DT i spryskałem je płynem do szyb i jakoś poszło :D 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.05.2019 o 12:22, Bujak napisał:

Najpierw napompuj bez mleka, tylko spryskaj płynem do szyb. Jak nie będzie trzymać ciśnienia bez mleka to możesz sobie dać spokój.

Właśnie zrobiłem tak. I powietrze bardzo powoli ucieka wzdłuż obręczy (piana z płynu tak delikatnie mruga). Przy okazji na boku opony dwa miejsca też tak mrugają. One się pewnie uszczelnią, ale wzdłuż rantu to nie wiem. Napompowałem dość mocno (~60psi bo tyle pozwala opona) i nie było słychać żeby opona "wskoczyła" (wiem jaki jest dźwięk bo mam obręcze tubless ready w innym rowerze). Czyli nic z tego raczej nie będzie?

A przy okazji - pompka podłogowa też się nadaje do robienia tublesów. Wywinąłem oponę na lewą stronę na 15 minut i po założeniu (już oczywiście poprawną stroną) napompowałem (bez dętki) zwykłą pompką podłogową. :D

Edytowane przez bbc
Powietrze schodziło z koła przez 1.5h (od ciśnienia wyjściowego 3 bary). Sprawdzane bez mleka. Mleko coś zmieni?
Opublikowano

Wywinięcie opony to niezła metoda, ale też nie skuteczna na 100%. Z pompką to jest zawsze loteria. Można też założyć opaskę z dętki na oponę, która przyciśnie ją do obręczy na czas pompowania, ale to też nie daje całkowitej gwarancji sukcesu.

Jak opona ani obręcz nie jest TLR to żadnego strzelania przy wskakiwaniu może nie być. To, że opona siadła określa się "na oko" oglądając jak siedzi rant opony - czy równo na całym obwodzie. Wg mnie to co opisujesz to wcale nie wróży źle, a wręcz przeciwnie. Moja ostania opona niededykowana nie trzymała ciśnienia bez mleka dłużej niż 2 godziny, a po wlaniu uszczelniacza i "wytrzepaniu" jej w lesie uzupełniam teraz powietrze delikatnie co 2 tygodnie.

• Lubię to! 1
Opublikowano
5 godzin temu, bbc napisał:

Właśnie zrobiłem tak. I powietrze bardzo powoli ucieka wzdłuż obręczy (piana z płynu tak delikatnie mruga). Przy okazji na boku opony dwa miejsca też tak mrugają. One się pewnie uszczelnią, ale wzdłuż rantu to nie wiem. Napompowałem dość mocno (~60psi bo tyle pozwala opona) i nie było słychać żeby opona "wskoczyła" (wiem jaki jest dźwięk bo mam obręcze tubless ready w innym rowerze). Czyli nic z tego raczej nie będzie?

Będzie, będzie. Podobnie trzyma w obręczach TLR z dedykowanym oponami. Lej mleczko w ilości jakieś 60-80ml, pojezdzij a za tydzień dolej 20-40ml.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A przy okazji - pompka podłogowa też się nadaje do robienia tublesów. Wywinąłem oponę na lewą stronę na 15 minut i po założeniu (już oczywiście poprawną stroną) napompowałem (bez dętki) zwykłą pompką podłogową.
Będzie trzymać! Dawaj mleko.
  • Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dziś wszystko zostało zmontowane, poskładane i zalane. I od 18tej (czyli już 2h45min trzyma ciśnienie). Koło (bo zrobiłem na razie tylko przednie) zalałem 80ml mleka i napompowałem do 2 barów i dość sporo pokręciłem i powytrząsałem. No i chyba działa. Dziękuję jeszcze raz za rady.

UZUPEŁNIENIE

Całość zakończona sukcesem! Przednie koło trzyma pięknie. W związku z tym postanowiłem zrobić też tylne (zaraz po przednim). Ale nie chciało się uszczelnić zwykłą pompką. No to odpuściłem bo nie chciało mi się lecieć do kompresora na stację. Zmontowałem tył na dętkę i zostawiłęm. Ale w środę postanowiłem, że czas dokończyć dzieła i jednak wybiorę się na stację do kompresora. Przygotowałem sobie wszystko i zrobiłem ostatnią próbę z pompką. I zadziałało! Od środy (jest sobota) wszystko pięknie trzyma.

Także wszystkim myślącym, że to trudne albo niemożliwe polecam spróbować. A Wam dziękuję za rady.

Edytowane przez bbc
  • Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś miał/robił doświadczenia z zamleczeniem Race King'ów 29x2,20 drutowych? Tak z ciekawości pytam ... 😉

Opublikowano

PROSZĘ O POMOC

W obręczach mam otwory na zawór samochodowy 8mm. Chciałbym założyć "tublessy" i nawet mam już zestaw, jeden problemik. W zestawie są zawory presta 6mm i teraz pytanie czy ten szerszy otwór nie zrobi problemu ??? Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
3 minuty temu, zellt napisał:

PROSZĘ O POMOC

W obręczach mam otwory na zawór samochodowy 8mm. Chciałbym założyć "tublessy" i nawet mam już zestaw, jeden problemik. W zestawie są zawory presta 6mm i teraz pytanie czy ten szerszy otwór nie zrobi problemu ??? Z góry dzięki za odpowiedź.

Wiem, że Effeto Mariposa do swoich wentyli dodaje dodatkowe, szersze gumki do założenia na wentyl w celu montażu wentyli do obręczy pod zawory schradera.

Opublikowano
11 minut temu, Fimala napisał:

Wiem, że Effeto Mariposa do swoich wentyli dodaje dodatkowe, szersze gumki do założenia na wentyl w celu montażu wentyli do obręczy pod zawory schradera.

Dzięki

Czyli tak czy siak trzeba coś kombinować czy jednak nie będzie problemu większego otworu ? Może ktoś montował zawory 6mm pod owtór 8mm ???

Opublikowano

Wszyscy montujemy te popularne i tanie presty w samochodówki. Dokręć mocno palcami ale nie ekstremalnie kombinerkami bo przeciągniesz jak ja

Miałem wyciek wokół wentyli i spanikowałem. Kombinowałem z kilkoma warstwami taśmy a trzeba było zrobić jak Chińczyk napisał w instrukcji. Czyli taśma na zakładkę ale dokładnie wyciąć na okrągło nożykiem taśmę wokół otworu. Gumowy stożek idealnie zakleszcza się na krawędziach aluminiowych.

Opublikowano

Czyli nie kombinować, nie szukać, a poprosty założyć zaworki 6,5mm presta na otwór 8mm ?

Opublikowano

"produkt polski" padłem za śmiechu Te Trezzado i z Deca oraz te z alli to ten sam produkt. Po co chcesz marnować 50zł za wentyl. W Deca połowę tańsze a u skośnych 7zł ale miesiąc trzeba czekać. Ten gumowy stożek jest szeroki i wystarczy do samochodówki. Gdybym miał dopłacać to za te:
US $8.77 41%OFF | 40mm MTB Road Bike No Tubes Tubeless Presta Aluminum Valves 1 Pair
https://s.click.aliexpress.com/e/PMPVgPgQf
Bo mają szerszą nakrętkę i łatwiej palcami odkręcić.

Opublikowano

Ja używam najtańszych wentyli Rubena i jakoś trzyma się to już drugi rok. Czasami muszę wymienić maszynkę wentyla jeśli zarośnie mlekiem ale mam w zwyczaju trzymać takie z zużytych dętek więc nie ma problemu. 

Opublikowano
41 minut temu, KonradTrek800 napisał:

"produkt polski" padłem za śmiechu emoji23.png Te Trezzado i z Deca oraz te z alli to ten sam produkt. Po co chcesz marnować 50zł za wentyl. W Deca połowę tańsze a u skośnych 7zł ale miesiąc trzeba czekać. Ten gumowy stożek jest szeroki i wystarczy do samochodówki. Gdybym miał dopłacać to za te:
US $8.77 41%OFF | 40mm MTB Road Bike No Tubes Tubeless Presta Aluminum Valves 1 Pair
https://s.click.aliexpress.com/e/PMPVgPgQf
Bo mają szerszą nakrętkę i łatwiej palcami odkręcić.

37 minut temu, Red napisał:

Ja używam najtańszych wentyli Rubena i jakoś trzyma się to już drugi rok. Czasami muszę wymienić maszynkę wentyla jeśli zarośnie mlekiem ale mam w zwyczaju trzymać takie z zużytych dętek więc nie ma problemu. 

Pomijając już fakt, że ten zestaw TREZADO mam fizycznie to poprostu się tylko zastanawiam czy ryzykować wentyl presta w otwór samochodowy 8mm. To w zasadzie jedyna obawa bo ktoś mi powiedział, że to jednak ryzyko....To nie chodzi czy wentyl z Deca, alli czy jakiś super pro, tylko o szczelinę, która zostanie. 

Dzieki za pomoc

Opublikowano

Spróbuj z wentylem samochodowym wyciętym że starej dętki. Działa w 90%. Czasami trzeba dać dodatkową gumową podkładkę, którą również można wyciąć. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pisałem już dwa razy, że możesz je zastosować. U mnie działa więc u Ciebie także. Skoro je masz to na co czekasz? Działaj!

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, próbuje uskutecznić tubeless w Romet Aspre - teoretycznie opona i rawka są do tego przystosowane.

Obecnie doszedłem do stanu iż powietrze ucieka przez wentyl i może dwa nyple, czy mleko jest w stanie to uszczelnić? Zabrakło mleka i nie wiem czy dać sobie puki co spokój czy jeszcze próbować z mleczkiem.

Poprzednia próba - po nabiciu 4-5 bar powietrze zaczęło uciekać przez nyple, ale w kole było jakieś 10ml mleczka z odzysku. Od początku zakładałem że ma być całość szczelna bez żadnego uszczelniacza - może tu się mylę?

Mleczko z odzysku ponieważ źle założyłem taśmę za pierwszym razem, przelałem z opony do miski, a dwa dni później strzykawką do opony.

W ściąganiu i zakładaniu opony jestem już ekspertem :)

Używam uszczelniacza od Gianta.

Opublikowano

Nie może uciekać przez nyple. Źle naklejona taśma. Nie uszczelnisz.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak nic źle naklejona taśma, nie ma szans na uszczelnienie tego. Musisz nałożyć taśmę raz jeszcze, dobrze napinając i dobrze odtłuszczając obręcz przed założeniem taśmy.

Jakiej firmy masz tą taśmę? Ja Używam popularnego Stansa i bardzo polecam, gruba i dobrze leży. 

Opublikowano

Kupiłem wcześniej polecaną taśmę Gorillaz, dzisiaj zamówiłem na przekór i w ramach eksperymentu mleczko OKO Magic Milk Hi Fibre - wcześniej planowałem Stansa Race.

Będę uszczelniał Maxxisy Ikon i zobaczymy jak to się sprawdzi.

Opublikowano

Taśmy różne - żadna nie była dedykowana do TL. Pytanie na pograniczu fizyki - jak może nie uciekać przez nyple skoro jest nieszczelność na wentylu, a nyple i zawór są przecież jedną komorą. Ja starałem się jeszcze dobrze uszczelnić zawór od strony nakrętki. Powietrze nie szukało łatwiejszego ujścia?