Skocz do zawartości

Wymiana widelca na sztywny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mosso ma jakiś model z taperowaną główką. Wideł nie-taper w ramie taper trochę wizualnie licho wygląda (na styku korony z główką).

Opublikowano (edytowane)

Dzięki kolego ze mnie słaby znawca dlatego pytam mądrzejszych, chce uniknąć latania zawiozę wszystko raz do serwisu niech składają dzięki za info 

czy nie cała rura chowa się przecież w główce ? 

to może warto poczekać aż będą dostepne wersje m6 tapered której obecnie brak na składzie 

Edytowane przez kaizer83
Opublikowano

Nie przesadzajmy z tym taperem... akurat złożyłem rower na widelcu karbonowym Mosso M5 FCB i nie razi to po oczach. 

Co do Mosso i widelca taperowanego to przynajmniej w PL chyba takich nie ma, na ich stronie z Tajwanu jakiś jeden model się pojawia i wg. mnie nie sądzę aby drastycznie poprawiał wygląd. Mam u syna w takiej ramie widelec sztywny Force i tam rzeczywiście trochę dziwnie to wygląda bo widelec jest bardzo filigranowy i trochę ginie w tej dolnej bieżni... ale też bez przesady. 

IMG_E3008.JPG Widelec 1.jpg
Opublikowano

Drodzy forumowicze, zwracam się do was z prośbą o radę dla laika. Dostałem rower Kross Hexagon V6, rama 21", koła 26", w kórym do wymiany jest amortyzator Suntour XCM. Czytając  forum zacząłem zastanawiać się, czy nie lepiej zamontować sztywny widelec. Rowerem będę jeździł po mieście, ewentulanie leśne ścieżki bez szaleństw.  Kupić amortyzator w ceni 300-400 zł, czy sztywny widelec? Jeżeli amortyzaotr, to jaki, jeżeli widelec, to także proszę o sugestie.

Opublikowano

Za cenę 300-400 to kupisz uginacz, nie amor. Lepiej już kupić sztywny wideł. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@DarekH Składałem trochę na sztywnych a'la chińszyzna elita one i te taperowane miały koronę szerszą o około 1cm i elegancko zgrywało się z główką ramy (patrząc z boku czy z przodu nie było "szyjki" pomiędzy główką a widelcem). W każdym razie jak ktoś ma manię prześladowczą na punkcie estetyki to takie niedopasowanie będzie raziło. Innego znaczenia nie ma.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Czytając forum zauważyłem, że najczęściej wymieniane są dwie marki Force i Mosso, czy jakieś inne marki są jeszcze godne uwagi w budżetowej/ średniej pólce? W porównaniu do amortyzatorów sztywne widelce są krtótsze jeżeli chodzi o odległość od osi koła do początku rury sterowej, w związku z tym, czy jet sens kupować widelec dla koła 27,5 " lub 29" by wyrównać tę róznicę? Czy  zmniejeszenie odległości wpłynie negatywnie na komfort jazdy i bezpieczeństwo?

Opublikowano

Korekta jest niewielka... wg. tego co mi podawali max ok. 1-2cm. Czy to jakoś drastycznie wpływa na geometrię wg. mnie to tak samo jak z zębatkami 11 i 10. W mojej skromnej opinii, jeżeli decydujesz się sztywniaka, to jak rozumiem, celem jest ujeżdżanie bardziej utwardzonych szlaków a nie enduro-wyrypów i jakoś specjalnie tego nie odczujesz. Ja po złożeniu mojego Mosso zrobiłem krótką przejażdżkę i w stosunku do mojej Meridy 500 Lite większe znaczenie miał rozmiar ramy niż ostrzejszy kąt sztywnego widelca.  

Opublikowano
5 godzin temu, Bergo napisał:

W porównaniu do amortyzatorów sztywne widelce są krtótsze jeżeli chodzi o odległość od osi koła do początku rury sterowej, w związku z tym, czy jet sens kupować widelec dla koła 27,5 " lub 29" by wyrównać tę róznicę?

Ja kupiłem mosso m5e 29" na miejsce swojego srantoura 28" i nie poczułem żadnej różnicy w pozycji i geometrii rowera. Dlatego mając amor 26 celowałbym w widelec 27,5

Opublikowano

@kkoyot dziękuję za odpowiedź. Czas na kolejne pytanie laika. Obecnie zamontowane są hamulce tarczowe w systmie PM wraz z adapterem do systemu IS, który ma amortyzator. Czy mogę kupić widelec z systemem PM i będzie pasował do obecnych hamulców (Tektro IO)?  Czy będę potrzebował jakiś inny adapter? Średnica tarczy to 16 cm. 

P_20200528_180232.jpg
Opublikowano (edytowane)

Jest tylko jeden standard PM, demontujesz adapter i będzie pasować do każdego widelca mosso (i innych z PM).

Edit: jest jeden rozstaw śrub na PM, natomiast przy większych tarczach trzeba dodatkowe adaptery, do 160mm zacisk bezpośrednio do widelca

Edytowane przez kkoyot
Opublikowano

Kolega wyżej napisał już, każdy widelec z mocowanie PM będzie pasował do każdego zacisku hebla PM, różnica jest tylko taka że jak widelec ma fabrycznie na 160mm tarcze a chcesz 180mm to musisz odpowiedni adapter.

Opublikowano

Spokojnie przy tarczach 160 nawet adaptera nie będziesz musiał ogarniać. Przynajmniej w Mosso adapter dopiero dawałem jak była tarcza 180 mm.

Opublikowano

Zapytam tutaj. Oryginał to SUNTOUR M3030 100mm 27,5 (rower, Kross Hexagon R3 2017 na kołach 27,5), powiedzcie mi proszę czy WIDELEC FORCE TREK 28“, AL D+V, CZARNY MAT (kod producenta 146181) będzie dobry? Rozmiar w oryg 27,5 tutaj mam 28 (więc czy opona CONTINENTAL Race King 2.2 wejdzie na szerokość?) będzie git? Oraz czy vbrake (tak, muszą zostać :D) będą dobrze, wysokść? 

Dziękuję za pomoc! :D 

Opublikowano

Wg mnie słabo, to jednak jest inny rozmiar obręczy tym bardziej jeżeli zależy Ci na V-brake. 

Opublikowano

Czy ja wiem? Różnica w średnicy obręczy między 27,5 a 28/29 to jakieś 4cm, co przekłada się na 2cm różnicy w promieniu. Jest spora szansa, że te 2cm mieści się w zakresie regulacji klocków od vbrakeów. Może się udać ;)

Opublikowano

Odpowiem Wam, według producenta nie wejdzie moja opona. Także niestety nici z planu. Inwestować nie będę w hamulce tarczowe, zostawię jak jest. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam już jestem szczęśliwym posiadaczem sztywnego widelca, puki co przelatane ok 100km i jestem bardzo zadowolony. 

Z uwagi na brak widelców mosso m6 taperowanych w ofercie prawie straciłem nadzieję na przeszczep, na szczęście przyszedł z pomocą serwisant u którego od tego roku serwisuję rower i miał na stanie widelec carbonowy z prywatnego importu z którego nie skorzystał gdyż zmienił plany więc zainwestowałem, parametry wysokościowe jak mosso M6 

IMG_3175.jpg IMG_3176.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Posiadam rower romet orkan 4 2015,chciałbym wymienić ,,amortyzator,, na sztywny widelec z mocowaniem pod hamulec tarczowy.

Może ktoś coś poleci ,bo sam się pogubiłem w tym temacie.

Opublikowano
1 godzinę temu, DEVGRU napisał:

Posiadam rower romet orkan 4 2015,chciałbym wymienić ,,amortyzator,, na sztywny widelec z mocowaniem pod hamulec tarczowy.

Może ktoś coś poleci ,bo sam się pogubiłem w tym temacie.

Siedem stron odpowiedzi w tym temacie...ale proszę, ja mam taki.  

20200613_091539_crop_47.jpg

Mosso m5e 

Opublikowano

Widelec Mosso był pierwszym wyborem,myślałem jeszcze nad Force. Nie sądziłem ,że rynek sztywniaków ,,budżetowych,, jest tak ograniczony. Ale dzięki za odpowiedź.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mój rower to lazaro integral v3 z amortyzatorem SR-SUNTOUR NVX SF-15 z skokiem - 75mm,chciałbym wymienić na sztywny widelec i teraz pytanie czy mosso 5e bądź force 29er nie zmienia mi geometrii? a może szukać innego widelca odpowiedniego do tej ramy? i czy rurę sterowa będzie trzeba dociąć? 

Link do roweru 

http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-integral-v3-męski-2020_pid=210

Dzięki za odpowiedź 

Opublikowano

Wrzuciłem już wcześniej wymiary m3pro i m5e . Przeszukaj ten temat to znajdziesz. Sterówka m5e jest krótka.  Chyba 23cm jak pamiętam. Ja nie musiałem przycinać. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Korci mnie wymiana na sztywniaka w Giant Roam 2 Disc 17. Czy dało by się zastąpić amor SR Suntour NEX MLO czymś takim ? Wygląda ładnie ale jako laik pojęcia bladego nie mam czy taki widelec współgrał by z ramą. Proszę forumowych znawców o wypowiedzenie się.

A jako nowy forumowicz kłaniam się wszystkim bywalcom forum!

Edytowane przez NeutroNshivA
Opublikowano

Ten widelec ma 41.5cm długości od osi do bierzni. U ciebie widelec po odjęciu sagu i tak będzie chyba miał więcej czyli zmieni się znacząco geometria a to nie jest dobrze