Skocz do zawartości

Wymiana widelca na sztywny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Mosso M5E i mam założone tarcze 160mm (do 180 i większych konieczny jest adapter).

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Ja na próbę założę do RR540 karobnowy, który przyszedł z Chin za 48USD. Zamawiałem pod koło 29cali, ale do roweru 26 cali. Ostatecznie włoże do roweru z rama pod 27,5 cala.

https://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?spm=a2g0s.9042647.6.2.71af5c0fwaWmPE&orderId=3002035195785747&productId=32853712181

Nie było opłat celno skarbowych.

1417c5f92dccb1e397cb78f92df4b024.jpg&key=2776be03de8b5b39232e6bc2a3794adad10f856275cae34bf7c2e46f10e58ece

11ba637a0732c2ae162e1a158f857b96.jpg&key=fb595daaea4faa081861402e0ade44ade4498e343089bb1f88c497c1e34e65f3

8adf19876868a978943787222262d028.jpg

Edytowane przez Grzegorz_Macko
Opublikowano

No i najważniejsze moje pytanie ile ma cm. Od osi koła do początku bierzni? Dokładny wymiar mnie interesuje

Opublikowano (edytowane)

Ja mam m5e. Nie ma on mocowania na vbrake tylko tarcze. Mam 160. Kupiłem u polskiego dystrybutora m3 pro i nie żałowałem , gdyż okazało się, że ma wadę fabryczną i został mi wymieniony na m5e. Już pisałem o tym. Ogólnie widelec spoko.

M5 spoko, bo matowy i bardziej mi pasuje. 

Edytowane przez elmapeto
Opublikowano

Kupowałem dwa razy ER26 u poniższego sprzedawcy. Wysyłka z europejskich magazynów więc 100% bez VAT. No i dostawa poniżej 10dni. Wymiary widelców macie precyzyjnie podane.
ELITA ONE Carbon fibre bike Store
https://a.aliexpress.com/_UOMJU

Opublikowano

Dokładny wymiar mnie interesuje

Dokładnie ile piszą w ofercie dla widelca pod koło 29 cali. 47,5 cm
Opublikowano

Wymiar by był ok. Jak dla mnie 

Pokaż jak się prezentuje po założeniu 

Opublikowano (edytowane)

Z ciekawszych widłów sztywnych o takiej długości to Force 29 alu albo wspomniany węgiel Elita One (są warianty z rurą prostą i poszerzaną oraz z osią 15 i 9) ale zdecydowanie w wersji z włókna UD nie 3k.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

A to jeszcze tak robią w 3k? W większości tych części to widzę, że siateczka to tylko taki nadruk na powierzchni, a pod tym nie ma takiego tradycyjnego splotu włókien.

No rura w tym co mi przywieźli nie ma splotu i przypuszczam, że cały jest tak wykonany, a tylko powierzchnia jest pomalowana. Z resztą widać na jednym zdjęciu te niedbale malowanie, czy tak odcisk folii w okolicach uchwytu do linki.

A rura wygląda tak.

fedef1c8c89c44bd2d3a8c8a4848aad5.jpg&key=0f9cd01c0019858164ec52d3e4cc8841528733d827190e5ad46150f3cdd67782

To wygląda, jak jakąś papka wtrysnieta w odlew.

Opublikowano
W dniu 24.01.2020 o 12:57, vdcmike napisał:

Z ciekawszych widłów sztywnych o takiej długości to Force 29 alu albo wspomniany węgiel Elita One (są warianty z rurą prostą i poszerzaną oraz z osią 15 i 9) ale zdecydowanie w wersji z włókna UD nie 3k.

Force byłby lepszy od chińczyka pokazywanego wyżej? Chodzi o jakość i wytrzymałość ważę 110 kg. Czy żaden z nich? 

Opublikowano

Ja ważę 120-130 zależy od formy i treningów.  Jeżdżę na m5e i nic się nie dzieje. Podkreślę , że jeżdżę. Nie skacze, nie latam,nie jeżdżę na przednim kole...🤘ale też nie zwracam większej uwagi na to po czym się przemieszczam. Jadę i już , i to codziennie ,a widelec jedzie ze mną. 

Opublikowano

Tak. Tylko jak rozmawialiśmy twój widelec ma 460mm. Force ma 475mm a amortyzator z sagiem 485mm. Bliżej mi wymiarem do force. I tu pytanie czy force jest mocny wytrzymały wytrzyma jazdę p szutrach. Lasach itd jak piszesz bez skoków mocnych korzeni itd. Mosso m3 pro był niemal identyczny jak force żeby nie powiedzieć taki sam wycofano go z produkcji za niego jest m5e który jest krótszy i szerszy patrząc na niego z boku. M3pro był za długi za wiotki za delikatny? Dlatego go wycofano? 

Opublikowano

Szerokość moim zdaniem taka sama. Długość,  faktycznie, jak już pisałem.  M5e krótszy. Wstawiłem juz kiedyś fotki dla porównania.   Podobno oba wychodzą z tej samej fabryki.  Mosso i force. Nie wiem dlaczego go wycofano. Może  ta wada , przez  którą ja  go reklamowalem byla wadą całej serii i dlatego go wycofano. No i to nie jest tak ,że nie wjeżdżam do lasu czy po schodach nie zjadę. Po prostu nie jeżdżę jakoś hardcorowo i tyle. Z resztą przy mojej wadze ... rozumiesz. 

Osobiście kupił bym exotica ,ale nie ten budżet. 

Opublikowano

Patrzyłem na nie znalazłem Alu za granicą. A karbonu nie chce jak pisałem 

Zobaczę może zdecyduje się na force 

Opublikowano

Szukałem Ci tych widelców w Alu, ale na Ali wszystkie te w rozsądnych cenach do 50 USD, to mają zazwyczaj jeden wymiar, max 460mm. Nie patrzyłem na te droższe, może by były jakieś dłuższe na 475mm, ale to się robi jakby to powiedzieć Drogo, jak na aluminiowy widelec.

Opublikowano
4 godziny temu, revolta1 napisał:

Force byłby lepszy od chińczyka pokazywanego wyżej? Chodzi o jakość i wytrzymałość ważę 110 kg. Czy żaden z nich? 

Jeśli to ma być rower  który będzie często stawiamy w różnych przypadkowych miejscach w tym na słońcu czy mrozie to Alu bezpieczniejszy. 

10 godzin temu, Grzegorz_Macko napisał:

A to jeszcze tak robią w 3k? W większości tych części to widzę, że siateczka to tylko taki nadruk na powierzchni, a pod tym nie ma takiego tradycyjnego splotu włókien.

No rura w tym co mi przywieźli nie ma splotu i przypuszczam, że cały jest tak wykonany, a tylko powierzchnia jest pomalowana. Z resztą widać na jednym zdjęciu te niedbale malowanie, czy tak odcisk folii w okolicach uchwytu do linki.

A rura wygląda tak.

fedef1c8c89c44bd2d3a8c8a4848aad5.jpg&key=0f9cd01c0019858164ec52d3e4cc8841528733d827190e5ad46150f3cdd67782

To wygląda, jak jakąś papka wtrysnieta w odlew.

Elita one oferuje nadal 3k i UD. Podobnie bxt czy inne "rozpoznawalne" marki chińskie. 3k jest zwykłe zauważalnie tańsze.

Opublikowano

Ciekawe widelce są od surly,  ale ceny nieco większe niż na Ali...

Opublikowano

Też patrzyłem. Jedne zbyt delikatne jak do grawela drugie znów jak do fata he he he na olx są chyba 3 szt ale rure sterowa maja 17 cm ja potrzebuje minimum 20.5cm 

Opublikowano (edytowane)

A ja monotwałem sobie niedawno chiński karbon (już drugi z kolei, pierwszy poszedł na reklamację), i po skręceniu wszystkiego mam milimetrowy luz między dolną miską sterów, a koroną widelca. Co gorsza podczas jazdy luz się powiększa i muszę w trasie ponownie przykrecać...

Luz nie w znaczeniu przestrzeni i niedokręconego kapsla, gdyż te są skręcone mocno, a przesuwaniu się widelca przy zaciśniętym hamulcu przód<->tył w sterach

O, to miejsce chodzi:
Untitled-1.jpg
Stery są w miarę niezużyte i zachlapane smarem ile się da. Bieżnia tak samo.

Edytowane przez Q'bot
Opublikowano

Właśnie tego się obawiam z chińczykami kupowanymi z alli..... Kupiony w Polsce reklamacja na miejscu i po problemie oddajesz zamieniasz i już. Wiem że i na alli da radę zareklamować ale nieraz zanim się uzyska wszystko musi dużo wody upłynąć 

Opublikowano
19 minut temu, revolta1 napisał:

Właśnie tego się obawiam z chińczykami kupowanymi z alli..... Kupiony w Polsce reklamacja na miejscu i po problemie oddajesz zamieniasz i już. Wiem że i na alli da radę zareklamować ale nieraz zanim się uzyska wszystko musi dużo wody upłynąć 

U mnie w przeciągu doby rozpatrzyli pozytywnie i zwrócili kasę, więc to nie problem. A pierwszy widelec miał krzywą rurę sterową w środku (takie dwa bąble na ściankch na całej długości).

Pytanie czemu teraz nie potrafię tego przywołać do porządku... 😣

Opublikowano

To super że tak poszło z reklamacją 

Próbuje znalesc filmik YT gdzie gość miał chyba ten sam problem zamontowal sztywniaka wszystko poskrecal niby dobrze a przy trzymaniu klamki przedniego hamulca poruszaniu rowerem do przodu i do tyłu w tym samym miejscu co u ciebie tak przeskakiwalo przód tył. 

Może znajdę filmik to podeślę 

Opublikowano

Pewnie się okaże, że do dziś walczy z tym problemem 😜

Opublikowano
2 godziny temu, Q'bot napisał:

A ja monotwałem sobie niedawno chiński karbon (już drugi z kolei, pierwszy poszedł na reklamację), i po skręceniu wszystkiego mam milimetrowy luz między dolną miską sterów, a koroną widelca. Co gorsza podczas jazdy luz się powiększa i muszę w trasie ponownie przykrecać...

Luz nie w znaczeniu przestrzeni i niedokręconego kapsla, gdyż te są skręcone mocno, a przesuwaniu się widelca przy zaciśniętym hamulcu przód<->tył w sterach

O, to miejsce chodzi:
Untitled-1.jpg
Stery są w miarę niezużyte i zachlapane smarem ile się da. Bieżnia tak samo.

Czyli chodzi o to, że dolny konus ma luz w miejscu mocowania na rurze sterowej? Dobrze go nabiłeś (powinien chyba oprzeć  się na koronie widelca i nie powinno tam być szczeliny)?.