Skocz do zawartości

Wymiana widelca na sztywny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak widzę w specyfikacji Roam'a, nie posiada on ani sztywnej osi ani taperowanych sterów. Szukaj czegoś z sterami 1 1/8" oraz pod zwykłą oś QR. 

Opublikowano

A widelec z Anyroad'a ewentualnie toughroad'a pasuje do Roama? Przepraszam jeśli jestem trochę upierdliwy, ale zwyczajnie się nie znam, a konkretnej specyfikacji też w internetach często nie uświadczysz. 

A tak na marginesie to jak wy zdobywacie widelce do roweru? Jest jakiś godny polecenia sklep czy tylko ogłoszenia?

Opublikowano

Oba mają główkę ramy OverDrive jak sobie Giant nazywa stery taperowane. Nie będzie to pasować. 

Opublikowano

Witajcie,

kupuję widelec sztywny do roweru Kross Hexagon 4.0 27.5 cala koło, by zacząć efektywniej jeździć po drogach. Co sądzicie o widelcu Mosso M5E? tapered czy nie, bo nie wiem co to jest właściwie

?

Opublikowano

M5e nie jest tapered. Na pewno. Mam go. 

Tapered oznacza zwężaną rurę sterową.  

Ja używam dłuższy czas w rr540. 

• Pomógł 1
Opublikowano
10 minut temu, elmapeto napisał:

M5e nie jest tapered. Na pewno. Mam go. 

Tapered oznacza zwężaną rurę sterową.  

Ja używam dłuższy czas w rr540. 

ok, dobrze wiedzieć, ale zastanawiam się bardziej czy odległość między goleniami jest dobra i czy wysokość oś korona jest też wystarczająca tak żeby nie zmienić drastycznie geometrii roweru

Opublikowano

Przesłałem Tobie wątek do poczytania na ten temat.  Wymiary możesz też tam zobaczyć. U mnie jest ok. To duży widelec. Zobacz zdjęcie mojego roweru i będziesz wiedział mniej więcej jak to wygląda. 

20200904_043059.jpg
Opublikowano
2 godziny temu, ciekawe czy napisał:

kupuję widelec sztywny do roweru

Lenistwo poziom ekspert.

Masz przypiety temat,a Ty tworzysz nowy i jeszcze tytuł niezgodny z regulaminem O.o

Tu zadaj swoje pytanie 

Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Lenistwo poziom ekspert.

Masz przypiety temat,a Ty tworzysz nowy i jeszcze tytuł niezgodny z regulaminem O.o

Tu zadaj swoje pytanie 

Przeczytałem go, ale tam nie ma nic o grubości opony i odległości między goleniami. Powiniem usunąć ten temat i dodać go tam czy to jest jakiś problem jeśli go tu zostawię?

Opublikowano
5 minut temu, ciekawe czy napisał:

Przeczytałem go, ale tam nie ma nic o grubości opony i odległości między goleniami. Powiniem usunąć ten temat i dodać go tam czy to jest jakiś problem jeśli go tu zostawię?

Temat już tu jest.   Jeśli będziesz chciał mogę wszystko zmierzyć.  Fotki zrobić, ale jutro dopiero.  Przy oponie 2,35 wygląda to tak.  Koło 27,5.

20200905_170233.jpg 20200905_170247.jpg
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ciekawe czy napisał:

ale tam nie ma nic o grubości opony i odległości między goleniam

Dlatego Ci napisałem, żebyś zadał tam pytanie.

Moderator przeniósł już twoje posty,ale na przyszłość wysil się trochę i poszukaj podobnego tematu.

Edit.

@ciekawe czy Pytasz o wymiane widelca na sztywny,a jak zwracam Ci grzecznie uwagę żebyś zadał pytanie w przyjętym wątku,gdzie wchodzi więcej ludzi,ba nawet daje Ci link do wątku ,to Ty zamiast dziękuję jesteś zażenowany? :o 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, widziałem w tematach jednego unibika z widłami force 475mm, a czy jest może ktoś kto założył do unibika 28" widły mosso M5 i jak to się sprawuje. Drugie pytanie czy można coś jakoś dotoczyć i nabić na widły aby nie zmieniać geometrii a dopiero na to bieżnie? Wg. Katalogu w moim amorki ncx-d jest 468mm a mosso M5 ma 460mm wg katalogu. Przejmować się tym czy może wszystko będzie nieodczuwalne. Zastanawiam się jeszcze nad wymianą, alternatywa którą polecił mi kolega "activia" jest nrx s-rlr ale trochę kosztuje i to w sumie ostateczność. 

Edytowane przez Fenikspo
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

cześć, chciałem wymienić widelec SR SUNTOUR NEX 4610 V4 (skok 63mm) na sztywny, ale mam problem ze znalezieniem takiego o odpowiedniej długości (oś - bieżnia), obecnie mam około 480mm, a najdłuższe co znalazłem to Force Trekking 28 - 435mm. Problemem są hamulce typu v-break, których nie chciałbym zmieniać. Skrócenie 4,5cm wydaje się sporo, ktoś może już robił podobne zmiany?

//edit   znalazłem coś takiego: https://www.xlc-parts.com/pl/gorski/czesci-rowerowe/widelce-rowerowe/390/widelec-a-head-bf-a02  piękny nie jest, ale ma 460mm, to już nie jest taka duża różnica, powinno być ok

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mosso m5E już zamontowany w zethosie. Niestety nie miałem jeszcze jak ocenić tej zmiany ale na pierwszy rzut okiem wysokości są takie same jak były. Zauważyłem tylko że pomiędzy kielichem widelca a nabita bieżnia jest 1mm szpara. Z daleka w sumie tego nie widać ale trzeba będzie kiedyś podszlifowac  rurę lub bieznie. Po większych testach opiszę wrażenia. Mam tylko jedną zagwostke, jak zamontować przedni błotnik. Czy bliżej opony, wygląda to chyba lepiej, czy może pod kielichem widelca, tylko wydaje mi się że jakieś enduro się wtedy z tego robi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktos z bikerów mógłby podzielić się swą wiedzą, doświadczeniem? 

Majfrendy udają, że coś wiedzą ale odpowiedzi jakieś mało precyzyjne. 

Interesuje mnie to, czy taki wideł :

-przyjąłby oponę 29", 2.2

- nie wyglądałby jakoś dziwnie pod ramę 29" i byłby wygodny

- nie blokowałby koła o ramę

IMG_20201120_190903.jpg IMG_20201120_190650.jpg
Opublikowano

Ten co podałeś będzie spełniał te warunki. O ile można mówić o "niedziwnym" wyglądzie. Dla nie sztywny wideł w MTB zawsze będzie wyglądał abstrakcyjnie (ale tym się nie sugeruj).

Opublikowano
1 godzinę temu, Unknown napisał:

Majfrendy udają, że coś wiedzą ale odpowiedzi jakieś mało precyzyjne. 

Zainteresuj się osią jaka tam pasuje.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Motke napisał:

Zainteresuj się osią jaka tam pasuje.

Dzięki. 

Os standardowa 15/100 moze być w komplecie 470 zl lub bez 350 zl. Dla mnie wygląd mialem o tyle tu na myśli " abstrakcyjny"  ze jest stosunkowo maly przeswit DL jak porownywalem z innymi 394mm. Mnie to nie razi, ze mtb nie ma amortyzatora. Pierwsze moje doswiadczenia z rowerem byly wieki temu bez i mam wrazenie ze mialem większą kontrolę jazdy i amortyzacji wlasnym cialem niz foxem ktorego mam ( ale to subiektywizm). Skladam sobie drugi rower i to mialby byc taki bardziej mieszczuch do jazdy codziennej, rekreacyjnej, asfaltowej z dojazdem do miejsc gdzie trochę szutru, czasem kamien ale przewaga jednak asfaltu 80%/20%. Nie rozwinalem wczeaniej w tym zakresie może dokładnie myśli. Chodzi mi tylko o to czy DL nie jest za krotke. Czyli mimo zdjecia 26"/27, 5"/29" jednak jest on bardziej pod 26 i 27. Majfrend napisal ze pod 29 on jest tylko do 2.1" szerokosci.  DL 394mm jak w tym modelu mimo zdjecia 29"  sa jednak stosunkowo krótkie ( wiekszosc modeli ma 430mm do 480mm, a srednia wysokosc opony 29" to jakies ok 370 mm w tym miejscu. Analogicznie, kiedys dla zartow, z nudów itp ludzie wkladali np do wigry 3 widełki od pelikana i na odwrot, szerkosc osi pasowala, kolo sie miescilo wiec rower jezdzil, to ze zmienial sie wygląd i geometria jazdy byla wlasnie wartosci dodana lub odjeta 😉.  Moje obawy to tylko to, czy poza tą niską wysokością opona 2.2 czy 2.3  wejdzie i tu majfrend nie rozwijal watku jak dopytywalem ale moze sie okazywac ze gorny zbieg ramion oraz wlasnie te 394 mm mogą to utrudnić. Dla mnie kluczowe w wyborze akurat tego modelu poza wyglądem jest to, ze alu, a nie carbon. Prosiłem go ostatecznie o parametry jak nizej, ale echo. Stąd moje pytanie tu, bo czasem predzej sie ze swoimi dogadam co moze maja doswiadczenie niz z obcymi co nawet tego pewnie w ręce nie mieli 😉

IMG_20201119_101257.jpg

Edytowane przez Unknown
Korekta ortografii
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam amor rockshox 100mm QR air itd.
Chciałbym wymienić go na karbon. Dobieram parametry koła, mocowania, średnica rury sterowej itd. Wszystko fajnie, ale hamulce. Kompletnie nie wiem czy będą pasować, jak to się sprawdza,na co patrzeć.
Obecnie mam tarczę 180mm. Ale jest jakiś adapter. Jak sprawdzić czy mocowanie hamulca będzie pasować w nowym widelcu?

Opublikowano

Rozstaw na widelcu jest uniwersalny a adapter masz po to żeby pasowało z tarcza 180, bez adaptera tarcza 160 

Opublikowano
45 minut temu, revolta1 napisał:

Rozstaw na widelcu jest uniwersalny a adapter masz po to żeby pasowało z tarcza 180, bez adaptera tarcza 160 

I to wszystko? Będzie pasować?

Opublikowano

Myślałem bardziej o tym sztywnym widelcu. Gdzie boisz się że nie będzie to pasować