Skocz do zawartości

Wymiana widelca na sztywny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli normalne mocowanie do hamulca. Do tego adapter żeby hebel pasował pod 180ke i wszystko. 

• Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Posiadam rower(Kellys Salamander z 2003r) z bardzo starym i niesprawnym widelcem:

RST GILA SL 100 (taki jak na foto)

http://www.megabikes.pl/amortyzator-rst-gila-sl-26-ciemno...

Zakupiłem sztywny widelec za grosze:

https://ctbike.pl/accent-widelec-mtb-26-1-1-8-1-widelec...

Przy przekładce spostrzegłem się że pomimo takich samych średnić rur (1-1/8') nie pasuje mi sztywny widelec na koronie do dolnego łożyska w ramie roweru.

Różnica w wadzę jest istotna - bo conajmniej 1200g a widelec kosztował mnie jakieś 40zł.

Jest na to jakaś przejściówka czy po prostu ten widelec się nie nadaje? W ramie mam łożysko wiankowe które opiera się na bieżni widelca RST GILA. W sztywnym widelcu (foto w ząłączniku) bieżni nie ma. Nie pasuje to do siebie w ogóle. 

Jak temu zaradzić?

Zrobiłem jeszcze foto RST GILA, to co zaznaczyłem (bieżnia) wydaje mi się integralną częścią widelca. Czy mylę się i musze to po prostu wybić?

IMG_20210814_093723.jpg

rst gila.jpg Edytowane przez Gawel
Opublikowano

W przypadku amortyzatorów raczej nie jest integralną częścią. Takie rzeczy widziałem tylko w sztywnych widelcach carbonowych.

Opublikowano
40 minut temu, vdcmike napisał:

W przypadku amortyzatorów raczej nie jest integralną częścią. Takie rzeczy widziałem tylko w sztywnych widelcach carbonowych.

Doczytałem i muszę po prostu albo przełożyć bieżnie z widelca na sztywny albo kupić nowa. Nie dopatrzyłem i myślałem że to ingeralna cześć.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. 

Zima w mieście.

Moja potrzeba wideł sztywny, taper, koło 27,5/29, oś QR9, z mocowaniem hebla PM. 

Czy Widelec 29" ACCENT MTB 1-1/8"-1.5" Tapered Aluminiowy (poza kwestią geo) jest ok?

Używa ktoś tego?

Dzięki

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.12.2021 o 15:42, Cypis napisał:

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. 

Zima w mieście.

Moja potrzeba wideł sztywny, taper, koło 27,5/29, oś QR9, z mocowaniem hebla PM. 

Czy Widelec 29" ACCENT MTB 1-1/8"-1.5" Tapered Aluminiowy (poza kwestią geo) jest ok?

Używa ktoś tego?

Dzięki

Nie było informacji, więc musiałem zakupić, żeby się czegoś dowiedzieć. 

Widelec zainstalowany bez problemów. Jeżeli będą jakieś pytania może pomogę.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej,

zamówiłem rowerek ze sztywnym widelcem, dostałem z amortyzatorem.

Dogadałem się, że podeślą mi sztywny a oddam kurierowi spakowany z amortyzatorem.

Po zdemontowaniu zastanawia mnie jeden element (zaznaczony na zdjęciu na niebiesko) - czy go też powinienem zdemontować? Czy jest integralną częścią widelca. Dodam, że tuż nad nim trzymało się gołe łożysko.

Pozdrawiam
Kamil.

widelec.jpeg
Opublikowano

Ja na Twoim miejscu bym tej biezni nie ruszal zazwyczaj jest to bardzo mocno nabite i bedzie ciezko to zdemontowac. Chyba ze bez problemu uda sie sciagnac bo luzno schodzi. Po zalozeniu nowego widelca będziesz potrzebowac nabic nowa bieznie zanim nalozysz lozysko dolne.

• Lubię to! 1
Opublikowano
17 godzin temu, qameleon napisał:

Ja na Twoim miejscu bym tej biezni nie ruszal zazwyczaj jest to bardzo mocno nabite i bedzie ciezko to zdemontowac. Chyba ze bez problemu uda sie sciagnac bo luzno schodzi. Po zalozeniu nowego widelca będziesz potrzebowac nabic nowa bieznie zanim nalozysz lozysko dolne.

Dodzwoniłem się dziś do sklepu - zostawiam bieżnię w starym widelcu a przyślą nowy z nabitą bieżnią.

Dzięki za pomoc.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Nie chcę zakładać nowego wątku, więc kontynuuje ten. Chcę wymienić amortyzator na widelec w starym treku przekonwertowanym na e-bika.  Nie bardzo wiem co będzie potrzebne do wymiany oprócz samego widelca i czy dobrze wybrałem widelec.

Na zdjęciach obecny amortyzator. Wysokość piasta-miska jakieś 45-46cm 

https://www.dropbox.com/s/rhr132hrow3lee8/1663440198173.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/ma2ti3h3xzkl6vs/1663440198181.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/vtsmwqd8c4rx76d/1663418737629.jpg?dl=0

Wybrałem ten widelec

https://www.cyclosport.pl/widelec-alu-28-cross-treking-1-1-8-ahead-kol-czarny-matowy.101.p.html

Podpowie ktoś czy będzie pasował i co powinienem jeszcze kupić. Na pewno gwiazdkę. NIe wiem czy bieżnię do sterów też i jaką? Coś jeszcze? 

Może jakiś inny widelec będzie lepszy?

Pomóżcie Panowie.

Opublikowano

Bieżnie da się przełożyć. Możesz też np. taki: Widelec FORCE TREKING 28" 1 1/8"czarny m - 146181 - 12000503215 - Allegro.pl

Długość oś-korona powinna uwzględniać ugięcie wstępne amortyzatora po zasiadnięciu na rower.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja poszedłem o krok dalej i oprócz wymiany widelca  z Manitou black na sztywny  Force 29  założyłem koła o rozmiarze 28.

275252336_3123088537952116_8908517049405060607_n.jpg 299022114_1689513964767760_4543246831307482057_n.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

O marnej jakości chińskiego węgla najczęściej niestety przekonujemy się zbyt późno...

Opublikowano

Bardziej bym się martwił o dokładność wykonania niż wytrzymałość, dużo czytałem o tym że bieżnia nie pasuje że są luzy w główce ramy ,os ma luz w widelcu ,jakiś kombinacje podkładanie blaszek itd .jak będzie wszystko pasować to ok .zakładać i cieszyć się z jazdy .

Opublikowano

Ja co jedyne posiadam z Chińskiego węgla to zacisk sztycy. Cena przed pandemia prawie 40 zł. Teraz chyba ten sam zacisk 70 albo więcej trzeba tam za niego zapłacić. Odpukać nie pękło do tej pory także chyba ok wykonanie a już go mam założonego dobre 2 lata. Co do innych komponentów jak sztyca czy widelec bałbym się to z Aliexpress zamawiać że pęknie wbije się w 4 litery. Wolę z rodzimego rynku zamawiać gdzie to jest karbonem a nie wyrobem podobnym. 

Opublikowano

Miałem 3 kierownice i 1 sztycę i 1 siodełko więc mam jakieś tam doświadczenia.
Firma Tomtou jest ok.
Firma RXL SL nie potrafi ułożyć równo warstwy 3K i ich jakość jest niezadowalająca - nie polecam. Jedną kierownicę miałem właśnie z taką wadą. Warstwa 3k była źle ułożona i na powierzchni lakieru było pęknięcie. Dostałem zwrot pieniędzy, ale kierownica została. Wziąłem ją na testy w imadło. Stawałem na ramieniu. Później skakałem. Nie byłem w stanie jej złamać mimo, że była pęknięta. Nie użyłem jej już oczywiście, ale nabrałem trochę dystansu.
p.s. tani chiński carbon jest produkowany w tych samych fabrykach co drogie europejskie firmy. Różnica tkwi w kontroli jakosci., ale to mogę równie dobrze zrobić sam

Opublikowano

Europejskie firmy biorą ramy z fabryk głównie na Tajwanie. Tani chiński carbon jest produkowany w Chinach. Niby blisko ale nie do końca to to samo...

Co do jakości na własne oczy widziałem jak przy sprincie na trenażerze szosowa kiera RXL trzasła. Podobnie jak jakaś sztyca na ustawce szosowej gdy jegomość na progu nie podniósł czterech liter. Tu poszło wzdłużne pęknięcie. 

Opublikowano

Na własne oczy widziałem w telewizji jak na zawodach szosowych pękła rama, która nie była tania

8d21105de76264e444e9565bbb78c8ea.jpg

1dcdd0f90b4d2868357516e01b833ebf.jpg

4e1ce8bb75c4351f89108114573dd450.jpg

Ramy aluminiowe też pękają tylko mniej spektakularnie, bo są bardziej plastyczne

d9bcc102fc94e756a0f9270950e8390f.jpg

Opublikowano

Gdy odpowiednio mocno się przywali to wszystko można rozwalić. Problem z tą kierą polegał, że tam nie było żadnej gleby.

Braciszek po prostu mocno podciągał kierę to przy sprincie na trenażerze  i trzasnęła mu w rękach...

Jest chyba różnica między czymś takim a rowerem zniszczonym przy konkretnej glebie ?

Opublikowano

Właśnie tamta ramana na zawodach pękła podczas jazdy bez wypadku

Opublikowano
W dniu 28.10.2022 o 23:25, Bujak napisał:

p.s. tani chiński carbon jest produkowany w tych samych fabrykach co drogie europejskie firmy. Różnica tkwi w kontroli jakosci., ale to mogę równie dobrze zrobić sam

Zwykle nie jest (np. jedna z "polecanych" chińskich marek produkujących ramy i widelce wywodzu się z producenta latawców i innych zabawek dla dzieci).

Poza tym nawet jeśli to ta sama fabryka to inny materiał (maty czy chemia tanie nie są) czy tańszy proces. Czesto nawet zupełnie inna banda chińczyków lepi formatki (to ewidentnie widać na pewnych detalach, kfórych na pierwszy rzut oka nie widać np. wewnątrz rur, w spasowaniu, w okolicach wszelakich mocowań)a ew. korzystają z jednego pIeca. Miałem wielokrotnie okazję obcować ;) z chińskim specem czy canyonem "z tej samej fabryki" - poza różnicami w detalach kompletnie inne właścuwości - chińczyki były elastyczne jak sie depnęło na korbę to gołym okiem było widać uginanie się ramy w stosunku do płaszczyzny kół. Odnośnie podróbek mostków czg kierownic to chińczyk potrafi być znacząco lżejszy niż oryginał ;)