Skocz do zawartości

1. Szosa / rower szosowy w cenie 1000 - 1999 zł.

Malajonez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GBike napisał:

Czyli masz zmieniony osprzęt ?; ) 

Czy ja napisałem że rower na Tiagrze/105 jest dla zawodowcow ?

Jeśli chodzi o zużycie osprzętu to nie napisałem żeby kupować złom..

Proponuje na początek model btwin triban 520 uzywany, bo te czeato można spotkać w dobrym stanie z racji tego ze to rowery na początek.

Opublikowano
2 godziny temu, Janao napisał:

Czyli masz zmieniony osprzęt ?; ) 

Tak bo zwyczajnie zajeździłem Toruney'a - 3000 km wytrzymał i pewnie trochę więcej dałby radę ale sezon się skończył O.o. I można czerpać pozytywne doświadczenie z takiego obrotu spraw:

- schudnąć do poziomu pozwalającego założyć fajniejsze koła od pancernych Alexrims'ów

- docenić zalety wyższej grupy, co do wad Tourney'a nie mam zamiaru go bronić bo nie ma czego, ale dystans wytrzymał i moim założeniom sprostał

- nabrać doświadczenia by umieć rozpoznać jak zachowuje się zużyty napęd

Opublikowano

Jak chcesz rozważyć używane obczaj tą stronkę: http://szybkierowery.pl/
Propozycji nie ma dużo, ale są ciekawe (Binachi Via Nirone7, Trek 1200 Tiagra ...) 

Jak koniecznie wolisz nowy to poszukaj Krossa Vento z poprzednich roczników. Są tańsze, a różnica dla Ciebie praktycznie żadna :) Przykładowo: 

http://www.migael24.pl/pl/p/KROSS-VENTO-2.0-2016-CZERWONY-BIALY-POLYSK-DOSTAWA-0zl-PO-PRZEGLADZIE-AUTORYZOWANY-DEALER-KROSS/5668

Opublikowano
13 godzin temu, Bartek1305 napisał:

szukam jakiejś dobrej szosy na poczatek za +/- 2000 zł. Preferuje rowery nowe, chyba że używany w dobrym stanie. Z góry dzięki za pomoc.

W takim budżecie decathlonowskie Tribany wydają są godne uwagi. Mam na myśli ubiegłoroczny 520 za 1999 na starej Sorze, przy czym może być już problem z dostępnością w poszczególnych sklepach, ew. model tegoroczny - na nowej Sorze (pancerze pod owijką) i z nowymi kołami, tylko budżet nieco większy - 2399 no i na rower musiałbyś poczekać, o ile Twoim rozmiarem nie jest L. 

Opublikowano
2 godziny temu, GBike napisał:

Tak bo zwyczajnie zajeździłem Toruney'a - 3000 km wytrzymał i pewnie trochę więcej dałby radę ale sezon się skończył O.o. I można czerpać pozytywne doświadczenie z takiego obrotu spraw:

- schudnąć do poziomu pozwalającego założyć fajniejsze koła od pancernych Alexrims'ów

- docenić zalety wyższej grupy, co do wad Tourney'a nie mam zamiaru go bronić bo nie ma czego, ale dystans wytrzymał i moim założeniom sprostał

- nabrać doświadczenia by umieć rozpoznać jak zachowuje się zużyty napęd

Ja w tamtym roku na 105 5700 zrobioem podobny przebieg, z tym że osprzęt wcześniej był użytkowany juz od 4 lat. Jedyne co się zmieniła to łańcuch 2x i tyle. W momencie sprzedaży kaseta była do wymiany, ale pewnie rower posluzy jeszcze nowemy właścicielowi. W każdym razie przebieg 5k nie powinien zrobić żadnego wrażenia na osprzecie, poza łańcuchem, ewentualnie kasetą.

Ja na start polecam w takiej cenie rower używany, bo za 2k można coś dorwać na tiagrze lub nawet 105. Wiadomo że trzeba uważać na miny, ale jak ktoś ogarnie sobie osobę, która coś tam wie o rowerach to na pewno wyjdzie na tym lepiej niż osoba, która zainwestuje swoj sprzed z rower na turney'u.

Opublikowano

Ja bym brał tribana 500, ma klamkomanetki więc przyzwyczaisz się to sposobu zmiany biegów która jest w lepszych rowerach.

• Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 9.04.2017 o 15:21, Marys03 napisał:

1. Odczuję różnicę między Tribanem 500 a 500 FB ( https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-fb-id_8322664.html ), który jest jakby nie patrzeć 4 stówki tańszy?

Zaryzykował bym stwierdzenie że to są dwa różne rowery a jedyne co je łączy to nazwa. Jeżeli chcesz jeździć na szosie szybko a z miasta chcesz się tylko wydostać to brał bym z wersje z barankiem (bez FB). Zresztą wersja FB to mi bardziej przypomina rower fitnesowy. Szosowa wersja jest droższa ze względu na klamkomanetki i karbonowy widelec.

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, trochę mi się sytuacja rozjaśniła. Nie będę ukrywać, że jestem sprzętowym laikiem na razie, ale powoli się rozeznaje w temacie.

Opublikowano
Dnia 22.04.2017 o 16:46, Yan napisał:

Szosowa wersja jest droższa ze względu na klamkomanetki i karbonowy widelec.

W wersji FB jest też wolnobieg zamiast kasety.

Opublikowano (edytowane)

jeżdżę na tribanie 520 . \lepszy od  tego z nr 500 ale i nieco droższy . Kupiłem go w tym roku , przejechałem  kilkaset km po kilka godzin  na rowerze bez przerwy i nie czułem większych dolegliwości krótko mówiąc jestem BARDZO  zadowolony z niego, zadowolony z komfortu ( ale tez czepialski nie jestem) Fajne siodełko ( pozytyw duży ) leciutki :)  idealnie dopasowany do mojego wzrostu i wymiarów. Do poprawy mam prawa klamkomanetke bo się blokuje ( ale to załatwię w serwisie bo na gwarancji * ) 

w przyszłości po zużyciu obecnych gum wymian na opony szersze  i nie lubię przerzutek shimano w zakresie cenowym na jakie mnie stać , jestem absolutnym fanem SRAMa :). Precyzja działania SRAMa jest ehhhh ... super :) 
Polecam taki rower bo inne rowery w sklepach rowerowych z tym osprzętem kosztowały po około/ blisko  3000 zł, a ja mój kupiłem za 2200 ( teraz sa tańsze ) :)

odnośnie gwarancji roweru w decatlonie . OBOWIĄZKOWA REJESTRACJA NA  BITWIN.COM W CIĄGU MIESIĄCA !! (nie mówią tego w sklepie przy zakupie) 

Edytowane przez stasiu
błędy pisowni :)
  • Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam poszukuję taniego roweru szosowego tak do 2000, zazwyczaj jeżdżę dh/fr lecz chciałbym dopełniać trening na asfalcie. Ostatnio wpadł mi w oko używany Kellys arc 10 za 1800 zl jeszcze przez rok na gwarancji ponoć jak nowy wszystko 100% sprawne bez ryski, co sądzicie o tym modelu kellysa? Może jakiś inny polecacie w tej cenie?

Edytowane przez Jan
Opublikowano

Witaj Mój imienniku ;) chodzi o tego https://www.olx.pl/oferta/kellys-arc-10-jak-nowy-gwarancja-szosa-kolarka-CID767-IDla5HV.html

?

jak na tak tani rower to fajna rama z wewnętrznym prowadzeniem linek i carbonowym widelcem. To by było na tyle..

Claris to podstawowa szosowa grupa, więc życie mnie nauczyło ze z żywotnością i jakością tanich komponentów shinano nie jest kolorowo. 

Osprzęt oczywiście można zmienić, ale nie wiem jak np. z trwaloscia piast clarisa. Obręcze to stare sprawdzone sparki, które na pewno dają rade w trudnych warunkach choć nie są super lekkie.

Zobacz też używane btwiny tribany 520 na sorze.

Opublikowano

Ok dzięki za pomoc, tak chodziło o tego kellysa.

Opublikowano

ja mam 177cm i jezdziłem na 2 kellysach w rozmiarze ,M' z tym że po geometrii widzę że Moje eMki były mniejsze i bardziej przyjazne dla amatora od obecnych w ramie ARC.

Czyli Moim zdaniem rozmiar L definitywnie odpada w Twoim przypadku.

Od czasu do czasu siadałem na takiego samego kellysa kumpla w rozmiarze L i wydawał się zdecydowanie za duży, choć pewnie w ostateczności, siodełko do przodu i skrócony, podniesiony mostek załatwiłby sprawę.

Tak że szukaj eMki, ewentualnie ,,S" też można brać pod uwagę.

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-trek-alpha-2-1-szosa-polecam-CID767-IDkq3Ik.html

Ciekawy trek z wrocławia na starczej 105, ale 10s. ale troche za dużo się ceni. Jeśli Ci się spodoba to 2k to max co warto zapłacic za niego.

Opublikowano (edytowane)

Witam. W poszukiwaniu pierwszego roweru natknąłem się na dwa chyba fajne na początek przygody z kolarstwem rowery szosowe. Bardzo proszę o pomoc w wybraniu. Poniżej opisy od sprzedających i zdjęcia

1) Rower szosowy TREK SL 1000 (1500zł) (Pierwsze 8 zdjęć)

Witam na sprzedaz mam ladny rower szosowy Trek w bardzo dobrym stanie
-rama aluminiowa 54 cm
-wiedlec carbon
-sztyca carbon Botrager
-mostek carbon Bontrager
-korba Shimano Alvio
-przezutki Shimano Tiagra 3x8
-nowa owijka
-opopony Schwalbe
-licznik CAT EYE
-PEDALY Shimano
Rower posiada pare malych rys i zadrapań
Rower bardzo lekki, świeżo po serwisie przygotowany do sezonu

2) Kross Vento 1.0 (1500zł) (ostatnie zdjęcie)

Rower szosowy Kross Vento 1.0 rozmiar M (dość mały). Osprzętowo odpowiednik dzisiejszego Vento 2.0. Napęd Sram!
Po zakupie w 2015 rower przeszedł modernizacje względem fabrycznego wyposażenia:
- pancerze Jagwire + regulatory
- opony Endurance
- korkowa owijka
- suport i korba Truvativ

Przebieg 288km. Rower praktycznie nowy, posiada 2 rysy.
Możliwa wysyłka. Pedały w komplecie.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 12.jpg Edytowane przez Amator99
Opublikowano

@Amator99 wypowiem się tylko w odniesieniu do Vento 1.0 .Obawiam się że sprzedawca próbuje utrzymać sztucznie cenę słowami: "odpowiednik" ,"sram" . Przebieg 288 km no masakra 2 ryski. Mój ma 4000 km w wieku 10 miesięcy i ani jednej ryski . Moim zdaniem za drogo za ten konkretny egzemplarz.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GBike napisał:

@Amator99 wypowiem się tylko w odniesieniu do Vento 1.0 .Obawiam się że sprzedawca próbuje utrzymać sztucznie cenę słowami: "odpowiednik" ,"sram" . Przebieg 288 km no masakra 2 ryski. Mój ma 4000 km w wieku 10 miesięcy i ani jednej ryski . Moim zdaniem za drogo za ten konkretny egzemplarz.

To ile dałbyś za ten rower, bo ja sam jestem laikiem co do rowerów szosowych i nie chcę, żebym przepłacił ;/ Szukam już trochę czasu jakiegoś rowera, bo mój pomału się rozsypuje, ale nie mogę z naleźć jeszcze z moim śmiesznym budżetem 1500zł. Chciałem już kupić, ale jak napisałeś to już nie wiem. Gościu pisze, że rower z 2014r. nie jest to rower seryjny i nie muszę inwestować w opony

18338852_1358160594245485_1832996226_o.jpg 18339065_1358160654245479_2140518559_o.jpg 18339449_1358160597578818_1225438956_o.jpg 18339514_1358160630912148_1114309840_o.jpg 18339514_1358160667578811_221433561_o.jpg 18339586_1358160660912145_1069038662_o.jpg 18339686_1358160604245484_530016479_o.jpg 18362119_1358160670912144_1414896091_o.jpg 18362515_1358160637578814_2108056341_o.jpg 18362560_1358160620912149_690950129_o.jpg 18379170_1358160647578813_1075332098_o.jpg 18378776_1358160600912151_416108281_o.jpg Edytowane przez Amator99
Opublikowano
2 minuty temu, Janao napisał:

Nie wiem ile masz wzrostu i jaką rame potrzebujesz, ale np: https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-btwin-triban-520-CID767-IDlZ4FA.html

Jak by gosciu wystawił go na allegro i mial jakies komentarze to w tej cenie nic lepszego nie dostaniesz. Osprzęt sora da Ci miniumum przyzwoitości. Te modele, o które pytasz to jakieś starocie i szkoda kasy ba takie smieci. 

Zdecydowanie oferta godna polecenia jak by jeszcze 100 opuścił to bym brał.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie gościu ma serwis rowerowy. To już nie wiem. Jedni mówią tak drudzy tak. Słyszałem, że Tribany na początek są dobre, ale też żeby się za nie nie brać. Już mam taki mętlik, że po prostu. Ogólnie już zamówiłem najwyżej przepłaciłem i tyle. Chyba że zwrócę bo się umówiłem, że w razie gdyby rozmiar nie pasował mogę zwrócić.

Edytowane przez Amator99
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące roweru szosowego. Dopiero zaczynam moją przygodę z  tym typem roweru więc prosił bym o pomoc ponieważ nie jestem pewny na co zwracać uwagę a że dopiero zaczynam celuje w rower szosowy z tańszej półki cenowej. Udało mi się wybrać  dwa rowery : 

ROWER SZOSOWY TRIBAN 500 B'TWIN  1 299zł*

Romet Rower Huragan 1 czarny 2017  1849,00 zł

Nie jestem zdecydowany który wybrać więc pytam się was, proszę o uzasadnienie odpowiedzi dlaczego ten jest lepszy itp. Jeżeli macie lepsze propozycje od moich  do 1800 zł  napiszcie :)

Opublikowano

W kwocie do 1800zł jest tylko 1 sluszny wybór. Używany triban 520 z decathlonu.

W skrócie tylko dodam, że nie chce mi się po raz enty pisać dlaczego szosy na clarisie/turney-u i innych najtanszych komponentach to badziewie i tego się nie kupuje, ape w skrócie powiem tylko że na tribanie 500, czy huraganie 1 można się zrazić do szosy. Triban 520 na sorze to absolutne minimum.

Nie wiem, czy emka spasuje, ale jakies 75km od Ciebie jest https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-btwin-triban-520-m-jak-nowy-CID767-IDmucqk.html

Rozmiar M.

Jak masz od 172-182cm to myślę że będziesz w stanie go ustawić pod siebie.

• Pomógł 1