Nemrod Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) Co do chodzenia to bez porównania lepiej chodzi się w butach SPD niż SPD-SL. W SL chodzisz w zasadzie na bloku, który przyczepność ma lichą i szybko się zużywa. W butach SPD szczególnie w modelach gdzie blok jest głębiej ukryty nie chodzi się dużo gorzej niż w normalnych . Ja w zimowych Northvaweach spoko kilometrów przerobiłem z laczka. Natomiast buty SL mają jedną niepodważalną zaletę: wentylowana podeszwę. Zdecydowanie czuć różnice w ciepłe/gorące dni. W MTB nie ma tego bo muszą się nadawać do okazyjnego chodzenia po piachu/błocie. Edytowane 21 Listopada 2018 przez Nemrod
Łukasz_P Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 To akurat nie kwestia SPD i SPD-SL, tylko modelu buta. Ja mam Shimano SPD szosowe i cały spód ma 3 wentylowane otwory.
Nurek_ Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 1 godzinę temu, Antyszprycha napisał: To chyba nie jesteś jeszcze zbytnio w temacie. Buty spd-Sl można również kupić z rożnym stopniem sztywności. Ty myślisz ze buty spd turystyczne będą się uginać bardziej niż spd-sl ? Nie widziałem jeszcze "miękkich" butów SPD-SL. Nawet jeśli takie są to dla mnie kompletnie mija się to z celem. SPD-SL stosuje się (podobno) w celu lepszego transferu mocy, wstawienie takiego zapięcia do miękkich butów zabija sens takiego rozwiązania. 2 godziny temu, Antyszprycha napisał: Również chodzie w spd-sl i większej różnicy względem spd nie zauważam. Kwestia przyzwyczajenia ! Nie wiem jakie masz te buty, ale różnica jest olbrzymia. W w swoich SPD-kach (używam Specialized Tahoe) mogę chodzić praktycznie normalnie, ewentualnie trochę blok stuka na asfalcie. W SL-ach (Sidi Level) - chodzenie można porównać do chodzenia w butach narciarskich. Żadne przyzwyczajenie nie zmieni tego, że chodzi się w nich bardzo niewygodnie. Oczywiście da się, tylko po co? 5 godzin temu, SzpiceR napisał: Wszystko według potrzeb. Już bez jaj, że sl nie ma żadnych plusów względem spd Tak z ciekawości, jakie są te plusy?
Antyszprycha Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 1 minutę temu, Nurek_ napisał: Nie widziałem jeszcze "miękkich" butów SPD-SL. Nawet jeśli takie są to dla mnie kompletnie mija się to z celem. SPD-SL stosuje się (podobno) w celu lepszego transferu mocy, wstawienie takiego zapięcia do miękkich butów zabija sens takiego rozwiązania. A myślisz, że sztywność buta spd po co jest ? Najwyraźniej po to samo po co w spd-sl 2 minuty temu, Nurek_ napisał: Nie wiem jakie masz te buty, ale różnica jest olbrzymia. W w swoich SPD-kach (używam Specialized Tahoe) mogę chodzić praktycznie normalnie, ewentualnie trochę blok stuka na asfalcie. W SL-ach (Sidi Level) - chodzenie można porównać do chodzenia w butach narciarskich. Ja mówię o chodzeniu / przejściu kilku czy kilkudziesięciu metrów a nie o spacerowaniu w tych butach 4 minuty temu, Nurek_ napisał: Żadne przyzwyczajenie nie zmieni tego, że chodzi się w nich bardzo niewygodnie. Oczywiście da się, tylko po co? Po co więc pytanie o wybór butów ? Skoro w dyskusji sam sobie odpowiadasz ?
Nurek_ Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 8 minut temu, Antyszprycha napisał: A myślisz, że sztywność buta spd po co jest ? Najwyraźniej po to samo po co w spd-sl Tylko nie każdy spd-ek musi być sztywny, te turystyczne mają pogodzić jazdę i chodzenie. SL-e są żeby wyciskać każdy wat więc muszą być sztywne, robienie miękkich mija się z celem. 11 minut temu, Antyszprycha napisał: Ja mówię o chodzeniu / przejściu kilku czy kilkudziesięciu metrów a nie o spacerowaniu w tych butach To wiadomo, jak mus to mus. Ale @Cris92 pisał wyraźnie, że do przejścia ma kilometr w jedną stronę. 14 minut temu, Antyszprycha napisał: Po co więc pytanie o wybór butów ? Skoro w dyskusji sam sobie odpowiadasz ? Tego nie łapię ... Chyba coś pomyliłeś....
Stryjek Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 11 godzin temu, Nurek_ napisał: Tak z ciekawości, jakie są te plusy? Choćby bloki o różnym luzie roboczym, można mieć spiętą nogę na sztywno z rowerem Większa powierzchnia podparcia a co za tym idzie lepsza transmisja mocy, no i w takich pedałach i butach proces ciągnięcia nogi jest odczuwalnie lepszy, szczególnie w mocnych sprintach. Mam oba systemy i długo nie chciałem SPD-SL, ale koledzy byli zawodowcy mnie przekonali i nie żałuje. Dla mnie największym plusem na szosie jest odczuwalnie mniejsze zmęczenie stopy po przysłowiowej stówce, w butach i pedałach mtb było dużo gorzej ( wnioski wyciągnięte z kilku par butów )
SzpiceR Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 11 godzin temu, Nurek_ napisał: Tak z ciekawości, jakie są te plusy? Większa sztywność a przede wszystkim większa powierzchnia stylu. Specyfika jazdy na szosie różni się od mtb. Jadąc po lesie co chwila przerywasz pedałowanie i zjeżdżasz z góry/zwalniasz itd, szosą zdarzają się kilkudziesięciokilometrowe gdzie ciśniesz bez przerwy (+ogólnie większe pokonywane dystanse). A po tych kilku godzinach "czuć" miejsce styku blok/podeszwa/stopa Do jazdy po mieście/chodzenia tylko platformy
maniol Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 A wracając do roweru.Ta 520 wygląda ciekawie.Myślicie warto się zastanowić nad tym modelem, czy lepiej w tej cenie polować na używane. Myślałem o używanym rose pro SL też w bardzo podobnej cenie. Albo o canyon endurace 6.0. Tylko tu mnie martwi niestandardowa rura sterowa i problemy z dokupieniem innego mostka. Na wiosnę idę na fitting bo niestety ciągle jakieś tam dyskomforty po dłuższej /mocniejsze jeździe wychodzą, a nie chciałbym wtedy usłyszeć że za mostek kolejne 300 zł Nie ukrywając ten rower na to czego szukam.Kaseta 11 - 32 na której mi zależy (chce jechać w góry w tym roku, a w Poznaniu ciężko trenować długie podjazdy.) geometria endurance ( lubię długie wypady +200km - turystyka ) 105 są miłym uzupełnieniem bo teraz szukałem czegoś na tiagrze.No i hamulce. Jakoś nie jestem przekonany do tarcz, ale przeżyje Co z wagą? Czy +10kg to nie za dużo na szose? Swoją drogą. Teraz jeżdżę na merida scultura 100 2016. Odczuję różnice przesiadając się na inny rower?Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
sentio Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 Godzinę temu, maniol napisał: Co z wagą? Czy +10kg to nie za dużo na szose? Swoją drogą. Teraz jeżdżę na merida scultura 100 2016. Odczuję różnice przesiadając się na inny rower? Na Pro Tour się nie wybierasz? To myślę, że te pół kilograma pomiędzy tym, co teraz masz (9,5 kg), a RC 520 (10 kg) nie będzie stanowiło dramatycznej różnicy. Ja sam na 15 kg rowerze w tym roku zrobiłem 4 tys. km i jestem zadowolony, choć nie ukrywam, że na wiosnę kupuję szosówkę. Polecam obejrzenie filmu: https://www.globalcyclingnetwork.com/video/cheap-bike-vs-super-bike-whats-the-difference
maniol Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 No ale jak chce jeździć długie dystanse, może jakieś ultra 5oo /6oo km to już może robić różnice? Taki canyon niby waży 8,7kg (na tarczach 9.0) a rose 7,9kg.No to tu już widoczna różnica Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Antyszprycha Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) 2 godziny temu, maniol napisał: A wracając do roweru. Ta 520 wygląda ciekawie. Myślicie warto się zastanowić nad tym modelem, czy lepiej w tej cenie polować na używane. Myślałem o używanym rose pro SL też w bardzo podobnej cenie. Albo o canyon endurace 6.0. Tylko tu mnie martwi niestandardowa rura sterowa i problemy z dokupieniem innego mostka. Na wiosnę idę na fitting bo niestety ciągle jakieś tam dyskomforty po dłuższej /mocniejsze jeździe wychodzą, a nie chciałbym wtedy usłyszeć że za mostek kolejne 300 zł Nie ukrywając ten rower na to czego szukam. Kaseta 11 - 32 na której mi zależy (chce jechać w góry w tym roku, a w Poznaniu ciężko trenować długie podjazdy.) geometria endurance ( lubię długie wypady +200km - turystyka ) 105 są miłym uzupełnieniem bo teraz szukałem czegoś na tiagrze. No i hamulce. Jakoś nie jestem przekonany do tarcz, ale przeżyje Co z wagą? Czy +10kg to nie za dużo na szose? Swoją drogą. Teraz jeżdżę na merida scultura 100 2016. Odczuję różnice przesiadając się na inny rower? Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka A co jest nie tak z rurą sterową ? Ja miałem fitting (02/2018) na AL 7.0 i zmiana mostka na standardowy (Bontrager) nie była żadnym problemem Edytowane 22 Listopada 2018 przez Antyszprycha
maniol Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 A co jest nie tak z rurą sterową ? Ja miałem fitting (02/2018) na AL 7.0 i zmiana mostka na standardowy (Bontrager) nie była żadnym problemem Gadałem z kolesiem co ma ultimate i gdzieś czytałem, że mają inna średnicę i pasują tylko mostki od Canyona, a nie przekładane z innych rowerów.Ale skoro mówisz, że "normalne" pasują to dzięki za pomoc Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Antyszprycha Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 Teraz, maniol napisał: Gadałem z kolesiem co ma ultimate i gdzieś czytałem, że mają inna średnicę i pasują tylko mostki od Canyona, a nie przekładane z innych rowerów. Ale skoro mówisz, że "normalne" pasują to dzięki za pomoc Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Może najlepiej by było jak byś zadzwonił na Polską infolinie Canyona lub napisał maila niż pytał gościa od Ultimate ?
Stryjek Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 Z tego co wiem to canyon ma inną średnicę rury sterowej i pasują tylko ich mostki
Antyszprycha Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 11 minut temu, Stryjek napisał: Z tego co wiem to canyon ma inną średnicę rury sterowej i pasują tylko ich mostki No przecież napisałem wyżej, że miałem w tym roku canyona AL 7.0 a wcześniej AL 6.0 i wszystkie ogólnodostępne mostki pasowały (ba nawet jak pisałem wyżej w AL 7.0 wymieniłem mostek na standardowy Bontragera)
Stryjek Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 No przecież napisałem wyżej, że miałem w tym roku canyona AL 7.0 a wcześniej AL 6.0 i wszystkie ogólnodostępne mostki pasowały (ba nawet jak pisałem wyżej w AL 7.0 wymieniłem mostek na standardowy Bontragera)Ok, w takim razie nie wszystkie tak mają, ale część na pewno i trzeba to sprawdzić przed zakupem. Standardowa rura sterować to 1 1/8 A oni mają też jakieś dziwne 1 1/4
LuQ Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 39 minut temu, maniol napisał: No ale jak chce jeździć długie dystanse, może jakieś ultra 5oo /6oo km to już może robić różnice? Taki canyon niby waży 8,7kg (na tarczach 9.0) a rose 7,9kg. No to tu już widoczna różnica Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Rose 7,9kg waży tylko na papierze Mój PRO SL który według nich miał ważyć 7,95kg ważył 8.5-8.6 nie pamiętam już dokładnie. Także nie sugerowałbym się akurat tym. 1
maniol Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 Endurance 7.0Wiec jednak zwykle.Sprawdziłem też ultimate i tam jest 1 1/4Dlatego to zamieszanie Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 1
Cris92 Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 Pojawił się też już na polskiej stronie decathlonu Triban RC 500 w cenie 2809złhttps://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-id_8554410.htmlWysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
sentio Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) Niebieski też jest: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-id_8554411.html Jeszcze nie ma w wynikach wyszukiwania, ale to już lada moment. No i pozostaje czekać do marca Podane są też wagi poszczególnych rozmiarów RC 500 (choć zastanawiam się, czy one są takie do końca poprawne): XS: 10,6 kg S: 10,6 kg M: 10,6 kg L: 10,6 kg XL: 10,6 kg I jeszcze wagi poszczególnych rozmiarów RC 520: XS: 10,4 kg S: 10,4 kg M: 10,4 kg L: 10,4 kg XL: 10,4 kg Edytowane 26 Listopada 2018 przez sentio
Antyszprycha Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 25 minut temu, sentio napisał: Niebieski też jest: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-id_8554411.html Jeszcze nie ma w wynikach wyszukiwania, ale to już lada moment. No i pozostaje czekać do marca Podane są też wagi poszczególnych rozmiarów RC 500 (choć zastanawiam się, czy one są takie do końca poprawne): XS: 10,6 kg S: 10,6 kg M: 10,6 kg L: 10,6 kg XL: 10,6 kg I jeszcze wagi poszczególnych rozmiarów RC 520: XS: 10,4 kg S: 10,4 kg M: 10,4 kg L: 10,4 kg XL: 10,4 kg Wagi wypadają meeega słabo ;/ małe rozmiary typu s czy xs grubo ponad 10 kg to jest sporo jak za kwotę 3700
maniol Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 I to mnie bardzo martwi.By był kilogram lżejszy to bym brał, a tak będzie trzeba szukać czegoś innego.Albo z waga do sklepu się udać Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Antyszprycha Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 7 minut temu, maniol napisał: I to mnie bardzo martwi. By był kilogram lżejszy to bym brał, a tak będzie trzeba szukać czegoś innego. Albo z waga do sklepu się udać Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Powiem jeszcze tak, dokładając 420 złocisz można mieć milion razy ładniejszego (według mnie) Canyon Endurance AL 6.0 w pełnej grupie Shimano Tiagra, powtarzam pełnej grupie a nie jak w przypadku Tribana z pozagrupowymi hamulcami i korbą (i co z tego, że to gr 105 niekompletna) oraz markowymi kołami Mavic Aksium a nie jakiś produkt Triban.... Dodatkowo porównując wagę rozmiarów M w Canyon'ie i Tribanie RC520 różnica jest kolosalna bo aż 1,7 kg Nie wiem czy Decathlon nie strzelił sobie w kolano tymi Tribanami
maniol Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 Nie do końca 420 bo canyon jeszcze wysyłka +/- 150 zł.No i canyon ma ten problem, że tylko internetowa sprzedaż, więc odchodzi przymiarka.Czekam na zapowiedziany rose pro SL tiagra i jego cenę.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Nemrod Opublikowano 26 Listopada 2018 Opublikowano 26 Listopada 2018 No ja tam myślę, że takiej różnicy aż nie będzie bo z wagą rowerów Canyona jest trochę jak z z wagą rowerów Rose. Kiedyś liczyłem masę podaną i zliczyłem wagę wszystkich komponentów z "wagi rowerowej" i stron producentów(akurat przy canyonie to łatwe bo nie mają oemowych części). Wyszło mi, że z podanej przez producenta wagi uciekło gdzieś 0,6-0,7 kg w porównaniu do tego co powinno być.
Rekomendowane odpowiedzi