Skocz do zawartości

BTWIN TRIBAN - OPINIE.

punky10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No i jeszcze mamy RC 500 (wersja czarna): https://www.decathlon.co.uk/triban-rc-500-disc-road-bike-black-sora-id_8554410.html

Polecam również bardzo ciekawą stronę z oficjalnej premiery na decathlon.co.uk: https://www.decathlon.co.uk/btwin_triban_rc-500-520.html 

Edytowane przez sentio
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Wg Decathlon UK waga nowych rowerków jest taka:

• TRIBAN RC 520:  10 kg.
  • TRIBAN RC 500:  10.5 kg.

Z kolei w tym video jest mowa o tym, że RC 500 w rozmiarze L waży 11.1 kg

Edytowane przez sentio
Opublikowano

Na polskiej stronie decathlonu jakieś dwa, może trzy dni temu pojawił się 520 RC w cenie 3 679 PLN. Na razie jednak nie da się wybrać rozmiaru (pisze brak zapasu) oraz produkt niedostępny online.

Na wiosnę chyba poważnie się nad nim zastanowię jako nad pierwszym rowerem szosowym. Przede wszystkim kusi ta 105. A szukam czegoś nowego w przedziale 3000-3500zł na minimum tiagrze.

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Produkt będzie niedostępny do marca 2019. To już nie jest tak długo. Zaraz kończy się listopad, zostają gdzieś tylko trzy miesiące :) 

Na razie możesz wybrać rozmiar i podać e-mail to cię powiadomią, gdy będą dostępne w sprzedaży.

Opublikowano

Bardzo fajna propozycja za tą cenę, nowiutka 105 i tarcze, będzie hit ;)

Opublikowano

W 100% nie jestem przekonany do tarcz mechanicznych. Obecnie mam crossa od Gianta na hydraulicznych i były spoko. Z mechanicznymi nie miałem doczynienia.

Opublikowano
1 minutę temu, Cris92 napisał:

W 100% nie jestem przekonany do tarcz mechanicznych. Obecnie mam crossa od Gianta na hydraulicznych i były spoko. Z mechanicznymi nie miałem doczynienia.

Przypuszczam że z dobrymi klockami nic lepszego nie będzie potrzebne :)

Tu i tak najsłabszym punktem jest cienka szosowa oponka. 

Opublikowano
4 minuty temu, Cris92 napisał:

Przecież w RC 520 nie ma mechanicznych hamulców tarczowych. Są tam założone hybrydowe, gdzie za sam proces hamowania odpowiada płyn hydrauliczny umieszczony w zbiorniczkach przy hamulcach, a „polecenia” do hamowana wydaje się za pomocą standardowych linek hamulcowych. Obniża to koszty, a siła i precyzja hamowania pozostaje bardzo dobra.  

Opublikowano

[mention=965]Stryjek[/mention]

A nie wiem czy to akurat dla mnie taka wada. Zresztą źle nie jest. 28c. Teraz w crossie miałem detonatory 32c.

[mention=7625]sentio[/mention]

Z tym nie miałem tym bardziej doczynienia

Edit: no i nie ukrywam, że chciałbym coś urwać z ceny, bo jeszcze by się przydały pedały i buty. Tylko tu nadal nie wiem jeszcze czy spd, czy spd sl...

Opublikowano
1 godzinę temu, Cris92 napisał:

Edit: no i nie ukrywam, że chciałbym coś urwać z ceny, bo jeszcze by się przydały pedały i buty. Tylko tu nadal nie wiem jeszcze czy spd, czy spd sl...

Urwać jeszcze coś z tego? Niektórzy poczuli by satysfakcję jak by przy zakupach dopłacali im... chociaż nie, wtedy by mówili, że za mało dopłacają :D 

Opublikowano

@GrochowaMTB

Zawsze się można, a nawet trzeba targować jak nie na rowerze to może na butach. Jak się da, to czemu nie? Jak się nie uda to trudno. Próbować zawsze można jak już mówiłem.

Opublikowano

Tak czy inaczej skłaniam się ku temu tribanowi 520rc. Przede wszystkim przemawia do mnie ta 105ka. Jedynie muszę się zastanowić nad butami. Nad konkretnym modelem i czy chcę spd czy może spd sl.

Opublikowano

Buty SPD są zdecydowanie praktyczniejsze i do amatorskiej jazdy szosowej w zupełności wystarczające.

Opublikowano
Buty SPD są zdecydowanie praktyczniejsze i do amatorskiej jazdy szosowej w zupełności wystarczające.

Też tak mi się wydaje. Z kolei wszedłem tu na forum i widziałem już ludzi piszących by kupować spd sl, bo i tak z czasem się wymieni i to tylko wyrzucenie kasy w błoto. I może i bym się ku temu skłaniał, jednak z parkingu pod robotą muszę przejść jeszcze z 10 minut z buta do szatni na 1 piętro po schodach z płytek. I tu się skłaniam ku spd które mają nieco schowane bloki i trochę łatwiej w nich chodzić. Ale znowu na spd sl można założyć osłonę na bloki gumową i już jest ciut lepiej podobno. No i takie błędne koło mamy...

Byłem zdecydowany na spd dopóki nie wszedłem tu na forum.

Opublikowano

A jakie są argumentu za SPD-SL? Jeżdżę już parę lat na SPD, wcześniej lżej, teraz zdecydowanie mocniej i nawet przez moment mi nie przeszło, że z jakiegoś powodu miałbym je wymienić. 

Opublikowano

Rozmawiałem na ten sam temat a SzajBajkiem i powiedział mi, żeby nawet nie myslec o SPD SL. Sa mniej wygodne. I nie da się w nich chodzić. Kupiłem SPD. Jestem zadowolony.

Opublikowano
A jakie są argumentu za SPD-SL? Jeżdżę już parę lat na SPD, wcześniej lżej, teraz zdecydowanie mocniej i nawet przez moment mi nie przeszło, że z jakiegoś powodu miałbym je wymienić. 
Wejdź sobie w temat tutaj na forum, odzież, buty i tam gdzieś znajdziesz posty kilku bodaj gości co mówią żeby brać spd sl.
@zibi_j1

Przynajmniej jakieś konkrety
Dzięki. Też póki co bliżej mi do spd.

Opublikowano

Wszystko według potrzeb. Już bez jaj, że sl nie ma żadnych plusów względem spd

Opublikowano

Velominati rule #34: pedały i buty górskie mają swoje miejsce.. Na rowerze górskim.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Słuchajcie Pany. W jednych i w drugich butach chodzi się niewygodnie. Jeśli do Spd-sl kupił ud pedały i bloki look to za 30-40 zlociszy możesz dokupić gumowe nakładki na bloki i po zejściu z roweru na drogę do pracy je założyć. Bez nich czy to w Spd czy spd-sl bardzo będziesz niszczy bloki. Najlepszym rozwiązaniem toni tak plecakami papcie zapasowe do zmiany !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano
Godzinę temu, Antyszprycha napisał:

Słuchajcie Pany. W jednych i w drugich butach chodzi się niewygodnie. Jeśli do Spd-sl kupił ud pedały i bloki look to za 30-40 zlociszy możesz dokupić gumowe nakładki na bloki i po zejściu z roweru na drogę do pracy je założyć. Bez nich czy to w Spd czy spd-sl bardzo będziesz niszczy bloki.

W SPD-SL problemem są nie tylko bloki, ale głownie to że są to buty bardzo sztywne, w zasadzie podeszwa się nie zgina. Nie wyobrażam sobie chodzenia w takich butach więcej niż kilkadziesiąt metrów. Zwykłe SPD-ki można kupić różne - bardziej sztywne, ale i takie turystyczne, ze schowanym blokiem, w których chodzisz w zasadzie normalnie.

Opublikowano
3 godziny temu, Cris92 napisał:

jednak z parkingu pod robotą muszę przejść jeszcze z 10 minut z buta do szatni na 1 piętro po schodach z płytek.

Co Ty masz kilometr z tego parkingu?? 

Rowerem można podjechać bliżej niż samochodem.

Co do chodzenia w spd-sl po schodach, to ja nie widzę problemu, a codziennie chodzę z rowerem pod pachą.

Jedyna wada spd-sl, to zużywające się bloki.

Opublikowano
W SPD-SL problemem są nie tylko bloki, ale głownie to że są to buty bardzo sztywne, w zasadzie podeszwa się nie zgina. Nie wyobrażam sobie chodzenia w takich butach więcej niż kilkadziesiąt metrów. Zwykłe SPD-ki można kupić różne - bardziej sztywne, ale i takie turystyczne, ze schowanym blokiem, w których chodzisz w zasadzie normalnie.

To chyba nie jesteś jeszcze zbytnio w temacie. Buty spd-Sl można również kupić z rożnym stopniem sztywności. Ty myślisz ze buty spd turystyczne będą się uginać bardziej niż spd-sl ?:)
Moim zdaniem decyzje podjąłeś skoro piszesz kontrargumenty o spd-sl (pomijając fakt ze na notacji chyba nie miałeś)
Również chodzie w spd-sl i większej różnicy względem spd nie zauważam. Kwestia przyzwyczajenia !
Odnośnie odległości to również dla mnie dziwne :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Opublikowano
Co Ty masz kilometr z tego parkingu?? 
Rowerem można podjechać bliżej niż samochodem.
Co do chodzenia w spd-sl po schodach, to ja nie widzę problemu, a codziennie chodzę z rowerem pod pachą.
Jedyna wada spd-sl, to zużywające się bloki.
Dokładnie tak. Rowerownia jest obok portierni na początku parkingu. Inteligentni ludzie w inteligentnej fabryce zrobili mi szatnie na 1 piętrze na samym końcu tego zakładu. Za szlaban zakładu wypuszczają tylko dyrekcje i kierowników. Suma sumarum czy stoję autem czy rowerem do przejścia do szatni mam około kilometr. Kończę pracę 14:00,a najwcześniej w aucie bywam 14:10. Podobnie po drugiej zmianie jak dziś, chociaż przynajmniej mniejsza kolejka na bramie wyjściowej...