Bjoernrider Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Opublikowano 8 Marca 2018 Jaka to Kona? Podoba mi się Hej Hei. Z tego co widzę, główka 68 stopni, czyli ni w tę ni we... Z tym dwublatem temat wisi na tym, że owszem w górach będzie ok, ale ja mieszkam głównie w Lubuskiem/Zachodniopomorskie... I teraz na tym terenie, żeby fajnie polatać, przydałby się duży blat celem popylania po płaskim. Czy się mylę znowu?
Gość Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Moim zadaniem jaki blat Ci potrzebny to zależne jest od tego z jaka kadencja jeździsz. Ja np. mam srednią koło 85 i blat 32 przód i 11 tył po płaskim jest dla mnie wystarczające.
Andrzej Sawicki Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Na pewno 2x11 będzie miało zapas przełożeń. Duża zębatka na płaskim, mała w górach/ciężkim terenie -- to się sprawdza. 1x11 bym się obawiał, bo może mieć za mały zakres albo za duże dziury między przełożeniami. 1x12 to opcja bliska ideału, moim zdaniem lepsza niż 2x10. Tylko te ceny (napędu i kaset). Na papierze Kona najlepiej pasuje do Twoich wymagań. Nie będzie tak nerwowa na zjazdach jak Neuron, a jednocześnie nie tak "powolna" na płaskim, jak się chyba obawiasz. (Chociaż po testach i zakupie Sparka nie wiem, czego się obawiać. Jeździ jak typowe rowery do XC, ale stabilniej).
Nurek_ Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 3 godziny temu, Bjoernrider napisał: Jaka to Kona? Satori 2013 3 godziny temu, Bjoernrider napisał: Podoba mi się Hej Hei. Z tego co widzę, główka 68 stopni, czyli ni w tę ni we... Z tym dwublatem temat wisi na tym, że owszem w górach będzie ok, ale ja mieszkam głównie w Lubuskiem/Zachodniopomorskie... I teraz na tym terenie, żeby fajnie polatać, przydałby się duży blat celem popylania po płaskim. Czy się mylę znowu? Szczerze mówiąc, jeśli masz hardtaila i masz możliwość posiadania dwóch rowerów - to sobie go zostaw na takie właśnie latanie. Scieżkowiec 140mm skoku, na grubych terenowych oponach na płaskim to nie jest dobry pomysł. Musisz sobie zdać sprawę, że nie ma roweru do wszystkiego, zawsze będzie jakiś kompromis. Albo masz rower lekki i szybki, ale w cięższym terenie sprawujący się gorzej, albo fajny w terenie, stabilny ale wolniejszy. Pytanie jaki masz styl jazdy, jakie robisz dystanse i w jakim terenie. Bo np. moja Kona to nie jest sprzęt na tripa 100 km po okolicznych lasach. Nie wykorzystam jej terenowych właściwości, a masa, grube opony z terenowym bieżnikiem, czy nawet bardziej wyprostowana pozycja na rowerze zrobią swoje w kwestii oporów. Znacznie lepiej sprawdza mi się w takich zastosowaniach hardtail. Natomiast jak chcę jechać w góry, na single czy w grubszy teren - do tego jest stworzona. Nie kupuj też roweru na podstawie cyferek, jeśli masz możliwość - weź sobie udział w jakiś testach i wypożycz jakiegoś ściezkowca Albo nawet jedź w góry i weź na parę godzin rower z wypożyczalni. Będziesz wiedział jak jeździ się na tego typu rowerze i zorientujesz się czy sprawdzi ci się na płaskim. Wtedy będziesz tez wiedział czy szukać roweru uniwersalnego, czy jednak decydować się na dwa. Podsumowując: rower ściezkowy/enduro jest super w góry i w teren. Ale gdyby to miał być mój jedyny rower, to bym się na niego nie zdecydował. Szukałbym czegoś w miarę uniwersalnego, tak ok. 120 skoku, nawet kosztem mniej górskiej geometrii
Bjoernrider Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) News dnia jest taki, że posadziłem zad na Spectrala. Generalnie sprzęt klasowy, nie powiem. Podczas zjazdu ekstra. Ale jak podjeżdżałem, miałem wrażenie jakby mnie ktoś trzymał z tyłu, albo jakbym w błocie kręcił. Rower trafiłem przypadkiem w sklepie, w którym go ktoś zostawił do sprzedania. Sparka mieli, ale mi nie dali na jazdę. Koleś w ogóle nie chciał o kasie gadać i wybijał mi ze łba 29". Co do Scotta, fajny. Jedno co zwróciło moją uwagę to, że kiedyś Scott był lepiej wykończony. Zwróciłem też uwagę na Kellysa Tyke ileś tam. Wydał mi się niezły pomijając burdelowe dość malowanie. Macie o Kellysach jakieś zdanie? Markę zwykle pomijam w poszukiwaniach, sam nie wiem czemu. Słusznie? Edytowane 8 Marca 2018 przez Bjoernrider
Nurek_ Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Wyższe modele Kellysa są całkiem w porządku, stosunek cena/jakość jak najbardziej ok. Natomiast można mieć złe skojarzenia związane z ta marką, bo przez długi czas sprzedawali głownie popularną taniochę, dopiero od niedawna Kellys przebija się w świadomości rowerzystów jako marka produkująca również dobry sprzęt. Coś jak nasz Kross kilka lat temu.
Franz Mauer Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 @Bjoernrider Zbliża się sezon i niebawem rozpocznie się wiele ciekawych mitingów rowerowych, na których będzie szansa wypróbować różne rowery. To będzie najlepsze rozwiązanie, które być może da Ci odpowiedź czy dobrze wydasz pieniądze, czy nie. Już ruszyło wiele centrów testowych, w których bez problemu za niewielkie pieniądze można wypożycić dany model roweru i przetestować go przez dłużej niż chwilkę przed sklepembo to wg mnie niewiele daje. Jeśli chodzi o Kellys'a to zapraszam do Wrocławia 28.04,b o przyjeżdząją chłopaki z Joy Ride/MTB Academy prowadzić szkolenie z cała stajnią fulli Kellys'a. Będziesz miał okazję osobiście w akcji wypróbować te konie i przekonać się czy Ci leżą. W Świeradowie możesz wypróbować TREKa, w Srebrnej Górze możesz wypróbować NS Bikes, w Łodzi możesz wypróbować SCOTTa. Wiem, wiem- zaraz ktoś napisze, że szkoda czasu na włóczenie się po całej Polsce aby testować rowery. Z drugiej strony, jak się ma konkretne oczekiwania i chce się mieć większą pewność, aby dobrze wydać pieniądze to czasem warto. Wreszcie za rower nie płaci się 5 PLN 1
mateusz_zwolinski Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 W Bielsku-Białej można próbować Treka. Dla przykładu jeden dzień ze Slashem kosztuje 100 zł plus 5000 zł kaucji.
Michał123 Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem kony hei hei deluxe z 2014 roku którą kupiłem kilka miesięcy temu w stanie idealnym za 5500 pln. Przesiadłem się z podstawowego sztywniaka - merida na osprzęcie alivio i z kołami 26. Różnica jest ogromna i generalnie wszystko jest na plus. Rower genialnie podjeżdża, zjeżdża jeszcze lepiej, a dzięki tłumieniu kompresji w amorkach mogę go dopasować do każdej trasy. Baaardzo polecam Ci ten rower, jeżeli geometria w nowych modelach się nie zmieniła to gwarantuję że będziesz zadowolony z tego roweru. Możesz zadać kilka pytań odnośnie roweru. Pozdro
Bjoernrider Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Opublikowano 11 Marca 2018 Gratuluję. A dwublat z przodu można włożyć?
Michał123 Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Oryginalnie już był i tak samo jak Tobie mi na tym zależało. Zresztą przed chwilą wróciłem z treningu i wyjechałem taki podjazd którego na jednoblacie nawet bym nie zaatakował. Pozdro
Bjoernrider Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Opublikowano 12 Marca 2018 Brzmi kusząco... Tymczasem moja druga połowa wynalazła takie cuś...https://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Rower-Cube-Sting-Ws-120-27%2C5-turkisblue-n-green-2018/17974 Macie jakieś pojęcie o tych Sunturach tam zamontowanych? Pokopałem trochę i znalazłem w Niemcowni model z zeszłego roku trochę lepiej wyposażony. Dobrze, że moja partnerka ma gdzieś kolorystykę... Tak czy owak wygląda zacnie, szczególnie za tę cenę https://www.bike24.de/1.php?content=8;product=188205;menu=1000,173,87 .
Nurek_ Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 Raidon to budżetowy, powietrzny wideł Suntoura - wielkiego szału nie ma. Natomiast ten drugi rower wygląda bardzo fajnie, za tą cenę wręcz super. A kolorystyka, cóż - kobieca
Andrzej Sawicki Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 Zdecydowanie brałbym wyższą wersję. Chcesz wydać jednak konkretną kwotę, więc zakładam, że rower będzie jeżdżony, a nie oglądany. Im bardziej oszczędzisz, szczególnie na zawieszeniu i ramie, tym boleśniej będzie to odczuwalne w przyszłości. Sprzęt z niższej półki może tylko słabo działać, a może zaraz wymagać napraw/wymiany. Po co się stresować?
Bjoernrider Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Opublikowano 12 Marca 2018 Jasne. Zgadzam się, widać że papuga lepiej wyposażona jest. Myśle, że tą drogą pójdziemy. Sztycę jej potem dołożymy regulowaną i będzie komplet.
Andrzej Sawicki Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 Tylko uwaga na rozmiary w tych superpromocjach.
Bjoernrider Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) ? rozmiar mamy generalnie obadany. Dziewczyna ma 175, nogi długie więc inaczej jak 19" tego nie widzę. Edytowane 12 Marca 2018 przez Bjoernrider
Michał123 Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 Chodzi o to, że na tych przecenach często są tylko skrajne rozmiary ram
Bjoernrider Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Opublikowano 12 Marca 2018 i tak jest w tym wypadku. 19" to największe co jest w gamie. Moja była jezdziła na 17, miała 169. Pytanie mam raczej jak w temacie. Czy jej sie na tym będzie dobrze podjeżdżać?
Michał123 Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 Najlepiej byłoby się przymierzyć bo to zależy od wielu czynników
Bjoernrider Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Opublikowano 12 Marca 2018 Tja... Coś trzeba będzie zorganizować... Póki co przez weekend, we Wrocławiu, zdążyliśmy pomacać co nieco... Polecona przez Andrzeja Merida one twenty mi się trafiła w sklepie do przymiarki. Rower mi się bardzo podobał. Co prawda manewrowanie na małej powierzchni okazało się trudne, ale myślę, że byśmy się polubili. Linki puszczone po wierzchu na minus może... Panna podosiadała one forty i twierdzi, że dziwnie się czuje. Mnie natomiast bardzo podobało się zawieszenie Manitou w tych modelach. Nie wiem jaki model...Rury czarne miał...W każdym razie fajnie to to pracuje, płynnie i tak jakoś pewnie... Nie powiedziałem tego wcześniej, ale my plan mamy ambitny bo ja szukam szosy i fulla a ona...fulla i szosy. Znaczy szosy od soboty, bo wcześniej tę myśl jedynie dopuszczała, ale po objechaniu 4 sztuk w tym niestety i Treka...O tym w temacie szosy...W każdym razie idzie w to. Generalnie wcześniej było full i może szosa, a teraz zastanawia się co najpierw. Tak czy owak papugę musimy obejrzeć, mnie przekonuje wyposażeniem i ceną. Mam LTD Pro od 3 lat i nie zawiódł. Pomijając, ze jak został na balkonie na tydzień sam to się przemalował częściowo bo białe się zrobiło ecru.
Michał123 Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 A nie interesujesz się może używkami? Ja też byłem do tego negatywnie nastawiony, ale jak zobaczyłem jakie tam czasami okazje lecą... Ludzie kupują drogi rower, po miesiącu im się to nudzi i sprzedają za połowę ceny... No mi się akuratnie trafiła taka okazja że bym zgrzeszył nie kupując tego roweru.
Bjoernrider Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Opublikowano 12 Marca 2018 Dnia 10.03.2018 o 17:31, mateusz_zwolinski napisał: W Bielsku-Białej można próbować Treka. Dla przykładu jeden dzień ze Slashem kosztuje 100 zł plus 5000 zł kaucji. Kto daje Treki na testy? 3 minuty temu, Michał123 napisał: A nie interesujesz się może używkami? Ja też byłem do tego negatywnie nastawiony, ale jak zobaczyłem jakie tam czasami okazje lecą... Ludzie kupują drogi rower, po miesiącu im się to nudzi i sprzedają za połowę ceny... No mi się akuratnie trafiła taka okazja że bym zgrzeszył nie kupując tego roweru. Nie myślałem o tym, pomyślę.
Andrzej Sawicki Opublikowano 12 Marca 2018 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Aby nie było za łatwo, również w Bielsku jest centrum testów Gianta. Edytowane 12 Marca 2018 przez Andrzej Sawicki
mateusz_zwolinski Opublikowano 13 Marca 2018 Opublikowano 13 Marca 2018 Salon rowerowy Trek Bielsko na Partyzantów 15
Rekomendowane odpowiedzi