Bjoernrider Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Opublikowano 20 Marca 2018 Heja hej... Wyfedrował żem w cyfrowych czeluściach coś zgodnego z sugestiami. M.in. polecaną przez Andrzeja Meridę. Fajna opcja, tylko Fox Rhythm 34 dzieli naród jeśli chodzi o opinie. Ale ale...Znalazło się jeszcze coś. Znacie? Ja o marce tylko słyszałem, na oczy nie widziałem. https://www.radon-bikes.de/mountainbike/fullsuspension/skeen-trail/skeen-trail-29-90/
Andrzej Sawicki Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 W Niemczech mnożą się kopie Canyona, tzn. marki sprzedające tylko wysyłkowo. To jest jedna z nich i w sumie tyle wiemy... Fox Rhythm 34 ma prostszy tłumik niż wysokie modele, ale to nadal Fox 34 -- lepiej niż Recon RL. BTW, Fox Performance (bez Elite) nadal nie ma ich najlepszego tłumika, więc różnica względem wersji Rhythm nie jest tak duża, jak nazwa sugeruje.
Tuptam Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Radon to manufaktura cube'a, tyle że wersja bardziej "prestiżowa" i sprzedażą internetową w fajnych pieniądzach (ominięcie pośredników)
Bjoernrider Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 Fajnie wyglądają na papierze, DT Swiss w tej klasie cenowej...
Bjoernrider Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Opublikowano 23 Marca 2018 Bry... Moja druga połowa stała się dziś posisdaczką Cube'a Sting wklejonego wcześniej w linku. Rower z racji umaszczenia zyskał przezwisko "papuga", a przytargany został z Drezna. Moim zdaniem, po konsultacjach zresztą z Wami, deal zrobiliśmy całkiem niezły. Jak na fulla w rozmiarze L jest zaskakująco lekki. Plusów widzę sporo, minus póki co jeden. Blokada przodu z łapy, zamiast tyłu... Nie wiem co autor... Znakiem zapytania natomiast jest zawias, zobaczymy jak się sprawdzi bo Manitou to zagadka. Grunt, że kobita szczęśliwa 😊 Pora na mnie.
Andrzej Sawicki Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) 12 minut temu, Bjoernrider napisał: Blokada przodu z łapy, zamiast tyłu... Nie wiem co autor... To jest smutny standard. Niektórzy nie dają w ogóle manetek, bo ich superprodukcja "wcale nie buja". Inni umieszczają damper w taki sposób, że nie ma za bardzo jak połączyć z manetką (pozdrawiam Krossa). Jeśli wajchy działają na zwykłą linkę, to prawdopodobnie można połączyć obie naraz do manetki, używając splittera. Ew. użyć dłuższej linki i podłączyć sam tył. Edytowane 23 Marca 2018 przez Andrzej Sawicki
Fenthin Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 7 minut temu, Bjoernrider napisał: Blokada przodu z łapy, zamiast tyłu... Nie wiem co autor... Autor wcale nie był głupi. Prawdopodobnie i blokada z przodu będzie rzadko używana. Jazda na fullu, tym bardziej trailowym, to trochę inna bajka niż na sztywnym rowerze XC.
Andrzej Sawicki Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Jaaasne. Na fullu w ogóle się nie zdarzają dojazdy ścieżką rowerową czy ubitą szutrową drogą.
Fenthin Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) I co w związku z tym? To nie jest rower do ciśnięcia na pełnym ogniu. Żeby blokada tyłu w takim fullu miała sens, musi być blokowana jednocześnie z przodem. Wtedy jest pewność, że oba amortyzatory pracują lub nie. Na wachlowanie dwoma manetkami szkoda czasu. Od 7 lat jeżdżę wyłącznie na pełnym zawieszeniu. Od 7 lat blokady tyłu miałem potrzebę używać - może nie powiem że policzyłbym palcach jednej ręki - ale bardzo rzadko. Edytowane 23 Marca 2018 przez Fenthin 1
Gość Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 Godzinę temu, trollu napisał: L? Rosła kobieta musi z niej być Moja przyjaciółka też jeździ w takich rozmiarach. Wzrostu ma 174 i budowy jest filigranowej, ale za to nogi ma do samej ziemi i na mniejszych rowerach się męczy i jej niewygodnie.
Bjoernrider Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Opublikowano 23 Marca 2018 18 minut temu, Sziva napisał: Moja przyjaciółka też jeździ w takich rozmiarach. Wzrostu ma 174 i budowy jest filigranowej, ale za to nogi ma do samej ziemi i na mniejszych rowerach się męczy i jej niewygodnie. Ten sam przypadek.
trollu Opublikowano 23 Marca 2018 Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) a to chyba że tak, lekko się zdziwiłem bo w przypadku facetów to na L trzeba mieć już pod 190cm, ja przy 182cm średnio miło wspominam krossa na 21 calowej ramie a co do blokad to podpisuję się pod słowami Fenthina Edytowane 23 Marca 2018 przez trollu
Nurek_ Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 10 godzin temu, Fenthin napisał: I co w związku z tym? To nie jest rower do ciśnięcia na pełnym ogniu. Żeby blokada tyłu w takim fullu miała sens, musi być blokowana jednocześnie z przodem. Wtedy jest pewność, że oba amortyzatory pracują lub nie. Na wachlowanie dwoma manetkami szkoda czasu. Od 7 lat jeżdżę wyłącznie na pełnym zawieszeniu. Od 7 lat blokady tyłu miałem potrzebę używać - może nie powiem że policzyłbym palcach jednej ręki - ale bardzo rzadko. Dokładnie tak. W rowerze trailowym, używanym zgodnie z przeznaczeniem, blokady z manetką są zbędne. Szczerze mówiąc nawet sztywnym w XC-ku blokady przedniego amora używam od wielkiego dzwonu, podczas jazdy na stojąco po asfalcie i wajcha na goleni zamiast manetki nie byłaby dla mnie żadnym problemem. Dobrze ustawiony amor na podjazdach nie buja, zwłaszcza, że czym większe nachylenie, tym bardziej ciężar idzie na tył.
Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) Hm. Przedziwne. Różne mają ludzie techniki jazdy w takim razie. Ja blokady amora używam częściej chyba nawet niż przerzutek. Choć w moim przypadku mowa oczywiście o jeździe typu XC. A takie wyznania to już zaskakują mnie całkiem: 49 minut temu, Nurek_ napisał: Dobrze ustawiony amor na podjazdach nie buja Bo żeby tak było, to albo trzeba generować strasznie małą moc podczas ciśnięcia na pedały, albo amortyzator kompletnie nie spełnia swojej funkcji podczas wybierania nierówności. To tak jak stwierdzić, że uniwersalne opony w samochodzie to takie, które lepiej (albo - w najgorszym wypadku - równie dobrze) sprawdzają się niż zimówki w śniegu, oraz letnie w upały. No nie jest tak. Amortyzator jeśli ma wybierać nierówności przy obciążeniu bezwładną masą rozpędzonego kolarza, to musi być na tyle elastyczny, żeby poddawać się naciskom wynikającym z intensywności pedałowania. Po prostu. To fizyka. Jak jest inaczej, to musi być ustawiony za twardo. 52 minuty temu, Nurek_ napisał: czym większe nachylenie, tym bardziej ciężar idzie na tył. No i właśnie czym większe nachylenie, tym bardziej się "kładziesz" na przednie koło, dociskając ile wlezie. Żeby nie "oderwać się od ściany" i nie polecieć na plecy. Podobnie jak przy zjazdach wysuwasz zad do tyłu, żeby środek ciężkości przesunąć na tylne koło, żeby nie przelecieć przez kierę i poszybować na pysk. Edytowane 24 Marca 2018 przez Gość
Andrzej Sawicki Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 11 minut temu, Łabędź napisał: Choć w moim przypadku mowa oczywiście o jeździe typu XC. XC to 95% tras w Polsce i 95% ludzi tak jeździ. Prawdziwe DH to są pojedyncze fragmenty albo jazda szlakami pieszymi na dziko. Ale długi rower bez wygodnej blokady jest bardziej "pro".
mateusz_zwolinski Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 26 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: XC to 95% tras w Polsce i 95% ludzi tak jeździ. Prawdziwe DH to są pojedyncze fragmenty albo jazda szlakami pieszymi na dziko. Ale długi rower bez wygodnej blokady jest bardziej "pro". Ktoś prowadzi jakieś statystyki na ten temat?
Andrzej Sawicki Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Ile jest zarejestrowanych gdziekolwiek tras DH (nie trail, nie XC, jawnie DH pod rowery z 200 mm skoku) w Polsce? Ile jest tras przez lasy w płaskim terenie (większość kraju) i łatwych tras przez górki wszędzie oprócz stromych gór? 95% to jest dolna szacunkowa granica.
mateusz_zwolinski Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Pytam po czym wnioskujesz, że 95% ludzi jeździ w Polsce cross country? Ktoś to mierzył? Tam skąd pochodzę np xc to jakaś mniejszość.. Pamiętaj, że istnieje jeszcze coś takiego jak szosa, gravel, trekking, miejskie rowery nie mające nic wspólnego z xc 25 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: Ile jest tras przez lasy w płaskim terenie (większość kraju) i łatwych tras przez górki wszędzie oprócz stromych gór? 95% to jest dolna szacunkowa granica. Zobacz jak wyglądają trasy XC w Pucharze Świata. Nie wiem czy to śledzisz, ale nie nazywałbym tego jazdą po płaskim terenie i łatwych górkach Więc gdzie to 95% XC w Polsce?
Nurek_ Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Godzinę temu, Łabędź napisał: Bo żeby tak było, to albo trzeba generować strasznie małą moc podczas ciśnięcia na pedały, albo amortyzator kompletnie nie spełnia swojej funkcji podczas wybierania nierówności. To tak jak stwierdzić, że uniwersalne opony w samochodzie to takie, które lepiej (albo - w najgorszym wypadku - równie dobrze) sprawdzają się niż zimówki w śniegu, oraz letnie w upały. No nie jest tak. Amortyzator jeśli ma wybierać nierówności przy obciążeniu bezwładną masą rozpędzonego kolarza, to musi być na tyle elastyczny, żeby poddawać się naciskom wynikającym z intensywności pedałowania. Po prostu. To fizyka. Jak jest inaczej, to musi być ustawiony za twardo. Niekoniecznie jest tak jak mówisz. Dużą moc można generować pedałując lekko i z dużą kadencją. I wtedy problemu bujania nie ma. Nie mam też problemu z pracą amortyzatora, chodzi jak powinien i wykorzystuje cały skok. 1 godzinę temu, Łabędź napisał: No i właśnie czym większe nachylenie, tym bardziej się "kładziesz" na przednie koło, dociskając ile wlezie. Żeby nie "oderwać się od ściany" i nie polecieć na plecy. Podobnie jak przy zjazdach wysuwasz zad do tyłu, żeby środek ciężkości przesunąć na tylne koło, żeby nie przelecieć przez kierę i poszybować na pysk. To, że się kładziesz wcale nie oznacza że przednie koło jest dobrze dociążone. Właśnie po to się kładziesz, żeby trochę je dociążyć, bo inaczej fiknąłbyś do tyłu. Ale to nie znaczy, że obciążone jest bardziej niż tylne. 54 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: Ile jest zarejestrowanych gdziekolwiek tras DH (nie trail, nie XC, jawnie DH pod rowery z 200 mm skoku) w Polsce? Ile jest tras przez lasy w płaskim terenie (większość kraju) i łatwych tras przez górki wszędzie oprócz stromych gór? 95% to jest dolna szacunkowa granica. Czyli miedzy XC a DH nie ma ju nic? Albo emerycka jazda przez las, albo wyrypa DH? Ciekawe...
Gość Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 11 minut temu, Nurek_ napisał: I wtedy problemu bujania nie ma. Nie mam też problemu z pracą amortyzatora, chodzi jak powinien i wykorzystuje cały skok. 1 godzinę temu, Łabędź napisał: No to ja chyba nigdy nie ustawiłem swojej Reby odpowiednio. Albo pedałuję jednak zbyt siłowo na podjazdach i ze zbyt małą liczbą obrotów korby (fakt faktem, że nie mam żadnego miernika kadencji, więc kręcę mocno na oko). Bo albo mi jeździ twardo na wybojach albo mi buja.
Przemcio Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Kiedyś miałem Rockshoxa z blokada i jej używałem często. Teraz drugi rower już z kolei jest na Suntourze Auronie RC2 i tam nie mam blokady ale za to jest tłumienie szybkiej i wolnej kompresji. I powiem szczerze ze nie tęsknie za blokadą. Teraz mam fulla Cube stereo z damperem Fox dps evol i generalnie nie odczuwam potrzeby blokowania całkowitego tylu. Jedynie czasem przekręcę na medium ale to tylko czasem gdzie wiem ze długo będę mieć płaskie w miarę. Większość czasu i tak jest na full open i nie ma problemu z pompowaniem. Nie wiem ile wpływu ma na to poczwórny zawias ale generalnie nie żałuje ze przy składaniu maszyny nie wziąłem amora i dampera z blokadami.
trollu Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Godzinę temu, Przemcio napisał: Większość czasu i tak jest na full open ja też mam z tyłu foxa w treku i na full pompowanie już wyraźnie czuć, rower może nie siada ale jednak buja. Różnice w konstrukcji zawiasu, tak więc nie ma co generalizować ale też nie ma się czego bać
Przemcio Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 Dokładnie :-) Warto tez spojrzeć przez inny pryzmat patrząc na prędkość. Przy otwartym tłumieniu rzadziej trzeba wstawać z siodła wiec mniej energii idzie w pole ;-) wiec sumarycznie mniej męcząc się średnia prędkość wychodzi wyższa. No i mniej dostaje bomb nasz kręgosłup co ma wpływ jeszcze bardziej długofalowy na nasza prędkość. Tylko efekty tego będą mierzone w latach i po latach ;-) Ja jestem bardzo zadowolony z przesiadki na fulla :-)
Andrzej Sawicki Opublikowano 24 Marca 2018 Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) 45 minut temu, Przemcio napisał: Przy otwartym tłumieniu rzadziej trzeba wstawać z siodła wiec mniej energii idzie w pole ;-) Tylko wtedy, gdy nie masz manetki na kierownicy do szybkiego przełączania. Z manetką zmieniasz sobie zawieszenie tak samo szybko jak przełożenia. Widzę tu bzdurną obronę "nie mam, więc to się nie przydaje". Przejedźcie się kiedyś z podobnym sprzętem, zamiast udawać, że fizyka na Was nie działa. Scott ma testy w całej Polsce. Edytowane 24 Marca 2018 przez Andrzej Sawicki
Rekomendowane odpowiedzi