przemekd330 Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Wysla kuriera po rower zabaczymy fajnie jakby nowy rower dali 😁
In2night Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Witam. Kupilem szosowa rame karbonowa Giant i ma uszkodzonie na gornej rurce mysle ze od uderzenia. Czy nadaje sie do uzytkowania czy lepiej oddac? Pozdrawiam
Chrismel Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 Ja bym oddał. Jechać powiedzmy 50 km/h i zastanawiać się pęknie czy nie to trochę jak zabawa w rosyjską ruletkę.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Listopada 2020 Opublikowano 28 Listopada 2020 9 godzin temu, In2night napisał: Czy nadaje sie do uzytkowania czy lepiej oddac? Jak dla mnie pęknięcie lakieru, ale od solidnego uderzenia, lub zmiażdżenia. Ja bym oddał
RaaDeeK Opublikowano 14 Maja 2021 Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) Witam. To mój pierwszy post na forum. Kilka lat temu kupiłem używany rower pinarello fp3 - full carbon. Jeździłem sobie rekreacyjnie, bardzo przyjemnie. Ostatnio odkręciłem korek rury sterowej. W rurze sterowej zobaczyłem to co na zdjęciach. Nie wiem czy widelec był klejony żywica? Czy to jakis klej do tego korka rury sterowej? Jest to w miarę sztywne ale nie pancerne. Może jakiś stary klej?Smar? uszczelniacz? Wsadzałem drewniany patyczek do sushi i w środek mogę go wsadzić, ale przy krawędzi nie idzie, nie chcę tego skrobać bo to carbon itd. Proszę o pomoc, mam się martwić o moje życie na tym rowerze czy można jeździć? Edytowane 14 Maja 2021 przez RaaDeeK
nctrns Opublikowano 15 Maja 2021 Opublikowano 15 Maja 2021 To pozostałości po plastikowych pęcherzach służących do formowania i wypiekania karbonowych części. Zostało po fabryce. W czasie produkcji, do środka profili wpuszcza się taki pęcherz, napełnia gazem pod ciśnieniem i całość wkłada się do pieca ciśnieniowego. Dzięki temu warstwy laminatu i żywicy są z każdej strony odpowiednio ściśnięte (zkompaktowane), co nadaje materiałowi odpowiednie właściwości. Czasami nie da się dokładnie pozostałości tych pęcherzy usunąć, bo sklejają się z żywicą lub nadtapiają od temperatury, poza tym dostęp do nich jest bardzo utrudniony. 1
RaaDeeK Opublikowano 15 Maja 2021 Opublikowano 15 Maja 2021 Dzięki. Ratujesz mi życie i bardzo dużo nerwów. PozdrawiamWysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
nikabrik Opublikowano 10 Czerwca 2021 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Witam wszystkich. Proszę o radę, kupiłem niedawno używany rower i jestem przekonany, że takich pęknięć nie było. Pęknięcia pojawiły się na górnej rurze tylnego trójkąta. Miejsce opukałem i dźwięk się zmienia bardzo niewiele w stosunku do pozostałych miejsc na ramie. Jest wysoki i lekko wibrujący ale nie tak wysoki jak w innych miejscach. Co mnie najbardziej zaniepokoiło to, że symetrycznie w podobnym miejscu jest obszar który pod moneta daje pusty, głuchy dźwięk. Średnica tego miejsca to może z 2-3mm i położony jest na górnej powierzchni rury. Czy może to być jakiś otwór poprodukcyjny ? Miejsca oznaczyłem sobie markerem i sprawdzam, czy się powiększają czy nie. Jakie jest wasze zdanie ? Jeździć i czekać czy dawać do naprawy lub szukać innej ramy.
KRL064 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Opublikowano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Niestety wygląda to na uszkodzenie struktury kompozytu. Jeżeli mieszkasz w pobliżu Trójmiasta lub Warszawy. Możesz wpaść sprawdzę Ci to pod mikroskopem do badania delaminacją powłok. Poniżej inne przykłady uszkodzenia kompozytu i powłoki lakierniczej Edytowane 11 Czerwca 2021 przez KRL064
nikabrik Opublikowano 11 Czerwca 2021 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Niestety nie mieszkam i nie mam szans nawet podjechać. Wygląda to bardzo podobnie, powiedziałbym ze identycznie. Wysłałem zapytanie również do cyklonu i mniej więcej znam już sugerowany koszt naprawy, a jeśli do tego doszłaby również druga strona to łączny koszt będzie wynosił prawie 1500 zł. Zastanawiam się, remontować czy szukać nowej. Najbardziej boję się tego połączenia nowego ze starym, jeśli chodzi o pracę elementu i jakość.
RaaDeeK Opublikowano 11 Czerwca 2021 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Ja specem nie jestem, ale jakbym miał ryzykować zdrowie a nawet życie to bym się nie zastanawiał i szukal innej ramy. Jak masz 180cm+ to znajdziesz jakiś rower w tydzień, gorzej jak masz około 170cm bo takich małych rowerów jest jak na lekarstwo (wiem coś o tym).Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka
nikabrik Opublikowano 11 Czerwca 2021 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Niestety wzrost poniżej 170 cm, a roweru szukałem bardzo długo.
Foka Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Cześć,będę wdzięczna za poradę i opinie w temacie pęknięcie czy lakier tylko. Wczoraj niestety zaliczyłam ziemię,rower a dokładnie tylko trójkąt przy okazji uderzył w metalowa rurę. Nic poważnego niby ale pojawiła się rysa wzdluz oraz nierównomierne w poprzek. Czy waszym okiem wygląda to na pęknięty karbon czy lakier tylko? Napisałam też już do karbon tech ,ale każda opinia dodatkowa się przyda bo płakać się chce na myśl , że to pęknięcie i wtedy mogę zapomnieć o jeździe na miesiąc albo i dłużej 😭
vdcmike Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Innymi słowy dalsze użytkowanie tej ramy jest cholernie złym pomysłem. 1
liftlodz Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Jednak do typowo amatorskich zastosowań lepsze jest aluminium lub stal.
CiaoDiscordo Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Cześć, zerknijcie proszę na zdjęcie, po weekendzie będę kombinował co dalej z tym zrobić, ale nie wygląda to chyba zbyt dobrze..
Nemrod Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Jak dla mnie bardziej to wygląda jak pęknięcie lakieru. Przytrzymaj przednie koło i dociąż kierownice. Poruszaj ją na boki. Sprawdź czy nie słychać charakterystycznych trzasków.
kanapkakamus Opublikowano 21 Września 2021 Opublikowano 21 Września 2021 Panowie i Panie, kupiłem przez internet nowego Romet'a Huragan 2. Po wyjęciu go z pudełka od razu zauważyłem jakieś dziwne ubytki karbonu na rurze sterowej. Zdjąłem mostek i zobaczyłem coś co wygląda na celowe nacięcie rury (?!). W załączniku zamieszczam zdjęcia jak to wygląda. Rozumiem, że rower raczej powinienem zwrócić, niż ryzykować na nim jazdę?
Waldek Opublikowano 22 Września 2021 Opublikowano 22 Września 2021 Na widelcach karbonowych jest sporo roznych sekcji klejonych, które robią dziwne wrażenie. Mi to wygląda na jakieś nacięcie moze w fabryce, może celowe, co to ma za cel nie mam pojecia. Mysle ze najpierw zadzwoń dopytaj sprzedawce
vdcmike Opublikowano 22 Września 2021 Opublikowano 22 Września 2021 Nie tyle nacięcie jest interesujące co strzępienie się kompozytu na jego brzegu.
tadzikpl Opublikowano 22 Września 2021 Opublikowano 22 Września 2021 Nie wyglada to na celowe rozwiązanie. To jakies uszkodzenie przy np. obrabianiu końcówki sterówki albo nabijaniu miski sterów. Ewidentnie niechlujna robota, wideł do wymiany gwarancyjnej. I też wniosek z tego taki, że te "Romety" to juz w calosci w Chinach są robione i na miejscu już w pudło nikt nie zagląda. A że się zabijesz, to raczej bym się nie bał.
Rekomendowane odpowiedzi