Skocz do zawartości

Pęknięty karbon czy lakier - pytania związane z uszkodzeniami ram karbonowych

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wysla kuriera po rower zabaczymy fajnie jakby nowy rower dali 😁

Opublikowano

Witam.

Kupilem szosowa rame karbonowa Giant i ma uszkodzonie na gornej rurce mysle ze od uderzenia. 

Czy nadaje sie do uzytkowania czy lepiej oddac?

Pozdrawiam

IMG_20201127_211805.jpg IMG_20201127_211431.jpg

Opublikowano

Ja bym oddał. Jechać powiedzmy 50 km/h i zastanawiać się pęknie czy nie to trochę jak zabawa w rosyjską ruletkę.

Opublikowano
9 godzin temu, In2night napisał:

Czy nadaje sie do uzytkowania czy lepiej oddac?

Jak dla mnie pęknięcie lakieru, ale od solidnego uderzenia, lub zmiażdżenia. Ja bym oddał

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam. To mój pierwszy post na forum. Kilka lat temu kupiłem używany rower pinarello fp3 - full carbon. Jeździłem sobie rekreacyjnie, bardzo przyjemnie. Ostatnio odkręciłem korek rury sterowej. W rurze sterowej zobaczyłem to co na zdjęciach. Nie wiem czy widelec był klejony żywica? Czy to jakis klej do tego korka rury sterowej? Jest to w miarę sztywne ale nie pancerne. Może jakiś stary klej?Smar? uszczelniacz? Wsadzałem drewniany patyczek do sushi i w środek mogę go wsadzić, ale przy krawędzi nie idzie, nie chcę tego skrobać bo to carbon itd. Proszę o pomoc, mam się martwić o moje życie na tym rowerze czy można jeździć?

IMG_20210514_164347.jpg IMG_20210514_164445.jpg IMG_20210514_164448.jpg IMG_20210514_164458.jpg IMG_20210514_164313.jpg IMG_20210514_164320.jpg

Edytowane przez RaaDeeK
Opublikowano

To pozostałości po plastikowych pęcherzach służących do formowania i wypiekania karbonowych części. Zostało po fabryce. 

W czasie produkcji, do środka profili wpuszcza się taki pęcherz, napełnia gazem pod ciśnieniem i całość wkłada się do pieca ciśnieniowego. Dzięki temu warstwy laminatu i żywicy są z każdej strony odpowiednio ściśnięte (zkompaktowane), co nadaje materiałowi odpowiednie właściwości.

Czasami nie da się dokładnie pozostałości tych pęcherzy usunąć, bo sklejają się z żywicą lub nadtapiają od temperatury, poza tym dostęp do nich jest bardzo utrudniony.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki. Ratujesz mi życie i bardzo dużo nerwów. Pozdrawiam

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich.
Proszę o radę, kupiłem niedawno używany rower i jestem przekonany, że takich pęknięć nie było. Pęknięcia pojawiły się na górnej rurze tylnego trójkąta.
Miejsce opukałem i dźwięk się zmienia bardzo niewiele w stosunku do pozostałych miejsc na ramie. Jest wysoki i lekko wibrujący ale nie tak wysoki jak w innych miejscach. Co mnie najbardziej zaniepokoiło to, że symetrycznie w podobnym miejscu jest obszar który pod moneta daje pusty, głuchy dźwięk. Średnica tego miejsca to może z 2-3mm i położony jest na górnej powierzchni rury. Czy może to być jakiś otwór poprodukcyjny ?

Miejsca oznaczyłem sobie markerem i sprawdzam, czy się powiększają czy nie.

Jakie jest wasze zdanie ? Jeździć i czekać czy dawać do naprawy lub szukać innej ramy.

2021_06_09_00_16_IMG_1053.JPG 2021_06_09_16_16_IMG_1066.JPG 2021_06_09_17_36_IMG_1074.JPG
Opublikowano (edytowane)

Niestety wygląda to na uszkodzenie struktury kompozytu. Jeżeli mieszkasz w pobliżu Trójmiasta lub Warszawy. Możesz wpaść sprawdzę Ci to pod mikroskopem do badania delaminacją powłok.

Poniżej inne przykłady uszkodzenia kompozytu i powłoki lakierniczej

IMG_20210128_154000.thumb.jpg.ad045d478b1e489b944d067920bf50c1.jpg949442606_Cervelo3.thumb.jpg.ea033e13ec2b6eb5ba607793b8edc745.jpg

Edytowane przez KRL064
Opublikowano

Niestety nie mieszkam i nie mam szans nawet podjechać. Wygląda to bardzo podobnie, powiedziałbym ze identycznie.

Wysłałem zapytanie również do cyklonu i mniej więcej znam już sugerowany koszt naprawy, a jeśli do tego doszłaby również druga strona to łączny koszt będzie wynosił prawie 1500 zł.

Zastanawiam się, remontować czy szukać nowej. Najbardziej boję się tego połączenia nowego ze starym, jeśli chodzi o pracę elementu i jakość.

Opublikowano

Ja specem nie jestem, ale jakbym miał ryzykować zdrowie a nawet życie to bym się nie zastanawiał i szukal innej ramy. Jak masz 180cm+ to znajdziesz jakiś rower w tydzień, gorzej jak masz około 170cm bo takich małych rowerów jest jak na lekarstwo (wiem coś o tym).

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niestety wzrost poniżej 170 cm, a roweru szukałem bardzo długo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,będę wdzięczna za poradę i opinie w temacie pęknięcie czy lakier tylko. Wczoraj niestety zaliczyłam ziemię,rower a dokładnie tylko trójkąt przy okazji uderzył w metalowa rurę. Nic poważnego niby ale pojawiła się rysa wzdluz oraz nierównomierne w poprzek. Czy waszym okiem wygląda to na pęknięty karbon czy lakier tylko? Napisałam też już do karbon tech ,ale każda opinia dodatkowa się przyda bo płakać się chce na myśl , że to pęknięcie i wtedy mogę zapomnieć o jeździe na miesiąc albo i dłużej 😭

IMG_20210620_100436.jpg IMG_20210620_100424.jpg IMG_20210620_100349.jpg IMG_20210620_100323.jpg IMG_20210620_100313.jpg IMG_20210620_100038.jpg
Opublikowano

Innymi słowy dalsze użytkowanie tej ramy jest cholernie złym pomysłem.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jednak do typowo amatorskich zastosowań lepsze jest aluminium lub stal.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

zerknijcie proszę na zdjęcie, po weekendzie będę kombinował co dalej z tym zrobić, ale nie wygląda to chyba zbyt dobrze..

20210805.jpg
Opublikowano

Jak dla mnie bardziej to wygląda jak pęknięcie lakieru. Przytrzymaj przednie koło i dociąż kierownice. Poruszaj ją na boki. Sprawdź czy nie słychać charakterystycznych trzasków.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie i Panie, kupiłem przez internet nowego Romet'a Huragan 2.

Po wyjęciu go z pudełka od razu zauważyłem jakieś dziwne ubytki karbonu na rurze sterowej. Zdjąłem mostek i zobaczyłem coś co wygląda na celowe nacięcie rury (?!). W załączniku zamieszczam zdjęcia jak to wygląda.

Rozumiem, że rower raczej powinienem zwrócić, niż ryzykować na nim jazdę?

IMG_20210921_102229.jpg IMG_20210921_102239.jpg IMG_20210921_102242.jpg IMG_20210921_113050.jpg IMG_20210921_113053.jpg
Opublikowano

Na widelcach karbonowych jest sporo roznych sekcji klejonych, które robią dziwne wrażenie. Mi to wygląda na jakieś nacięcie moze w fabryce, może celowe, co to ma za cel nie mam pojecia. Mysle ze najpierw zadzwoń dopytaj sprzedawce

Opublikowano

Nie tyle nacięcie jest interesujące co strzępienie się kompozytu na jego brzegu. 

Opublikowano

Nie wyglada to na celowe rozwiązanie. To jakies uszkodzenie przy np. obrabianiu końcówki sterówki albo nabijaniu miski sterów. Ewidentnie niechlujna robota, wideł do wymiany gwarancyjnej. I też wniosek z tego taki, że te "Romety" to juz w calosci w Chinach są robione i na miejscu już w pudło nikt nie zagląda. A że się zabijesz, to raczej bym się nie bał.