Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście że tak. Gąbki działają i tu nie ma najmniejszych wątpliwości. Podważam tylko 2x6ml. Zaginające zasady fizyki ;)

Opublikowano

W specyfikacji jest podane 6ml na stronę, jak byś dal więcej to tez by nic się nie stało 

Jak co 50 h użytkowania bedziesz robil serwis to powinno być ok

Opublikowano

I jeszcze Ciekawostka. Stery są na łożyskach maszynowych. W sumie nie wiem czy w przypadku taperowanych główek występują stery na standardowych łożyskach.

Opublikowano

na maszynowych, i nawet smaru tam jest, same łozyska sa dobrze nasmarowane

Opublikowano
2 godziny temu, wolek napisał:

I jeszcze Ciekawostka. Stery są na łożyskach maszynowych. W sumie nie wiem czy w przypadku taperowanych główek występują stery na standardowych łożyskach.

Raczej nie

Ale jakie by to łożyskach trzeba o nie dbać i smarować regularnie, szczególnie te od dołu 

Opublikowano
4 godziny temu, wolek napisał:

Gąbki działają i tu nie ma najmniejszych wątpliwości. Podważam tylko 2x6ml. Zaginające zasady fizyki

Tu taka ciekawostka ;). Robiąc serwis, od góry nasączasz 15WT gąbki,od dołu wlewasz po 6-7ml. Wlewając masz amor odwrócony. W slizgsch masz kanaliki przez które olej przelewa się zostawiając film. Jak dasz za rzadki to za szybko się zleje i D... blada.

Ps. Są stery taper niemaszynowe 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pierwszy przegląd Indianki w ME"zrobiony". Oczywiście tylko formalność bo ze względu na to że namioty zewnętrzne już zamknięte, pani w kasie tylko kliknęła kod kreskowy z biletu przeglądowego i zrobione i zaprosiła na drugi przed upływem roku od kupna roweru.

Opublikowano

@Marcin_Bpróbowałem wczoraj podobnego manewru (kupon ważny do 31.10). Niestety Pan był nieugięty (może gdybym tez na jakąś Panią trafił ... :) ), wbił pieczątkę że przedłuża i będę musiał wrzucić X8 na bagażnik (bo pada cały czas) i podjechać. :(

Opublikowano

U mnie w X7 po zdjeciu odblasku z przedniego kola wycentrowanie minelo. Podejrzewam, ze nieujmietnie montuja te odblaski juz w sklepie i dlatego kola nie sa dobrze wycentrowane.

Swoja droga, ktos montowal jakies blotniki na zime?

U mnie juz pr awie miesiac katania - jestem bardziiej niz zadowolony. Rower daje rade w kazdych warunkach, amor powietrzeny to przepasc do sprezyny, ktora mialem wczecsniej.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.11.2020 o 20:58, pawelll napisał:

Niestety Pan był nieugięty

Haha,pewnie forumowicz i boi się że opiszesz sprawę jak kolega powyżej :PxD

12 godzin temu, valgir napisał:

po zdjeciu odblasku z przedniego kola wycentrowani

To klasyka. Odblaski na szprychach,to pierwsze co trzeba zdjąć.

Edytowane przez Accent_Szaj
Autokorekta w telefonie
Opublikowano

Hej,

A mierzył ktos Stack i Reach?

Interesuje mnie szczególnie dla X7 i X8.

Będę wdzieczny za info.

Pozdro

Opublikowano
7 godzin temu, michal82 napisał:

Będę wdzieczny za info.

Były podawane wymiary w tym temacie, jest nawet tabelka ;) czytajcie a znajdziecie :)

Opublikowano
28 minut temu, hudezz napisał:

...czytajcie a znajdziecie :)

Wiem. Widziałem tabelkę z wymiarami oraz tabelkę z porownaniem modeli także...

Czytałem ale nie znalazlem...

Pytam o Stack i Reach których tam nie ma.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zmieniałem opony i wywalałem dętki w x7. Przy okazji zważyłem koła. Tylne z kasetą, przednie z tarczą. 7b87f6b673a5c3bb60249c56aca03425.jpg0a64799662b3fa0beb46b12a7f67ba69.jpgd6865f8f0bf82f9df7235f3e8ad7f991.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, michal82 napisał:

Wiem. Widziałem tabelkę z wymiarami oraz tabelkę z porownaniem modeli także...

Czytałem ale nie znalazlem...

Pytam o Stack i Reach których tam nie ma.

Pozdrawiam

Masz rację kolego, akurat tych wymiarów brakuje. Mogę pomierzyć X10 po powrocie z pracy jak chcesz ;)

@wolek ja swój rower po niedzielnej jeździe jeszcze dziś będę kończył czyścić :D

Edytowane przez hudezz
Opublikowano

Hej,

Było by super jesli to nie jest problem.

Boje się tylko ze może być spora różnica między X7/8 a X10.

Widac to juz nawet z tabelki z wymiarami że X7 i X8 w tym samym rozmiarze mają inne wymiary.

Opublikowano
20 godzin temu, michal82 napisał:

mierzył ktos Stack i Reach?

Interesuje mnie szczególnie dla X7 i X8

@pawelll proszony do tablicy ;)

Zmierzysz dla @michal82 te wartości?

Opublikowano

Hej

To jeszcze dopytam o porównanie X7 i X8:

Czy według Was opłaca się dopłacac 600zł do X8?

Na moje oko różnią się przerzutkami Deore vs SLX i chyba amorem Recon TK R.L. vs Recon R.L. choc tutaj pewności nie mam bo dopisek R.L. jest w obu.

Opublikowano (edytowane)

Jutro postaram się zmierzyć. 

Mnie do X8 przekonał wyższy osprzęt a przede wszystkim napęd 2x11 (w X7 jest 2x10). Osprzęt to nie tylko przerzutka, i tu jest bardzo OK bo jest to konsekwentnie cała seria w danym modelu a nie tylko tylna przerzutka na którą większość patrzy za pierwszym razem.

No i trochę jak dla mnie ładniejszy kolor/malowanie. Szare malowanie ze wstawkami jest bardzo oklepane.

Rozważałem też X9 ale tu już cena znowu wyższa.

PS.  Czego się nie robi dla kolegów z forum :)

Stack - 53

Reach - 47

+/- 1cm. X8 21"

13 godzin temu, wolek napisał:

Zmieniałem opony i wywalałem dętki w x7. Przy okazji zważyłem koła. Tylne z kasetą, przednie z tarczą. 

O ile zmniejszyłeś wagę roweru?

Edytowane przez pawelll
Opublikowano (edytowane)

@pawelll

dzieki za pomiary.

...tylko pytanie czy jestes pewien tych wartości?

Dla 19" spodziewałem sie bardziej:

Stack ~58-60cm

Reach ~41-43cm

Dla 21" powinny byc jeszcze większe.

Co do porównania dla mnie osobiście Deore byłoby wystraczające (do tej pory latałem na Alivio i tez było OK) a dodatkowa zębatka nie jest dla mnie niezbędna zwłaszcza że zakres kasety 11-42 jest taki sam i tu i tu.

Bardziej zastanawia mnie różnica (lub jej brak) w amorach.

Ktoś ma jakies doswiadczenia?

Edytowane przez michal82
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, michal82 napisał:

@pawelll

dzieki za pomiary.

...tylko pytanie czy jestes pewien tych wartości?

Dla 19" spodziewałem sie bardziej:

Stack ~58-60cm

Reach ~41-43cm

Dla 21" powinny byc jeszcze większe.

Co do porównania dla mnie osobiście Deore byłoby wystraczające (do tej pory latałem na Alivio i tez było OK) a dodatkowa zębatka nie jest dla mnie niezbędna zwłaszcza że zakres kasety 11-42 jest taki sam i tu i tu.

Bardziej zastanawia mnie różnica (lub jej brak) w amorach.

Ktoś ma jakies doswiadczenia?

Zakres owszem jest taki sam ale stopniowanie inne :) mi troche to przeszkadzało i z racji, że mieszkam w raczej płaskim regionie zmieniłem kasetę na m771. Teraz po ponownej zmianie na m7000 nie ma praktycznie żadnej różnicy w całym zakresie kasety :) nie licząc koronki 36t 

Slx cs m7000 11-42

Gradation: 11-13-15-17-19-21-24-28-32-37-42t

Deore cs hg500-10 11-42:

Gradation: 11-13-15-18-21-24-28-32-37-42t

Xt cs m771 11-36:

Gradation: 11-13-15-17-19-21-24-28-32-36 t

Jesli do tej pory śmigałeś na alivio stopniowanie miałeś zapewne podobne do m771 i tych koronek 17t i 19t może Ci na początku brakować :) 

Co do amora to trzeba poprosić użytkowników x7 i x8 o spisanie nr seryjnego z amorka i wyszukanie konkretnego modelu amorka. Najlepiej w formie kodowej np FS-RCN-RL-A2 a nie nazwy w ich rowerach. 

https://trailhead.rockshox.com/en/search/

I wszystko będzie wiadome 

@michal82  w X10 21" stack 71cm reach 43cm

Edytowane przez hudezz
Dodanie treści