Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, organic napisał:

Po równym to każdym pojedziesz Dogma czy Triban, po pogorkach to już zależy o jakie pagówki Ci chodzi - też asfaltowe czy raczej lasy i doliny chcesz zwiedzać?. Może Ty powinieneś szukać czegoś bardziej Gravelopodobnego jeśli chcesz też opuszczać drogi asfaltowe. 

Caad, no super, na ustawki, bicie KOM-ów, walkę o czasy na segmentach, amatorskie wyścigi to jak znalazł ale jak Cie najdzie ochota żeby przejechać nim Green Velo to już nie bardzo. 

Zacznij od podstaw, poczytaj o szosach, gravelach, czym się różni geometria race od endurance,  jakiej szerokości opony do jakiego bajka można włożyć, itd. Potem szukaj ogłoszeń bo inaczej tylko wtopisz kasę. 

A tak w ogóle jeździłeś kiedyś coś na szosie? 

Dzięki Organic za wszelkie wskazówki, jeśli chodzi o mnie, to na pewno nie chce gravelo, jestem nastawiony na drogi asfaltowe. Szosą jeżdżę od wielu, lat ale jest to "zabytek" tzn. szosa pewnie jeszcze z lat 80/90-tych. 

Jeśli chodzi o samo wykorzystanie, to myślę, że chodzi mi o trasy ok 100 km, a czasem nawet skoczyć z Krk do Zakopanego i z powrotem, ewentualnie zabrać rower w Bieszczady i pojeździć po tamtych asfaltach.

Szczerze mówiąc byłem kiedyś zobaczyć osobiści 2 cannondale :

https://www.isport.pl/rower-cannondale-caad12-105-2019-p-13776.html

vs

Cannondale Synapse

i czułem się lepiej na Caadie, ale nie wiem z czego to wynikało, czy czasem nie było to podykotowane tym, ze Caad mi się wizualnie bardziej podobał

9 godzin temu, Łabędź napisał:

Ale chodzi Ci o jeżdżenie po asfalcie, czy raczej o zjeżdżanie z niego? Interesuje Cię jazda rekreacyjna, spokojna, turystyczna, rozrywkowa, czy zorientowana na osiągi, intensywność treningów, poprawianie formy, przygotowywanie się do startów? 

W moim przypadku (Kraków i okolice) świetnie sprawdza się szosa. Choć ostatnio do pracy częściej towarzyszy mi rower MTB. Sam musisz się zorientować, czy wolisz geometrię race czy endurance, a przede wszystkim wybrać dla siebie styl kolarstwa. A potem szukać do tego sprzętu. 

Łabędź - z asfaltu zjeżdżał raczej nie będę, jeśli chodzi o samą jazdę to w grę wchodziłoby poprawianie formy, starty raczej rzadko, bardziej to jazda dla samego siebie.

Opublikowano

Jeśli długie trasy to chyba raczej lepiej coś z geo endurance niż typowo race, no chyba że jesteś dardzo gibki i porozciagany niczym Sagan 😉 Czyli z tych o których piszesz to raczej Synaps. Taka chwilowa przymiarka w sklepie do rowerka ściągnięte go ze stojaka może dawać mylne wrażenie. Też raz kupiłem typowo wyścigowa geometrie i skończyło się na mostku z dodatnim wzniosem, co wizualnie kiepsko wyglądało. 

Opublikowano
32 minuty temu, bart06 napisał:

jeśli chodzi o samą jazdę to w grę wchodziłoby poprawianie formy, starty raczej rzadko, bardziej to jazda dla samego siebie.

To może coś takiego by Ci pasowało, jak mój Specialized Allez Elite, którego akurat właśnie sprzedaję. 😜 Model z 2015, a geometria ramy w Allezach byla wtedy jeszcze bardziej w stronę race niż endurance, potem to się znacznie zmieniło. Nie wiem jaki masz wzrost i długość nogi, ale może i nawet ten rozmiar 52 by Ci pasował:

https://m.olx.pl/oferta/specialized-allez-elite-2015-rozmiar-52-pelna-ultegra-CID767-IDC5Rlk.html#1813394d08

Opublikowano
35 minut temu, bart06 napisał:

vs

Cannondale Synapse

i czułem się lepiej na Caadie, ale nie wiem z czego to wynikało, czy czasem nie było to podykotowane tym, ze Caad mi się wizualnie bardziej podobał

Ogólnie to do "wycieczkowych" zastosowań lepiej sprawdzi się synapse, ma bardziej wyprostowaną pozycję.

To, czy na rowerze jest Ci wygodniej/mniej wygodnie jest niemożliwe do sprawdzenia podczas przymiarki w sklepie, szczególnie dla amatora. Nawet jeśli potrzebujesz rozmiaru załóżmy 54 a wsiądziesz na kilka minut na 60 to i tak będzie Ci się wydawało, że jest ok

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 6.01.2020 o 10:11, bart06 napisał:

Dzięki Organic za wszelkie wskazówki, jeśli chodzi o mnie, to na pewno nie chce gravelo, jestem nastawiony na drogi asfaltowe. Szosą jeżdżę od wielu, lat ale jest to "zabytek" tzn. szosa pewnie jeszcze z lat 80/90-tych. 

Jeśli chodzi o samo wykorzystanie, to myślę, że chodzi mi o trasy ok 100 km, a czasem nawet skoczyć z Krk do Zakopanego i z powrotem, ewentualnie zabrać rower w Bieszczady i pojeździć po tamtych asfaltach.

vs

Cannondale Synapse

Łabędź - z asfaltu zjeżdżał raczej nie będę, jeśli chodzi o samą jazdę to w grę wchodziłoby poprawianie formy, starty raczej rzadko, bardziej to jazda dla samego siebie.

Caad ma bardziej agresywną pozycję, Synapse jest wygodniejszy, bo to typowy endurance. Ja kupiłem Synapse w ubiegłym roku i jestem zadowolony. To moja pierwsza szosa, nie ścigam się nią, tylko kupiłem ją do dłuższych jednodniowych tras i do tego sprawdza się znakomicie. 

Opublikowano
8 godzin temu, Zico napisał:

A gdybyście mieli wybrać Synapse za 5 tys. zł. czy Fuji Sportif 1.3 za 4,5 tys zl to który wygląda lepiej? Oba z 2019 

Pozycja w Fuji bardziej wyprostowana patrząc na stack i reach i na takiej bardziej mi zależy. 

https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2019-wyprzedaz-rowerow/szosowe/synapse-disc-105

Vs

https://rower.com.pl/fuji-sportif-1-3-disc-1811815

Fuji, lepsze hamulce i kola oraz sztywna oś z tylut.

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, 

Mam problem, nie mogę się zdecydować, który rower kupić. Moje trasy to: 85% asfalt różnej jakości, reszta to leśne ścieżki i lekki szuter. Chciałbym w tym roku wybrać się rowerem przez Velo Dunajec. 

Pierwszy to Cube Attain Race Disc z 2019 roku - wie ktoś jakie tam można włożyć opony by komfortowo jeździć? Niektóre sklepy piszą, że wejdzie aż 35, 32mm na 100%, a niektóre, że 30mm to maksymalnie i nie wiem komu wierzyć. 

Docelowo chciałbym włożyć Continental Gatorskin - 28mm - czy to się nada na lekkie szutry i polne ścieżki? 

Drugi to Marin Gestalt 2 - zalety to mocowania na różne dodatki, łatwość przerobienia hamulców na hydrauliczne. Opony do 32mm.

Który byście wybrali?

Opublikowano
36 minut temu, Damian1993 napisał:

Drugi to Marin Gestalt 2 - zalety to mocowania na różne dodatki, łatwość przerobienia hamulców na hydrauliczne. Opony do 32mm.

Zapomnij o takich "przeróbkach". Ekonomiczny idiotyzm, taniej łatwiej i szybciej wymienić rower, wiem z doświadczenia;P

37 minut temu, Damian1993 napisał:

Docelowo chciałbym włożyć Continental Gatorskin - 28mm - czy to się nada na lekkie szutry i polne ścieżki? 

Jeśli nie będzie to "kopne" podłoże to tak ale celowałbym jednak w jakieś 32mm

38 minut temu, Damian1993 napisał:

Pierwszy to Cube Attain Race Disc z 2019 roku - wie ktoś jakie tam można włożyć opony by komfortowo jeździć? Niektóre sklepy piszą, że wejdzie aż 35, 32mm na 100%, a niektóre, że 30mm to maksymalnie i nie wiem komu wierzyć. 

Mam attain sl, rama wydaje się być tym samym. Na fabrycznym kole (u mnie mavic aksium) zapakowałem kiedyś testowo vittoria randonneur 35c i w sumie od biedy 37 też by się chyba zmieściło. Ogólnie przy 35 był jakiś tam zapas

Mowa o tyle bo przodu zmieniać mi się nie chciało ale "na oko" jest tam więcej miejsca.

Jak bardzo będziesz potrzebował a mi będzie się chciało to mogę porobić zdjęcia prześwitów/pomierzyć

Opublikowano
3 godziny temu, SzpiceR napisał:

Zapomnij o takich "przeróbkach". Ekonomiczny idiotyzm, taniej łatwiej i szybciej wymienić rower, wiem z doświadczenia;P

No tak mnie przekonują ludzie od Marina. Pytałem i koszt samych klamek to 1k PLN. 

Jeśli nie będzie to "kopne" podłoże to tak ale celowałbym jednak w jakieś 32mm

Chciałbym coś takiego jak tutaj. W 7 minucie - czasami ubity las lub szuter jako dojazdówka czy nawet z 10km. Chciałbym po prostu spoglądając na gorszą drogę nie schodzić z roweru tylko przez to bez obaw pocisnąć. - Na VeloDunajec widziałem fragment gorszego szutru czy asfaltu.

Mam attain sl, rama wydaje się być tym samym. Na fabrycznym kole (u mnie mavic aksium) zapakowałem kiedyś testowo vittoria randonneur 35c i w sumie od biedy 37 też by się chyba zmieściło. Ogólnie przy 35 był jakiś tam zapas

Mowa o tyle bo przodu zmieniać mi się nie chciało ale "na oko" jest tam więcej miejsca.

Jak bardzo będziesz potrzebował a mi będzie się chciało to mogę porobić zdjęcia prześwitów/pomierzyć

Jeżeli byś miał możliwość, to byłym wdzięczny. 

Opublikowano

Dużo będzie zależeć od proporcji ciała. Z reguły kobiety mają dłuższe nogi przy tym samym wzroście i chyba damskie ramy mają wymiary dostosowane pod tym kątem. Nie jestem specem a le jakoś tak mi się wydaje. Zapewne jakbyś podała swój wzrost i przekrok to forumowi spece podpowiedzą czy masz celować bardziej w ramy damskie czy męskie.

Opublikowano
8 minut temu, alex_indeed napisał:

nadaje się dla kobiety?

Zależy od kobiety - jak jej się podoba i pasuje rozmiar, to się nadaje. Trzeba będzie pewnie zmienić siodełko na takie bardziej dostosowane do kobiecej anatomii i być może kierownicę na węższą.

Typowo damskie modele mogą mieć ciekawsze kolory, od razu wąską kierownicę i damskie siodełko, czasami mają inny stack/reach i mniejsze dostępne rozmiary.

Opublikowano
50 minut temu, alex_indeed napisał:

Cześć, czy uważacie że Kross Vento 5.0 (2019) nadaje się dla kobiety? Czy lepiej celować w stricte damskie modele, np. Cannondale Synapse Disc Tiagra.

Zależy od stosunku wzrost/przekrok. Zmierz i podaj wyniki. 

Kobiety, szczególnie te wysokie mają stosunkowo długie nogi w stosunku do wzrostu. W związku z tym siodełko jest wysunięte dość wysoko i robi się duża różnica poziomów pomiędzy nim a kierownicą. Skutkuje to baaardzo pochyloną przez co niewygodną pozycją. Typowo damskie rowery mają wyższą główkę ramy, która niweluje to pochylenie. 

Opublikowano

W dniu 29.01.2020 o 16:23, SzpiceR napisał:

Zależy od stosunku wzrost/przekrok. Zmierz i podaj wyniki. 

Kobiety, szczególnie te wysokie mają stosunkowo długie nogi w stosunku do wzrostu. W związku z tym siodełko jest wysunięte dość wysoko i robi się duża różnica poziomów pomiędzy nim a kierownicą. Skutkuje to baaardzo pochyloną przez co niewygodną pozycją. Typowo damskie rowery mają wyższą główkę ramy, która niweluje to pochylenie. 

165/78

W dniu 29.01.2020 o 15:43, nctrns napisał:

Zależy od kobiety - jak jej się podoba i pasuje rozmiar, to się nadaje. Trzeba będzie pewnie zmienić siodełko na takie bardziej dostosowane do kobiecej anatomii i być może kierownicę na węższą.

Typowo damskie modele mogą mieć ciekawsze kolory, od razu wąską kierownicę i damskie siodełko, czasami mają inny stack/reach i mniejsze dostępne rozmiary.

Kierownica o dziwo jest węższa niż ta w damce,  
400mm, a w Cannondalu 420.

Opublikowano
Godzinę temu, alex_indeed napisał:

165/78

Czyli noga trochę dłuższa niż u faceta podobnego wzrostu. Ale ogólnie różnica nie jest bardzo duża więc do męskich szos o geo endurance powinnaś się dopasować. Vento będzie prawdopodobnie za bardzo agresywne 

Godzinę temu, Krzysiek595 napisał:

Ma tarczowe hamulce, ale nie widzę czy są tam sztywne osie, ktoś widział to na żywo? Jest to warte swojej ceny?

Masz przecież podany wymiar osi 100x12 i 142x12 czyli "sztywne osie". Hamulce może i tarczowe ale mechaniczne więc szału nie ma, osobiście chyba nie kupiłbym takiego roweru. W podobnej kasie masz vento 5.0 na szczękach i 105, imo lepszy wybor. 

Opublikowano

Witam wszystkich, szukam swojej pierwszej szosy i waham się pomiędzy Trekiem Domane AL 4 2019, a Krossem Vento 4.0 2020.
Wydaje mi się, że Vento wypada w tym zestawieniu nieco lepiej pod względem osprzętu (sztywne osie, hamulce tarczowe, taperowana główka ramy), ale rożne opinie krążą o marce  Kross i trochę się jej obawiam. Może Trek ma jakieś przeważające atuty, których nie zauważam. Możecie coś podpowiedzieć, doradzić?

Opublikowano
8 godzin temu, Vojtas napisał:

Witam wszystkich, szukam swojej pierwszej szosy i waham się pomiędzy Trekiem Domane AL 4 2019, a Krossem Vento 4.0 2020.
Wydaje mi się, że Vento wypada w tym zestawieniu nieco lepiej pod względem osprzętu (sztywne osie, hamulce tarczowe, taperowana główka ramy), ale rożne opinie krążą o marce  Kross i trochę się jej obawiam. Może Trek ma jakieś przeważające atuty, których nie zauważam. Możecie coś podpowiedzieć, doradzić?

Zacznijmy od tego, że obydwa rowery mają różną geometrię. Kross jest bardziej "sportowy". A czy vento wypada lepiej pod względem gratów? imo nie, jak już pisałem wyżej - mechaniczne tarcze. Gdyby były w tej kasie hydrauliki to byłby szał a tak możesz je kwalifikować pod względem skuteczności jak dobre hamulce szczękowe (a ze względu na tarcze cały rower jest cięższy).

Opublikowano
Zacznijmy od tego, że obydwa rowery mają różną geometrię. Kross jest bardziej "sportowy". A czy vento wypada lepiej pod względem gratów? imo nie, jak już pisałem wyżej - mechaniczne tarcze. Gdyby były w tej kasie hydrauliki to byłby szał a tak możesz je kwalifikować pod względem skuteczności jak dobre hamulce szczękowe (a ze względu na tarcze cały rower jest cięższy).

Bardziej wygodna pozycja to jest jakiś argument przemawiający za Trekiem. Szukam roweru w geometrii endurance. Wydaje mi się że dwutłoczkowe mechaniki w Krossie nie są aż takie złe, a pewnie pozwolą na zastosowanie szerszej opony, co może okazać się istotne.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
4 minuty temu, Vojtas napisał:

Bardziej wygodna pozycja to jest jakiś argument przemawiający za Trekiem. Szukam roweru w geometrii endurance. Wydaje mi się że dwutłoczkowe mechaniki w Krossie nie są aż takie złe, a pewnie pozwolą na zastosowanie szerszej opony, co może okazać się istotne.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Wszystko według potrzeb 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
7 minut temu, iiipablo napisał:

Witam, czy czymś takim:

https://allegro.pl/oferta/shockblaze-s5-pro-tiagra-8950868657

warto się zainteresować?

Ciężko powiedzieć bo nie wiadomo czym to tak naprawdę jest. Pewnym jest tylko tiagra i tanie koła shimano. Rama to zapewne oklejony chińczyk - wymogi CE musiał spełnić więc w teorii powinno być ok. Jak będzie w praktyce? Nie wiadomo

Za 6200 masz karbonowego canyon'a na 105, ten przynajmniej jest "pewny"

Opublikowano

Ten jest za ~4200 na allegro. Karbon w tej cenie mnie kusi. Jako alternatywę rozpatruję canyona al 6.0 lub może rose sl pro.

Opublikowano
Godzinę temu, iiipablo napisał:

Ten jest za ~4200 na allegro. Karbon w tej cenie mnie kusi. Jako alternatywę rozpatruję canyona al 6.0 lub może rose sl pro.

Problem w tym, że karbon za taką kasę zaawansowaną technologią nie jest