Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat jest ostatni L a mam 186 wzrostu to by było idealnie. Może bym sobie zrobił prezent pod choinkę? :)

Qczalalatarantala
Opublikowano (edytowane)

A może coś takiego?

https://pmrider.pl/produkt/rower-trek-domane-al-3-disc-crystal-white-matte-trek-black/

Trochę ciężki, bo jakieś 10,5 kg, ale jest flat mount, chyba sztywne osie, więc dałoby się zrobić upgrade kół pod jakiś lepszy model w przyszłości.

Coś się jeszcze powinno dać utargować, a rower w tym malowaniu jest po prostu ładny.

Edytowane przez Qczalalatarantala
Opublikowano

Zamówiłem tego Treka Domane AL3 na tarczach jako "pierwszą" szosę po wielu latach przerwy. Mam 178 cm,  przekroku nie mierzylem ale proporcjonalna budowa ciała i rozmiar 54 był za mały. 

Qczalalatarantala
Opublikowano
5 godzin temu, Łukasz_P napisał:

Pod 186 cm 52 będzie za mały raczej.

Ja raczej z myślą o sobie - 168 cm.

Opublikowano

No to nie wiem jak aktualnie, ale w sierpniu byli skłonni zejść z tego dokładnie roweru 300 zł.

Qczalalatarantala
Opublikowano

Właśnie problem w braku zdecydowania i dostępności rowerów. Jakby były dostępne, to pewnie brałbym coś na 105, sztywnych, flat mountcie i aluminium. A tak, to trzeba kombinować. Ten Trek mógłby być nawet fajną bazą na rozbudowę. Koła i opony wymienić na coś lekkiego i kiedyś zmienić sobie rower na lżejszy, a ten oddać bratu, bo nie ma na czym jeździć.

• 1 miesiąc temu...
Qczalalatarantala
Opublikowano (edytowane)

Pojawił się w decathlonie van rysel w moim rozmiarze i zwyciężył zdrowy rozsądek. Za 4200 aluminiowa szosa o wadze 8,80 kg. Brałem pod uwagę również Canyona CF SL 7 na zaciskach (waga 7,7 kg), ale cena z przesyłką 8000 zł, Gianta TCR Adv 2 disc - 10300 zł, waga 8,4 kg, Treka Emondę SL 5 (buraczany kolor 2020 10000 zł, waga ponad 9 kg) i Radona Spire 8 disc - fajny osprzęt i waga, cena gdzieś 9800 zł, nawet ładny, tylko marka mniej znana i pewnie trudniej odprzedać, niż bardziej znane marki. Najbardziej zniechęciło mnie do markowych rowerów to, że  ceny są obecnie zawyżone i w żadnym sklepie nie chciano negocjować cen. Już nawet nie chodzi o cenę, ale o świadomość, że rok temu ktoś kupował dokładnie ten sam rower dużo taniej. Jakbym to kupił, to jakbym sobie wydziarał na czole "frajer". Nie lubię pieczenia z tyłu, więc niestety nic z tego. :P

Jak mi się spodoba i się wciągnę na dobre, to pewnie za jakiś czas zmienię rower na jakiś karbon.  Pewnie do tego czasu ceny wrócą na ziemię. ;) Jak się nie wciągnę - odsprzedam z mniejszą stratą albo oddam bratu tego van rysela. :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Napisz coś więcej o rowerze bo też jestem na jego kupnie. Patrząc za okno pewnie jeszcze nie jeździłeś ale może już coś Ci się rzuciło w oczy co jest plusem lub minusem.

Qczalalatarantala
Opublikowano

Jeszcze nie doszedł. To będzie moja pierwsza szosa, więc ciężko będzie mi ocenić plusy i minusy. Chyba, że w kontekście Authora Classic 2012, którego ujeżdżam obecnie.

Opublikowano

Daj znać jak przyjdzie. Też planuje ten rower jako pierwszą szosę.

Qczalalatarantala
Opublikowano

Jeszcze nie było okazji jeździć. Pierwsze wrażenie jest takie, że jest sporo lżejszy od crossa. :)

• 2 tygodnie później...
Qczalalatarantala
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj pierwsza, krótka przejażdżka bardziej w celu sprawdzenia, czy siodło etc. są dobrze ustawione. 

Rower okazał się moim zdaniem wygodniejszy od roweru crossowego. Przede wszystkim nie boli tak tyłek. Zapewne dzięki wyciągniętej pozycji - mniejszy ciężar spoczywa na siedzeniu. Po około 45-50 minutach trochę czuć za to zmęczenie mięśni karku.

Mam 168 cm, wybrałem rower w rozmiarze S (tak mi algorytm na stronie decathlonu zalecał). Siodło mam blisko dolnego limitu, jeśli chodzi o wysokość, więc być może XS  byłby jednak lepszy. Za to pozycja nie jest jakoś super agresywna. W plecach nie czuję żadnego bólu, choć czuć pewne rozciągnięcie podczas jazdy. Raczej wybieram chwyt na kierownicy, a nie łapach, co znowu może sugerować, że jednak lepszy byłby dla mnie rozmiar XS.

Kierownica spoczko, aczkolwiek nie wiem, czy umiejscowienie hamulców to najmądrzejsza rzecz, jaką wymyśliła ludzkość. 

Pierwsza gleba przy skrzyżowaniu została zaliczona. Pierwsze wrażenie jest takie, że buty SPD nie są do niczego potrzebne przy rekreacyjnej jeździe, a tylko stwarzają dodatkowe zagrożenie. Ale mogę się mylić. 

Zwykłe spodnie tak średnio się spisują - potrafią zaczepić się o zębatkę.

Nie mam problemu z tzw. toe overlap. Nie zaczepiam butem o koło przy skręcaniu.

Nie wiem czy to rower, czy pedały, ale kadencja w okolicach 90 wydaje się znacznie naturalniejsza niż na crossie i platformach.

Przerzutki Shimano 105 - niby taka super grupa, której ceny obecnie osiągają jakieś kosmiczne wartości, ale w działaniu... Przerzutka jak przerzutka. Przednia może nawet nie jest za dobrze wyregulowana, bo tak sobie zmienia zębatkę.

Rower jest mega lekki, co czuć głównie podczas wchodzenia/schodzenia po schodach. :P Podczas jazdy po płaskim sam nie wiem, czy robi to jakąś różnicę. Musiałbym zrobić test na tym samym tętnie na dwóch rowerach i porównać prędkości.

Qczalalatarantala
Opublikowano

Dzisiaj druga przejażdżka - 60 km. Rower wygodny. Czuć dyskomfort w karku i po godzinie krocze drętwieje, ale nie mam spodni rowerowych. :) Ogólnie jest dużo wygodniej niż na crossowym. 

SPD to zło. Druga gleba i skrzywiłem klamkę/kierownicę. :/ 

1614105522277.jpg 1614105522285.jpg 1614105522301.jpg 1614105522309.jpg
  • 2 miesiące temu...
Astronauta Rowerzysta
Opublikowano (edytowane)

Cześć!
Szukam pierwszej szosy.
Chciałbym 2-3 w roku startować w triathlonie na dystansie 1/8-1/4 IM, przynajmniej na razie...

Chciałbym wybrać rower jak najbardziej uniwersalny, na którym bym śmigał po asfalcie, a z drugiej strony mógł jeździć na zniszczonych nawierzchniach i lekkich szutrach.

Mam na oku Gianta Contenda AR 3 -> https://www.giant-bicycles.com/pl/contend-ar-3

Co o nim myślicie?

Czy możliwość włożenia opon 38mm do szosy warta jest takiej ceny? Osprzętu nie ma jakiegoś kosmicznie dobrego...

Czy Sora jest wystarczająca do regularnego trenowania? Czy te 1-2 zębatki na kasecie robią jakąś ogromną różnicę?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie/wskazówki.

Edytowane przez Astronauta Rowerzysta
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie,

zastanawiam się co kupić na pierwszą szosę z tendencjami do zjazdów na  jakieś mało wymagające ścieżki szutrowe. Chciałbym aby posiadała dobrej jakości ramę endurance, co by w miarę komfortowo się jeździło. Mój budżet to max 5000 złotych, ale jeśli da się taniej to jeszcze lepiej. Dzisiaj przymierzyłem się do Treka Domane AL2 z hamulcami tarczowymi i powiem szczerze, ta rama wygląda świetnie i jest bardzo wygodna. Pytanie tylko, czy 4300 za Clarisa to nie jest rozbój w biały dzień. Sam rower wygląda obłędnie dzięki geometrii i wykonaniu ramy. Mam 187 cm i przymierzałem się do 58 cali i od początku czułem się jak u siebie. Jak się patrzy z boku to też rower nie wydaje się dużą kobyłą. Podoba mi się także, że są opony 32'', dzięki czemu bez większych problemów będę w stanie zjechać czasem z asfaltu. Moje pytanie: nigdy wcześniej nie jeździłem na szosie, czy jest sens dopłacać 700 złotych do Sory?

Czy w podobnych pieniądzach znajdę coś, co pomieści większą oponę, będzie miało równie wygodną geometrię i nie będzie Tribanem?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Poszukuję używanego roweru z ramą 44 cm. Wiem, że to trudne zadanie. Dlatego chciałam podpytać, gdzie i w jakim terminie jest szansa na upolowanie takiego maleństwa ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z wyborem roweru, waham się miedzy:

- CONTEND AR 3 (lub 4)

- Domane AL 3 Disc (lub 2 Disc)

Na plus CONTEND jest lżejszy niż trek, za to Domane ma więcej otworów montażowych w ramie. Claris lub sora myślę że mi wystarcza do amatorskiej jazdy po asfalcie czasem po utwardzonej drodze. Co byście mogli mi doradzić?

Dzięki za pomoc :) 

Edytowane przez Roni90
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.09.2021 o 10:42, Roni90 napisał:

Witam, mam problem z wyborem roweru, waham się miedzy:

- CONTEND AR 3 (lub 4)

- Domane AL 3 Disc (lub 2 Disc)

Na plus CONTEND jest lżejszy niż trek, za to Domane ma więcej otworów montażowych w ramie. Claris lub sora myślę że mi wystarcza do amatorskiej jazdy po asfalcie czasem po utwardzonej drodze. Co byście mogli mi doradzić?

Dzięki za pomoc :) 

Domane i Contend to bardzo podobne rowery do podobnych zastosowań. Jeśli nie interesuje Ciebie bikepacking to te dodatkowe otwory nie są potrzebne. Do tego oba są aluminiowe więc zawieszanie toreb na rzepy nie jest problemem, w karbonowych rowerach potrafią przecierać ramę ale tu bym się nie przejmował. 

Jeśli rozmawiamy o nowych rowerach

Giant widelec full karbon, Trek widelec alu rura, karbon skrzydełka

Trek ma miejsce na duotrap więc schludne mierzenie prędkości i kadencji, mi się bardziej podobają dostępne kolory w Treku i kształt ramy a jak wiadomo w rowerze a w szczególnie szosie, najważniejsze żeby się tobie podobał. 

Giant ma fajny mechanizm blokowania sztycy siodełka

Gwarancja Treka jest bardzo dobra a z Giantem nie miałem do czynienia na tej płaszczyźnie. 

Pierwszą rzeczą do ewentualnego upgradu obu rowerów to koła, oba mają fabrycznie takie klocki po 2,4-2,6kg para. 

Edytowane przez ernorator
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam problem z wyborem roweru szosowego. Po przeszukaniu lokalnych sklepów znalazłem 2 typy na mój pierwszy rower szosowy.

Obydwa rowery są w cenie max 4200.

Mogę prosić o pomoc z wyborem?

Edytowane przez lakim
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć. Szukam drugiej szosy używki w budrzecie max do 5000zł  z racji mojej słusznej wagi bo 110kg szukam czegoś wytrzymałego raczej na aluminiowej Ramie i mocnymi kołami aby mnie wytrzymały nie centując się co chwile.

Obecnie jeżdżę na Kellis ARC10 r55 przy wzoście 176cm po.zmianie mostka na 90mm jest ok. Na oryginalnym 110 byłem zbyt mocno wyciągnięty i trochę przeszkadza brzuszek.

Znalazłem kilka rowerów podpowiedzili byście czy warto.

1. Trek Emonda ARL6 r54 z 2018 na ultegrze koła koła Bontrager Aelous Comp5.  5000zl

2. Caaad 10 z 2015r na 105.poza korbą koła shimano rs11 4300zł i tu boję się tych kół czy mnie wytrzymają?

3 kross Vento 5.0 rM z 2020 na 105, koła fsa vizion 3400zł

Jeżdze drugi sezon rekreacyjnie 2-3razy w tygodniu dystanse 30-70km ale napinam się aby zrobić pierwsza 100km :)

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam szanowne grono. Mam okazję zakupić rower szosowy Giant Defy 3 Advanced (modelowo 2016) z przebiegiem ok.1000km za ok.5k zł. Stan jak to mówią igła. Rozmiarowo mi odpowiada. Moje pytanie brzmi: czy warto iść w tą stronę?

Link do furmanki: https://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower-giant-defy-advanced-3-2016/14012.893.3.1.pl.0.htm

Chyba źle sformułowałem pytanie :)

Zastanawiam się, czy cena jest adekwatna. Rower rocznikowo ma 7 lat, a cena jest niewiele niższa od ceny zakupu i nawet jeśli jest to igła, to czy warto go kupić za 5k czy jednak sprzedający powinien zejść z ceny?

Edytowane przez TomaszFG
Opublikowano

Kompozytowe rowery Gianta to zaczynają się od 12 tyś, więc może nawet i okazja za 6 tyś :D
Wiem że jak poskąpiłem w przeszłości na rowery marzenie, ale po okazyjnych cenach to żałowałem. Był Huragan na Tiagrze ale 7,5 kg nowy 2 letni za 4900 i Cannondale za 4 tyś chyba 5 lat 8 kg na Tiagrze. Mógłbym mieć dzisiaj któryś z nich i jeździć z przyjemnością, teraz rowery 8 kg kosztują worek pieniędzy.

Ten rower to do podróżowania turystycznie na dystansie 100 km.

• 1 rok później...
  • Administrator
Opublikowano

WRZESIEŃ 2024. Centurion Gigadrive z wypożyczalni w cenie 4.449 PLN z 23% VAT wymiata:

• rama karbonowa,
  • napęd Shimano Ultegra 2x11,
  • koła DT Swiss 350 / DT RR511,
  • opony 25c z miejscem na więcej.

Można zamówić wysyłkowo, można wybrać swój egzemplarz osobiście. Warto sprawdzić ofertę.

20240913_083230.jpg20240913_083222.jpg20240913_083217.jpg20240913_083209.jpg20240913_083204.jpg20240913_083151.jpg