polonezwrc Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 W dniu 21.10.2019 o 10:52, polonezwrc napisał: Cześć, Od pewnego czasu przerabiam temat nowej szosy. Jeżdżę raczej rekreacyjnie po płaskich terenach i w najbliższym czasie nie planuje startu w jakiś zawodach. Ostatnio wpadły mi w oko poniższe rowery: https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-105-2672333?product_shape=Mandarin-Red%2FBlack https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/endurace-al-7.0/2176.html?dwvar_2176_pv_rahmenfarbe=RD%2FBK&quantity=1#all-components-section-tab https://www.kross.pl/pl/2020/road/vento-5-0 Mam też możliwość kupna tego roweru z dużym rabatem: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/émonda/émonda-sl/émonda-sl-5/p/24219/ Mam pytanie, które byście polecili albo które w przyszłości wymagają mniej inwestycji typu lepsze koła, hamulce itp. A może ktoś poleci coś jeszcze ciekawszego? Pozdrawiam W temacie powyższych rowerów to mam pytanie odnośnie osprzętu Canyona Endurace 7.0 a Rose Pro SL 105. Rose ma sztycę, kierownicę i mostek firmy Ritchey a Canyon własny wyrób, czy są one porównywalne? Mam pytanie też o sztycę, która w Canyonie jest karbonowa a w Rose aluminiowa, czy ta różnica będzie odczuwalna? Podejrzewam, że zestaw Fulcrum Racing+ Continental Grand Prix i Mavic Aksium+Zaffiro Pro są do siebie porównywalne czy też może się mylę? Pozdrawiam
SzpiceR Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 Te rowery są tak porównywalne, że nie ma sensu się nad nimi spuszczac. Jedynie ta sztyca jest jakąś tam wartością dodaną a Rose ma np. taper widelec w odróżnieniu od Canyona. Osobiście wziąłbym Rose ze względu na wygląd. Też wybierz w ten sposób, ten, który Ci się bardziej podoba. Albo wesprzyj polską gospodarkę i kup Vento 5.0 2019
polonezwrc Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 Godzinę temu, SzpiceR napisał: Te rowery są tak porównywalne, że nie ma sensu się nad nimi spuszczac. Jedynie ta sztyca jest jakąś tam wartością dodaną a Rose ma np. taper widelec w odróżnieniu od Canyona. Osobiście wziąłbym Rose ze względu na wygląd. Też wybierz w ten sposób, ten, który Ci się bardziej podoba. Albo wesprzyj polską gospodarkę i kup Vento 5.0 2019 Mi się wizualnie podobają i Rose i Canyon w kolorze czerwonym, Kross niestety na tym polu przegrywa.
SzpiceR Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 22 minuty temu, polonezwrc napisał: Mi się wizualnie podobają i Rose i Canyon w kolorze czerwonym, To rzuć monetą
polonezwrc Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 To rzuć monetąHehe . Dobry pomysł, o tym nie pomyślałem. Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Tomtus Opublikowano 19 Listopada 2019 Opublikowano 19 Listopada 2019 Czy Rose pro sl disc naprawde jest lepszy od tego Cube? Cenowo Cube wypada lepiej. https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/road/road/attain/cube-attain-sl-blackngrey-2020/
pinok Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 Rose ponad 1kg lżejszy przy tym samym osprzęcie i podobnej cenie, chyba jednak lepszy.
SzpiceR Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 @pinok akurat rose w tańszych modelach często dość znacznie rozjeżdża się pomiędzy masą w katalogu a rzeczywistą. Inna sprawa to kwestia ceny, za pro sl masz do wyłożenia razem z przesyłką cirka 1600 ojro co przy dzisiejszym kursie daje ponad 6800 plnów. Cenę 6k w cube możesz negocjować więc będzie taniej. W sumie jeśli w grę wchodzi rocznik 2019 różniący się tylko kolorem to wyrobi się w niewiele powyżej 5. A z technicznych rzeczy do attain wejdą szersze opony jeśli komuś to potrzebne i ma on dwie sztywne osie, w rose tylko przód
Rosebikes Opublikowano 26 Listopada 2019 Opublikowano 26 Listopada 2019 Na przełomie zimy i wiosny zadebiutuje nowy PRO SL. Warto poczekać.
Kuba13 Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 Witam wszystkich, od dłuższego czasu śledzę forum i czytam posty w tym temacie. Dziś sam postanowiłem się uaktywnić i mam nadzieję, że zostanę tu na dłużej Generalnie po miesiącach poszukiwań i rozmyślań dziś stoję już zakupem nowej (kolejnej) szosy. Na polu bitwy pozostały już tylko dwa rowerki: Van Rysel i Focus. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-105-af-id_8529249.html https://allegro.pl/oferta/szosa-focus-izalco-race-6-9-l-57-shimano-105-2019-8538337087 Według mnie to ta sama półka (105) i ta sama cena choć w przypadku Focusa mam możliwość zbić kilka stów. Jakie są Wasze typy? Z góry dzięki za sugestię
mareq Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 Za troszkę większe pieniądze jest Merida Scultura 400 a jest dużo lżejsza.
Kuba13 Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 Jest trochę droższa, ale biorąc pod uwagę, że Fokusa mogę mieć za 3,9-4 tyś to różnica robi się już zauważalna. A najważniejsze - akurat Meridy w tym segmencie cenowym nie trafiają w mój gust pod kątem kolorystycznym.
LuQ Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 3 godziny temu, Kuba13 napisał: Witam wszystkich, od dłuższego czasu śledzę forum i czytam posty w tym temacie. Dziś sam postanowiłem się uaktywnić i mam nadzieję, że zostanę tu na dłużej Generalnie po miesiącach poszukiwań i rozmyślań dziś stoję już zakupem nowej (kolejnej) szosy. Na polu bitwy pozostały już tylko dwa rowerki: Van Rysel i Focus. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-105-af-id_8529249.html https://allegro.pl/oferta/szosa-focus-izalco-race-6-9-l-57-shimano-105-2019-8538337087 Według mnie to ta sama półka (105) i ta sama cena choć w przypadku Focusa mam możliwość zbić kilka stów. Jakie są Wasze typy? Z góry dzięki za sugestię Zwróc tylko uwagę, że w Focusie masz pozagrupową korbę i gorsze koła. Może Aksiumy w Van Rysel też nie są wybitne, ale na pewno pancerne i o klasę lepsze niż te w Focusie. Generalnie to moim zdaniem żaden z tych rowerów nie jest warty tej ceny, szczególnie teraz przed końcem roku gdzie wszyscy wyprzedają tegorczne modele. 1
Kuba13 Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 Dzięki za zwrócenie uwagi - nie wyłapałem tematu korby Gadałem z gościem i zszedł z ceny, więc mógłbym tego Focusa mieć za 3700. Ale teraz to sam już nie wiem. Byłem wcześniej zdecydowany na Van Rysla, ale chciałem w granacie, a w PL już nie ma. Na francuskiej stronie nadal w dwóch kolorach a u nas zostały tylko te szaro bure... W granacie jest wyższy model z Uletgrą (ta sama rama) ale cena 5,5 tyś troszkę poza moim budżetem. Więc na tą chwilę albo Focus albo czekam na jakąś lepszą okazję ale budżet około 4,5 tyś
Miko Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Miałem Focusa Cayo na 105 w karbonie i byłem bardzo zadowolony (wyhaczyłem na promocji z 7,1za 5 tys.). Tam również była korba pozagrupowa. IMO na poziomie amatorskim nie odczujesz różnicy (ja nie czuję pomiędzy obecną Ultegrą ). W kołach już różnica może być większa, ale zawsze można wymienić. Rowerek mega lekki, niestety nie wytrzymał testu zderzeniowego z samochodem, ale żaden Carbon by tego nie wytrzymał :D. Izalco Race już ma bardziej agresywną geometrię. Nie wiem jak mocną masz nogę i po jakim terenie jeździsz, ale dla mnie korba 52/36 była za dużym obciążeniem, w górach na podjeździe brakowało lżejszej zębatki, szczególnie przy koronce 28 na kasecie - takie przełożenia ma ten Van Rysel. Wolę kompaktową korbę 50 na której mam lepiej dopasowane przełożenia. Na twoim miejscu wybrałbym ten który lepiej odpowiada geometrią, wyglądem i napędem :). Znajomi mają Focusy na ALU i też są zadowoleni, kupili ze sporym rabatem w Rudzie Śląskiej. Pzdr Edytowane 29 Listopada 2019 przez Miko 1
PawelNAK Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 Witam. Również zastanawiam się nad Focusem jako pierwszą szosą, mogę mieć go w karbonie na 105 za nie co ponad 5 tys, myślę że to dobra cena, tylko muszę się przymierzyć i nie wiem czy geometria będzie mi odpowiadała 🤔 Dokładnie to model Izalco Race 9.7 2019
Kuba13 Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 6 godzin temu, Miko napisał: Miałem Focusa Cayo na 105 w karbonie i byłem bardzo zadowolony (wyhaczyłem na promocji z 7,1za 5 tys.). Tam również była korba pozagrupowa. IMO na poziomie amatorskim nie odczujesz różnicy (ja nie czuję pomiędzy obecną Ultegrą ). W kołach już różnica może być większa, ale zawsze można wymienić. Rowerek mega lekki, niestety nie wytrzymał testu zderzeniowego z samochodem, ale żaden Carbon by tego nie wytrzymał :D. Izalco Race już ma bardziej agresywną geometrię. Nie wiem jak mocną masz nogę i po jakim terenie jeździsz, ale dla mnie korba 52/36 była za dużym obciążeniem, w górach na podjeździe brakowało lżejszej zębatki, szczególnie przy koronce 28 na kasecie - takie przełożenia ma ten Van Rysel. Wolę kompaktową korbę 50 na której mam lepiej dopasowane przełożenia. Na twoim miejscu wybrałbym ten który lepiej odpowiada geometrią, wyglądem i napędem :). Znajomi mają Focusy na ALU i też są zadowoleni, kupili ze sporym rabatem w Rudzie Śląskiej. Pzdr No porównując tego Focusa z Van Ryselem jednak jest spora różnica na korzyść tego drugiego. Van Rysel pełna 105 i jak pisał kolega wyżej dużo lepsze koła. Ponadto Focus podaje wagę 9,15 kg przy wszystkich rozmiarach, więc trzeba założyć, że ta waga będzie w S. Van Rysel w rozmiarze M ma wagę 8,90 kg. Do tego dożywotnia gwarancja na ramę. Także wychodzę z założenia, że bardziej opłaca się jednak dorzucić kilka stówek do Van Rysela. Co do korby o której wspomniałeś to ja jeżdżę głównie po płaskim, więc zakładam, że przy takiej jeździe treningowej jaka jest moim udziałem nie powinno mi to przeszkadzać. Oczywiście jak spróbuję to będę mógł napisać coś więcej
Łukasz_P Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) A ja powiem tak, większości tych różnic pewnie nawet nie dostrzeżesz, więc kup ten, który bardziej cieszy oko, bo rower ma się podobać też, a nie tylko jeździć Mi osobiście wygląd rowerów z Deca nie podchodzi kompletnie i dlatego ja bym nie poszedł w tą stronę. Ale to ja. Edytowane 29 Listopada 2019 przez Łukasz_P
Kuba13 Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 23 minuty temu, Łukasz_P napisał: A ja powiem tak, większości tych różnic pewnie nawet nie dostrzeżesz, więc kup ten, który bardziej cieszy oko, bo rower ma się podobać też, a nie tylko jeździć Mi osobiście wygląd rowerów z Deca nie podchodzi kompletnie i dlatego ja bym nie poszedł w tą stronę. Ale to ja. Oczywiście że rower musi się podobać Mi bardziej pasuje Van Rysel (tylko w granacie, ten szaro bury odpada), ale to rzecz gustu Decyzja podjęta, będzie Van Rysel Już zamówiony Dzięki za uwagi i sugestie: mareq, LuQ, Miko, Łukasz_P 👍 2
Kuba13 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Van Rysel z Deca odebrany. Ściągneli mi granatowy z innej części Polski i powiem, że na żywo wygląda lepiej niż na stronie Z takich ciekawostek to napiszę, że w Decathlonie też jest szansa na rabat. Ja ostatecznie zamiast 4299 zł. zapłaciłem 3999 zł. Do tego doszły bony (80zł), więc można powiedzieć, że kupiony za 3920 zł. W tej cenie nic lepszego na rynku nie udało mi się znaleźć... 2
dawid91 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Opublikowano 7 Grudnia 2019 15 godzin temu, Kuba13 napisał: Van Rysel z Deca odebrany. Ściągneli mi granatowy z innej części Polski i powiem, że na żywo wygląda lepiej niż na stronie Z takich ciekawostek to napiszę, że w Decathlonie też jest szansa na rabat. Ja ostatecznie zamiast 4299 zł. zapłaciłem 3999 zł. Do tego doszły bony (80zł), więc można powiedzieć, że kupiony za 3920 zł. W tej cenie nic lepszego na rynku nie udało mi się znaleźć... Wstawisz jakieś realne zdjęcia ? Bo też jestem zainteresowany
bart06 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Opublikowano 7 Grudnia 2019 czesc, Powracam jeszcze raz z tematem wyboru rowera, jesli mielibyscie wybrac z 3 ponizszych, co sugerjecie? - https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2019-wyprzedaz-rowerow/szosowe/caad12-105 - https://www.taurus.info.pl/pl/p/BMC-TEAMMACHINE-ALR01-TWO-54cm/17055 - https://www.taurus.info.pl/pl/p/BMC-TEAMMACHINE-ALR01-105-54cm-Red/11953 Z gory dzieki bartek
nctrns Opublikowano 7 Grudnia 2019 Opublikowano 7 Grudnia 2019 @bart06 Z tych trzech brałbym CAADa. Lepsze wyposażenie, lepsza rama.
Rekomendowane odpowiedzi