Skocz do zawartości

4. Szosa / rower szosowy w cenie około 4000 - 4999 zł. Który rower wybrać?

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

^ Tylko po każdym hamowaniu musisz uzupełniać szprychy :) .

Opublikowano

I co drugie hamowanie umawiać się na wizytę u dentysty, by wprawić nowe zęby.

Opublikowano

Czy znajdzie się coś lepszego w podobnej cenią aniżeli Kross Vento 4.0 2020 ? 

Znalazłem jeszcze jedną sztukę L'kę za 4499zł i nie wiem czy się decydować czy może olać te tarcze i w podobnej cenie kupić coś lepszego bez tarcz. 

188cm wzrostu, 91cm noga. Sprzedawca mówi że jestem na pograniczu L/XL i zależy ode mnie. Tylko że to ma być pierwsza szosa, więc sam nie wiem... 😛

Opublikowano

Powoli rozglądam się za zmianą roweru. Jako laik kupiłem fitnessa (trek fx 3 disc 2020 full acera) i po 1500km doszedłem do wniosku, że jednak chce coś jeszcze lżejszego i szybszego z barankiem. Zamierzam go sprzedać i dołożyć do szosy. Dojazdy do pracy 15-20km dziennie (miasto), w weekend trasy 50+. Rozważałem gravela ale jednak nie zależy mi aż tak na lasach i szutrach. Możecie polecić jakieś konkretne modele? Nie ukrywam że zależy mi na fajnym wyglądzie i wygodnej geometrii, wzrost 193cm. Najlepiej grupa 105+, carbon raczej nie, najlepiej nowy. Do 5000zł

Opublikowano

Hej,

Drugi już sezon jeżdżę na tribanie rc520. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, jeśli chodzi o cenę vs jakość sprzętu w środku. 105ka, carbonowy widelec i hamulce tarczowe to świetny zestaw na trasy które robię.
W tym sezonie moja żona wraca, po porodzie, do aktywności na rowerze. Mały już biega więc można powoli zacząć kręcić.
Chciałbym jej sprawić pierwszą szosę, lub jakiegoś gravela do 4-4,5 tys zł. Gravel raczej od razu dostanie opony 32/35, bo w głównej mierze będziemy jeździć po asfalcie plus dobrze ubitych ścieżkach. Trasy raczej max 80km.
Czy możecie polecić jakieś rowery w granicach cenowych, które osprzętowo też dzadzą radę. Myślałem o czymś na sram Apex, fajnie gdyby udało się coś na tarczowych i widelcu w karbonie. To będzie jej pierwsza szosa, więc geometrii też szukam raczej z tych łagodniejszych, ale nie jest to must.
Polecicie coś?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam możliwość kupna roweru Focus izalco race 6.9 2020 w cenie 4500zł (https://katalog.bikeworld.pl/2020/web/produkt/rowery_szosowe/race_klasyczne/focus/67040/izalco_race_6_9). Czy jest to dobra cena za ten rower, jeśli ktoś miał z nim kontakt to proszę również o ogólną opinie. 
Jeśli macie jakieś ciekawe alternatywy, z chęcią rzucę okiem.

Z góry dzięki za jakąkolwiek aktywność. 
Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.08.2020 o 12:51, Dantekasumi napisał:

Czy znajdzie się coś lepszego w podobnej cenią aniżeli Kross Vento 4.0 2020 ? 

Znalazłem jeszcze jedną sztukę L'kę za 4499zł i nie wiem czy się decydować czy może olać te tarcze i w podobnej cenie kupić coś lepszego bez tarcz. 

188cm wzrostu, 91cm noga. Sprzedawca mówi że jestem na pograniczu L/XL i zależy ode mnie. Tylko że to ma być pierwsza szosa, więc sam nie wiem... 😛

Tarcza a dokładnie rama do niej jest bardziej przyszłościowa a ów Kross taką posiada. Zapraszam do mojego odpowiedniego tematu na forum. Jako właściciel odpowiem na każde pytanie, jeśli tylko będę umiał 😁

Opublikowano
Godzinę temu, PaweL_Unibike napisał:

Tarcza a dokładnie rama do niej jest bardziej przyszłościowa a ów Kross taką posiada. Zapraszam do mojego odpowiedniego tematu na forum. Jako właściciel odpowiem na każde pytanie, jeśli tylko będę umiał 😁

Dziękuję, lecz kupiłem już vento 5.0 :)

Opublikowano

Witam,

Planuje zakup pierwszej szosy i już dość długo przeglądam różne rowery.

Najbardziej przy aktualnych promocjach o ile uda mi się znaleźć jeszcze rozmiar... zastanawiam się nad:
1. Scultura 300 2020

2. Cannondale Caad Optimo Tiagra 2020

Oba są w podobnej cenie. Tylko zastanawiam się czy skoro to moja pierwsza szosa to czy nie mierzę zbyt wysoko...

Z góry dzięki za pomoc i ewentualne sugestie w niższej półce cenowej.

Pozdrawiam,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Opublikowano

Hej, też jestem ciekaw opinii o Domane al2. Z tego co widzę modele al2 i al3 różnią sie tylko napędem. Ja myśle nad al2 z opcją rozbudowy :) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów. Proszę znawców tematu o podpowiedź/ radę/ poradę (zwał jak zwał), który z podanych modeli bardziej byście polecili. Kuota Kougar Team czy Trek Emonda S5 (specyfikacja rowerów poniżej). Mam możliwość kupienia jednego z nich w podobnej cenie, a nie do końca się orientuję w temacie i stąd moja prośba.

inbound4607787024295088040.jpg inbound8980698199464174918.jpg
Opublikowano

Witam
Otóż do tej pory jezdziłem tylko na MTB
Mam 186 cm wzrostu szukam szosy endurace dla siebie
Najpierw miał byc gravel lecz mam tez MTB i tym bedę smigać po lasach i szukam rowerka na treningi i dłuższe dystanse a także jazda po mieście.

Co w tym budżecie polecacie i co jest dostępne aktualnie ? Ponieważ wiadomo jak z rowerami w tym roku ?
Pisze post w dwóch postach 4-5 i 5-7,5k
Ponieważ nie mam ściśle określonego budżetu lecz jak wiadomo bym wolał wydać mniej bo chce także zakupić trenażer.

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się nad kupnem pierwszej szosy. Kolega przesiada się na jeszcze lepszy rower i oferuje mi Kellys Urc 9.0 z 2013r. 

https://www.bikko.pl/rower-szosowy-kellys-urc-9-0-2013.html

Tak wyglada. Rower w stanie idealnym.

Ja zastanawiałem się nad  Scultura 200. 

Ceny rowerów porównywalne. Za Kellysa uzywke  4500zl 

Nowa Merida 4700zl

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2037/scultura-200

Bardzo lubię Meride, aktualnie jeżdżę na Mtb i ciężko mam coś powiedzieć na temat osprzętu i ramy, ponieważ mamy tutaj karbon i aluminium.

Potrzebuje rady experta ;) Pozdrawiam 

Opublikowano

Jeżeli Kellys jest w specyfikacji fabrycznej, to bardzo fajny. Ale na płaskie, na jakichkolwiek większych wzniesieniach będzie bardzo ciężko, chyba że masz bardzo mocną nogę. 

Opublikowano

Zawsze można zmienić kasetę na "lżejszą". Jeśli stan technicznyy tego Kellysa jest faktycznie ok to moim zdaniem ta Merida nie ma do niego startu.

Ta Merida ładna ale wydaje mi się, że straszne droga. Triban RC500 na niemal identycznej specyfikacji jest o prawie 2 tysiące tańszy. Owszem, Merida ma ładniejszą ramę  i niektórzy brzydzą się napisem Triban :) .

Opublikowano

Generalnie mój problem jest taki....

Jak widzicie Kellys wypasiony ale nie jestem zawodowcem i dlatego pytam bo cena okazyjna ale Meride po prostu uwielbiam. Generalnie podoba mi się wszystko w niej. Nie kupie roweru za np 14 tys tak jak Merida 5000 ale po 200 może chciałbym zmienić na 400 który różni się cenowo z 4tys. I generalnie to o ta zmianę chodzi ze Kellys myślę byłby długo ze mną a Meride pewnie bym wymienił...

Kellys za chwile będzie mieć 8 lat 

Merida achh nowka. I dlatego mam dylemat ;) Tylko Kellysa nie wymienił bym już raczej nigdy bo jako amator nie będę potrzebować wyższej klasy roweru.  

Opublikowano

Te rowery dzieli przepaść. Nawet nie spojrzałbym na tę Meridę, mając taki wybór. Ten Kellys to rower wysokiej klasy, sprzęt dla bardzo wymagającego amatora. Sztywność, waga, osprzęt i koła. Niczego mu nie brakuje

Opublikowano

Jedyne w czym mogłaby wygrać ta Merida u mnie osobiście to malowanie i nic poza tym (a to tylko kwestia gustu) 

Opublikowano (edytowane)

@Nerwusdj też lubię Meridę, też mi się podoba wizualnie ta 200, ale poza wyglądem to tak jak powiedział Argi, lata świetlne do Kellysa. 

Edytowane przez nctrns
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry wszystkim, od dłuższego czasu przymierzam się do zakupy mojej pierwszej szosy. Przeglądałam wiele stron i byłam w kilku salonach i koniec końców stanęło na tym że mam do wyboru następujące rowery:

1.  https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-2-disc/p/33083/?colorCode=blue_black

2. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-3-disc/p/33082/

3. https://www.liv-cycling.com/pl/avail-1

4. https://www.scott.pl/produkt/1050/6671/Rower-Speedster-10

5. https://www.scott.pl/produkt/1050/6672/Rower-Speedster-20-Disc

Kupno używanego roweru nie wchodzi w grę. Najbardziej skłaniam się do zakupu scotta speedster 10, bo jest w dobrej cenie biorąc pod uwagę na jakim jest osprzęcie, tylko nie wiem czy szosy scotta są ok. 

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i jak macie jakieś inne sugestie to wysyłajcie (mój budżet to 4500 zł) 

Pozdrawiam wszystkich i miłego dnia :) 

Opublikowano

Jeśli nie zależy ci na tarczach, to zdecydowanie ten Scott, jeśli jest w budżecie. Jeśli chcesz tarcze, to też scott ;)

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...