Skocz do zawartości

Specialized Epic Comp 2018

specialized34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To pewnie 120, niech mnie ktos poprawi jak zle napisałem.

Zobacz sobie na wózek przerzutki, na najmniejszej koronce powinien byc troche napiety, na najwiekszej łańcuch powinnien opasac dolne kółeczko jak najwieksza częścia.

Opublikowano

Np jeśli chodzi o Epica 2019 1x12 nx to odniw jest 116 przy blacie 32t

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 10.07.2018 o 21:00, Sziva napisał:

Możesz to napisać jeszcze raz, ale z przecinkami, kropkami i po polsku? Zgubiłam się gdzieś w połowie.

To ci współczuję, naprawdę Pani polonistko ale z IQ 30 też bym błądził :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Czy ten dokładnie napęd GX spasuje ze Specem Epic Comp alloy 2018?

https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-grupy-osprzetu-grupa-sram-gx-eagle-1x12-lunar-trigger-10-52t-175mm-32t-dub-boost-o_l_331_14335.html

Chodzi mi konkretnie o linię łańcucha. Czy mając z tyłu piastę boost dobieramy do niej korbę w wersji pod boost?

I czy do takiej korby spasuje dowolny support wkręcany dub?

Edytowane przez bimbrownick
Opublikowano
W dniu 4.09.2020 o 11:02, bimbrownick napisał:

napęd GX

Kasety Sram od 10T musisz mieć specjalny bębenek XD. Do boost masz specjalne korby.

Co najważniejsze jak kupisz w jednym sklepie ,to nie dość że będziesz miał lepszą cenę ,a jeszcze wszystko dobiorą Ci do komletu

• Lubię to! 1
Opublikowano
10 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Do boost masz specjalne korby.

Lub zębatka z odpowiednim odstawieniem.

Opublikowano (edytowane)

Mam bębenek xd, bo mam napęd GX 1×11. No i mam piastę boost. 

Czyli zestaw z linka będzie mi pasował?

I jak dobieram do niego support dub, to jedyne o co się martwie, to czy pasuje on do ramy, racja? W moim przypadku wkręcany.

Edytowane przez bimbrownick
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry, mam zapytanie odnośnie epic comp alu 2018, czy można dyskretnie spytać, ile kosztował wtedy dwa lata temu? Co to znaczy dobry rabat? Ile procent od ceny katalogowej? No i drugie pytanie, czy warto jeszcze taki rowerek nabyć w 2020, aktualnie do epica compa montują NX eagle 12, kaseta 11 - 50 reszta zbliżona, zastanawiam się i szukałam po forach odpowiedzi ale niełatwo znaleźć, pozdrawiam, z góry dziękuję za pomoc 

Opublikowano

Ja akurat w grudniu 2018 widziałem ten model w cenie 9500zł, a 2 mies. wcześniej sam kupiłem za 300zł więcej, oczywiście zakup przez neta. Co do wysokości rabatu, wyliczony każdy procent to niestety nie jestem w stanie pomóc albo możesz porównać do w.w. Jednak myślę, że w tym roku jest inna sytuacja, więc nie do końca może udać się uzyskać aż taką obniżkę...  Gdy kupowałem swój egzemplarz 2018 były dostępne już modele z 2019r, ale ok 1500zł droższe. Jednak uznałem, że nowy kolor mi się nie podoba oraz taki osprzęt nie będzie mi jakoś specjalnie potrzebny. Stąd mój wybór i raczej go nie żałuję. Te z 2018r posiadały problem z damperem, pierwszy wypust braina 2.0 - ja póki co jeszcze tego nie odkryłem u siebie. W razie czego masz jeszcze gwarancję... Nawiasem mówiąc obecnie u mnie bawię się z problemem w Rebie, ale też na gwarancji - może wychodzą mocne single Olbrzymy w Karkonoszach ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Za Błękitnego Epica comp alloy 2018 dałem w czerwcu 2019 7999zł :)

To był rower z ekspozycji, ale z zerowym przebiegiem.

Za tę cenę nie było co się zastanawiać.

Braina od razu wysłałem do modyfikacji do Wicha - wymiana gumowego pęcherza na stalowy bladder, taki jak w poprzednich brainach. Pracuje lepiej i nie zapowietrza się.

Opublikowano

No to rzeczywiście fart, bo cena baaaaardzo atrakcyja... Moje gratulacje! :)

Godzinę temu, bimbrownick napisał:

Braina od razu wysłałem do modyfikacji do Wicha - wymiana gumowego pęcherza na stalowy bladder

Mam pytanie, czy zakupiłeś blader ich produkcji czy zamontowali od Andreani? Jeśli od Adreani to czy mógłbyś wrzucić fotkę, zastanawia mnie czy rzeczywiście tak fajnie wygląda ten poanodowany korek?

Opublikowano

Wziąłem ich patent. Jest 2x tańszy od Andreani, brak mu tego niebieskiego capa. W działaniu ponoć identyczny, jakas tam różnica w serwisowaniu jest podobno. Działa, śmiga, jest ok.

Opublikowano

Ja właśnie zastanawiam się nad tym ich serwisem, bo pod koniec roku kończy mi się gwarancja na rower, a jakoś nie mogę znaleźć dużo informacji na temat pracy dampera z brain 2.0 po tym ich serwisie. Możesz napisać skąd taka decyzja dot serwisu? Czy to tylko chwila zastanowienia i ryzyko oraz kwestia finansowa?

Opublikowano

Sprzedający z allegro nie wystawił mi faktury, bo był drugim właścicielem. Stąd gwarancji od początku nie miałem, a damper się zapowietrzył po tygodniu jazdy :)

Więc wczytałem się w temat, pogadałem z Wichem i voila!

Po modzie jest o tyle fajnie, że przy ustawieniu przełącznika braina na 1 pozycję blokady nie ma wcale. A to się przydaje na niektórych odcinkach. Seryjnie na 1 pozycji blokada (słaba) się załączała.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.07.2018 o 20:43, specialized34 napisał:

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów chciał bym wam przedstawić swoja nowa maszynkę do zabawy jakim jest Specialized Epic Comp rocznik 2018 rower posiadam od 5 dni tak naprawdę uczę się jeździć po ubiegłorocznym wypadku po dość długiej rehabilitacji wreszcie mogłem wsiąść na rowerek i poznaje go od podstaw i do tego jest to pierwsze 29cali  poprzednia moja pszczółka trafiła pod koła samochodu i to mnie zmusiło do kupna nowego przedstawim specyfikacje ze strony producenta.

Napęnd

ŁAŃCUCH KMC X11, 11-speed w/ Missing Link™

MANETKI SRAM GX, trigger, 11-speed

SUPORTT hreaded BB, 24mm spindle

TYLNA PRZERZUTKA SRAM GX, long cage, 11-speed

WIENIEC  30T

KASETA SRAM XG 1150, 11-speed, 10-42t

Race Face Aeffect, 6000 175mm

Rama

Specialized M5 Aluminum w/ D'Aluisio Smartweld Technology, threaded BB, 12x148mm rear spacing, internal cable routing, 100mm of travel, flex pivot 

KOLOR  Satin Slate Nordic Red

Koła

TYLNA OPONA Fast Trak, GRIPTON compound, 2Bliss Ready, 29 x 2.1"

SZPRYCHY DT Swiss Industry, stainless, 3-cross, 2.0"

PRZEDNIA PIAST Specialized, sealed cartridge bearing, 15x110mm spacing, torque caps, 32h

PRZEDNIA OPONA Fast Trak, GRIPTON compound, 2Bliss Ready, 29 x 2.3"

OBRĘCZE Roval Control 29, hookless alloy, 22mm internal width, tubeless-ready, 32h

TYLNA PIASTASpecialized, sealed cartridge bearings, 12x148mm thru-axle, 32h

Zawieszenie

AMORTYZATOR RockShox Specialized Micro Brain shock  Spike Valve, AUTOSAG, 51x257mm

WIDELEC RockShox Reba RL 29, Solo Air, compression  rebound adjust, tapered alloy steerer, 110x15mm Maxle® Stealth thru-axle, 100mm of travel, 42mm offset

Kokpit

KIEROWNICA Specialized Mini-rise, 6000 alloy, 8-degree backsweep, 6-degree upsweep, 10mm rise, 720mm width, 31.8mm clamp

SIODŁO Body Geometry Phenom Comp, Adaptive Edge design, Hollow Cr-Mo rails, 155mm

SZTYCAS pecialized, alloy, single bolt, 30.9mm

CHWYTY KIEROWNICY Specialized Sip Grip, half-waffle, S/M: regular thickness, L/XL: XL thickness

MOSTEKSpecialized XC, 3D-forged alloy, 4-bolt, 6-degree rise

Hamulce SRAM Level TL, hydraulic disc  180mm 

SRAM Level TL hydraulic disc 160mm

Z rowerem można powiedzieć że się oswajam na szczęście nie mam strachu przed jazda po wypadku.Rowerek kupiłem w wersji z aluminiową ramą ze względu na rabat jaki dostałem od sąsiada który prowadzi sklep i jest przedstawicielem Treka I Specializeda miałem do wyboru również karbon ale waga 1.5kg w porównaniu do ceny i po rabacie to nie było sensu przepłacać 3000zł co zrobiłem od razu wyrzuciłem dętki i gotowe tubelessy wymienione zostały tarcze hamulcowe 180mm przód 160mm tył XT oraz gripy Esi Chunky plus dla Speca za darmowe zawory i taśmy to bezdenki  jeśli chodzi o mnie to mam  178cm wzrostu rozmiar jaki został wybrany to M jeśli chodzi o zawieszenie przeprojektowany został tylny wahacz a nowy Micro Brain 2.0 jest świetny Gdy ma się blokować to się blokuje gdy ma pracować to pracuje i jest bardzo czuły i super sprawa z ustawieniem zawieszenia tylnego chodzi tu o AUTOSAG klik i zawieszenie gotowe jestem zwolennikiem FOXA i nie mogę się przyzwyczaić do Reby z czasem zostanie kilka rzeczy zmienionych dokładnie chodzi o hamulce jednym słowem kiepskie zero modulacji słaba siła hamowania mimo dotarcia i klocków metalicznych 

IMG_20180709_101851.jpg IMG_20180709_101902.jpg IMG_20180709_101926.jpg IMG_20180709_101940.jpg IMG_20180709_102009.jpg 93f28b1a403b9c54928740c1fab5.jpg

Cześć.

Możesz mi napisać czy podczas pedałowania lub kręceniu korba do tyłu kaseta się ''huśta''delikatnie na boki? Mam identyczny model i od jakiegoś czasu zauważyłem tą przypadłość. Nie wiem czy jest się czym martwić lub nie. Bieg jakikolwiek bym nie chciał wskakuje jak należy..

Pozdrawiam

Opublikowano
Cześć.
Możesz mi napisać czy podczas pedałowania lub kręceniu korba do tyłu kaseta się ''huśta''delikatnie na boki? Mam identyczny model i od jakiegoś czasu zauważyłem tą przypadłość. Nie wiem czy jest się czym martwić lub nie. Bieg jakikolwiek bym nie chciał wskakuje jak należy..
Pozdrawiam
Cześć u mnie był ten sam efekt po około 500km, bo skrzywiła się tylna ośka i miałem delikatne bujanie. Jak byś mógł odkręcić kasetę i sprawdzić czy tylna os kręci się swobodnie bez oporów, jeśli będzie się kręcić z jakimś oporem to dla tego kaseta będzie się bujać. Lub masz krzywą któraś zębatkę w kasecie..

Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie jest tak od nowości. Biegi wskakują jak należy, więc się nie przejmuję.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 30.09.2020 o 20:43, Rohoz napisał:

Ja właśnie zastanawiam się nad tym ich serwisem, bo pod koniec roku kończy mi się gwarancja na rower, a jakoś nie mogę znaleźć dużo informacji na temat pracy dampera z brain 2.0 po tym ich serwisie. Możesz napisać skąd taka decyzja dot serwisu? Czy to tylko chwila zastanowienia i ryzyko oraz kwestia finansowa?

No i pod koniec dwuletniej gwarancji Epic'a 2018 brain 2.0 zdechł - zaczął zapowietrzać się, a Reba również trafiła do serwisu, już drugi raz.
Akurat w mojej sytuacji w Holandii zrobili cały serwis dampera, ale nie wymienili go na nowy. Wszystko zostało stare, prócz kilku rzeczy jak uszczelki kurzowe, olejowe. Nakitowali strasznie dużo smaru, bo ledwo można poruszyć regulacją odbicia oraz regulacją miękki-twardy.
Co do Reby to podobnie jak wcześniej, zrobili cały serwis. Jednak po raz drugi nie wygląda to jak powinno - takie jest moje zdanie. Widelec ma luźny 5% skok, taki pasywny, podczas którego nie pracuje, nie amortyzuje. Dzieje się tak niezależnie od ustawień amortyzatora, tzn. ciśnienia, ustawienia odbicia, czy jest zablokowany czy nie.
Mam pytanie do forumowiczów czy macie może podobny problem z Rock Shock'iem REBA ze Speca Epic Comp 2018?
Pytam, ponieważ prowadzący sklep realizujący gwarancję, jak i serwis tłumaczy się, że pewna seria REBY miała takie problemy. No i można jest zlikwidować tylko montując aluminiowe podkładki podczas kolejnego serwisu, a oni już nic na to nie poradzą, że jest jak jest.

Opublikowano

A ile czekałeś na tą Holandię? Może lepiej na przyszłość wysłać do Wihu czy jak tam aby go przerobili swoim sposobem o czym już tutaj było mowa. W ogóle nie rozumiem tych ludzi ze Specialized, wiedzą, że to się zapowietrza i do usranej śmierci będą to w nieskończoność serwisować. Już w ciągu pierwszego roku jak ten brain2 wszedł do sprzedaży mogli go upgradować czy zaoferować taką możliwość użytkownikom. bo przecież mieli pełno zapowietrzonych egzemplarzy. Ja miałem taką sytuację, że rower jeździł powiedzmy sobie w tamtym roku w lato i nic się z brainem nie działo, potem przestał całą zimę i jak tylko zaczęła się wiosna, wsiadam a tu wszystko się buja jak na koniu. Wysłane do Wrocławia i więcej żadnej Holandii.

Z Rebą jak na razie wszystko ok. Tez była serwisowana. Po dwóch latach po raz pierwszy bo tak wypadało w końcu.

Opublikowano
53 minuty temu, Rohoz napisał:

Widelec ma luźny 5%

Czasem amor się zapowietrzy. Spróbuj wsadzić trytytke pod uszczelkę kurzową.

55 minut temu, Rohoz napisał:

że pewna seria REBY miała takie problemy. No i można jest zlikwidować tylko montując aluminiowe podkładki podczas kolejnego serwisu, a oni już nic na to nie poradzą, że jest jak jest.

Co to za tłumaczenie :o ?

Jak towar jest wadliwy,to się go wymienia na nowy. Tym bardziej jak sprzedawca o tym wie? WTF?

Opublikowano
1 godzinę temu, johankalvatn napisał:

A ile czekałeś na tą Holandię? Może lepiej na przyszłość wysłać do Wihu czy jak tam aby go przerobili swoim sposobem o czym już tutaj było mowa. W ogóle nie rozumiem tych ludzi ze Specialized, wiedzą, że to się zapowietrza i do usranej śmierci będą to w nieskończoność serwisować. Już w ciągu pierwszego roku jak ten brain2 wszedł do sprzedaży mogli go upgradować czy zaoferować taką możliwość użytkownikom. bo przecież mieli pełno zapowietrzonych egzemplarzy. Ja miałem taką sytuację, że rower jeździł powiedzmy sobie w tamtym roku w lato i nic się z brainem nie działo, potem przestał całą zimę i jak tylko zaczęła się wiosna, wsiadam a tu wszystko się buja jak na koniu. Wysłane do Wrocławia i więcej żadnej Holandii.

Z Rebą jak na razie wszystko ok. Tez była serwisowana. Po dwóch latach po raz pierwszy bo tak wypadało w końcu.

Co do dampera to oddałem go do sklepu 12.10, a odebrałem dziś - wczoraj dotarł do sklepu. Teraz nie zależało mi na czasie dlatego skorzystałem z gwarancji. Oczywiście, że następnym razem będzie Wichu. Już gadałem z facetem z tej firmy co do serwisu co i jak, ale to zrobię sobie następnym razem. Z pewnością warto skorzystać z jego usług.
U mnie z Rebą zaczęły się problemy, gdy puściły uszczelki olejowe i wyciekł olej górą. To stało się podczas 2 sezonu.

Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Czasem amor się zapowietrzy. Spróbuj wsadzić trytytke pod uszczelkę kurzową.

Co to za tłumaczenie :o ?

Jak towar jest wadliwy,to się go wymienia na nowy. Tym bardziej jak sprzedawca o tym wie? WTF?

Dzięki za pomysł :)
Masz rację, trzeba ruszyć sprawę to przez dystrybutora, bo inaczej chyba nie da rady.

Opublikowano

Fajnie czyli dwa miesiące trwa serwisowanie w Holandii. Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Sam jestem przed serwisem zawieszenia i biję się z myślami czy opłaca się wydawać 1400 PLN za utrzymanie gwarancji. Skoro można to zrobić w rodzimym serwisie np.: Wichu Workshop i nie będzie trwało to miesiąc lub dłużej w obecnej sytuacji. 

Opublikowano
7 godzin temu, m@rcin napisał:

Sam jestem przed serwisem zawieszenia i biję się z myślami czy opłaca się wydawać 1400 PLN za utrzymanie gwarancji. Skoro można to zrobić w rodzimym serwisie np.: Wichu Workshop i nie będzie trwało to miesiąc lub dłużej w obecnej sytuacji. 

U mnie koleś w sklepie realizującym gwarancję narzekał, że miał duże problemy z oddaniem dampera do serwisu właśnie w ramach gwarancji, bo nie miałem serwisu całego zawieszenia w pierwszym roku używania roweru - nie pierwszego serwisu roweru.
W takiej cenie to rzeczywiście dobre pytanie. Myślę, że raczej nie opłaca się bawić w taki serwis tylko po to, aby utrzymać gwarancję. Jednak sam to musisz sobie przymyśleć. W moim przypadku, na obecną chwilę to za serwis dampera w Holandii życzyli sobie 400 zł. W tej cenie to śmiało można zrobić serwis w Wichu wraz z ich modyfikacjami, aby damper nie zapowietrzał się tak łatwo. (Tutaj przypomnę, że mimo problemów z zapowietrzaniem się damper wrócił do mnie stary po serwisie, a nie wymieniony na nowy jak u niektórych.)