Skocz do zawartości

Specialized Epic Comp 2018

specialized34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, m@rcin napisał:

Mój też się trochę porysował, jak się przewrócił na wietrze i kierownica przeszła przez górną rurę ramy rysując ją dość widocznie. Ale nigdy bym nie przypuszczał że może to być rozpatrywane w ramach gwarancji. Poprostu stało się to z mojej winy i nie podlega gwarancji, gdyż jest to "niewłaściwe użytkowanie" jakkolwiek by to nazwali.  

Ja z kolei jak tylko mtb kupuje naklejam na górnej rurze naklejkę ochronną. Oj ile to już razy uratowała mi tą cześć o której mówisz. 

18 minut temu, johankalvatn napisał:

Jaka jest różnica w wadze pomiędzy fact11 a 12? Bo w expercie i s-worksu jest inny karbon ( czytaj ciut lżejszy ). 

Jak teraz masz s-worksa to trzeba iść za ciosem. Kierownica, mostek z tym rozkuwaczem łańcucha na górze, siodło karbonowe i sztyca. No a na dole nowe Rovale SL już o szerokości 29 o ile się nie mylę, piastach dt 180 i wadze 1260 g. Możesz spróbować lekko zarysować swoje koła a nóż wymienią na topowe rovale - jak ramę wymienili to kół nie wymienią?

Ja w tym momencie doszedłem do 10.3 kg ze swoim expertem ( gotowy do jazdy ). Opony zostały jak przy zakupie, pasty i szprychy wymienione dt240 i areolite - z 1850 na 1400g spadło, góra s-works, kaseta X0 ( bo czarna ) reszta xx1 ( czarne ), tylko korba stylo karbon bo mi się wizualnie podobała a nie xx1.. Hamulce Ultimate. 

Fact 12 to około 200g.chyba, ale nie chodzi o wagę, lecz o sztywność. Jest inna, bo to inny carbon. Kierownica, sztyca, później x0 kaseta i XX1 zmieniarka. Jeśli chodzi o koła, to te Rovale control carbon są całkiem dobre, nie mam w planach, chyba że coś im się stanie. Piasty i szprychy to w przyszłości, o ile go wcześniej nie sprzedam.Mostek z rozkuwaczem?

Opublikowano

Ja mam tani aparat bo do takich rzeczy w ogóle nie przykładam uwagi. Aby było trochę z humorem to photo wersji obronnej i antykradzieżowej:

IMG_20201213_202614.thumb.jpg.ff3998dba18f26f090d20708a9abf95c.jpg

Po prostu zamiast tego korka na mostek wkładasz taki koszyczek w którym jest rozkuwacz do łańcucha i spinka do łańcucha zapasowa. Jest inny korek z otworami przez który nawet trochę widać tą spinkę. Po prostu w s-worksie tak to wsadzają. 

Opublikowano
32 minuty temu, johankalvatn napisał:

Ja mam tani aparat bo do takich rzeczy w ogóle nie przykładam uwagi. Aby było trochę z humorem to photo wersji obronnej i antykradzieżowej:

IMG_20201213_202614.thumb.jpg.ff3998dba18f26f090d20708a9abf95c.jpg

Po prostu zamiast tego korka na mostek wkładasz taki koszyczek w którym jest rozkuwacz do łańcucha i spinka do łańcucha zapasowa. Jest inny korek z otworami przez który nawet trochę widać tą spinkę. Po prostu w s-worksie tak to wsadzają. 

Ja jestem na etapie poszukiwania gratów właśnie z s-worksa z 2019. 

Opublikowano

Ten pistolet to na złodzieja, czy gniazd w lesie dziki ?

Opublikowano
12 minut temu, m@rcin napisał:

Ten pistolet to na złodzieja, czy gniazd w lesie dziki ?

Po to aby z lasu wrócić z jeszcze lepszym Epiciem. 🙂

Opublikowano

Przeglądam sobie konfiguracje nowego epica expert i nic innego poza zmieniarką x01, kasetą, nowego w stosunku do epica 2018-2019 nie ma. Poza troszkę zmienioną ramą. Skąd 10000pln różnicy 😨?Chyba ich lekko ponosi ostatnio. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam prośbę do posiadaczy epica expert z przednim SID brain. 
Zgubilem gdzieś pokrętło niebieskie do regulacji brain w przednim amorze. Panowie ze Speca od lipca nie mogą mi tej części załatwić. Czy mogli byście zrobić mi pare fotek tego pokrętła?Najlepiej po wyciągnięciu go. Muszę dobrać jakiś zamiennik. 

Opublikowano

Może lepiej używka, znalezione na FB. Teraz niestety ceny oszalały, dużo chętnych mało sprzętu.

Opublikowano
22 godziny temu, m@rcin napisał:

Może lepiej używka, znalezione na FB. Teraz niestety ceny oszalały, dużo chętnych mało sprzętu.

Hmm. Taki s-works za taką cenę to trochę podejrzane. Chyba że jest historia serwisowa i wszystkie przeglądy.

Opublikowano
W dniu 6.01.2021 o 12:26, m@rcin napisał:

Jakieś dziwne siodło ma w tym rowerze. Bo te podkładki do zacisku ma alloy rail, przód i tył tego siodełka jakiś inny niż phenom s-works z szynami karbonowymi. I jak powiększysz to zdjęcie to to na szunie siodła jest jakaś pętelka do zawieszenia czegoś? Co to w ogóle jest. Przy mostku się pomylił bo ma 80 mm a nie 800 mm. I nie wiadomo z którego roku jest ten rower. Wagę ma za dużą bez pedałów i w rozmiarze 17,5 to musi być mniej niż 10,150. Bo ja mam z pedałami 10,350 g experta na cięższej ramie i z cięższą korbą.

Opublikowano

@johankalvatnnie przyglądałem się dokładnie poza tym jest to rower używany. Myślę że zmiany w osprzęcie i częściach są normalną sprawą, każdy ustawia rower pod siebie. Z tego co widziałem ta firma dość długo działa na rynku i sprzedaje głównie wysokie modele.

Opublikowano (edytowane)

O i z takim kolegą mógłbym sobie razem pojeździć. Koszulkę nosi słuszną. Co ciekawe jakoś ramy s-works malowane są u nich z czarnym prawie, że niewidocznym napisałem. Z reguły jest wściekły czerwony lub biały na czarnej ramie. 

https://www.youtube.com/watch?v=_HjX2K02yCc

Edytowane przez johankalvatn
Opublikowano

Macie może pomysł jak skontaktować się z głównym dystrybutorem Specialized na Polskę? Przez stronę nic nie daje - zero odzewu. Nadal mam problem z tym widelcem Reby z Epica 2018. Póki co dostałem taką oficjalną odpowiedź od Serwis 33 Bicycle Studio:

"Efekt ten nazywa się ghost trawel i w części starszych amorów RS jest to norma. Nie wpływa to w żadnym stopniu na pracę podczas jazdy.

Można go zniwelować kupując upgrade kit do komory powietrznej."

Piszę to również dlatego, bo może komuś się to przyda w przyszłości.

Opublikowano
21 godzin temu, Rohoz napisał:

Macie może pomysł jak skontaktować się z głównym dystrybutorem Specialized na Polskę? Przez stronę nic nie daje - zero odzewu. Nadal mam problem z tym widelcem Reby z Epica 2018. Póki co dostałem taką oficjalną odpowiedź od Serwis 33 Bicycle Studio:

"Efekt ten nazywa się ghost trawel i w części starszych amorów RS jest to norma. Nie wpływa to w żadnym stopniu na pracę podczas jazdy.

Można go zniwelować kupując upgrade kit do komory powietrznej."

Piszę to również dlatego, bo może komuś się to przyda w przyszłości.

Całkiem poważnie Ci napiszę. Są takie kanały jak airbike i sprint-rowery. Jeden i drugi zachwala serwis i podejście Speca do klienta. Zadzwoń do nich i zapytaj się o taki kontakt. Powiedz, że mają szansę udowodnić Ci to co mówią publicznie na youtube w sposób praktyczny.

A nie lepiej kupić sobie najnowszego najprostszego Sida z 2020 roku?. 150 g mniej od Reby. Lepsza praca i też bez manetki jest wersja. Cena 2200 z groszami na cyklomanii. A Rebę sprzedaż i problem z głowy.

Opublikowano

@Rohozskoro polski przedstawiciel cię olewa napisz do przedstawiciela na Europę. Niestety polski spec jest słaby, sam do nich pisałem maile z różnymi zapytaniami i albo nie odpisywali albo dawali taką odpowiedz, która niczego nie wyjaśniała. 

Opublikowano
W dniu 13.01.2021 o 20:47, m@rcin napisał:

@Rohozskoro polski przedstawiciel cię olewa napisz do przedstawiciela na Europę. Niestety polski spec jest słaby, sam do nich pisałem maile z różnymi zapytaniami i albo nie odpisywali albo dawali taką odpowiedz, która niczego nie wyjaśniała. 

Też mam problem z kontaktem z nimi. Praktycznie nie ma. Chyba napiszę do spec na Europę również. 

Opublikowano

Daj znać czy Spec Boss coś odpisał czy zwalają wszystko na pandemię. Ja kilka dni temu odebrałem swojego speca po serwisie zawieszenia. Damper zrobili na gwarancji wiec płaciłem tylko za przód. Czas oczekiwania miesiąc i 2 dni :) jestem pozytywnie zaskoczony, że nie czekałem 3 miesięcy bo na to się przygotowywałem. Myślę że kolejny serwis zrobię w PL wraz z upgradem Andreani.   

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.01.2021 o 16:11, zaako napisał:

Też mam problem z kontaktem z nimi. Praktycznie nie ma. Chyba napiszę do spec na Europę również. 

Udało się mi trochę info znaleźć, to ponoć mnóstwo ludzi zwolniło się stamtąd. Dlatego takie problemy. 
Dokładnie, chyba już pora pisać do europejskiego dystrybutora, bo tutaj można pisać i pisać.  

Edytowane przez Rohoz
Opublikowano
14 godzin temu, Rohoz napisał:

Udało się mi trochę info znaleźć, to ponoć mnóstwo ludzi zwolniło się stamtąd. Dlatego takie problemy. 
Dokładnie, chyba już pora pisać do europejskiego dystrybutora, bo tutaj można pisać i pisać.  

Problem w tym że, jak napiszesz do eu. czyli infocz.Specialized to sprawę oni kierują do polskiego przedstawiciela i takie oto kółeczko z tego się robi. 0 kontaktu tel. Dramat. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Powiedzcie mi, drodzy, czy w Epicu comp alloy 2018 (ta sama rama, co w 2019 i 2020) pancerz przerzutki tylnej idzie w całości w ramie, czy jest puszczona tam tylko linka?

I czy trudna jest wymiana i puszczenie tego na nowo przez ramę?

Zamówiłem nowy napęd i zastanawiam się, czy będę w stanie ogarnąć to prowadzenie wewnętrzne, a mam rower teraz nie pod ręką i przez najbliższy tydzień tego nie sprawdzę.

Opublikowano

bimbrownick Masz instrukcję i tam jest rysunek i wyjaśnienie co jest w środku. Przez tylny trójkąt idzie linka - masz takie końcówki przy wejściu i wyjściu, które wchodzą w otwór. W nich kończy się i zaczyna pancerz. Samo włożenie linki w tylny trójkąt i wyjęcie na końcu jest proste z magnesem. Natomiast w ramie jest o ile się nie mylę osłona gumowa ale dosyć krótka. Aby ją wyjąć musisz ściągnąć mostek i wyjąć amor. Wtedy wyciągniesz stary pancerz i drucikiem przez otwór u góry wyciągniesz tą osłonę. Bo ona ci spadnie na dół ale będziesz ją widział od góry przez otwór. Potem wkładasz nowy pancerz przez ten już mały otwór w ramie, wyciągasz na zewnątrz raz jeszcze aby nałożyć osłonkę i dopiero potem wkładasz do rury aby wyciągnąć u dołu. Przypasowujesz odległość do wejścia do tylnego trójkąta i ucinasz. Oczywiście podczas tej operacji linka jest wyciągnięta z pancerza. Wkładasz ją jak już pancerz będzie docięty.

Opublikowano
W dniu 26.01.2021 o 15:48, johankalvatn napisał:

bimbrownick Masz instrukcję i tam jest rysunek i wyjaśnienie co jest w środku. Przez tylny trójkąt idzie linka - masz takie końcówki przy wejściu i wyjściu, które wchodzą w otwór. W nich kończy się i zaczyna pancerz. Samo włożenie linki w tylny trójkąt i wyjęcie na końcu jest proste z magnesem. Natomiast w ramie jest o ile się nie mylę osłona gumowa ale dosyć krótka. Aby ją wyjąć musisz ściągnąć mostek i wyjąć amor. Wtedy wyciągniesz stary pancerz i drucikiem przez otwór u góry wyciągniesz tą osłonę. Bo ona ci spadnie na dół ale będziesz ją widział od góry przez otwór. Potem wkładasz nowy pancerz przez ten już mały otwór w ramie, wyciągasz na zewnątrz raz jeszcze aby nałożyć osłonkę i dopiero potem wkładasz do rury aby wyciągnąć u dołu. Przypasowujesz odległość do wejścia do tylnego trójkąta i ucinasz. Oczywiście podczas tej operacji linka jest wyciągnięta z pancerza. Wkładasz ją jak już pancerz będzie docięty.

Cześć. Udało mi się załatwić ten element do regulacji brain przez kontakt ze specem w eu. 

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłem wreszcie chwilę czasu i powoli zmieniam napęd. 

Nie wiem jeszcze jak to zadziała, ale prezentuje się zacnie :)

150908831_334152757907890_1775892084220132447_n.jpg 151238066_1141484086308706_4923044758612313632_n.jpg 150775168_270317691118992_8978438161650684723_n.jpg 151090284_358236888480818_7867314583853283603_n.jpg
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja jestem bardzo zadowolony z tego modelu bo ujeżdżam Epica 2018 już trzeci sezon i śmiga dobrze i wygodnie (po wymienia tłumika dampera w WichuWorkshop).

Mam natomiast pytanie o łożyska całego tylnego zawieszenia - ma ktoś może listę jakie konkretnie łożyska należy zakupić? Czy trzeba je wszystkie najpierw wyciągnąć i zanieść do sklepu z łożyskami i sprzedawca znajdzie mi odpowiadające egzemplarze? ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

No to świetnie i gratuluję :) Ja póki co nadal gryzę się o części do swojej Reby, aby nie posiadała ok 5-10% pasywnego ruchu, podczas którego nie działa w żadną stronę.
Od dystrybutora dostałem odpowiedź po ok 4 m-cach pisania :) :D a dodatkowo od czeskiego, a nie polskie
go :D  Serwisy polski czy czeski Rock Shox'a lepiej funkcjonują.