Skocz do zawartości

Upgrade czy nowy rower?

Vector

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie napiszę, że jestem przygotowany na hejt, ale totalnie się nie znam :D  A teraz przechodzę do tematu. Mój rower to Romet Mustang 27,5" z 2018 roku. Przejechałem na nim ok 18000 km (tyle wskazuje aplikacja strava i endomondo) w serwisach bywał sporadycznie, na przeglądy sezonowe i przy ostatnim przeglądzie w jednym serwisie Pan powiedział, że mój napęd wygląda tragicznie (też zacząłem odczuwać coraz gorszą jazdę na tym rowerze) i wymaga gruntownego remontu, cena jaką powiedział to ok 1000 zł, żeby były nowe części takie jak mam obecnie. Pojechałem do innego serwisu to tam Pan też powiedział, że rower swoje przeszedł i wymaga naprawy, ale cenę jaką zaproponował to kilka stówek, ale na pewno nie w granicach 1000 zł. Czemu takie rozbieżności cenowe? Tak jak wspominałem nie znam się, nie wiem jak wyglądają zużyte części, po prostu teraz odczuwam gorszą satysfakcję z jazdy oraz przerzutki słabo działają. Do wymiany podobno jest kaseta, łańcuch oraz korba. Ogólnie co sądzicie o tym rowerze? Inwestować w naprawę i dalej nim śmigać, czy lepiej szukać czegoś nowego i zacząć bardziej przyglądać się na zużywanie części, częściej do serwisu zaprowadzać itd? Czy ten Romet jest w miarę okej rowerem i wystarczy gruntownie go naprawić i wszystko będzie spoko?  

Pozdrawiam serdecznie i liczę na wytłumaczenie i pomoc :) 

linki do zdjęć:

https://imgur.com/m4ma8PJ

https://imgur.com/ExSEvsY
https://imgur.com/ep4DvdK
https://imgur.com/FbVVKoT
https://imgur.com/ckWQwp0
https://imgur.com/VIQJw9o
https://imgur.com/ahHHNeH
https://imgur.com/KrdpoKV

SPECYFIKACJA roweru

sygnatura: 1827762

kolor: czarno-szary

koła: 27,5

rozmiar ramy: 21" = XL

rama: alu 6061 X-lite

widelec: SR Suntour Raidon-XC LO-R 27,5" skok 100mm

napęd: 27 biegów

manetki tył, przód: Shimano Alivio SL-M4000 9 speed / Shimano Alivio SL-M4000 3 speed

przerzutka tył, przód: Shimano Deore M592 / Shimano Acera M3000

mechanizm korbowy: Shimano Alivio M4050 40/30/22T 175 mm

hamulec tył, przód: Shimano M396 / Shimano M396 hydrauliczne

tarcza hamulcowa tył, przód: Shimano SM-RT30 180 mm / Shimano SM-RT30 180 mm

opony: Michelin Country Grip'R 27,5×2.1

obręcze: Alexrims MD17 alu

piasta tył, przód: Shimano TX505 / Shimano TX505

kaseta: Shimano HG200 11-34T 9 speed

kierownica: Romet Expert Bar 720 mm alu

sztyca: Romet Expert Seatpost 31,6 mm 400 mm alu

mostek kierownic: Romet Expert Stem 90 mm alu

siodło: Selle Italia X-Base

pedały: aluminiowe

waga:13,4 kg

Opublikowano

Jak wszystko w rowerze nadal Ci pasuje i jesteś z niego zadowolony to opłaca się zainwestować w serwis i jeździć dalej. Komponenty tego roweru są bardzo dobrej średniej klasy wg mnie i idealne do rekreacyjnego jeżdżenia.

Różnica w cenie serwisu pewnie bierze się stąd, że jeden serwis policzy Ci części+ich wymianę (korba, kaseta, łańcuch) i zrobi plug-n-play nie przejmując się resztą zaniedbań serwisowych. A drugi serwis pewnie zrobi to kompleksowo. Po takim przebiegu i słabym serwisowaniu (a mniemam że było słabe, bo tak zajechanego napędu często nie widuję ;)), można jeszcze zrobić wieeele rzeczy (wymienić linki i pancerze, serwis amora chociażby). Podsumowując myślę, że różnica bierze się właśnie z zastosowanych części i zakresu naprawy.

Wymiana tych podstawowych koniecznych na już elementów (korba, kaseta, łańcuch + dorzuciłbym kółeczka przerzutki, może support), to około 400zł za same części tej klasy co w rowerze. Koszt usługi to już zależy, ale przy takiej wymianie plug-n-play nie ma dużo roboty.

Opublikowano
2 godziny temu, pman16 napisał:

Jak wszystko w rowerze nadal Ci pasuje i jesteś z niego zadowolony to opłaca się zainwestować w serwis i jeździć dalej. Komponenty tego roweru są bardzo dobrej średniej klasy wg mnie i idealne do rekreacyjnego jeżdżenia.

Różnica w cenie serwisu pewnie bierze się stąd, że jeden serwis policzy Ci części+ich wymianę (korba, kaseta, łańcuch) i zrobi plug-n-play nie przejmując się resztą zaniedbań serwisowych. A drugi serwis pewnie zrobi to kompleksowo. Po takim przebiegu i słabym serwisowaniu (a mniemam że było słabe, bo tak zajechanego napędu często nie widuję ;)), można jeszcze zrobić wieeele rzeczy (wymienić linki i pancerze, serwis amora chociażby). Podsumowując myślę, że różnica bierze się właśnie z zastosowanych części i zakresu naprawy.

Wymiana tych podstawowych koniecznych na już elementów (korba, kaseta, łańcuch + dorzuciłbym kółeczka przerzutki, może support), to około 400zł za same części tej klasy co w rowerze. Koszt usługi to już zależy, ale przy takiej wymianie plug-n-play nie ma dużo roboty.

Okej, no to raczej zdecyduję się na naprawę tego roweru :P Ewentualnie może jakiś lepszy upgrade na lepsze części (tylko tutaj też nie wiem w co warto inwestować :() Bo żeby kupić podobny rower, ale na lepszym osprzęcie to trzeba pewnie wydać powyżej 4k? 

Opublikowano

Tak jak piszesz ok. 4k może mniej, patrząc na katalog rometa to 3.5k. Ale z innych firm pewnie można by coś wybrać i droższego ;)

Lepsze części jeśli chodzi o napęd to już Ci się nie opłacają, to wyższe grupy to już inny układ biegów i do zmiany jeszcze manetki i inne kombinacje. A raczej wielkiej różnicy w amatorskim jeżdżeniu nie ma w porównaniu do wyższych grup, waga tylko nieco mniejsza. No i inny układ biegów (2x11, 1x12) to inne walety i zady.

Zainwestować wg mnie można tutaj w koła na przykład, lepsze piasty, lżejsze koła to robi dużą różnicę, ale to min 500zł by wydać. O tyle dobra inwestycja, że koła mogą potem zostać do innego roweru, gdyż zazwyczaj standardowo z nowym rowerem są kiepskie. Można też ew. amor jak masz za dużo wolnej kasy wymienić na powietrzny ;) , opony jakies fajne, siodełko, światła dobre itp. Można naprawdę dużo wymyślić jeżeli chce się w to inwestować. Niemniej napędu bym nie wymieniał na wyższy model, chyba że wraz z zakupem nowego roweru. Napiszę też na końcu, ale to pewnie najważniejszy punkt: porządny serwis ;) smarowanie wszystkiego, wymiana linek i pancerzy, zużytych łożysk itp.

Opublikowano

Ze zdjęcia wydaje się że największa zębatka korby jest najbardziej zużyta. Można by pokusić się o wymianę samej tej zębatki, jak gdzieś znajdziesz 40T do Shimano Alivio, tak w ramach oszczędności. Najlepiej żeby ocenił serwis, bo to trzeba organoleptycznie. Reszta to opona tylna też nie wygląda za ładnie, klocki/tarcze - ze zdjęcia nie da się określić.

Opublikowano
9 godzin temu, pman16 napisał:

Ze zdjęcia wydaje się że największa zębatka korby jest najbardziej zużyta. Można by pokusić się o wymianę samej tej zębatki, jak gdzieś znajdziesz 40T do Shimano Alivio, tak w ramach oszczędności. Najlepiej żeby ocenił serwis, bo to trzeba organoleptycznie. Reszta to opona tylna też nie wygląda za ładnie, klocki/tarcze - ze zdjęcia nie da się określić.

Okej, no to zdecydowałem, że robię gruntowny serwis tego rowerku Romet i szukam jakiegoś roweru szosowego do 2000 zł, żeby mieć alternatywę :P Mam nadzieję, że coś za taką kwotę znajdę

Opublikowano
W dniu 1.07.2020 o 15:56, haskii napisał:

Czemu takie rozbieżności cenowe?

Serwisy mają teraz oblężenie, stąd wygórowane ceny. Chcieli Cię zbyć ;).Mimo wszystko poszli po bandzie O.o

Cenowo wyjdzie to tak:

Kaseta HG200 60-70zł

Łańcuch HG93 60zł

Korba 200zł

Linki i pancerze 30-50zł

Ewentualnie support 80zł Token878 80zł

I masz praktycznie nowy rower ;)

Można taniej,bo nie wszystko trzeba wymieniać

Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Serwisy mają teraz oblężenie, stąd wygórowane ceny. Chcieli Cię zbyć ;).Mimo wszystko poszli po bandzie O.o

Cenowo wyjdzie to tak:

Kaseta HG200 60-70zł

Łańcuch HG93 60zł

Korba 200zł

Linki i pancerze 30-50zł

Ewentualnie support 80zł Token878 80zł

I masz praktycznie nowy rower ;)

Można taniej,bo nie wszystko trzeba wymieniać

Okej, dzięki. A jakbym sam zamówił te części z allegro i zawiózł do serwisu? Czy wyjdę bardzo na cebulaka? :D Tak czy siak muszę go naprawić, bo już się serio nie da tym rowerem jeździć jak pod górkę podjeżdżam to napęd strzela jak z kałasznikowa :D

Opublikowano
7 minut temu, haskii napisał:

Czy wyjdę bardzo na cebulaka?

Hahaha.Nie wyjdziesz,ale ustal przed zamówieniem z serwisem.

Ewentualnie możesz sam zrobić sobie tą wymianę ;) .Wbrew pozorom ta wymiana jest najprostsza i wiąże się z zakupem tylko paru niedrogich narzędzi

Klucz do kaset -10zł

https://allegro.pl/oferta/klucz-do-kasety-tarcz-hamulcowych-shimano-sram-9357295310

Bacik i klucz HII -20zł

https://allegro.pl/oferta/klucz-misek-suportu-hollowtech-ii-bacik-nasadka-9357294864

Skuwacz(skrócenie łańcucha)-20zł

https://allegro.pl/oferta/klucz-do-rozpinania-lancucha-skuwacz-rozkuwacz-9357294562

Obstawiam,że klucze oczkowe,kombinerki i śrubokręty masz :D.Dodam jeszcze, że żaden serwis nie zrobi Ci tak jak zrobisz sobie sam ;) 

Opublikowano
34 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Hahaha.Nie wyjdziesz,ale ustal przed zamówieniem z serwisem.

Ewentualnie możesz sam zrobić sobie tą wymianę ;) .Wbrew pozorom ta wymiana jest najprostsza i wiąże się z zakupem tylko paru niedrogich narzędzi

Klucz do kaset -10zł

https://allegro.pl/oferta/klucz-do-kasety-tarcz-hamulcowych-shimano-sram-9357295310

Bacik i klucz HII -20zł

https://allegro.pl/oferta/klucz-misek-suportu-hollowtech-ii-bacik-nasadka-9357294864

Skuwacz(skrócenie łańcucha)-20zł

https://allegro.pl/oferta/klucz-do-rozpinania-lancucha-skuwacz-rozkuwacz-9357294562

Obstawiam,że klucze oczkowe,kombinerki i śrubokręty masz :D.Dodam jeszcze, że żaden serwis nie zrobi Ci tak jak zrobisz sobie sam ;) 

Okej, bardzo dziękuję za pomoc :) Mam nadzieję, że po naprawie rowerek znowu będzie dawał mi sporo frajdy :D Ogólnie to ten Romet ujdzie jeszcze? Czy osprzęt ma taki "lepszy z niższej półki?" :D

Opublikowano
3 minuty temu, haskii napisał:

Czy osprzęt ma taki "lepszy z niższej półki?" :D

No chyba sam sobie odpowiedziałeś ;)

W dniu 1.07.2020 o 15:56, haskii napisał:

Przejechałem na nim ok 18000 km

18Mm to bardzo dużo jak na napęd

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam stary rower  Wheeler buddy 04, napęd nadaje się  cały do wymiany, na kołach 26" , i moje pytanie czy warto zainwestować w niego, czy kupić coś nowego?

Lista rzeczy jakie planowałem zamontować:

Manetki : acera stm390 3/9

Przerzutka tył: alivio-rd-m3100-9rz-sgs

Łańcuch: shimano-deore-cn-hg53

Korba: acera-9rz-fc-mt300-44x32x22, i tutaj ewentualnie jakaś 2 rzędowa z wymienimy tarczami.

Support: SM-BB52 BSA

Kaseta : shimano-kaseta-hg201-9-rzedow-11-34-acera

Planowałem dodatkowo wsadzić tu koła 27,5 , wejdą bez problemu.

wtedy nowe felgi + hamulce tarczowe.

I tutaj nasuwa się pytanie: co zrobić remontować, czy kupić nowy , czy ewentualne części się nadają jeśli miałby być remontowany?

Pozdrawiam

Edytowane przez regit66
Opublikowano
3 godziny temu, regit66 napisał:

co zrobić remontować, czy kupić nowy

Nawet masz zatytułowany wątek tak samo jak zadałeś pytanie,więc po kiego grzyba robisz nowy temat? O.o

Opublikowano
W dniu 9.07.2020 o 12:11, regit66 napisał:

Planowałem dodatkowo wsadzić tu koła 27,5 , wejdą bez problemu.

Bez sensu, 27.5 nie mają żadnej przewagi nad 26, jak już przechodzić to na 29. Podążanie za modą to głupota.

Opublikowano
W dniu 9.07.2020 o 12:11, regit66 napisał:

co zrobić remontować, czy kupić nowy

Musisz się zastanowić. Jak chcesz się podszkolić w serwisie to dlaczego nie?

Gdzie chcesz tym rowerem jeździć,bo z części które piszesz to wyjdzie rower na ścieżki rowerowe,lub utwardzone leśne szlaki.

Koła 27,5 są fajne,ale dużo taniej kupisz 26,więc lepiej kupić lepsze 26"

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Gdzie chcesz tym rowerem jeździć,bo z części które piszesz to wyjdzie rower na ścieżki rowerowe,lub utwardzone leśne szlaki.

Koła 27,5 są fajne,ale dużo taniej kupisz 26,więc lepiej kupić lepsze 26"

Dokładnie takie tereny,  z większą dominacją na asfalt.  Większymi felgami, chciałem podnieś trochę rower by wyglądał bardziej agresywnie. Nad kołami się zastanowię jeszcze. Coś byście zmienili jeszcze  w osprzęcie który podałem, czy jest ok?

Edytowane przez regit66
Opublikowano
1 godzinę temu, regit66 napisał:

Większymi felgami, chciałem podnieś trochę rower

No i super. Dodatkowo rower będzie szybszy że względu na większy promień obrotu.

1 godzinę temu, regit66 napisał:

Dokładnie takie tereny,  z większą dominacją na asfalt. 

To osprzęt bardzo dobry,nic więcej nie trzeba ;).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim!

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem nowego roweru na kołach 29 cali (moda czy wygoda?!), który będzie przy okazji lżejszy od aktualnie używanego Krossa A2. Chciałbym coś lepszego żeby pośmigać po Beskidzie Śląskim.

Byłem oglądać w Decathlon model XC 500, ale mieli chyba jakaś zajechaną sztukę i nie za bardzo chcieli mi ją przygotować do testowania więc rower nie wywarł na mnie pozytywnego wrażenia. Zwłaszcza hamulce SRAM LEVEL T jakieś takie miękkie jakby płynu brakowało - bez problemu mogłem docisnąć klamkę do kierownicy. 

W związku z powyższym zamiast wydawać 5300 zł może po prostu zrobić jakiś upgrade mojego roweru? 

Proszę o pomoc w tym temacie bo mam mętlik w głowie przez nadmiar informacji.

Mój sprzęt przedstawia się następująco:

Amortyzator: Suntour Epicon RLD 2011
Przerzutka przód: Shimano Altus
Przerzutka tył: Shimano Alivio
Hamulce: Shimano BR-M445
Manetki: Shimano Alivio
Łańcuch: Shimano HG40
Korby: Najtańsza 3 rzędowa na hollowtech 2
Piasty: Joy Tech D041DSE
Siodło: San Marco Ponza Power
Pedały: Aluminiowe accent
Opony: Continental Race King 2.2

Rama 19 cali do wzrostu 180 cm.

Waga 13,5 kg ;(

Zdjęcie poniżej ze stara korbą i pedałami. Reszta się zgadza. 

xdr3eHRzofjUZy5vfQ_OSuu4iJN9JeSNQDICFMBM

Edytowane przez Maybax
Opublikowano

Heble i koła do zostawienia, na obecny bębenek wsadzasz kasetę 11s i możesz śmiało zrobić napęd 1x lub 2x jeśli brakowałoby Ci przełożeń, przy 1x z korby ściągasz najmniejszą tarczę i największą a środkową dajesz Narrow Wide z Aliexpress za 20-30zł 32 lub 34 lub 36T, amora jeśli twój niedomaga można wsadzić tapered 27.5 - niewiele się różnią wielkością od 26 a są dużo bardziej dostępne i w lepszych cenach (tapered vs zwykłe 1 1/8). Baza czyli rama nie jest zła, przyjmie fajny nowoczesny osprzęt. 

Opublikowano
W dniu 23.07.2020 o 10:33, Maybax napisał:

używanego Krossa A2

Z którego roku?

Jakie koło? 

Ok piszesz że masz 5300,a ile chcesz wydać na swój projekt?

Opublikowano
W dniu 24.07.2020 o 23:00, Accent_Szaj napisał:

Z którego roku?

Jakie koło? 

Ok piszesz że masz 5300,a ile chcesz wydać na swój projekt?

Rocznik 2011. Koła 26 cali. 
Jeżeli jest sens i dużo to zmieni chciałbym wydać na upgrade max 1500 zł.

Kolega wyżej napisał o napędzie 2x10. Jakiej klasy będzie odpowiedni? 

W góry i tak taki napęd chyba niewiele da a napęd 3x8 bardzo mi leży chociaż brakuje trochę z górki.

Dzisiaj odpowietrzyłem hamulce i wrzuciłem nowe klocki i rower hamuje genialnie. Na pewno lepiej niż level t od srama z którymi miałem ostatnio styczność. 
Po przeglądnięciu całego YouTube chyba dochodzę do wniosku ze mój rower jest ok ale w góry po prostu się nie nadaje bo z geometria nic nie zrobimy wiec chyba zostaje kupić rower trailowy. Ale z drugiej strony po co mi trail na kilka weekendów w roku...

Ciężki temat dlatego proszę o pomoc.

Opublikowano
8 minut temu, Maybax napisał:

Ciężki temat

Eeee nie ;) 

Kuknij sobie w ten temat.Jest tam rower bardzo podobny do twojego,ale po fajnych i przemyślanych upgrade.Kolega dużo nim śmiga i jest bardzo zadowolony 

11 minut temu, Maybax napisał:

Dzisiaj odpowietrzyłem hamulce i wrzuciłem nowe klocki i rower hamuje genialnie.

Jeżeli Ci wystarczają to je zostaw :) 

12 minut temu, Maybax napisał:

zostaje kupić rower trailowy. Ale z drugiej strony po co mi trail na kilka weekendów w roku...

Dlaczego? Wielu kolegów z forum dużo jeździ na trail'ach ,również po asfalcie 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Eeee nie ;) 

Kuknij sobie w ten temat.Jest tam rower bardzo podobny do twojego,ale po fajnych i przemyślanych upgrade.Kolega dużo nim śmiga i jest bardzo zadowolony 

Jeżeli Ci wystarczają to je zostaw :) 

Dlaczego? Wielu kolegów z forum dużo jeździ na trail'ach ,również po asfalcie 

Wygląda super, ale widzę że musiałbym włożyć z 2 tyś albo więc a i tak w góry tym nie wjadę.

A czy wymiana samego napędu dużo zmieni? Jakie koszty? Wystarczy zmienić korbę kasetę i łańcuch, czy też inne elementy? Zielony jestem w tym temacie kompletnie.

Edytowane przez Maybax
Opublikowano
W dniu 23.07.2020 o 10:33, Maybax napisał:

W związku z powyższym zamiast wydawać 5300 zł może po prostu zrobić jakiś upgrade mojego roweru? 

Mając taki budżet nie bawił bym się w inwestowanie w ten rower tym bardziej na kole 26".