Skocz do zawartości

Upgrade czy nowy rower?

Vector

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój stary rower ma 10 lat ale osprzęt 10 lat temu miał montowany nowy i używany...koła są starsze na piastach shimano exage, korby octalink, 3x8 deore klamkomanetki i przerzutka tył xt 750tka...amor xcp75... nowy rower jest fajny ale też ta nowoczesność nie do końca jest fajna np. Wewnętrzne prowadzenie pancerzy...wszystko lepsze ale droższe w serwisie. Wszyscy krzyczą, żeby montować napęd 1x11 ja w tym Kellysie mam 2x10 manetki SLX, ale w starych klamkomanetkach 3x8 deore biegi wchodzą lżej i o dziwo są mniejsze luzy na dźwigienkach...nie wiem w jakim kierunku to wszystko idzie ale starego roweru jeszcze nie sprzedałem, a i ten na szose składam z ojca ramy crossowej i tu akurat amor jest ale uszkodzony (pęknięta goleń) i montuje sztywniaka...no ale ja mam drugi rower do lasu. Generalnie polecam rower mtb w las , a np.trekking czy cross do treningów formy...generalnie nie lubię barankowej kiery poza tym zawsze warto mieć opinie z dwóch frontów, bo temat wart przemyślenia.

Jeszce dodam że co do Amora RS powietrznego to serwis raczej co rok...no ja też starego xcp serwisowalem i wlałem mu oleju silnikowego w golenie choć nie trzeba, ale chodzi lepiej...brunoxa nie używaj lepiej polać na golenie olej motorex potem pompowanie wyjdzie brud to wytrzeć i jeszcze raz nałożyć olej pompowanie i do sucha...u mnie stary xcp ma luzy mniejsze niż nowy Recon...

I jeszcze jedno jak masz mocowanie do tarcz to 27.5" z cienką oponą może wejść. Wszystko zależy od potrzeb , a potrzeby wzrastają przynajmniej u mnie przejedź się jakimś fajnym rowerem i będziesz czuł czy już go potrzebujesz czy jeszcze wystarczy Ci stary.. najlepsze ceny rowerów są od lutego do kwietnia...

Pytałeś jeszcze na jakim rowerze poczujesz różnicę.. ja na Kellysie poczułem dużą różnice i sztywność, ale każdy odczuwa inaczej i tak jak pisałem każdy ma inne potrzeby.. za dużo piszę kto to będzie wszystko czytał?

Opublikowano

Haha, ja czytam wszystko i procesuje ;) Pewnie tak zrobię, że mała wymiana i upgrade teraz, a luty/marzec trzeba będzie zainwestować w coś nowocześniejszego i być może ukierunkowanego pod treking. Jest trochę czasu na zebranie funduszy.

Opublikowano

A ja bym pozostał przy tym rowerze - po co ci właściwie stery tapered? poco sztywna oś? Przy twoim użytkowaniu wymieniłbym kasetę, korbę i hamulce (v-ki są całkiem ok). Możesz kupić jakieś wypasione wygodne siodełko? Pamiętajmy tez o prostocie - a to nie tylko napęd 1 na, to także v-ki - dużo prostsze w serwisowaniu, tu jest tylko linka i szczęki. W moim rowerze używam tylko 3 kluczy imbusowych (może 4) plus śrubokręt - czy to  nie prawie ideał? Na upgrade wydasz pewnie około 2k, nowy rower to 3k lub 4k jak nic. Rożnicę możesz tez wydać na porządną kurtkę przeciwdeszczową plus sakwy? Ilekroć oddaje swój rower do serwisu to kolesie zawsze są pod wrażeniem jak się jeździ na rowerze z 17 letnią rama bez tarczówek, sztywnych osi i innych bajerów. Da porównania mam też 29"Kone  i częściej stoi jak jeździ. Upgrade sporo cię nauczy. 

PS jak chcesz poczuć różnicę zmień koła i opony.

Opublikowano

Rosen ...nie wiem czy to taka radość szpanować 17 letnim rowerem no chyba, że lubi się oldschool tak jak ja, bo też mam MTB z tych lat ...ale poważnie to faktycznie masz rację z tym, że do roweru trekingowego nie potrzeba tarcz, główki ramy typu tapered czy sztywnych osi...nawiązując do tego nie sugerowałem nikomu zakupu, jedynie chciałem podpowiedzieć jakie możliwości daję zakup nowego roweru. Obecnie jeżdżę rowerem MTB gdzie mam to wszystko o czym pisałem, a z drugiej strony składam sobie rower typu Fitness na szose gdzie będę miał v-breaki, zwykłe koła na QR i napęd 3x7 i nie wyobrażam sobie inaczej uważam, że każdy powinien być zaatakowany z dwóch stron. Mieć na dłoni wszystkie Za I Przeciw i w tym natłoku myśli podjąć decyzję...ja kupując swój pierwszy rower w 1994r nie miałem pojęcia o MTB I myślałem, że jest jeden rozmiar ramy dla wszystkich...teraz są fora i mnóstwo wiedzy w sieci więc korzystajmy z tego szacunek

Opublikowano

@ wozo13 - pełna zgodna, tylko po mądrym upgradzie poczuje sporą różnicę, a koledze to w zupełności wystarczy, tym bardzie kiedy mówi, że właściwie jest z roweru zdowolony. Co innego jest też kupić rower, a samodzielnie unowocześnić niektóre elementy, w sensie ich wyboru, zakupu czy montażu. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć Wszystkim :)

Potrzebuje waszego komentarza do strasznego dylematu przed którym obecnie stoję.

Mam hardtaila moondrakera do którego to planuje zakupić nowe koła (26", osie standard QR, waga 1500g) i troszkę pościgać się w następnym sezonie w cross country. Taki przynajmniej był plan pierwotny.
Posiadam również drugą a w zasadzie pierwszą miłość - fulla GT o skoku 120mm i wadze prawie 14kg. Tego roweru nie opłaca mi się kompletnie już modernizować.

Na allegro jest fajna karbonowa ramka z damperem foxa lecz jest pewien problem. Ma 140-150mm skoku a geometria jest bardziej trailowa. Waży za to lekko ponad 2kg (już z damperem), ma taperowaną główkę i sztywną ośkę z tyłu na 142mm, koła 26 cali (ale już inne bo standardy QR nie bedą pasować). Czy uważacie, że rower na takiej ramie ważący ok. 11kg nadawałby się mimo wszystko do ścigania? Czy odpuścić temat i kiedyś (za 5-6 lat) kupić fulla na 100-120mm skoku? Dodam że żyję w północnym wschodzie Polski więc nie ma tu gór niestety i 100-120 skoku w zupełności wystarcza. Ilekroć wjeżdżam moim starym fulem do lasu to przestaje mnie interesować to że jest tak ciężki i przestarzały mimo że na treningach wyraźnie odstaje przez to od kolegów. 

Wiadomo że fox z sytemem pro pedal itd. daje radę, ale mimo wszystko boje się że przez geometrię i tak duży skok zawieszenia będę tracił za dużo sił. Co wy o tym sądzicie? Co robić?

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Corith napisał:

Czy uważacie, że rower na takiej ramie ważący ok. 11kg

Full ze skokiem 150 mm prawie na pewno nie będzie ważył 11 kg. 11 kg dostaniesz w nowych fullach do XC, które mają odchudzone ramy z włókna węglowego, do 110 mm skoku i koła z cienkimi obręczami (często też nie aluminiowe).

Nie będzie się też nadawał do ścigania ani jazdy po płaskim. Nie tylko stracisz siły na pchanie cięższego roweru i bujanie zawieszenia, ale też pozycja na siodełku w geometrii trail jest inna. Na takich rowerach łatwiej się podjeżdża i zjeżdża, ale człowiek jest mniej wyciągnięty i pochylony, przez co mniej siły idzie w pedały w płaskim terenie.

Moim zdaniem zmiany technologii (wahacze, zawieszenie, koła, droppery) idą tak szybko, że nawet kilkuletni rower jest dziś słabą inwestycją. Wolałbym odkładać na coś całkiem nowego.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś producenci kombinowali z zawiasami aby zniwelować bujanie i wpływ pedałowania bo dampery poza regulacją powrotu nic nie miały. Teraz masz platformy które nawet na starej ramie zniwelują w znacznym stopniu ten efekt. Wiem bo miałem jakaś starą z damperem bez żadnej regulacji i wrzuciłem propedal foxa. Przepaść. Wystarczy zerknąć nawet na najnowsze modele. Dużo jest jednozawiasów samych i z punktem pośredniczącym. Ładują za to wypasione dampery. A geometria zależy do czego i po co. Jak ktoś nie odczuwa przyjemności z dania sobie w kość to chyba niech ebajka sobie kupi. Chyba że kolega do zawodów staje to jak najbardziej nowe konstrukcje. Tylko nie wiem po co parcie na wagę. Miałem złożonego na bazie ramy Kross Moon rowera. Deore 2x10, fox przód tył i ważył ponad 14. Frajda z jazdy bezcenna. Teraz mam Anthema 12 kg i bym się kłócił że mi lepiej na nim jeździ. Niby ścigacz z zawieszeniem maestro. Teraz składam rower na bazie ramy jackyll cannondale. Może on pracować na skoku 130 lub 170. Oczywiście fabrycznie. Mnie nie stać na taką zawieche ale rama projektowana na dwa różne skoki i może w tym kierunku iść.

PS. To tylko moje przemyślenia i doświadczenia. Niech inni się wypowiedzą.

Edytowane przez Kszycholas
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

WP_20160903_14_21_05_Pro.thumb.jpg.525654932de1b568f677559f64062cf7.jpgCześć, od długiego  czasu bije się z myślami czy kupić nowy rower czy upgrade starego ma sens?

Możę zacznę po koleji. Posiadam meride matts  2000hfs którą kupiłem w 2007r, rower składałem samodzielnie . 

RAMA-merida matts 2000hfs

KOŁA-Mavic crossride 26

AMORTYZATOR-rockshox reba

NAPĘD- 3X9 SRAM X9 

Rower warzy ok 10,5kg

Rower potrzebny mi do maratonów jak i do  codziennej jazdy, chciałem zmienić napęd  na coś 1x12 lub 2x10, może kupić nowe koła, napewno siodełko i kierownice.

Jak myślicie jest sens wkładać ok 2tyś w rower na kołach 26 czy dołożyć i kupić nowego hardtaila za ok 7-8 tyś. czy  może lepszy full??

WP_20160903_13_01_34_Pro.jpg

Edytowane przez 3zero
Opublikowano
9 minut temu, 3zero napisał:

kupić nowego hardtaila za ok 7-8 tyś.

Jeżeli dysponujesz takim budżetem to osobiście szukałbym nowego sprzęta 🛴

Opublikowano

Nie ten dział mój drogi kolego. Przeniosłem, popraw tytuł.

Upgrade! nie ubgrade...

To raz a dwa, czytaj zasady w sekcji porady zakupowe/mtb.

Trzy, dokładanie pieniędzy do tego roweru nie ma sensu, nie jest to żadna topowa konstrukcja, jakby to by carbon to jeszcze jak taki fajny rower na 26" kołach można byłoby złożyć.

W takim budżecie kupisz bardzo dobrego hardtaila albo podstawowego fulla, choćby Canyona Neuron AL 6.0

https://www.canyon.com/pl/mtb/neuron/2019/neuron-al-6-0.html

Opublikowano
W dniu 12.01.2019 o 15:45, 3zero napisał:

Przepraszam i postaram sie poprawić .

Co do roweru dzięki, że rzuciłeś mi światło na canyona. Wolał bym coś na kołach 29 a tabelka mowi:ROZMIARY RAM XS, S (27,5"),M, L, XL (29")

do tego prawie 14,5kg to trochę dużo. Moją uwage przykuł ten model jak on się ma do ww. Dla czego jedne neurony mają tylni amortyzator pod górną rórą, inne mają na dole? czy model lux bedzie odpowiedni do codziennego użytkowania pytam tu o wygode??jest możliwość gdzieś sobie zobaczyć w realu te rowery?

Opublikowano

Czy rower zobaczy to trzeba podzwonic po okolicznych sklepach jak nie u siebie to w okolicznych sklepach nikt tego nie zrobi za ciebie (żartobliwie nie zlosliwe)
Co do fulla musiał byś np popatrzeć za czymś takim jak tutaj podrzucę link kross
https://www.kross.pl/pl/2019/mtb-xc-29/earth-2-0
Full XC

Opublikowano

Lux to xc, pod zawody ale czy wygodny - zależy od osobistych preferencji. Umieszczenie dampera w Neuronie - taką kinematykę przewidzieli konstruktorzy ale raczej nie szukałbym tutaj jakiejś niesamowitej różnicy

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, 

zakupiłem ten rower w marcu 2016r. (nowy, dowód zakupu).

https://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-29quot/level-b10

Miałem roczną przerwę, czyli rower nie jest zużyty. Wymieniałem tylko raz łańcuch, co świadczy o małym przebiegu (zużycie 0,75 wg przymiaru) Rower bez żadnych luzów, wszystko śmiga, jak w nowym. Nie miałem na nim ani jednej przewrotki i jestem 'niedzielnym rajderem', wiec rama jest bez oznak zużycia, czy odprysków lakieru.

Pół roku temu wymieniłem na nowe (na gwarancji):

-łańcuch XT

-manetki XT

-opony Shwalbe Racing Ray i Ralph

-hamulce Magura MT Trail Sport wraz z przednią tarcza Magura Storm SL2 + klocki metaliczne A2Z.

Tarcza z tyłu ma 25% zużycia - sprawdzane mikrometrem.

Rower nie został umyty do zdjęć.

Prosiłbym o wycenę, gdyż nie wiem, ile mógłbym za to dostać, a chciałbym sprzedac, ponieważ napaliłem sie na nowego Canyona z osprzętem M8100 :D

20191026_153301.jpg 20191026_153246.jpg 20191026_153131.jpg 20191026_153056.jpg 20191026_153046.jpg 20191026_153209.jpg 20191026_153149.jpg 20191026_153141.jpg

Opublikowano

Myślę że między 3500- 4500 , więc sporo stracisz , i tak się zastanawiam piszesz że jesteś niedzielnym riderem , masz aktualnie lekki rower  trochę ponad 10 kilo z dobrym amortyzatorem i kołami , w czym on cię ogranicza , nie wiem czy nie lepiej byś wyszedł na podmianie ramy i założeniu napędu XT   m8100 ,  bądź bez zmiany ramy wsadzić kasetę nx eagle bądź sunrace , mieszczą się na bębenku 11 rzędowym , a resztę komponentów  korbę , przerzutkę , manetkę i łańcuch z grupy deore XT   

Opublikowano

Wszystko właśnie wzięło się z tego, że chciałem wsadzić tam napęd M8100, lecz w tą ramę mi nie wejdzie ten napęd, b szerokość jest 135mm.

Co do sunrace to nie znam się. Czy wszystko, prócz kasety wejdzie tam od M8100... Nie znam się na tyle. Spodobał mi się ten napęd i to wszystko. Ramy same są także bardzo drogie, albo zwyczajnie nie wiem, gdzie szukać.

Liczę więc, że rama 2k, do tego koło, bo piasta nie przyjmie kasety shimano, to 3k, do tego napęd 1,5k co daje 6k. Sprzedając ten rower za ok.4k dam tyle samo i kupie nowy za 10k.

Czy może źle myśle? :)

Opublikowano (edytowane)

Wszystko oprócz kasety powinno wejść i grać , mozesz ewentualnie liczyć się jeszcze że zmianą bębenka na 11 rzędowy jeżeli tam jest 10 

Edytowane przez polmaj
Opublikowano

A orientujesz się może, czy np. kaseta SRAM mi wejdzie? Bo nie wiem, czy Sunrace, czy Sram (GX lub NX) ma lepszą jakość.

OK. Siedziałem do nocy i wpadłem na pomysł, że biore kasetę SRAMa GX, dokupuje bębenek XD, łańcuch GX, reszta Shimano - korba, przerzuta, maneta. Wyjdzie to 2k.

Powinno trybić chyba?

Opublikowano (edytowane)

Niestety bębenek xd też wymaga szerszych piast  , więc zostaje sram nx  lub jakaś lżejsza kaseta sunrace 

Edit jednak bębenek xd da się zamontować w standardzie 135 x 10 .,tu masz przykład 

https://allegro.pl/oferta/sram-mtb-x0-piasta-kola-tylnego-6-bolt-disc-129-8609090937

https://www.bikestacja.pl/pl/piasta-tylna-dt-swiss-240s-mtb-straightpull-is-qr5-xd-czarna-28h-48999.html

Najlepiej  skontaktuj się z tym gościem 

https://daveo.pl/ 

Zaplata koła, w tej kwestii najlepiej ci doradzi , może wystarczy sam bębenek

Daj znać jak poszło

Edytowane przez polmaj
Opublikowano

Nie sprzedawaj tego roweru, a napewno tych hamulców i tarcz. Wymiana ramy to duzo lepszy pomysl. Powiedz jeszcze jak jezdzisz bo moze nieco inna rama bedzie dla ciebie lepsza (nie XC). 

A mix shimano z kaseta gx bedzie dobry.

Opublikowano

Ponieważ dyskusja podążyła w innym kierunku pozwoliłem sobie przenieść wątek i edytować tytuł.

Opublikowano (edytowane)

Jak patrzę na cenę tej kasety sram gx , to raczej zdecydowałbym się na kasetę nx bądź sunrace 12z , kosztują połowę mniej a różnica w wadze to   od 60 do 150   gram czy warto ? No i jeszcze koszt wymiany bębenka to jakieś 250 zł minimum , za tę różnicę możesz mieć przerzutkę xtr zamiast deore XT z tyłu 

Edytowane przez polmaj