seraph Opublikowano 29 Marca 2020 Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) Geometria w takich rowerach nie ma być wygodna tylko ma pozwalać jeździć szybko, panować nad rowerem i czynić go jak najbardziej zwrotnym. Napęd ma pozwalać wjechać wszędzie. Zobacz jaką patelnię ma z tyłu ten Unibike. Po co Ci to w mieście, albo na szutrach? Dla szpanu? To są wyspecjalizowane rowery w ciężki teren. Ty potrzebujesz czegoś uniwersalnego i w miarę wygodnego. https://www.unibike.pl/zethosgts.html To jest rower na wycieczki i do pracy. Do tego rower, którym jeździ się do pracy to raczej nie powinien rzucać się w oczy skoro ma na Ciebie czekać aż z niej nie wyjdziesz dzień w dzień. Skoro masz już szosę to rzuć okiem na jakiegoś gravela może, bo amortyzator w rowerze użytkowym też jest potrzebny jak rybie ręcznik. To tylko kolejna rzecz do serwisowania i nic więcej. Łagodniejsza geo niż w szosie i szersze opony spokojnie wystarczą. Aczkolwiek jak chcesz koniecznie MTB do to Twojego zastosowania każdy będzie dobry, a nawet znacznie za dobry. Na długich dystansach męczący. Nie ma nic do polecenia, bo to się zwyczajnie kłóci. Szukasz samochodu na zakupy, ale koniecznie musi być ferrari i co Ci mamy polecić? Chcesz to kupuj... Edytowane 29 Marca 2020 przez seraph
Motke Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 9 godzin temu, stunter1410 napisał: Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ale chodzi tu o geometrię ramy,że będzie niewygodnie? a unibake expert ? jest tańszy. chodzi mi o górski rower. Szosę już mam. to co byś polecił? Mnie ten najnowszy unibake lepiej się podoba. Na plus: 1x12, sztywna oś z tyłu 148 mm. Scott na minus: dolne stery ZS55 (mało popularne), z tyłu szybkozamykacz i chyba 135 mm.
Gość Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Przypomne tylko, że to nie dział z propozycjami rowerów. Dziękuje i pozdrawiam.
Mjecio Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Musze przyznać, że Unibike troche zyskał w moich oczach modelem Expert. Całkiem spoko rower.
Gość Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Niezła baza do zrobienia ciekawej maszyny przy w sumie niewielkim nakładzie.
stunter1410 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 3 godziny temu, stunter1410 napisał: Co sądzicie o tym rowerku? Ile dać za taki rower? obręcz tylna do wymiany.
konop90 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Witajcie piszę do was z prośbą o pomoc w wyborze rodzaju roweru bądź modyfikacji obecnego. Ale zaczynając od początku, jeździłem kilka lat na szosie i 3 lata temu dodatkowo kupiłem sobie mtb na wyjazdy do lasu itp. Tak jeździłem aż zauważyłem, że jazda na szosie zaczyna mnie lekko nudzić i w sumie wygodniej się jeździ mtb więc postanowiłem spróbować sprzedać kolarzówkę (o dziwo poszła w ciągu 30 min :D). Zostałem więc z jednym rowerem, który ma mi służyć obecnie na ten sezon i być może kolejny ale to wszystko zależy od sytuacji jaka będzie dalej panowała. Sporo jeżdżę po asfalcie (rundki dookoła miasta, wyjazd z żoną itp) ale bywa, że wskakuję w las i jadę leśnymi w miarę ubitymi trasami. Mieszkając na Podlasiu nie mam za dużo singletracków ani żadnych wyczynowych zjazdów/podjazdów ale coś tam delikatnego się znajdzie. Dlatego też naszła mnie myśl na całkowitą zmianę roweru na gravel. i zainwestowanie w przyszłości w 2 komplety kół (ale byłby to jeszcze bardziej odległy temat). Sporo zacząłem czytać na ten temat i wydaje mi się, iż byłby to rower którego szukam. Przejażdżki po lesie/polach - krótkie wycieczki w terenie (do 50 km) oraz dłuższe wyjazdy poza miasto ścieżkami asfaltowymi, które nie męczyłyby tak bardzo pleców jak miałem to w kolarzówce (wiem iż mogła być to wina złego ustawienia itp ale wyglądało iż rower jest ustawiony w miarę ok po prostu moje ciało nie potrafiło do końca się dostosować- o ile można to tak ująć). Jednak nigdy nie jeździłem gravelem i pewnie za szybko nie uda się sprawdzić dlatego potrzebuję porady jak to ugryźć. Z jednej strony mam rower MTB (cube ltd pro 29) na którym całkiem fajnie się jeździ i mógłbym w nim zmieniać koła na lżejsze itp. Z drugiej strony może warto rozważyć opcję kupna gravela ( przykładowo wpadł mi w oko kellys soot 50- ze względu na napęd 2x). Jednak jak ten rower będzie się sprawował po lesie bez amortyzacji? Czy nie wyjdzie, że jak coś jest do wszystkiego to jest do..... kitu? I jest opcja 3 ale to taka tylko myśl z tyłu głowy kupić mtb tylko trochę lepsze, lżejsze? Jestem ciekawy co możecie mi doradzić w tej kwestii. Jak pisałem nie jest to temat pilny ale chciałbym powoli się za niego zabierać i mieć już jakieś klarowne decyzje gdy sytuacja zacznie się robić spokojniejsza i umożliwi rozglądanie się po sklepach. Pozdrawiam
OGLocDogg Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Siemka, czy mogę Was prosić o przeglądnięcie nowego tematu o tym rowerze? Z góry dzięki
pumczas Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Witam wszystkich, Piszę, ponieważ chcę poznać Wasze zdanie na temat mojego aktualnego problemu, czyli "rower czy rama" (w dużym uproszczeniu). Krótko o tym do czego w ogóle mi rower. Po długiej przerwie w jeżdżeniu kupiłem wiekowego, nieco małego krossowego Kellysa, żeby sprawdzić czy odżyje we mnie rowerowa pasja. I stało się. W rok nabiłem sporo km, a na rower wsiadałem kiedy tylko się dało. Po roku czułem, że kross to za mało i padło na Cube Reaction Pro, model 2018, koła 29er, rama 21". Minął kolejny rok, w którym doszły górskie trasy (Góry Stołowe, Góry Sowie) i jeszcze więcej km (około 3000). W międzyczasie wymieniłem sztycę na suntour ncx, dla większego komfortu w górskich trasach. Teraz pojawiła się potrzeba zmian na inną ramę lub rower dlaczego? Po pierwsze po roku na Kubusiu stwierdzam, że nie pasuje mi jego geometria (krótka rama, wrażenie, jakbym siedział na "stożku", po drugie coraz bardziej kusi mnie full i jednocześnie brak ograniczeń w terenie. Pytanie - czy warto wymieniać ramę + widelec w obecnym Kubusiu, czy pomyśleć nad nowym sprzętem? Dla przypomnienia; styl jazdy mieszany(lasy, asfalt) z dużym apetytem na częstsze górskie trasy, bez maratonów, bikeparków itp. Może ktoś z Was miał podobny dylemat, a może po prostu nowa rama ma mniejszy sens od nowego roweru i na odwrót.
JohnyUczony Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zależy jakim budżetem dysponujesz. Ale skoro zastanawiasz się nad przesiadką na rower full to chyba jednak lepiej sprzedać obecny rower i zainwestować w full’a, na pewno będzie szybciej i taniej niż zmiana ramy i widelca. Śledzą Allegro, olx, czy giełdy facebookowe można kupić full’ już w naprawdę nie dużych pieniądzach. A jednak full to full, zawsze coś się pod tyłkiem ugina, zawsze to wygodniej i bardziej komfortowo
pumczas Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Budżet zamyka się w 9k. Mam możliwość rabatu 3k na https://www.giant-bicycles.com/pl/trance-29-3-2020, ale po pierwsze jest to pospolity trance (co nie oznacza, że zły), a po drugie ten kolor.. Jakoś nie przemawia do mnie złoty, czy jakikolwiek to jest kolor. Z zaoszczędzonych złotówek z rabatu zawsze można go okleić, kojarzy ktoś ile średnio kosztuje projekt+oklejenie folią całego roweru?
Hadesik Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 Witajcie, zakupiłem niedawno Talona 1 na kołach 29” 2020 (rozmiar L), rower jak dla mnie bardzo wygodny do pokonywania trudniejszych tras i podjazdów w lesie lecz chciałbym ten rower przygotować do XC. Wiem że jest to zbyt duże koło ale czy ta ramą nada się do XC? Proszę was o radę czy jest sens przebudowywać cały set czy jednak pomyśleć o nowej ramie i samemu zbudować od nowa porządny rower. Chciałbym zacząć zacząć prawdziwą przygodę z XC a póki co jestem typowym nowicjuszem i laikiem. https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-29-1-ge Dziekuje za wyrozumiałość
nctrns Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 18 godzin temu, Hadesik napisał: Wiem że jest to zbyt duże koło Ale że co? Przecież prawie nikt nie jeździ na mniejszych. Rower jest dość sensowny. Jeździj, trenuj, przejedź się w jakichś zawodach (o ile jakieś się odbędą) i zobacz czego ci brakuje. Na początek kandydatami do upgrejdów są amortyzator i hamulce. Ewentualne grubsze zmiany są nieopłacalne i lepiej kupić nowy rower z dwiema sztywnymi osiami i napędem 1x, ale nie wiem czy chcesz/możesz wydać na to odpowiednią kasę.
7homasbaN1 Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Witam , jeśli zły dział to proszę o przeniesienie. Od około 4lat jestem włascicielem roweru o poniższych paramtrach: Koła MAVIC XM 317 26" · Rama Aluminiowa VELOTECH M6 HOPE MADE IN UK - Rozmiar M - 19" - (rama idealna na wzrost 170 - 185 cm) · Amortyzator ROCK SHOX DART 3 100 mm (z blokadą skoku w kierownicy i regulacją) · Hamulce Hydrauliczne SHIMANO DEORE BR-M535 · Przerzutka tył SHIMANO DEORE XT RD-M772 Shadow GS · Przerzutka przód SHIMANO DEORE LX · Manetki SHIMANO DEORE LX 3x9 · Kaseta 9-rzędowa SHIMANO CS-HG50 · Łańcuch SHIMANO DEORE XT · fabryczne, wygodne siodełko GENUINE GEL · Korby SHIMANO DEORE LX · Support SHIMANO HOLLOWTECH II · Pedały SPD SHIMANO PD-M324 · Piasty SHIMANO DEORE · Opony zwijane / bezdrutowe CONTINENTAL RACE KING 26x2.00 PRZÓD i 26x2.20 TYŁ · Regulowany, aluminiowy mostek BBB · aluminiowa kierownica ANATOMY · Chwyty/Rączki LIZARD SKINS · Aluminiowa sztyca RITCHEY PRO · Koszyk na bidon BBB · Szybko-zaciski kół SHIMANO CLOSE sory ale skopiowałem z ogłoszenia z którego kupowałem I teraz tak po 4 latach powiem że jazda na nim mnie już trochę meczy a to ze względu na to że posiadam 187cm wzrostu a rama jest w rozmiarze M no i kółka 26. I chciałbym się doradzić czy jest opłacalne i czy w ogóle można kupić ramę większą i do tego koła 27,5 i jaki byłby to koszt? Ewentualnie nowy rower? Budżet 3200 i ani złotówki więcej niestety.
Wojtek199124 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Witam czy opłaca się modernizować czy lepiej dołożyć i kupić nowy rower z lepszą ramą a słapszym osprzętem. Czy dołożyć dobry osprzęt do tej ramy? Rower aktualnie jest wstanie oryginalnym są wymienione tylko pedały na shimano m520. Poniżej zamieszczam całą specyfikacje. Co do mojej jazdy jeżdżę głównie po drogach szutrowych, leśnych ścieszkach głównie delikatny teren. Moja waga to 76kg i 168cm wzrostu. To chciałbym wymienić w rowerze to prawie wszystko całe koła razem z oponami, amortyzator najlepiej z manetka w kierownicy, cały napęd i oczywiście hamulce. Resztę chciał bym zostawić lub wymienić w późniejszym czasie. Specyfikacja RAMA RAMA: ALU / Big Nine Speed Alloy ROZMIAR RAMY: S(15") WIDELEC: Suntour XCM 100 NAPĘD PRZEŁOŻENIA: 24 PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano FD-TY700 PRZERZUTKA TYŁ: Shimano Altus RD-M310 MANETKA PRZÓD: Shimano ST-EF500-3 EZ-fire MANETKA TYŁ: Shimano ST-EF500-8 EZ-fire MECHANIZM KORBOWY: Shimano TY301 42-34-24 CG KASETA: Sunrace CSM668-8s 11-32 KOŁA ROZMIAR KÓŁ: 29" PIASTA PRZÓD: Joytech D041DSE PIASTA TYŁ: Joytech D142TSE OBRĘCZE: Merida Alloy 622-17 32H OPONA PRZÓD: Merida K1080 29*2.2 54-622 wire 30tpi OPONA TYŁ: Merida K1080 29*2.2 54-622 wire 30tpi KOMPONENTY HAMULEC PRZÓD: JAKE JAK-8 disc HAMULEC TYŁ: JAKE JAK-8 disc KIEROWNICA: MERIDA speed 31.8 690 R15 MOSTEK: MERIDA speed 31.8 7d SIODŁO: Merida Sport comfort SZTYCA: MERIDA speed 27.2
Accent_Szaj Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Tego roweru absolutnie nie opłaca się modernizować. W nim nie ma nic,co opłacałoby się zostawić. 15 minut temu, Wojtek199124 napisał: To chciałbym wymienić w rowerze to prawie wszystko całe koła razem z oponami, amortyzator najlepiej z manetka w kierownicy, cały napęd i oczywiście hamulce Sam wymieniłbyś wszystko. Hehe została tylko rama. Lecz ona też nadaje się do wymiany Edytowane 14 Czerwca 2020 przez Accent_Szaj
Chrismel Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Temat tego wątku nie powinien brzmieć "upgrade czy nowy rower" tylko "upgrade czyli nowy rower". Ktoś zjadł literki "li"
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 2 godziny temu, Wojtek199124 napisał: Witam czy opłaca się modernizować czy lepiej dołożyć i kupić nowy rower z lepszą ramą a słapszym osprzętem. Czy dołożyć dobry osprzęt do tej ramy? Rower aktualnie jest wstanie oryginalnym są wymienione tylko pedały na shimano m520. Poniżej zamieszczam całą specyfikacje. Co do mojej jazdy jeżdżę głównie po drogach szutrowych, leśnych ścieszkach głównie delikatny teren. Moja waga to 76kg i 168cm wzrostu. To chciałbym wymienić w rowerze to prawie wszystko całe koła razem z oponami, amortyzator najlepiej z manetka w kierownicy, cały napęd i oczywiście hamulce. Resztę chciał bym zostawić lub wymienić w późniejszym czasie. Specyfikacja RAMA RAMA: ALU / Big Nine Speed Alloy ROZMIAR RAMY: S(15") WIDELEC: Suntour XCM 100 NAPĘD PRZEŁOŻENIA: 24 PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano FD-TY700 PRZERZUTKA TYŁ: Shimano Altus RD-M310 MANETKA PRZÓD: Shimano ST-EF500-3 EZ-fire MANETKA TYŁ: Shimano ST-EF500-8 EZ-fire MECHANIZM KORBOWY: Shimano TY301 42-34-24 CG KASETA: Sunrace CSM668-8s 11-32 KOŁA ROZMIAR KÓŁ: 29" PIASTA PRZÓD: Joytech D041DSE PIASTA TYŁ: Joytech D142TSE OBRĘCZE: Merida Alloy 622-17 32H OPONA PRZÓD: Merida K1080 29*2.2 54-622 wire 30tpi OPONA TYŁ: Merida K1080 29*2.2 54-622 wire 30tpi KOMPONENTY HAMULEC PRZÓD: JAKE JAK-8 disc HAMULEC TYŁ: JAKE JAK-8 disc KIEROWNICA: MERIDA speed 31.8 690 R15 MOSTEK: MERIDA speed 31.8 7d SIODŁO: Merida Sport comfort SZTYCA: MERIDA speed 27.2 Absolutnie nie ma sensu upgradować tego roweru.
IOO Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Godzinę temu, Chrismel napisał: Temat tego wątku nie powinien brzmieć "upgrade czy nowy rower" tylko "upgrade czyli nowy rower". Ktoś zjadł literki "li" Niestety taka prawda że w większości przypadków nie ma sensu upgradeowac większości rowerów.
Accent_Szaj Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 @IOO No aż tak to nie jest Producenci oszczędzają na podzespołach. Czasem masz złe hamulce,a czasem napęd. Za to w wypadku kolegi powyżej wszystko przydałoby się wymienić 1
IOO Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 16 godzin temu, Accent_Szaj napisał: @IOO No aż tak to nie jest Producenci oszczędzają na podzespołach. Czasem masz złe hamulce,a czasem napęd. Za to w wypadku kolegi powyżej wszystko przydałoby się wymienić Ale to się bardziej kwalifikuje jako tuning, czyli dostosowanie roweru do swoich wymagań i potrzeb.
Kuba782083 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Cześć, wcześniej zadałem tutaj pytanie odnośnie wieku tego roweru (zdjęcia) i się okazało, że jest starszy odemnie o około 4 lata. I mam następujące pytanie czy warto zainwestować w nowsze podzespoły?
Accent_Szaj Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Godzinę temu, Kuba782083 napisał: czy warto Chyba nie ms co się rozpisywać Nie warto. Takie się zjeżdża i wyrzuca
Rekomendowane odpowiedzi