Skocz do zawartości

Giant Anyroad 2 (2018) - wszechstronny amator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja napiszę że rower ma swój specyficzny urok, rama jak enduro
Mi się podoba

Opublikowano

Rower jest piękny w malowaniu biało czerwonym, tak jak mój.

Opublikowano

Zupełnie nie rozumiem, jak Giant mógł popełnić tak szpetną ramę. No sorry :)

Opublikowano
3 godziny temu, de Villars napisał:

Zupełnie nie rozumiem, jak Giant mógł popełnić tak szpetną ramę. No sorry :)

No mógł, tak jak uważam że Reign jest śliczny tak znajomym się nie podoba. Mi się kiedyś Anyroad podobał, teraz wygląda jak cross z barankiem. Z gustem jest jak z pupą, każdy ma swoją ;) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś zostały założone nowe owijki. Dwie, ponieważ jedna zakładana na fabryczną była za krótka. Na dół poszła Supacaz 3 mm, a na górę Fizik 2 mm. Nie jestem przekonany, czy to wygląda dobrze :) ale po jeździe twstowej mogę stwierdzić - jest baaardzo, bardzo wygodnie. Miękko i pewnie, pochłanianie drgań o wiele lepsze, ogólny komfort świetny. 

IMG_20180911_164648.jpg IMG_20180911_164751.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

wyglad rzecz gustu , grunt ze po łapkach mniej trzesie

a jezdzisz nim bardziej po asfalcie czy raczej szutry ?

Opublikowano

Jeżdżę zdecydowanie najczęściej po asfalcie, ale szuter czasem się zdarza (dzięki google maps), ale głównie chodzi o to, że asfalt w kiepskim stanie przy szybkiej jeździe potrafi nieźle dawać po nadgarstkach. Gruba, podwójna owijka zauważalnie pomaga wytłumić i złagodzić te wstrząsy. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Patent owijka + wkładki żelowe może zastosuję kiedyś. Natomiast jeśli chodzi o zastosowanie dwóch owijek, to sprawa nie jest taka prosta. Po nawinięciu pierwszej okazuje się, że średnica kierownicy robi się na tyle duża, że drugiej owijki zwyczajnie zabraknie, albo będzie owinięta bardzo "szeroko". Trzeba kupić dwie, najlepiej identyczne, i wtedy owinąć gęsto. 

Poza tym ujeżdzam Anyroada namiętnie, rowerek spisuje się rewelacyjnie, jest wygodny i bardzo wszechstronny, czyli zgodnie z oczekiwaniami :)

Opublikowano

Zamiast wkładek żelowych można też dać kawałki starych owijek - ktoś na forum podsunął mi taki patent.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Cześć ja również jestem posiadaczem Anyroad 2 2018 od 1,5m-ca, przejechane ok 500km. Mam pytanie do dłuższych stażem posadaczy tej maszyny - jak wasze hamulce dotarły się w końcu dobrze hamują bo z moich nie jestem do końca zadowolony (moja waga 100kg). Wymieniać czy jeszcze docierać. Jeśli wymieniać to polećcie coś proszę. Dzięki 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pisałem o hamulcach - fabrycznie tył hamował za słabo, przód dobrze. Wymieniłem klocki na Bremo półmetaliczne i jest całkiem spoko, nie mam zastrzeżeń do siły hamowania. 

Ogólnie to chyba trzeba zmienić klocki na jakieś porządne, markowe półmetaliczne lub metaliczne. 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dziś na sztycy zagościło siodełko Specialized Power Comp, model o szerokości 143 mm. 

https://www.specialized.com/us/en/power-comp/p/133509

Firmowe siodło Gianta jest w sumie spoko, ale po 3 godzinach jazdy odczuwam dyskomfort i przez to jazda jest mniej przyjemna. Ponadto wydaje się być dla mnie nieco za wąskie.

Chcę to zmienić i zacząłem poszukiwania nowego siodła. Specialized ma fajną politykę - można bez problemu wypożyczyć za darmo na testy siodełko i jeśli spasuje - kupić, dlatego zacząłem od tego producenta. 

Powrót ze sklepu juz z nowym siodłem i... sam nie wiem. Niby lepiej, ale po 20 km znów pojawiło się znajome, nieprzyjemne odczucie. Na pewno lepiej są podparte kości lędźwiowe, więc może to tylko kwestia regulacji położenia siodła, będę próbować.

download.jpgOprócz siodełka na sztycy zagościła nowa, mocna lampka Prox Minor, a już jadą do mnie nowe pedały Dartmoor Candy Pro

Edytowane przez JaW
Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie! 

Mam Anyroad 2 od prawie roku, widzę że jest tu trochę użytkowników tego roweru więc chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami z tym rowerem i "pochwalić" się modyfikacjami jakie poczyniłem. Na początek poszło siodełko, które w ogóle mi nie pasowało. Potem stwierdziłem, że ten rower dziwnie ciężko się rozpędza, postanowiłem zmienić opony i to okazało się dobrym posunięciem. Próbowałem trzy rodzaje opon, obecnie mam opony DURO MOE JOE 35C CX i jestem z nich bardzo zadowolony. Całkiem dobrze toczy się po asfalcie, lepiej niż oryginalna, natomiast w terenie po prostu miodzio. Wymieniłem też klocki hamulcowe na shimanoskie i na prawdę warto, istotna różnica na plus. Ponieważ zbliża się zima, a jeżdżę cały rok postanowiłem kupić drugi komplet kół, aby sprawnie zmieniać opony razem z kołami w zależności od warunków. Chodzi mi głównie o opony z kolcami. Dlatego zakupiłem przez internet koła DT Swiss XR331. Bez opon ważą około półtora kilograma. Teraz rower na prawdę łatwo się rozpędza, przyjemność z jazdy istotnie większa. Stare koła będą do opon z kolcami. Jednak ciągle jeszcze mi coś brakowało i u Chińczyków kupiłem regulowany mostek za około 50 zł. Wizualnie zrobiło się tak sobie 😀, ale dla mnie okazało się strzałem w dziesiątkę. Rower dostał bardziej sportowego profilu, jeździ mi się obecnie tak dobrze, że odwrotnie niż dotychczas, częściej wybieram Anyroad na przejażdżki niż szosówkę, bo wszędzie mogę wjechać, a na szosie niewiele jej ustępuje. Pozdrowienia. 

Zamieszczam zdjęcia DSC_0011.thumb.JPG.e0734650acf256b582aaaf2f5592e4bd.JPG

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ireneusz Maśliński, linki poproszę :)

Jakie masz siodełko, jakie kupiłeś klocki, jaki mostek no i jakie błotniki? Bo wyglądają dość dyskretnie, a chyba dobrze chronią przed błotem i wodą spod kół? Nie miałeś problemów z mocowaniem? 

Co do opon - wymienileś fabryczne 32 na 35 i było lepiej, szybciej? 

Nowe koła DT Swiss - są lżejsze od fabrycznych, o ile? 

Pozdrawiam :)

Ireneusz Maśliński
Opublikowano (edytowane)

Koła DT Swiss ważą 1530 g, natomiast oryginalne sam nie ważyłem, ale w necie ludzie piszą, że powyżej 2 kg. Spodziewam się więc, że na masie rotującej mam zysk 600 - 700 g i to wyraźnie czuć. Opony Giant są wg mnie kiepskie, prawdopodobnie dlatego, że mają solidną wkładkę antyprzebiciową, która je istotnie spowalnia, bardziej niż gdyby dali solidny bieżnik. Siodełko mam chińskie, tanie, bardzo wygodne ale wiem z doświadczenia, że nietrwałe. Raz w roku trzeba je zmieniać, bo gąbka w środku się ulega, ale jest tanie więc sobie wymieniam (miałem już ten model w innych rowerach) , kupiłem już inne chińskie, zobaczymy jak się sprawi, jak te wyrzucę. Mostek też chińczyk 110mm, jak widać łamany, w szerokim zakresie możesz sobie nastawić jak chcesz. Mają tego mnóstwo, różne modele, kupiłem go z aplikacji "Joom" na androidzie. Polecam tą aplikację bo czasem są okazje na fajne gadżety za śmieszne pieniądze. Błotniki z Allegro SIMPLA 28 UBIQUIT. Nie wiem czy je polecać, są dyskretne, lekkie, dobrze chronią, ale mocowania mają tandetne, trzeba delikatnie przykręcać, bo plastiki mogą pęknąć, a to z kolei powoduje, że czasem się poluzowują. Tylne mocowanie jeździ i raz po raz trzeba poprawić, żeby nie rypało o oponę. Ciągle obiecuję sobie, że pokombinuję, aby to naprawić, ale wiadomo, póki się nie rozleci, to tak jeżdżę, bo nie mam specjalnie czasu 😀. Opona 35C + błotniki spokojnie mieści się w ramie, rama posiada też odpowiednie gwinty. Klocki kupiłem w sklepie Shimano żywiczne, działają wyraźnie lepiej, nie wiem co za badziew dał oryginalnie Giant. 

Edytowane przez Ireneusz Maśliński
Uzupełnienie
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

W takim razie te błotniki odpuszczam, podobnie jak wymianę kół - nie mam porównania zbytnio do innych, ale na fabrycznych jeździ mi się dobrze i pewnie, nie muszę się obawiać o złapanie kapcia na byle kamykach, kiedy zjadę na jakieś szutry. 

Siodło Speca Power Comp zwracam do sklepu, regulacje nic nie pomogły i nadal mi średnio wygodnie po dłuższej jeździe. Na pewno muszę kupić siodło szersze od fabrycznego, mam na oku Pro Griffon AF 152mm, można je kupić, jeździć do 30 dni, a potem oddać i odzyskać 100% kasy. 

Jesli mi Griffon nie podejdzie, to kupię chińczyka w promocji listopadowej za 60 zł :)

O, tego chińczyka konkretnie:

https://s.click.aliexpress.com/e/96jQwVT

Edytowane przez JaW
  • Pomógł 1
Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Ja kupiłem takie, jeszcze nie próbowałem, ale podoba mi się i przyjemne w dotyku, bez dziury w środku, bo tam właśnie ta gąbka się szybko psuła. Mam też bez dziury w szosówce i mi pasuje. Koła to jednak droga impreza, dlatego nie namawiam, a opony warto spróbować, te które mam także mają jakiś system antyprzebiciowy. Wczoraj była zwariowana jazda pośród deszczu i wichury. Pozdrowienia. 

DSC_0014.JPG
Opublikowano
W dniu 11.09.2018 o 16:54, JaW napisał:

Dziś zostały założone nowe owijki. Dwie, ponieważ jedna zakładana na fabryczną była za krótka. Na dół poszła Supacaz 3 mm, a na górę Fizik 2 mm. Nie jestem przekonany, czy to wygląda dobrze :) ale po jeździe twstowej mogę stwierdzić - jest baaardzo, bardzo wygodnie. Miękko i pewnie, pochłanianie drgań o wiele lepsze, ogólny komfort świetny. 

IMG_20180911_164648.jpg IMG_20180911_164751.jpg

@JaW Powiedz mi jak spisuje się ta owijka od Supacaz? Czeka mnie wymiana i nie wiem na co się zdecydować. Lizard Skins? Fizik? Supacaz? Jest tak wiele możliwości, że nie wiem na co się zdecydować...

Opublikowano
Godzinę temu, Ireneusz Maśliński napisał:

Ja kupiłem takie

Czasami okazuje sie, że jakieś tanie siodło z ali może najbardziej przypasować. U mnie tak właśnie się stało.

• Pomógł 1
Opublikowano

Fimala, owijka od Supacaz jest ok - miękka i wygodna, daje pewny chwyt. Na zielonym kolorze nie widać zbytnio zabrudzeń, nie ma śladów zużycia itp. Nie mam do niej zastrzeżeń. Porównując ją do owijki Fizika za 80 zł jest lepsza - Fizik jest bardziej twardy i śliski, choć też w porządku. 

Opublikowano

@JaW Myślisz, że jeden zestaw owijek wystarczy jeśli będę chciał wrzucić żelowe pady pod nią?

Opublikowano

Na długość wystarczy, ale musisz najpierw owinąć na próbę (bez odklejania taśmy zabezpieczającej silikon) , aby się przekonać, jak gęsto owijać. 

Wymieniłem właśnie pedały na Candy Pro i jestem zachwycony - mają dużo większą powierzchnię i rewelacyjnie trzymają stopę. 

Przy okazji mogę z czystym sumieniem polecić fajne buty do platform (tzn nie dedykowane, ale sprawdzają się) - New Balance 754. Mają grubą i twardą podeszwę z przyczepnej gumy, na chlodniejsze dni (plus ciepła skarpeta) nadają się do długiej jazdy. Obecnie są na nie jakieś promocje i można je wyrwać 20% taniej. 

IMG_20181024_164109.jpg
Ireneusz Maśliński
Opublikowano
4 godziny temu, de Villars napisał:

Czasami okazuje sie, że jakieś tanie siodło z ali może najbardziej przypasować. U mnie tak właśnie się stało.

Ja w ogóle lubię handlować z Chińczykami, wiele rzeczy mają taniej, choć zdarza się też tandeta. Mają też rzeczy, których u nas po prostu nie ma. To obecnie bardzo kreatywny naród. Np wszystkie stroje rowerowe obecnie mam od nich, tylne lampki do obu rowerów, liczniki, uchwyty do smartfona itp. Dużo by wymieniać. Jest w czym wybierać. 

• Lubię to! 1