Skocz do zawartości

Giant Anyroad 2 (2018) - wszechstronny amator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich szajbajków :) Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem identycznego modelu, ale jakoś nie pasuję mi stopka do niego, dlatego zastanawiam się nad takim rozwiązaniem

https://www.topeak.com/global/en/products/display-stands/254-flashstand--slim

Opublikowano

Bardzo ciekawa podpórka, nie widziałem takiej na żywo jeszcze. Jeśli kupisz to daj znać, jak się sprawdza. 

Zwykła stopka jest spoko, nie przeszkadza i spełnia swoje zadanie w 100%.

Opublikowano
W dniu 20.06.2018 o 16:02, bitoff napisał:

Dzieki :) Rower wymienilem na M. Jutro do odbioru :)

Hej, również mam 176 cm wzrostu i się zastanawiam nad tym rowerem. Jak wrażenia na M? Co Ciebie skłoniło do wymiany?

Opublikowano
W dniu 5.06.2018 o 20:04, JaW napisał:

No i okazało się, że zacisk sztycy można leciutko zdemontować, wystarczy odkręcić imbusa i wyjąć całkiem sztycę z zacisku. Wtedy zacisk lekko wychodzi z rury podsiodłowej. Jest zbudowany z trzech części, przemyślana i solidna konstrukcja. 

Dokupiłem małą torebkę pod siodełko, zmieści się do niej telefon, klucze i kilka drobiazgów. 

Oprócz tego kupiłem stopkę - przydaje się bardzo, a nie przeszkadza i nie szpeci roweru. 

W planach wymiana owijki. Ta fabryczna to jakiś żart, cienka niczym taśma klejąca i nie amortyzuje nic a nic. Kupię Fizika o grubości 3 mm, będzie spoko. 

Rower spisuje się świetnie, jazda na nim to ogromna przyjemność. Robię tygodniowo tylko po 100 - 200 km, zależnie od czasu i pogody, ale dopiero się rozkręcam :)

20180605_195630.jpg 20180605_195753.jpg 20180605_195653.jpg

A jak sprawdza sie ta stopka? Stabilna, rower sie nie przewraca?

Opublikowano (edytowane)

Stopka jest ok. Na w miarę równym podłożu rower stoi stabilnie, na pochyłościach trzeba odpowiednio sprzęt ustawić. 

Dla mnie spełnia swoje zadanie w 100%. 

Bitoff - wymieniłeś L na M? Jakie wrażenia? 

Edytowane przez JaW
Dodanie treści.
Opublikowano

Tak, wymienilem i jestem zadowolony ale praktycznie nic nie jezdzilem. Nie bylo kiedy. Najpredzej zaczne w przyszlym tygodniu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś założyłem nową owijkę: https://allegro.pl/owijka-supacaz-super-sticky-fadew-czarno-zielona-i7438223310.html?snapshot=MjAxOC0wNy0wN1QxNjoyODoyMC4xMTZaO2J1eWVyO2E2Nzc3NzVjMDU5NWEwOTdhOTY0ZTM2ZWQ2NzJlOTAyMThjMWE2ZWI2YjBjOTlhZmU2ZmUyYzMyOGEzZTUxNzg%3D

Gruba na 3mm, na początku czarna z zielonymi trójkątami, potem zielona. Ładna i miła w dotyku, odpowiednio szorstka, powinna dobrze absorbować wibracje. No i przede wszystkim nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale założyłem ją nie zdejmując oryginalnej owijki Gianta. 

Jeśli ktoś chce zobaczyć, to jutro mogę cyknąć kilka fotek. 

Opublikowano

E, muszę jednak zdjąć starą owijkę, bo głupio wygląda taka gruba kierownica :)

Zapodam foty jak będzie już ładnie. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czesc!

Również jestem posiadaczem Anyroad 2, kupiłem go w kwietniu. Mam pytanie odnośnie opon. Wiecie może, jakie najwęższe wejdą na jego koła? 

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

Edytowane przez artbdg
Opublikowano

Z tej tabelki wynika, że każda obręcz, na której jest oponka 32 przyjmie też oponę 28. To byłoby super, bo myślę na przyszły sezon zmienić właśnie 32 na semi-slick 28. Inna sprawa - czy taka wymiana ma sens, czy będzie się lepiej jeździło po asfalcie (bo u mnie 99% jazdy to asfalt)? 

Opublikowano

Jak zmienisz z 32 na 28 to będzie tylko efekt placebo. Sam kiedyś porównywałem szutrowe 38c do gładziochów 25c. Efekt był taki że może jechałem te 3km/h szybciej, ale na szuter już się nie pchałem. Docelowo sprzedałem i tocze się na szerokich gumach.

Opublikowano (edytowane)

@Puncu kupiłem ten rower z zamysłem jazdy uniwersalnej, do tego też jest stworzony, ale ostatecznie i tak jeżdżę najwięcej po asfalcie. To z tego powodu chce wybrać te opony ( https://www.sportpoint.pl/pl/opony-szosowe/23558-vittoria-rubino-pro-700x28c-czarna-1113rb2128111bx-8022530001922.html). Odpowiednio napompowane, do odpowiedniego poziomu, powinny przynieść poprawę średniej prędkości.

Edytowane przez artbdg
Opublikowano

Minimalnie tak. Ale nie spodziewaj się efektu "łał" ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziś nawigacja sprowadziła mnie z asfaltu na kamienisty szuter, ale taki z kamieniami wielkości gruszek :) Było tego ze dwa kilometry, jakoś przejechałem, ale na gładkich oponkach 28 pewnie byłoby dużo trudniej. Może jednak pozostanie przy 32 to nie jest zły pomysł? 

:)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Szczerze? Wybór tylko i wyłącznie należy do Ciebie Ja w przełaju mam dwa komplety kół jedne na asfalt, drugie w las. Set szosowy jest na oponach 28c i różnica między 35c jest duża (mówię tylko o podmianie opon na tych samych kołach)

Gdy złożyłem koła na szosę różnica jeszcze większa się zrobiła...

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja bym został na 32c jeśli ma to być uniwersalny rower.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też sobie taki kupiłem:) Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. Rower jest dość szybki na asfalcie i można nim przejechać się leśnymi ścieżkami - czego najbardziej brakowało mi szosówce.

Co do opon to na tych fabrycznych (32 mm) moim zdaniem sprawa wygląda tak, do szybkiej jazdy na asfalcie są trochę za grube, czuć wyraźne opory w  porównaniu z oponami 28 mm, które mam w swojej starej stalowej szosie (więc o podobnej wadze). W teren są z kolei trochę za wąskie, bitą ścieżką da jechać, ale po luźnych kamyczkach już trochę ciężko, w piasku się zakopałem. Więc podsumowując to moim zdaniem opony dobre do miasta i bite ścieżki tu sprawdzą się bardzo dobrze, jeśli jednak chcemy szybciej pośmigać po szosie to ja bym dał 28 mm, a jeśli chcemy więcej jeździć w terenie to chyba trzeba sięgnąć po opony z crossów czy graveli 35-38 mm z agresywniejszym bieżnikiem - jeździł ktoś tym rowerem na takich grubszych oponach?

07.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Gratuluję zakupu, jasonj :)

Mam dokładnie takie same przemyślenia co do opon. Swoich nie będę zmieniać dopóki ich nie zedrę, a wtedy chyba zapodam jakies 28. 

Ponieważ zepsułem owijkę Supacaz 3mm zakupiłem nieco cienszą, 2mm Fizik w kolorze szarym. Tylko że brak czasu, aby wybrać się do fachowca, który mi perfekcyjnie owinie. 

Poza tym rower spisuje się perfekcyjnie i spełnia moje wymagania. Jeździ się na nim bardzo wygodnie, tygodniowo robię 100 - 150 km i sama radość z jazdy :)

Opublikowano
W dniu 15.05.2018 o 11:51, csm-101 napisał:

Ja nadal nie umiem określić czy ten rower podoba mi się strasznie czy nie podoba mi się wcale 😅. Na pewno nie można przejść koło niego obojętnie. Gratuluję zakupu i oby się spisywał podczas każdej jazdy.

Dokładnie jak ja. Nie jest ani fajny, ani paskudny, jak dla mnie jest nijaki taki.

Opublikowano
Dokładnie jak ja. Nie jest ani fajny, ani paskudny, jak dla mnie jest nijaki taki.
Ja go chciałem kupić. Na zdjęciach mi się podobał. Ale jak zobaczyłem w sklepie to czar prysł i nie kupiłem
Opublikowano
44 minuty temu, Gregory34 napisał:

To taka rowerowa Multipla 😉  

Ale dobra nie hejtujmy Gianta, rozumiem, że jest komfortowy i to bardzo zapewne.

Opublikowano

Mi się na zdjęciach nie podoba, ale spędziłem kiedyś parę godzin obok takiego w szaro-szarym malowaniu i nawet wyglądał.