Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Nela napisał:

Rozmiar ramy 19cali w krosie to M ale u większości producentów rozmiar M to 17cali.  Według ich rozmiarówki to ja nawet na S się nie łapie i pozostaje XS...

Autor wątku nie podał swojego wzrostu.

moj wzrost 180cm

Opublikowano
20 godzin temu, Nela napisał:

u większości producentów rozmiar M to 17cali

No nie wiem u jakiej większości,ale..

W Accent,Kellys,Kross

Koło 29" M-19

Koło 27,5" M-18"

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

No nie wiem u jakiej większości,ale..

W Accent,Kellys,Kross

Koło 29" M-19

Koło 27,5" M-18"

Merida, Scott, Trek(17,5), Canyon, Specialized, Giant, Cube, Kona, Romet...te co przeglądałem. M=17. Od kiedy jeżdżę rowerem to pamiętam, że z reguły M to 16-18cali. Oczywiście są "egzotyczni" producenci odbiegający od tej reguły :).

Dlatego lepiej sprawdzić zawsze na stronie producenta czy sklepu jaki rozmiar ramy jest do naszego wzrostu. A MarekG coś zamilkł...

Wie ktoś, dlaczego Merida nie oferuje u nas modelu Big Trail 500?

https://www.merida-bikes.com/en/bike/2012/bigtrail-500

Edytowane przez Nela
Opublikowano

Pomocy proszę bo jestem rozdarty i nie wiem który wybrać, w grę wchodzą tylko te 2 rowery żaden inny!

Kellys gate 70 2019 koła 27.5 rama M
https://salon-rowerowy.pl/mtb-xc-hardtail/87578-rower-kellys-gate-70-2019-275-m-wyprzedaz-8585019393180.html
Lub kellys gate 50 2020 koła 29 rama S lub M
https://bikepark24.pl/Rower-Kellys-Gate-50-29-model-2020.html
Trochę boję się kół 29 bo wydaje mi się że przy moim wzroście 174cm i przekroku ok 78-79cm jestem za mały na 29.

Przez rok miałem Kross level 7.0 2019 M 27.5 https://swiatrowerow.com.pl/rower-kross-level-7-0-2019.html i był super mógłby być "ciut" wiekszy ale M na 29 znowu była na mnie za duża.

Wydaje mi się że g70 27.5 M będzie dla mnie rozmiarowo dobry, niestety nie mam go jak przymierzyć zakup przez Internet.

Co do g50 29 to mam możliwość przymierzenia się do obydwu rozmiarów.

Pomińcie proszę ocenę kolorów i hamulców założę swoje Deore m6000 albo kupie slx m7000 jak sprzedam Deorki. Ceny wynegocjowałem dobre i załóżmy że są identyczne i nie gra ona roli.

To co pokochałem mając Levela to podjazdy więc pewnie na kołach 29 byłoby jeszcze lepiej, z drugiej strony lubię też pojeździć technicznie i zwinność mniejszego roweru przydaje się. Podobnie jak np w BB wydaję mi się że byłoby lepiej z 27.5 (może się mylę).

Jak już wspomniałem to trochę boję się kół 29 bo wydaje mi się że rower będzie zbyt duży (z drugiej strony ciekaw jestem jakby mi się jeździło na 29 vs 27.5) . Zawsze miałem raczej za mała ramę niż za dużą.

Co wybrać Co wybrać....

Opublikowano
24 minuty temu, Gophfer napisał:

27.5 vs 29

Ja np. nie przepadam za 29. Co do spostrzeżeń w zachowaniu rowerów przy jeździe amatorskiej masz w tym wątku

Opublikowano

1.5 centymetra mniej w rozstawie osi pomiędzy 27.5 i 29 nie zrobi różnicy w zwrotności, większe koła zaś dadzą więcej przyczepności co już może zrobić grubą różnicę

Opublikowano

Dwie odpowiedzi i obydwie tylko na temat rozmiaru 27.5 vs 29, fakt rowery są bardo podobne jesli nie identyczne.
Przyjmując że korby slx i mt600 są na tym samym poziomie to różnice sprowadzają się do dyskusji nad amorem sektor vs Recon i piasty novatec vs mt400.

To takie niuanse dla mnie aż tak się nie znam, czy chcecie mi powiedzieć że tak naprawdę dyskusja nad wyborem między tymi dwoma sprowadza się nie do wyboru modelu tylko wyboru rozmiaru kół, bo osprzętowo będzie to prawie
1:1 bez przewagi żadnego z tych modeli?

Opublikowano
6 minut temu, Gophfer napisał:

prawie
1:1 bez przewagi żadnego z tych modeli

Widzisz,ja wiem że o Amora już pytałeś w ich dziale ;) i dostałeś bardzo precyzyjne info. Nie chciałem Ci jeszcze tu gmatwać :D

Opublikowano

@Gophfer

Nie, żebym się jakoś czepiał, ale czy zwróciłeś uwagę na obręcze? Mają 18mm wewnątrz zapewne (622x18). Jak dasz oponę 2,20 czy 2,25 i zejdziesz z ciśnieniem to Cię będzie rzucało.

• Lubię to! 1
Opublikowano
[mention=11596]Gophfer[/mention]
Nie, żebym się jakoś czepiał, ale czy zwróciłeś uwagę na obręcze? Mają 18mm wewnątrz zapewne (622x18). Jak dasz oponę 2,20 czy 2,25 i zejdziesz z ciśnieniem to Cię będzie rzucało.
Widziałem te obręcze też mi się to nie podoba w level 7.0 miałem wtb i23 smile.png
Ile to według Ciebie zejść z ciśnieniem, jezdzilem przy i23 z dętka i na nie mniej niż 1.8 jakby nie było tj aż 5mm.

Chyba że kupie drugi raz level 7.0 2019 i świadom wady jaka miał mój sprawdzę to od razu
Opublikowano
26 minut temu, Gophfer napisał:

jezdzilem przy i23 z dętka i na nie mniej niż 1.8

I tak za mało. Ja stosuje zasadę asfalt 3bary, a Las około 2.

Ps. Obie obręcze mają 18mm

Opublikowano

Wychodzi na to że lepiej być mniej świadomym użytkownikiem jak ja rok temu i kupiłem mniej świadomie patrząc na parametry, bo teraz jako bardziej świadomy mogę stwierdzić że nie ma dla mnie roweru w kwocie do 5000

Opublikowano
Godzinę temu, Gophfer napisał:

nie ma dla mnie roweru w kwocie do 5000

Eee, tak źle nie jest  :D

Po prostu oba są świetne i wybierz ten,który podpowiada Ci serce 

Opublikowano
Godzinę temu, Gophfer napisał:

Wcześniej jeszcze rozważałem meride big.nine 500lite, też dostępny.

Gdzie jest dostępna? Widziałem tylko jedną, czarną w rozmiarze L a i to nic pewnego.

Opublikowano

@Nela powiem Ci gdzie jak się zdecyduję na Kellysa

Opublikowano

Wiem, że Keliś uber alles, jednakowoż zerknij co inksze zrobiły ze 2 lata temu: Radon ZR Team 8.0

😉

Porządne koła X1900 Spline, świetny 2x11 na dobrych klamotach, czego chcieć więcej ? ... no może czasu na śmiganie ... ;-). Jak sobie od ponad tygodnia obserwuję tą ofertę to już zleciała nieco cena, a podejrzewam, że zakończy się na takiej z 2 na przodku.

----------------------------

Kiedyś jeździłem na obręczach 17mm (wewnątrz) z gumami 2,20 Race King od Miszelę i było OK - ale z dętkami. Potem przesiadłem się na 22mm Ryde (29'') na białym i nie ma powrotu bo to zupełnie inna jazda.

A - jestem taki sam krasnal  jak i Ty.

Opublikowano (edytowane)

Tylko nowy, potrzebuje fv

Podbijając stawkę do ceny katalogowej 6000 brutto co możecie zaproponować?

Warunek mtb/xc napęd 2x11...

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano
2 godziny temu, Gophfer napisał:

możecie zaproponować?

A Indiana X8-X10?

Opublikowano
3 godziny temu, Gophfer napisał:

Tylko nowy,

To ja bym wziął G70,a resztę kasy na upgrade. Jakieś super koła,heble itp.

Opublikowano
To ja bym wziął G70,a resztę kasy na upgrade. Jakieś super koła,heble itp.
Też tak własnie kombinuje nawet myślę aby moje m6000 opchnąć i wstawić slx do kompletu
Opublikowano
6 minut temu, Gophfer napisał:

myślę aby moje m6000 opchnąć i wstawić slx do kompletu

Ja bym tego nie robił. Wiele nie zyskasz,a ciężko dorwać M7000.

Opublikowano
Ja bym tego nie robił. Wiele nie zyskasz,a ciężko dorwać M7000.
Właśnie teraz zauważyłem że są tylko m7100

Accent_Szaj Ty trochę siedzisz w Kellysach, orientujesz się czy rama gate 50 2020 jest identyczna jak gate 70 2019, bo mój reaserch tak mi mówi.