Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

lukasz.przechodzen
Opublikowano
3 godziny temu, dgim napisał:

Miałem na myśli Turn By Turn Navigation. W obecnych planach Ride with GPS widzę, że TbT jest w wariancie Basic za 250zl rocznie.

To chodzi o ich aplikację na smartfony. Natomiast instrukcje T-B-T z trasy, którą narysujesz/wgrasz do RideWithGPS są generowane w darmowej wersji i pokazują się na Bolcie v1 (więc myślę, że na Bolcie v2 czy Roam'ie też).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Zauważyliście że po przedostatniej aktualizacji źle liczy przewyższenia? Na stałej trasie miałem 30/40 m a teraz 5 m.

Edytowane przez vuki
Opublikowano
6 godzin temu, vuki napisał:

Zauważyliście że po przedostatniej aktualizacji źle liczy przewyższenia? Na stałej trasie miałem 30/40 m a teraz 5 m.

Również odniosłem wrażenie, że coś inaczej liczy. Wydawało mi się że jest lepiej, tzn. robiąc pętlę suma zjazdów i podjazdów dała łącznie 0m.

Opublikowano

U mnie po updateprawie w ogóle Roam nie reaguje na przewyzszenia - moge jechać na podjezdzie 3% przez dobre 30 sekund predkoscia ok 27kmh i licznik wciaz pokazuje 0. Dopiero po czasie cos tam zlicza, ale na pewno nie jest to reprezentatywne.

Opublikowano

Witam kupiłem wahoo bolt V2 i mam pytanie nie pokazuje mi temperatury jak ustawie na stronie czy coś robię źle, a może jest uszkodzony? Proszę o pomoc

Opublikowano

siema, nie wiecie czegoś na temat możliwości zmiany "ELEMNT/BOLT/ROAM use dynamic, randomized MAC addresses" na stały mac addrees?

w tym wypadku dotyczy to roama ale pewnie w innych jest tak samo

Opublikowano
5 minut temu, y20 napisał:

zmiany "ELEMNT/BOLT/ROAM use dynamic, randomized MAC addresses" na stały mac addrees?

w routerze to zrób, przypisz stały adres

Opublikowano
1 minutę temu, Dmitrij napisał:

w routerze to zrób, przypisz stały adres

no nie bardzo, tak jak przepisałem ze strony wahoo producent stosuje  "...dynamic, randomized MAC addresses" a co za tym idzie za każdym podłączeniem wahoo ma inny mac, nie mam pojęcia po co to robi, podobno ze względu na bezpieczeństwo i prywatność - pitu pitu, i właśnie tu jest problem z przypisaniem ip a ja mam sieć zamkniętą z konkretną pulą adresów :/

Opublikowano
10 minut temu, y20 napisał:

randomized MAC

sorry, źle zrozumiałem. Nie wiem czy można, nie znam się. Nie mam takich ustrojstw. W androidzie podobnie można nadać stały mac.

Opublikowano
7 godzin temu, y20 napisał:

no nie bardzo, tak jak przepisałem ze strony wahoo producent stosuje  "...dynamic, randomized MAC addresses" a co za tym idzie za każdym podłączeniem wahoo ma inny mac, nie mam pojęcia po co to robi, podobno ze względu na bezpieczeństwo i prywatność - pitu pitu, i właśnie tu jest problem z przypisaniem ip a ja mam sieć zamkniętą z konkretną pulą adresów :/

"ELEMNT/BOLT/ROAM use dynamic, randomized MAC addresses for privacy and security purposes as prescribed in Android documentation, making them incompatible with networks utilizing MAC address filters or whitelists."

Informacja ze strony Wahoo. Niestety wszystko na to wskazuje, że się nie da, taka polityka bezpieczeństwa.

Opublikowano

Czy ktos się orientuje dlaczego nie moge wczytać trasy zrobionej w RWGPS czy Koomot?
Widzę trasę w apce Wahoo po sparowaniu z licznikiem ale laduje ją i jest komunikat, że żądana trasa jest niedostępna na Wahoo.
Wcześniejsze, stare trasy wskakują.
Czy RWGPS/Komoot coś zmienił, trzeba wykupić Pro czy co?

O dziwo z mapy.cz trasy się ładują.

Opublikowano

A zsynchronizowales wcześniej trasy z poziomu licznika przy wlaczonym wifi? Dodatkowo na Komoot musisz miec wykupiona mape regionu dla danej trasy.

Opublikowano (edytowane)

W liczniku mam automatyczną synchronizacje z RWGPS.

Nie bardzo chyba wiem jak to zrobić z poziomu wifi. Ale będąc w terenie robiłem zawsze to w telefonie i przez BT szło do licznika.

Koomot no juz rozumiem dlaczego, bo nie mam tych regionów.

Edytowane przez vuki
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Mam problem z załadowaniem mapy (gpx) do wahoo bolt v1 za pomocą Usb. 

Komputer widzi urządzenie jako pamięć masową. Plik można skopiować z komputera jednak jest on nie widoczny na liczniku. 

Proszę o pomoc. 

Edytowane przez olesniczanin
lukasz.przechodzen
Opublikowano

To chyba działa tylko w drugą stronę, tzn. można skopiować z licznika do komputera, jeżeli ktoś potrzebuje. W drugą stronę plik gpx trzeba wgrać przez apkę Wahoo na telefonie, albo wrzucając do np. RideWithGPS i potem synchronizując z licznikiem (ja właśnie tak robię).

Opublikowano (edytowane)

Wcześniej zwyczajnie kopiowałem z komputera do licznika w folder royte. 

Używałem wtedy mapy bez telefonu.. 

Mapa była w pamięci licznika. 

Edytowane przez olesniczanin
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Wahoo Roam. Kursy tworzone w Stravie, w jednych działa TbT - 01.jpg, w innych nie - 02.jpg (licznik odzywa się dopiero po zjechaniu z kursu). Miał ktoś taki przypadek? Robiony reset, soft najnowszy, mapy również aktualne.

edit:

Mam odpowiedź z supportu Wahoo:

"Trasy Komoot/RWGPS zawierają wskazówki TbT w pliku trasy. Trasy Strava nie zawierają wskazówek TbT, więc ROAM musi je utworzyć. Obecnie istnieje funkcjonalne ograniczenie długości trasy, dla której ROAM może tworzyć pokładowe wskazówki TbT, ~200 km, nad którymi pracujemy.

Obecnie powinieneś być w stanie zaimportować plik trasy Strava do Komoot lub RWGPS i użyć tego pliku bez problemu jako obejście."

Sprawdziłem, faktycznie, trasa zaimportowana ze Stravy przez Komoot może mieć nawet 500km długości i TbT działa. Przez RWGPS niekoniecznie przynajmniej u mnie. W każdym razie gdyby ktoś miał podobny problem to wiadomo jak go rozwiązać ;)

01.jpg 02.jpg

Edytowane przez freezyear
  • Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy w Wahoo Roam jest funkcja pokazująca ilość kilometrów która pozostała do podjechania na wzniesienie?

Coś podobnego jak ma Garmin?

Opublikowano (edytowane)

Szkoda, więc pozostaje Garmin.

Dziękuję

Edytowane przez Laqrua
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, planuje zakup wahoo element bolt V2. Przeglądając olx trafiłem na kilka ofert wahoo bez paragonu, a co za tym idzie bez gwarancji. Czy według Was warto iść w tą stronę ? Czy może się zdarzyć że wahoo padnie sam z siebie lub jego ekran? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

lukasz.przechodzen
Opublikowano

Ja właśnie zmieniam Bolta v1 na v2. Przez 3,5 roku v1 zawiesił mi się raz (na ok. pięćsetnym kilometrze trasy, a chwilę potem Wahoo wydało poprawkę do oprogramowania w tej kwestii), poza tym - zero problemów z działaniem. Nawet bateria trzyma do dziś bardzo dobrze.

Ale... to jest elektronika, tu zawsze może się coś popsuć. Nowy kosztuje 1190 zł, "nowy" ale bez gwarancji - 850 zł. Sam musisz ocenić czy dla 340 złotych warto ryzykować.

Opublikowano

Taki sprzęt, w sumie nie tani, kupuje się nowy lub z pewnego źródła że wszystkimi papierami.

lukasz.przechodzen
Opublikowano

Do mnie właśnie przyszedł nowy Bolt, a zrobiła się promocja na Roam'a i można go kupić za 1200 zł w pewnym sklepie (Google podpowie chętnym).

Gdybym się wahał nad Roam'em, to bym się wkurzył, bo tyle samo dałem za Bolta.