Roger Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Jako, że Wahoo ostatnimi czasy wypuściło dwa całkiem ciekawe produkty: Wahoo ELEMNT Wahoo ELEMNT Bolt Warto by także i tu o nich podyskutować. Ma już ktoś z Was jakieś doświadczenie z produktami tej firmy? Jak wygląda sprawa z serwisem? No i czy istnieje jakiś sensowny polski dystrybutor czy trzeba zamawiać przez oficjalny sklep Wahoo (niektóre produkty są dostępne na rynku a niektóre już nie)?
ma7euszzz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja zamówiłem bezpośrednio u producenta. Kupiłem Bolta i czekam na wysyłkę. Zastanawiam się tylko czy nie będzie za mały i czy nie zrezygnować z tego zamówienia i nie dołożyć trochę kasy do Elemnt'a... Jeśli chodzi o polskich dystrybutorów, to chłopaki w 3ahlete sprzedają http://sklep.3athlete.pl/. Aktualnie nie mają w zapasie, ale wiem, że będą niedługo składać zamówienie. Jeśli chodzi o serwis, to słyszałem, że jeśli reklamujesz u producenta, to nie ma z tym żadnego problemu, szybko i sprawnie działają.
easat89 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Używałem starszego modelu - RWLKT, którego nie ma już w sprzedaży - bardziej to wyświetlacz do telefonu niż licznik. Jakość wykonania na najwyższym poziomie - działał bez żadnych zacięc,obudowa wykonana solidnie, bardzo precyzyjnie bez najmniejszych niedorobek. Zamawiałem na Amazonie z Anglii z wysyłką do Polski. Z serwisu nigdy nie musiałem skorzystać. W przypadku RFLKT miałem jeden problem z łączeniem z czujnikiem po ANT +, mailowy support producenta pomógł mi w ciągu 2-3 dni rozwiązać problem. Myślę, że będziesz zadowolony.
Roger Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dzięki za opinie. A używaliście je z pomiarem mocy? Ja mam teraz Garmina 910XT i niestety ale nie lubi się za bardzo z miernikiem STAGES. Czytałem różne opinie między innymi o Garminie 520 czy 735XT i reagują identycznie na STAGESa. Stąd poszukiwania czegoś nowego
Stryjek Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Kupiłem bolta kilka dni temu w mantel.com, przesyłka dojechała w dwa dni. Jak dla mnie rewelacja, łatwość obsługi, całe menu w telefonie ustawiane ekrany w dowolny sposób Do tego mega czytelny wyświetlacz i mapy. Synchronizacja z czujnikami załatwiona w kilka sekund ( czujnik kadencji/prędkości, pasek tętna Adidas ) Segmenty stravy działają rewelacyjnie, to samo podłączenie z telefonem i informacje o połączeniach i smsach. Fajna opcja to współpraca z ridewithgps, rysujemy sobie trasę naciskamy save w komputerze a po sekundzie trasa jest z komputerku bez żadnych kabli i szukania , na liczniku widać całą trasę łącznie z profilem. To samo jest ze strava, dodajemy trasę do ulubionych i już jest w bolcie. Mam jeszcze garmina 500 a bolta kupiłem ze względu na łatwość obsługi, lepszy wyświetlacz, i łatwiejszą synchronizację ze wszystkim. Nie od dziś wiadomo że garmin ma z tym problemy i w wielu przypadkach sobie nie radzi;)Mogłem kupić garmina 520 ale pojemność jego pamięci to jakiś żart, trzeba kombinować z mapami a tu mam prawie cały świat Do tego segmenty strava live, wiadomo że garmin się gubi jak one się nakładają, w bolcie działa super. Wątek będę kontynuował bo uważam że to lepszy i tańszy komputerek. 1
nctrns Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Jak jakość map w Polsce? Są wszystkie boczne dróżki między wsiami?
suqub Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Namowiles mnie na bolta. Tylko muszę więcej jeździć aby zakup stał się zasady.
Stryjek Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Co do bocznych dróg to jeszcze nie testowałem, ale widzę że mapy OSM są niezłe. Proponuję przeczytać jeszcze to przed kupnem, bo jest też kilka uwag krytycznych choćby o widoku map i braku możliwości ich przesuwania. http://hop.net.pl/wahoo-elemnt/ Po pierwszych testach trochę brakuje mi możliwości nawigacji i wpisania adresu z poziomu urządzenia, jak nie mamy wgranej trasy to nie mamy nawigacji Tu MIO albo droższe garminy wypadają lepiej. PS. Jednak się da, znalazłem Trzeba mieć telefon przy sobie ale działa Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Stryjek
nctrns Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Garmina raczej nie kupię, chyba że do moich urodzin w przyszłym roku wypuszczą coś co ma działający dotyk Na razie skłaniam się właśnie ku Boltowi, ale rozważam też właśnie jakieś Mio albo Polara V650. Mam jeszcze czas żeby się zastanowić, więc będę ewentualnie pytał cię o opinie
Stryjek Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Bolt z dnia na dzień podoba mi się coraz bardziej. Super opcja to diody powiadomień, można sobie ustawić, strefy tętna, mocy lub prędkość i diody pokazują nam to co nas interesuje. Garmina też sobie darowałem bo mnie olali i zamiast naprawić 500 zaproponowali wyminę na egzemplarz naprawiony z gwarancją za prawie 600zł Więc mają u mnie pozamiatane. A 500 sam sobie rozkręciłem poprawiłem kabelek od ekranu bo przygasał i na razie działa Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Stryjek
suqub Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 W tych czasach każdy ma tel. przy tyłku. Także nie jest to problem. Krótka przerwa i jedziemy dalej.
Stryjek Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 41 minut temu, suqub napisał: W tych czasach każdy ma tel. przy tyłku. Także nie jest to problem. Krótka przerwa i jedziemy dalej. Pewnie że tak, dlatego problem uważam za rozwiązany Wczoraj sprawdziłem jak działają segmenty które się nakładają i wszystko śmiga jak trzeba, a wiem że garmin ma z tym duże problemy
suqub Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Dorobiłem się używanego Wahoo Blue SC. Mam problem z połączeniem do Huawei P9 lite. Telefon wykrył czujnik kadencji, ale prędkości nie chce. Resetowalem urządzenie. Mogę jeszcze zrestartowac tel. i kupić nową baterie. Miał może ktoś podobny problem? Udało się podłączyć. Jednak teraz wiem, że Strava pomiar prędkości bierze tylko z GPS, dramat. Nie da się przełączyć. Chyba będę korzystał z Wahoo fitness i korzystał z funkcji automatycznej synchronizacji. Tylko nie wiem co z segmentami
Stryjek Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Dnia 6.08.2017 o 19:23, nctrns napisał: Jak jakość map w Polsce? Są wszystkie boczne dróżki między wsiami? Testowałem teraz ścieżki w Kujawsko-Pomorskim, drogi główne linia ciągła, gruntowe przerywana. Pojeżdzone 4 dni i 99% dróg gruntowych i polnych była widoczna na mapie. Trasy rysowałem sobie przed wycieczką w ridewithgps i wszystko super działało. W końcu nie musiałem co chwila wyciągać telefonu z kieszeni. Teraz jadę nad morze i będę testował Bolta na Niemieckiej części wyspy Uznam. 2
skraburski Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Opublikowano 17 Sierpnia 2017 To są mapy openstreetmap. Mozesz je obejrzeć na sieci z przeglądarki i sprawdzić czy cię zadowalają. Są to mapy edytowane przez społeczność więc sam też możesz ją edytować jeśli czegoś brakuje.
Stryjek Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Drugi tydzień testów Wahoo na wyspie Uznam, jak do tej pory nie udało mi się zgubić trasy, a nawet jak coś zmieniłem w planach i w czasie jazdy wyznaczyłem kurs od nowa to wszystko działało super Nawigacja daje radę, i nie zgubiła się nawet w lasach, duży plus dla bolta. 1
Przemcio Opublikowano 29 Września 2017 Opublikowano 29 Września 2017 Ja również stałem się szczęśliwym posiadaczem Wahoo Elemnt Tydzień jazdy i jestem mega zadowolony Nie żałuje wyboru.
suqub Opublikowano 29 Września 2017 Opublikowano 29 Września 2017 A ja mam problem z moim Wahoo Blue SC. Udało się połączyć z tel. Działał przez dwa tyg. A teraz ponownie ie chce się podłączyć. Niby go restartowalem i nic to nie dało. Kupiłem nowa większą baterie. Zmienię i zobaczę. Miał może ktoś podobny problem? 1
Przemcio Opublikowano 7 Października 2017 Opublikowano 7 Października 2017 Krótka „recenzja” WAHOO ELEMNT z mojego punktu widzenia :-) Zamawiając bałem się ze będzie za duży i czy BOLT nie byłby lepszy ale teraz jestem wręcz szczęśliwy ze wziąłem zwykłego. Rozmiar wręcz idealny Zawartość zestawu bundle wyglada tak Dodatkowo oprócz licznika i czujników jest kilka trytytek małych i dużych oraz 3 różne uchwyty - bezpośredni, przed kierownica oraz lemondkowy Czujniki są bezmagnesowe Czujnik kadencji ma 2 sposoby montażu. Na stałe w gumce zaciśniętej trytytkami lub w uchwycie przyklejanym do korby z którego bezproblemowo można go demontować np do drugiego roweru. Czujnik prędkości jest zapinany gumka na piastę. Pulsometr bardzo wygodny. Wygodniejszy od mojego poprzedniego Sigmy Uruchomienie i sparowanie wszystkiego razem z licznikiem i z telefonem jest bezproblemowe. Nie wiem jak z androidami ale z Iphone'm 7 działa genialnie Czytelność wyświetlacza wręcz wzorowa w dzień i w nocy Obsługa wszystkiego poprzez tel to świetne rozwiązanie. Mnogość ustawień ekranów jest aż za duża. Dla osób posiadających czujnik mocy jest jest mnóstwo opcji wyświetlania różnych parametrów oraz załadowane kilka przykładowych treningów z grupy SKY oraz 2 testy FTP. Inne treningi można wgrywać z serwisów typu TrainingPeaks itp. Trening przykładowo na liczniku wyglada tak Odnośnie nawigacji bałem się szczerze jak to na żywo będzie wyglądać. Ale jestem pod wrażeniem czytelności. Jeździłem testowo i po szosie i w gęstym lesie i ani razu się nie zgubił oraz co świetne to bardzo dokładnie pokazywał nawet lekkie skręty w leśnych dróżkach nie da się chyba z nim zabłądzić. Wyświetlanie informacji nawigacyjnych jest na kilka sposobów. Ma swoją stronę tylko jako mapa i na górnym pasku można zaprogramować kilka okienek z parametrami które chcemy. Mapa nadal jest czytelna. A jeśli jedziemy z wyświetlona inna strona Np treningową to zbliżając się do np skrętu pokazuje się pasek z informacja ze zbliżamy się do skrętu oraz żebyśmy przypadkiem nie przegapili zjazdu górny pasek ledowy mruga w kierunku skrętu. Współpracuje z komot i polega na tym ze jak robisz jakieś trasy w komoot to wszystkie twoje trasy które masz zapisane w komoot są automatycznie synchronizowane z licznikiem i są dostępne z poziomu licznika łącznie z komunikatami TurnByTurn Świetnie to działa Kolejna fajna opcja to strona podjazdowa Widać na niej ukształtowanie terenu, nachylenie itd Boczne i górne ledy można zaprogramować w różny sposób. Ja akurat boczne mam jako strefy tętna. Kolejna MEGA SUPER opcja to wyświetlanie segmentów Stravy na żywo. Te segmenty które mamy odznaczone gwiazdkami są wyświetlane w czytelny sposób. Ledy boczne oraz czasy pokazują wtedy nasza pozycje wg PR lub KoMa ile do końca itd a górne pokazują np ile zostało oraz na samym końcu pomrygując dodatkowo motywują do wykrzesania dodatkowych porcji energii. Fajne jest zbliżanie i oddalanie ekranu wyszczególniające parametry wg wcześniej ustalonej hierarchii. Podoba mi się to Jak ktoś coś chce wiedzieć konkretnego to śmiało pytać P.S. Sorki za jakość zdjęć ale nie jest łatwo robić fotki podczas jazdy unikając wibracji a dodatkowo jest lekko mlecznie bo telefon miałem w pokrowcu i pelerynce przeciwdeszczowej Quadlocka i tam obiektyw jest tez przesłonięty przezroczystym silikonem. Ale tragedii nie ma. Można coś dojrzeć. Pozwolę sobie zacytować klika postów z tematu o Sigma Rox w którym rozpoczęła się „mini dyskusja” do tego tematu o Wahoo tak żeby już nie dublować i wszystko było w jednym miejscu. Wahoo Elemnt fajny ale cena ok. 400$ to dużo więcej niż ROX 11 a poza wyświetlaniem mapy ROX wydaje mi się lepszy - ma więcej funkcji do wyboru. Fakt... trasa ma więcej szczegółów mogło by to pomóc przy wąskich rozjazdach itp. Jednak Rox wydaje się być zgrabniejszy zachowując wszystkie inne funkcje. Nie mniej jednak jest to jakaś tam alternatywa jeżeli cena nie gra roli Sigma ma tą zaletę że można kupić sam licznik bez dodatków i wychodzi to sporo taniej. Np jak się ma już pulsometr i nie korzysta z czujnika kadencji (jak w moim przypadku). Mocowanie z tego co widzę w "standardzie Garmina" to się chwali np w Sigmie gdzie nie ma w ofercie uchwytu z wysięgnikiem a pod Garmin-a do koloru do wyboru w ofertach. Standard garmina nie pasuje. Wahoo tez można kupić jako sam licznik bez czujników. Ja akurat chciałem kpl bo nie miałem bezprzewodowego kadencji i prędkości a kupując w kpl wyszło ze pulsometr jest za free gdzie normalnie kosztuje ok 50€. Zaleta jest ze łyka wszystkie czujniki zarówno po BT jak i Ant+. Odnośnie ceny jest jeszcze mniejszy i tańszy ale równie funkcjonalny. Nazywa się Elemnt Bolt. I ten już lekko powyżej 200€ można wyrwać bez czujników. A to już jest cena fajna za to co licznik oferuje dla mnie jednak Bolt jest trochę za mały choć ciut większy i tak od Sigmy. Masz może listę wszystkich funkcji Elemnt'a tzn jakie wartości pół może wyświetlać? Szukałem ale nie udało mi się znaleźć. Może printscr z konfiguracją w telefonie? Nie mam teraz licznika przy sobie. Jeszcze tydzień jestem w delegacji. Jak zjadę i się połączę to zrobię screenshoty ale to już wrzucę do tematu o Wahoo. Przypomnij się jakby co w kolejny weekend ;-) Jakby kogoś coś interesowało to śmiało pytać :-) 1 2
Przemcio Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 W związku z podobnymi pytaniami PW jak JIMMY-ego o listę pól i możliwych ustawień wrzucam trochę screenshotów opcji których po zainstalowaniu dedykowanej apki bez posiadania licznika nie można obejrzeć. Pojawiają się dopiero po sparowaniu z licznikiem. Po wejściu w Customize Pages wyświetla się menu stron licznika. Część jest już z automatu zrobiona z możliwością edycji pól jak i ich kolejności ale również można zakładać tam nowe strony jakie chcemy i wrzucać na każda stronę 11 danych które chcemy. Oto lista pół których możemy używać jest tego sporo Wiec pewnie będę zmuszony wstawić to w kilku postach. Nie wiem ile mi wpuści Tapatalk ale może scali to razem. Jeśli nie to i tak powinno być czytelnie. Każda z tych informacji możemy używać w każdej stronie jeśli nam zależy oraz w dowolnie wybranej przez nas hierarchii. Dodatkowe klika pól konfiguracji. Ledów i dźwięków Sprawa map wyglada tak ze standardowo jest zainstalowany CAŁY ŚWIAT Jako ze nie potrzebuje narazie całego świata usunąłem wszystko poza Europą i zostało jeszcze 1,15GB. W każdej chwili np w razie wyjazdu gdzieś można wgrać coś co nas interesuje. Pare przykładów Wszystko poukładane kontynentami. Jakby coś jeszcze interesowało to śmiało pytajcie Pozdrawiam 1 1
Jimmy Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 11 danych na stronę... ile max stron? Ciekawe czy te 11danych jest czytelne. Poza tym czytałem że mapa na czarno białym ekranie jest słabo czytelna, ale na foto widzę że jest OK. Niestety ta cena
Przemcio Opublikowano 20 Października 2017 Opublikowano 20 Października 2017 Nie wiem ile max stron uda się zrobić. Trzeba będzie zrobić test ile mi pozwoli. Z czytelnością nie ma problemu. Z reguły i tak podczas treningu zawężam do 2-3 najważniejszych ale max oddalenie ze wszystkimi polami jest ok. Mapa jest fajna. Wystarczająca. Szczegóły w postaci okolicznych dróg i ścieżek oraz kształtu rozjazdów pozwalają na dokładne zorientowanie się w terenie. Nie potrzebne są kolorowe szlaczki. Jak coś konkretnego będziesz chciał to zrobię szczegółowe foto.
Jimmy Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 Czy ktoś z posiadaczy Elemnt używa go z Androidem 6,? Jak się sprawuje łączność pod Android,'em?
Jimmy Opublikowano 19 Listopada 2017 Opublikowano 19 Listopada 2017 Czy Elemnt oblicza moc bez posiadania miernika mocy? Rozumiem że nie ma aplikacji Wahoo na komputer do analizy przejchanej trasy. Jaki program najlepiej więc użyć?
suqub Opublikowano 20 Listopada 2017 Opublikowano 20 Listopada 2017 Ja eksportuje wszystko na strave i tam analizuje.
Rekomendowane odpowiedzi