Skocz do zawartości

Wahoo

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nikt mnie nie pytał, to się odezwę 🙂

Mój bolt wielokrotnie aktualizował się przez domowe wifi bezproblemowo, aż do wspomnianej wyżej aktualizacji. Od tamtej pory były już chyba ze trzy kolejne i zawsze jest problem. Podpinanie pod kompa i usuwanie folderu nie pomagało. Znalazłem inne rozwiązanie, które u mnie działa, może więc komuś się przydać.

Gdy z poziomu licznika sprawdzam, czy jest nowsza aktualizacja, rozpoczyna się pobieranie, procenty idą bardzo powoli, aż w którymś momencie jakby nigdy nic pobieranie znika i licznik podaje, że jest aktualny. Oczywiście jest to bzdura, bo pobieranie nie dochodzi do 100%, a licznik nie restartuje się.

Odpalam wtedy aplikację na telefonie, łączę ją z boltem przez BT, na liście znanych sieci wifi wybieram sieć, w której akurat jestem, zapominam jej ustawienia, ponownie wpisuję hasło do niej i pojawia się przy niej "niebieski ptaszek". Dopiero teraz sprawdzam aktualizacje bezpośrednio przez menu bolta, pobiera ją błyskawicznie, restartuje się i jest OK. Upierdliwa metoda, ale działa 🙄

Edytowane przez Shrink
literówka
  • Pomógł 1
Opublikowano

Witam

Może śmieszne pytanie ale nie potrafię usunąć z Bolta (v2) z samego urządzenia, plików z wgranymi  trasami (plików gpx zaplanowanych w serwisach z poza listy synchronizowanych przez wahoo typu  strava; Ridewithgps ...) W aplikacji usunąłem większość plików tras jednak na urządzeniu pozostały, śmieciowych trasy, testów itp. chciał bym miec na urządzeniu porządek

w serwisach typu strava również usunąłem wszystkie trasy które mogły by się synchronizować.

Dziękuję za wszelką pomoc

Opublikowano

Właśnie nie, po aktualizacji oprogramowania i kolejnej próbie usunąłem (jak pisałem wyżej) śmiecie że stravy i innych serwisów i nic, dlatego piszę na forum o radę.

Problem jest z trasami które planowałem dawniej poza strava i komootem w innych serwisach do wyznaczania śladów gpx - pliki wrzucane bezpośrednio do wahoo z komórki (chmury).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tworząc trasę na RWGPS można dodać punkty z komentarzem które wyświetlą się przy określonym dystansie. Opcja ta jest aktywna w wersji płatnej. 

Czy Strava albo inny program ma taką możliwość?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich chodzi o roama , wgrałem trasę ze stravy która nie zaczyna się tam gdzie startuje - w związku z czym roam pyta czy doprowadzić do startu klikam yes po czym wyskakuje komunikat : No route data download using companion app , to samo gdy chce żeby prowadziło mnie Np do pracy . Spotkał się ktoś z takim komunikatem?

druga sprawa jak już wjechałem na ślad wygranej trasy to prowadził mnie, gdy minąłem zjazd to pikał i świecił na czerwono ale nie pokazuje mi żeby np za pare metrów skręcić w jakaś ulice itp? Da się to jakos aktywować ? 

i gdy zjechałem ze śladu wgranej trasy nie szukał alternatywnej trasy tylko pikal ze zle jadę , w czym może być problem ? 

Edytowane przez Igor28
Opublikowano

Mi zawsze działa wszystko, ale ja zawsze jadę z Wahoo połączonym przez bt z telefonem. W apce klikam, żeby połączył i zawsze tak jeżdżę. Może w tym pies pogrzebany? Zawsze wtedy prowadzi do trasy wgranej, zawsze prowadzi po trasie i zawsze wynajduje alternatywną drogę po chwili jazdy po za wyznaczoną trasą. Wtedy ta alternatywna drogą powrotna do trasy zaznaczona jest niebieskimi strzałkami. A trasy bardzo też ściągam ze stravy, z tych gotowców 30-50km.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedz, poradziłem sobie z tematem - usunąłem mapy i ściągnąłem tylko Polskę, polaczylem jeszcze raz ze Strava i wszystko już śmiga :) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam czy ktoś ma połączony wahoo z zegarkiem garmin jako czujnik tętna ? I żeby obliczał spalone kalorie i pokazywał te dwie rzeczy na roam a potem na stravie ? Da sie tak ? Posiadam zegarek garmin instinct 

Edytowane przez Igor28
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej,

zakupilem wahoo roam, połączyłem z telefonem, zaktualizowałem potrzebne mapy, usunąłem niepotrzebne itp. Jednak od około 1h urządzenie nie potrafi złapać sygnału gps. Na ekranie z mapa ciagle jest komunikat Acquiring GPS… długo to może trwać?

edit: już nie ważne, po 2h gps złapał sygnał i działa 😀

Edytowane przez Elpolako
Opublikowano

@Elpolako tak tylko dodam, że Wahoo raczej nie łapią fixa w pomieszczeniach. Przy oknie też problem, jak już to na balkonie. Po wyjściu na zewnątrz łapie w max minutę.

Opublikowano (edytowane)

Mam okazję do kupienia w dość dobrych pieniądzach Wahoo Element (NIE BOLT). Sprzedający wysłał mi zdjęcie opakowania gdzie jest SN i tam jest informacja WFCC1 REFURB ELEMENT.

Czy warto kupować taki licznik który już jak śmiem twierdzić był odnawiany przez Wahoo?
Jak wygląda kwestia gwarancji jeśli będę drugim właścicielem a będę musiał go reklamować?

EDIT: Finalnie zakupiłem Garmina Edge 530 na Amazon.de w promocji.

Edytowane przez craroce
Opublikowano
W dniu 24.11.2021 o 09:13, nctrns napisał:

@Elpolako tak tylko dodam, że Wahoo raczej nie łapią fixa w pomieszczeniach. Przy oknie też problem, jak już to na balkonie. Po wyjściu na zewnątrz łapie w max minutę.

Ojtam Ojtam, mój łapie a nie mieszkam na balkonie 🤓

IMG_20211128_183545.thumb.jpg.e91fb1c8f48b2a1013997ff509a30890.jpg

MarcinPiotrowski
Opublikowano (edytowane)

<Post usunięty>

Edytowane przez MarcinPiotrowski
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, potrzebuję pomocy. Mam wahoo od ponad roku i nigdy nie miałam z nim problemu. I już w sumie teraz też nie mam, ale 8.12.2021 przejechałam pewną trasę. Trasa ta była widoczna z poziomu licznika w historii, natomiast w aplikacji ELEMNT pojawił się błąd. Trasa z 8.12.2021 nie była widoczna, natomiast w historii pojawiła się jakby kopia 1/3 trasy z jej zapisem graficznym mapy z dnia poprzedniego, tj. 7.12.2021 zatytułowana jako OTHER. Nie wiedząc co to za dziwactwo usunęłam to z poziomu aplikacji. Niestety w tym momencie straciłam zapis z 8.12.2021 z licznika. Wahoo się tak dziwnie pogubił, ponieważ wymagał aktualizacji, a ja bez wifi nie mogłam tego zrobić. Po aktualizacji wszystko działa już jak należy. Tylko teraz pytanie: czy da się odzyskać jakoś tę trasę z licznika?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 19.12.2021 o 16:17, jolka napisał:

Cześć, potrzebuję pomocy. Mam wahoo od ponad roku i nigdy nie miałam z nim problemu. I już w sumie teraz też nie mam, ale 8.12.2021 przejechałam pewną trasę. Trasa ta była widoczna z poziomu licznika w historii, natomiast w aplikacji ELEMNT pojawił się błąd. Trasa z 8.12.2021 nie była widoczna, natomiast w historii pojawiła się jakby kopia 1/3 trasy z jej zapisem graficznym mapy z dnia poprzedniego, tj. 7.12.2021 zatytułowana jako OTHER. Nie wiedząc co to za dziwactwo usunęłam to z poziomu aplikacji. Niestety w tym momencie straciłam zapis z 8.12.2021 z licznika. Wahoo się tak dziwnie pogubił, ponieważ wymagał aktualizacji, a ja bez wifi nie mogłam tego zrobić. Po aktualizacji wszystko działa już jak należy. Tylko teraz pytanie: czy da się odzyskać jakoś tę trasę z licznika?

Ja bym zapytał support Wahoo o pomoc - są komunikatywni i w ciągu dwóch dni będziesz miał odpowiedź. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czołem, zastanawiam się nad kupnem Roam. Pytanko. Czy w apce Wahoo bądź generalnie w środowisku etc Wahoo, jest opcja dodania zakrętów jak to np. ma apka Brytona ? Czy jedyną możliwością dodania zakrętów jest wytyczenie trasy w serwisie, zazwyczaj płatnym, typu Ride with GPS etc? W zasadzie przekonany byłem już do Wahoo jak i Roam ale jak miałbym dodatkowo klikać subskrypcję w serwisie do powyższego to słabo. Zazwyczaj korzystam z Locusa i tu generuje gpxa ale bez zakrętów. Te nanosiłem apką Brytona, która jest przeciętna ale tę opcję akurat ma :)

Opublikowano

"zakrętów" - mam rozumieć, że chodzi i o wyskakujące wskazówki o manewrach, tak? Dawno temu w darmowej wersjii ride with GPS była możliwość ręcznego dodawania komunikatów. Obecnie tylko to co automatycznie się doda. A nie wystarczy Ci to, co RWGPS doda "z automatu"?

Jak jeździłem z Roamem było to dla mnie całkowicie wystarczające

Opublikowano

Roam chyba ma podobny silnik nawigacji jak Bolt v2 więc tu nie trzeba dodawać punktów gdzie trzeba wykonać manewr bo to sam Bolt/Roam robi, ty musisz tylko narysować trasę. Nie trzeba też wykupować płatnego abonamentu w darmowym planie można narysować trasę na komputerze a później zsynchronizować Wahoo. Działa bardzo dobrze ;)

Opublikowano

Dzięki za info. Miałem na myśli Turn By Turn Navigation. W obecnych planach Ride with GPS widzę, że TbT jest w wariancie Basic za 250zl rocznie.
Oczywiście opcja automatyczna mi wystarcza, customowych informacji tu raczej nie potrzebuje.
Więc pytanie co jest w wariancie darmowym, bo mam wrażenie, że przesunęli opcje do płatnej.

Roam chyba ma podobny silnik nawigacji jak Bolt v2 więc tu nie trzeba dodawać punktów gdzie trzeba wykonać manewr bo to sam Bolt/Roam robi, ty musisz tylko narysować trasę. Nie trzeba też wykupować płatnego abonamentu w darmowym planie można narysować trasę na komputerze a później zsynchronizować Wahoo. Działa bardzo dobrze
Byłaby rewela.
Pasuje mi Locus i wolałbym platformy z mapą nie zmieniać.
Opublikowano
11 minut temu, dgim napisał:

Dzięki za info. Miałem na myśli Turn By Turn Navigation. W obecnych planach Ride with GPS widzę, że TbT jest w wariancie Basic za 250zl rocznie.
Oczywiście opcja automatyczna mi wystarcza, customowych informacji tu raczej nie potrzebuje.
Więc pytanie co jest w wariancie darmowym, bo mam wrażenie, że przesunęli opcje do płatnej.

Byłaby rewela.
Pasuje mi Locus i wolałbym platformy z mapą nie zmieniać.

Wydaje mi się że tak to powinno działać. Kiedyś jak przekopywałem się przez tematy Roam vs Bolt2 czytałem że oba potrafią wyznaczać korekty po zjechaniu z wyznaczonej trasy, a Bolt1 nie więc na moje oko to powinno tak działać. Na Bolt2 wystarcza darmowa wersja RwGPS, może ktoś z Roamem się wypowie wtedy będzie pewność.

Opublikowano

Jeżeli nie przemieszczasz się poza swoje województwo to masz darmowy komoot. Przy dłuższych wycieczkach trzeba wykupić mapę (jednorazowy koszt ok 80zł)

Opublikowano
50 minut temu, lukash535 napisał:

Wydaje mi się że tak to powinno działać. Kiedyś jak przekopywałem się przez tematy Roam vs Bolt2 czytałem że oba potrafią wyznaczać korekty po zjechaniu z wyznaczonej trasy, a Bolt1 nie więc na moje oko to powinno tak działać. Na Bolt2 wystarcza darmowa wersja RwGPS, może ktoś z Roamem się wypowie wtedy będzie pewność.

W zasadzie to byloby logiczne :) Jesli licznik ma mozliwosc wytyczenia trasy, we wlasnym zakresie, po zjechaniu z niej - to chcac zachowac ciaglosc TbT, powinien sam dodawac tego typu informacje, niezaleznie od tego czy na starcie zostaly dodane czy nie. Najpewniej.

52 minuty temu, mataman napisał:

Jeżeli nie przemieszczasz się poza swoje województwo to masz darmowy komoot. Przy dłuższych wycieczkach trzeba wykupić mapę (jednorazowy koszt ok 80zł)

Mam komoot'a, sciagniety wariant lokalny ale Locus mnie bardziej przekonuje do wyznaczania tras i generalnie jako glowny soft tego typu. Moze kiedys wroce.