Torque Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zebatke dziś kurier przywiezie :-). Jak będzie to słabo chodziło to będę kombinować dalej. Narazie mam jeszcze sporo wydatków związanych z elektryfikacja. BTW da się ramię korby ściągnąć bez ściągacza?
Poul3R Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Cześć! Zamierzam wymienić cały osprzęt napędowy w swoim rowerze. Jeżdżę głównie po lesie, zarówno zjazdy jak i podjazdy jednak dodatkowo, lubię czasem wybrać się na hopki / dropy oraz dużo bardziej wymagające trasy zjazdowe. Co sądzicie o takim zestawie? *Przerzutka tylna SHIMANO Zee RD-M640 - wersja freeride *Kaseta SHIMANO SLX CS-HG81 (10 biegów - 11-36) *Manetka SHIMANO Zee SL-M640 *Mechanizm korbowy SHIMANO SLX FC-M7000 *Tarcza mechanizmu korbowego SHIMANO SM-CRM70 SLX FC-M7000 *Łańcuch SHIMANO Deore CN-HG54 (https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-shimano-deore-cn-hg54-pd3227/?v_Id=95899) - czy ten łańcuch będzie odpowiedni? Przy przedostatnim punkcie mam największą zagwozdkę... Jaki rozmiar tarczy wybrać aby rower był jak najbardziej uniwersalny? 30, 32 a może 34 ? Szczerze mówiąc najbardziej skłaniam się ku 32, ale może znajdzie się wśród Was ktoś kto jeździ na podobnym zestawie i może mi doradzić? Mam jeszcze 2 pytanie trochę z innej beczki. *Co to jest linia łańcucha w korbie? Jest to jeden z parametrów podanych do korby. Czy powinienem zwrócić na niego uwagę? *Czy wkład suportu ma znaczenie przy wyborze nowej korby, tz czy nowa korba może w jakiś sposób nie pasować do obecnego wkładu czy tu wszystko jest uniwersalne? Z góry dzięki za pomoc
MateGG Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Witam. Uzbierałem troszkę pieniędzy i mam zamiar zrobić upgrade mojego napędu. Obecnie to 1x9 11-32. chciałbym włożyć 1x10 - 11-42 Obecnie ciężko pod górę mi wjechać. Nie wiem czy 11-42 z blatem 34t będzie wystarczające Ale może jednak. Lecz tu pada wybór przerzutek. Obecnie planuje włożyć coś takiego: http://allegro.pl/dzwignia-przerzutki-shimano-zee-sl-m640-10rz-prawa-i7259063869.html http://allegro.pl/shimano-zee-rd-m640-fr-ss-shadow-11-32-36t-i7225994550.html http://allegro.pl/shimano-deore-kaseta-11-42-cs-hg500-mtb-10rz-zg-i7247513757.html http://allegro.pl/lancuch-shimano-deore-cn-hg54-116-ogniw-10-rzedowy-i6875709678.html http://allegro.pl/zebatka-ekfan-34t-narrow-wide-104bcd-enduro-fr-dh-i7120813755.html Czy coś lepszego znajdę pod lekkie enduro i asfalt?
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Nie będzie wystarczające z 34T w korbie... 30-32T z taka kaseta coś tam wyjedziesz, ale jak nie masz łydy to będzie ciężko... Ja mam 30T i robię łydę teraz z kasetą 11-42T, są podjazdy takie, że idzie się skichać...
MateGG Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Tylko znowu na prostej braknie. Myślałem jeszcze o gorszej przerzutce i manetce i założyć 11 46 czy coś w tych okolicach.
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Zębata jest chińska nie przepłacaj nie opłaca sięNowy EKFan 104BCD Rowerów Tarczy 32 T/34 T/36 T Wąskiej Szerokości Okrągłe Owalne Cyklu 7075-T6 Mechanizm Korbowy MTB Bike Korbowy Koło Płytyhttp://s.aliexpress.com/qqI367BB?fromSns=Kopiuj do schowkaJest tego bardzo dużo sam sobie zamów z Ali dasz 28 zł
nig0 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Witam serdecznie. Tak jak w tytule, posiadam rower Kross Hexagon 6.0 ze sklepowym osprzętem - nie było nic wymieniane. Interesuje mnie uproszczenie napędu z obecnego 3x8 na 1x10 (Mam swoje powody odpowiadając na możliwe zapytania) Na mechanice rowerowej znam się bardzo słabo dlatego uderzam do was drogie Szajbusy. Mogę was prosić o polecenie konkretnego osprzętu w rozsądnej cenie tak aby wszystko ze sobą ładnie pasowało i współgrało a zarazem żeby cena nie była dla mojego portfela zabójcza? Pozdrawiam Adam
Gość Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Przeszukaj wątki w odpowiednim dziale. Temat napędu 1 x 10 jest obszernie opisany na forum. Wystarczy poszukać. Jakim budżetem w ogóle dysponujesz? Zacznijmy od tego, bo jak 400 zł to niestety nie mamy o czym rozmawiać. Nawet składając z używanych części trudno będzie coś ogarnąć w tym budżecie. Tym bardziej, że z Twojego obecnego napędu nie da wykorzystać się absolutnie nic. No może wkład suportu przy założeniu, że obniżasz koszta maksymalnie i szukasz korby na kwadrat z możliwością demontażu blatów. Edytowane 5 Lipca 2018 przez Gość
nig0 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 7 minut temu, PrzeLuka napisał: Jakim budżetem w ogóle dysponujesz? Myślę że około 1000 zł.
Gość Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Z palcem w ... 😉 To teraz przeszukaj forum w poszukiwaniu wątku. W skrócie. Korba z zintegrowana osią (może być używka w dobrym stanie gdyż i tak potrzebne będą Ci tylko ramiona nie blaty) + zębatka narrow wide Shimano ZEE FR + manetka 10 s może być ZEE lub Deore Kastete CS-HG 50-10 lub 500-10 Łańcuch HG 54 lub 94 Edytowane 5 Lipca 2018 przez Gość
nig0 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 1 minutę temu, PrzeLuka napisał: Z palcem w ... 😉 To teraz przeszukaj forum w poszukiwaniu wątku. W skrócie. Korba z zintegrowana osią + zębatka narrow wide Shimano ZEE FR + manetka 10 s może być ZEE lub Deore Kastete CS-HG 50-10 lub 500-10 Łańcuch HG 54 lub 94 A jak rozwiązać problem z klamko manetkami? Potrzebował bym dźwignie hamulca przedniego, manetkę tylną przerzutki i dźwignie hamulca tylnego. Zmieszczę się też w tym budżecie?
Gość Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Fakt obecne klamkomanetki pójdą do wywalenia. Możesz dokupić SHIMANO BL-M396 ale będzie trzeba je zalać odpowietrzyć itd. Budżet będzie bardzo napięty wiec szukaj używanej korby. Urwiesz w ten sposób parę złotych. Aha do wkręcenia misek łożysk pod sztywną oś potrzebne będzie Ci specjalny klucz. Drogi nie jest ale mieć go musisz nie wkręcaj misek "żabką". Ogółem potrzeba będzie Ci nieco narzędzi. Starą korbę też trzeba będzie zdjąć tak samo jak kasetę a bez odpowiednich narzędzie nie da się tego zrobić. Nie są to ogromne koszta ale tu 20 tam 30 zł i się uzbiera stówka... Chyba że masz od kogo pożyczyć ściągacze itd. Edytowane 5 Lipca 2018 przez Gość
nig0 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Witam ponownie :) Troszkę mój budrzet został naruszony ale chciałbym już jakby zamknąć etap napędu i ruszyć dalej z ulepszaniem mojego konika. Co sądzicie o tym zestawie.Mechanizm korbowy SHIMANO SLX FC-M7000Długość: 170 mm Linia łańcucha: 50 mm Do tego tarcza:Zębatka owalna HCC COMPONENTS Constans Narrow WideIlość zębów: 34 Standard: BCD 104Kaseta SHIMANO SLX CS-HG81Stopniowanie: 11-36Przerzutka tylna SHIMANO SLX RD-M7000Długość wózka: długi - SGSManetka SHIMANO SLX SL-M670Ilość biegów: 10 Montaż: prawa, I-spec ADźwignia hamulca SHIMANO SLX BL-M7000Montaż: lewaDźwignia hamulca SHIMANO SLX BL-M7000Montaż: prawa Jeżeli macie jakieś inne propozycje i uważacie że przepłaciłem to proszę jak najbardziej o podpowiedzi. Dodatkowo potrzebuje pomocy w doborze odpowiedniego łańcucha do tego napędu + odpowiedzi na pytanie czy ta przerzutka posiada sprzęgło i łańcuch będzie się trzymał na tarczy. Pozdrawiam.
Rebeliant86 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 34t z kaseta 11-36? Raczej pod górę będziesz mieć ciężko... Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
nig0 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 4 minuty temu, Rebeliant86 napisał: 34t z kaseta 11-36? Raczej pod górę będziesz mieć ciężko... To nie widzę problemu żeby zmienić na 30T. A jak wygląda sprawa reszty? Z tarczą 30T wszystko będzie ładnie śmigać?
Rebeliant86 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Śmigać będzie, chodzi raczej o zakres miękkich przełożeń które wykorzystujesz do jazdy pod górę. Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Podałem Ci co zakupić. Testowane wiec nie teoretyzuje. Weź NW 32t. Klamki weź takie jak pisałem. Z tych zaciskow i tak nie bedzie kozackich hebli wiec lepiej wymienić cale heble nizeli same klamki na coś z wyższej grupy. Manetka Zee, Deore czy SLX szczerze nie robi różnicy wiec brałbym tańsza ewentualnie z wskaźnikiem lub bez. Albo 10rzedowa manetke starszego XT, bo tu różnica w działaniu będzie odczowalna. Przerzutka ZEE wersja FR. Po co Ci wozek sgs w jednoblacie? Ewentualnie gs gdybyś kiedyś postanowił zrobić 2 x 10. Korba dobra. Kasete wziołbym Deore chyba, że zalezy Ci na zbiciu tych paru gramów. Edytowane 6 Lipca 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 11-36T nie nadaje się na górki/pagórki, chyba że masz nogę jak koń... 11-42T to minimum rozsądne przy 30/32 T w korbie. 34T trochę utwardzi miękkie przełożenia i szału też nie będzie...
never1908 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Witam. Posiadam rower scott aspect 50 z 2011 roku, przez 6 lat które go posiadam zrobiłem na nim troszkę ponad 10 tysięcy kilometrów (pół na pół asfalt i ścieżki leśne). Przez ten czas wymieniłem jedynie opony, support oraz kasetę wraz z łańcuchem. Uznałem ze czas już zmienić napęd na coś nowego ponieważ przerzutka już jest na tyle zużyta ze nie działa już jak powinna i wrzuca jedynie co drugi bieg. Z aktualnego 3x8 chciałbym zrobić 1x10. Aktualnie posiadam: przerzutka tylna - acera rd-m360 sgs kaseta - Shimano CS-HG30-8l 11-30T manetki - ST-EF 51 L / 8R EZ-fire plus korba - FC-M171 w/CG 42x34x24 T Planuje kupić: przerzutka tylna - shimano deore m6000 sgs kaseta - shimano cs-hg500 11-34t lancuch - shimano cn-hg54 manetka - shimano deore m6000 korba - SLX FC-M7000-11-1 Wraz z wymiana rodzi się kilka pytań: czy jest to dobry wybór? czy mogę wymienić najpierw te 4 rzeczy a korbę dopiero jakoś na zimę? czy slx z przodu nie będzie gryzł się z deore z tylu? czy takie stopniowanie kasety bedzie optymalne do jazdy po lesie? Za wszelkie odpowiedzi dziękuje, troszkę się rozeznałem w temacie lecz wole spytać osób które się znają lepiej niż ja.
tadzikpl Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Jeśli to 26", to sprawdź sobie najpierw, czy osiągane prędkości na nowym napędzie będą Ci pasować. Co do pracy łańcucha 10rz z tarczami 3x4, niech się wypowiedzą eksperci. U mnie zmiana pierwszej serii LX 9 3x9 na poprzednią Deore 3x10 spowolniła rower, bo na nowym napędzie brak zębów, mimo że specjalnie wziąłem korbę 3rz z blatem 40t.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Musisz jeszcze do tej korby dokupić wkład suportu, ta co masz obecnie jest na kwadratZestawienie w miarę spoko jednak pomysl by kupić np przednia tarcze w miarę duża bo nie osiągniesz dużej prędkościJak nie masz dużych podjazdów tylna kaseta będzie w miarę jak owe podjazdy masz i je pokonuje tylna kaseta będzie mała
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Wszystko jak wyżej, ale kasetę brałbym 11-36T.
never1908 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Jeszcze jedna sprawa - zapomniałem ze teraz posiadam klamkomanetki a chce kupić manetki czyli muszę dokupić dźwignie hamulca, czy nie będzie problemu z montażem jeśli kupie dźwignie hamulca innej grupy niż deore? (chodzi mi o jakaś najtańsza bo i tak planuje hamulce wymieniać na hydrauliki ale to za jakiś czas)
Heboket Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, never1908 napisał: czy nie będzie problemu z montażem jeśli kupie dźwignie hamulca innej grupy niż deore? Nie będzie żadnego problemu
Rekomendowane odpowiedzi