Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wynika że tak. Nie jeździłem z wyłączonym GPS bo co potem wrzucę na Strave ;), ale mogę napisać że z włączonym GPS w okresie listopad/grudzień czyli temp w okolicy +10/-5 stopni bateria ROX 11 trzymała ok 12 do 8/9 godzin przy ujemnych temperaturach. Ładowane przy ok 20%.

Opublikowano

Poniższym pytaniem witam się na forum :)

Czy ROX 7 zapisuje ślad wyłącznie co 5sek czy jednak w jakiś sposób można to zmienić? Przeczytałem wątek ale większość dotyczy ROX 11. 

Opublikowano

Chyba nikt o tym nie wspomniał ale ukazała się wersja 5.4.7 (18.01.2018) DATA CENTER.

Przy pierwszym uruchomieniu konwertuje bazę do nowego formatu.

Änderungen in der Version
- ID.RUN & ID.RUN HR Integration
- Kleinere Bugs behoben

Opublikowano

Wygląd apki i funkcje wg mnie bez zmian.

Czy ROX 7 zapisuje ślad wyłącznie co 5sek czy jednak w jakiś sposób można to zmienić?

Jeśli soft jest funkcjonalnie wspólny dla obu liczników to powinien być wybór co 5, 2 i 1sek. Eldo miał 7 to może pamięta?
Opublikowano
11 godzin temu, bees napisał:

Poniższym pytaniem witam się na forum :)

Czy ROX 7 zapisuje ślad wyłącznie co 5sek czy jednak w jakiś sposób można to zmienić? Przeczytałem wątek ale większość dotyczy ROX 11. 

Witaj :)

W sumie wszystko co w menu ma rox 7 dotyczy wersji 11 i odwrotnie. Roznice pomiedzy nimi sa wymienione na 1 stronie. Wracajac do pytania mozna ustawic sobie zapis z poziomu Data Center np na 1s / 3s / 5s z tego co pamietam mialem 3s ustawione zarowno w 7 jak i 11 

Opublikowano
1 godzinę temu, Motke napisał:

Chyba nikt o tym nie wspomniał ale ukazała się wersja 5.4.7 (18.01.2018) DATA CENTER.

Przy pierwszym uruchomieniu konwertuje bazę do nowego formatu.

Änderungen in der Version
- ID.RUN & ID.RUN HR Integration
- Kleinere Bugs behoben

Motke, czy u Ciebie wszystko działa poprawnie? Zainstalowałem nową wersję i brakuje mi części podstawowych funkcji, które mogłem ustawić w starszej wersji programu. Poniżej screen z z wersji 5.3 oraz nowej 5.4. U Ciebie jest ok?

Wersja 5.3:

funkcje_5-3.thumb.jpg.974aa7280d3a2e9fd7976ba4459eb89b.jpg

Wersja 5.4:

funkcje_5-4.thumb.jpg.12dff16ddc16ac2bd23f27937f4600c3.jpg

36 minut temu, Eldo napisał:

Witaj :)

W sumie wszystko co w menu ma rox 7 dotyczy wersji 11 i odwrotnie. Roznice pomiedzy nimi sa wymienione na 1 stronie. Wracajac do pytania mozna ustawic sobie zapis z poziomu Data Center np na 1s / 3s / 5s z tego co pamietam mialem 3s ustawione zarowno w 7 jak i 11 

A jesteś w stanie wskazać w którym miejscu można wprowadzić zmianę? Nie potrafię tego znaleźć. Mam tylko taką informację:
 5a6da24c19016_interwa.thumb.jpg.cd7c10d5bd6e20f1c05b6aea023dab73.jpg

Screen z wersji Data Center 5.3.2., podłączony licznik ROX 7.

Opublikowano

Na pewno można to zmienić, opcje do wyboru widoczne na foto niżej. Być może robi się to z poziomu licznika kurcze nie pamiętam już...

9bd6ca524b8b13d7med.png

Opublikowano

Ja nie znalazłem, ale gdyby ktoś miał pod ręką ROX 7 i potrafił zmienić interwał zapisu, to bardzo proszę o instrukcję. Na chwilę obecną wydaje mi się, że model 7 ma na stałe 5sek. 

Opublikowano
8 godzin temu, bees napisał:

Motke, czy u Ciebie wszystko działa poprawnie? Zainstalowałem nową wersję i brakuje mi części podstawowych funkcji, które mogłem ustawić w starszej wersji programu. Poniżej screen z z wersji 5.3 oraz nowej 5.4. U Ciebie jest ok?

Wersja 5.3:

funkcje_5-3.thumb.jpg.974aa7280d3a2e9fd7976ba4459eb89b.jpg

Wersja 5.4:

funkcje_5-4.thumb.jpg.12dff16ddc16ac2bd23f27937f4600c3.jpg

U mnie jest OK.
Ja mam ROX 11 i tam jest 13 grup a nie tak jak u Ciebie 9 (jest/było).
Najważniejsze czy klikając w "Wszystkie funkcje" masz dostęp do wszystkich funkcji.

Opublikowano

Nie mam wszystkich. Zainstalowałem ponownie starszą wersję i działa jak powinno. Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Witam. Dzisiaj zakupiłem Sigma 7.0. Mam problem z połączeniem z komputerem. Próbowałem na 3 różnych PC i żaden nie wykrywa urządzenia. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? 

Pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Moze troche glupie pytanie ale trzeba sie upewnic, Data Center zainstalowana ? Jezeli TAK sprobuj na innym przewodzie USB 😊

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Data zainstalowana. Na innym przewodzie też próbowałem. Po podłączeniu do pc normalnie się ładuje. 

Opublikowano

Sprobuj zrobic restart licznika, ustawienia fabryczne. Data center musi go wykryc 😊

Opublikowano

Albo spróbuj odinstalować port USB w menadżer zadań. Czasami się zdarza że się wiocha szczególnie przy starszych sprzetach...

Opublikowano

Najpierw urządzenie musi wykryć system. Jeśli nic nie wykrywa to moduł odpowiedzialny za komunikacje przez usb jest walnięty

Opublikowano

Już śmiga. Pomógł kabel od starej Nokii. Dzięki za pomoc. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Czasami to jest wina wejścia  USB 2.0 lub 3.0 w pc jak licznik nie działa po podłączeniu prawidłowo 

Opublikowano

large_53.jpg.72c2d1fb6eccf89f5c6f65b49de58398.jpg

Dnia 28.01.2018 o 19:43, bees napisał:

Nie mam wszystkich. Zainstalowałem ponownie starszą wersję i działa jak powinno. Dzięki za odpowiedź

bees, ja mam tę samą sytuację z rox 7 i tą najnowszą wersją 5.4. Totalnie niepełnosprawna jakaś. Bez żadnych problemów wróciłeś do wersji 5.3, czy jakieś dodatkowe operacje są potrzebne? Ja odinstalowałem 5.4, zainstalowałem 5.3 i za chiny ludowe nie chce mi się to uruchomić. Burzy się o bazę danych, że jest nie teges. Wszystko na windows 7. Z innej beczki, jak działa ci pomiar temperatury? W moim, to parodia jakaś, rozumiem, że to nie główna funkcja, ale mnie zawyża temperaturę o jakieś 6 stopni

Opublikowano (edytowane)

Był problem z powrotem do starej wersji i finalnie zainstalowałem ją  na innym komputerze.

Muszę się dokładnie przyjrzeć temperaturze, póki co wydawało mi się, że jest ok. Miej na uwadze, że czujnik powoli reaguje na zmiany. 

Korzystając z okazji ponawiam pytanie z kilku postów w wstecz, czy ktoś wie jak zmienić interwał zapisu w ROX 7? 

Edytowane przez bees
Opublikowano
38 minut temu, bees napisał:

Był problem z powrotem do starej wersji i finalnie zainstalowałem ją  na innym komputerze.

Muszę się dokładnie przyjrzeć temperaturze, póki co wydawało mi się, że jest ok. Miej na uwadze, że czujnik powoli reaguje na zmiany. 

Korzystając z okazji ponawiam pytanie z kilku postów w wstecz, czy ktoś wie jak zmienić interwał zapisu w ROX 7? 

Ja podejrzewam, że program gdzieś tworzy sobie właśnie tę bazę danych i ta nowa wersja nie jest kompatybilna ze starszymi. Problem w tym, że ta baza nie jest usuwana przy deinstalacji programu i bruździ przy działaniu starszych wersji. Trzeba by ją znaleźć i ręcznie usunąć, a do tego przydałaby się szklana kula, bo nie mogę znaleźć, gdzie to siedzi. 

Co do tej temperatury, to liczyłem się z opóźnieniem, ale chyba po godzinie na 0 stopni, to już +6 nie powinno pokazywać, tak myślę :-) z resztą raz pół dnia w domu był włączony, a pokazywał mi 28-29 stopni, gdzie w rzeczywistości było 22. Zobacz u siebie, ciekawe, czy to mój takie bzdety pokazuje, czy tak to poprostu działa. 

Opublikowano (edytowane)

Wprawdzie nie mam ROXa tylko  Sigme 23.16. Mogę zmienić interwał na smartfonie w Sigma Link (Urządzenie/ustawienia/interwał dziennika).

Screenshot_2018-02-03-17-10-28_cr.thumb.jpg.1c0b5ab4ef0523b062f57ecb0ec01a11.jpg

U mnie mozna zmienic na 5/10sekund. W RoX powinna byc chyba podobna opcja

Sigma Data Center 5.4 tez mi  działa ok (Windows 7 64 bit)

CropImage.thumb.jpg.f08ef5babdc41425633c9669efcbd818.jpg

Edytowane przez dfq
  • Lubię to! 1
Opublikowano

No właśnie, bo my tutaj gadu gadu o Data Center jak jeszcze jest Sigma LINK ! :) 

Oj dawno nie miałem w ręce Rox-a oj dawno...