olo_1976 Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 Może komuś się przyda kilka uwag. Podsumowując mój trzydniowy kontakt z rox 7, doszedłem do wniosku, że to najnowsze oprogramowanie data center 5.4, to niewiele wspólnego ma z prawidłowym działaniem. Z rox 11 być może działa dobrze, bo znając życie sigma optymalizuje soft pod kątem nowszego, czy bardziej rozbudowanego urządzenia, ale działanie z rox 7, to parodia lekka. Przy konfigurowaniu poszczególnych ekranów licznika brakuje masę funkcji do wyboru, tak jak pokazywał wyżej bees. 5 kategorii, zamiast 11. W zakładce ze wszystkimi, też ich nie ma. Kolejny babol, to aplikacja się wiesza po wejściu w menu aktualizacji firmeware urządzenia. Okienka nie da się zamknąć ani krzyżykiem, ani przyciskiem "zamknij", trzeba całą aplikację wyłączyć. Już nie mówię, że kiedy w urządzeniu ustawiony jest język polski, ściągniemy ustawienia do aplikacji, to pokazuję, że jest czeski no ale to już do przeżycia. Odpaliłem też "sigma link" na telefonie, ale jak zobaczyłem, że po ustawieniu języka na polski w urządzeniu włączył się holenderski, to już nie zagłębiałem się dalej w ten szit ten soft wygląda miejscami, jakby na kolanie go ktoś pisał. No i jest kilka utrudnień związanych z instalacją pod windows 7 64 bit (pod win 10 nie ma problemu). Pierwsze, to sterowniki sigmy są niepodpisane cyfrowo. "Siódemka" ma niestety zabezpieczenia, które nie pozwolą na prawidłowe rozpoznanie urządzenia ze sterownikiem niepodpisanym cyfrowo. Data Center nie będzie znajdował licznika podłączonego przez usb. Testowałem kilka rozwiązań, które znalazłem w necie, żeby to sprawdzanie wyłączyć na stałe - żadne nie zadziałało. Sprawę załatwia uruchomienie komputera właśnie w trybie "bez sprawdzania podpisów cyfrowych" (F8 podczas startu systemu). Wtedy wszystko działa, licznik jest znajdowany przez aplikację. Wracając do niedoskonałości wersji 5.4, pierwszy pomysł, to oczywiście zainstalować wcześniejszą wersję, np 5.3. I znowu lipa. Ta durna aplikacja, przy odinstalowaniu jej, nie sprząta po sobie wszystkiego i zostaje baza danych, która nie będzie współpracowała ze starszymi wersjami i 5.3 nie uruchomi się, jeżeli wcześniej było zainstalowane 5.4. Jakby kogoś zainteresowało, to ta baza danych znajduje się tutaj: c:\Users\NAZWA UZYTKOWNIKA\AppData\Roaming\DataCenter.Desktop\Local Store\. Trzeba ręcznie wywalić katalog #SharedObjects, logging i plik DataCenter.db. Po usunięciu tego, normalnie zainstalują się starsze wersje. W 5.3 są już wszystkie funkcje dostępne i nic się nie wiesza, ale język polski, dalej jest pomylony z czeskim 1
Motke Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 Pytanie z innej beczki: jaki w końcu jest najnowszy firmware pod ROX 11? Na stronie SIGMY nie znalazłem takiej informacji.
bees Opublikowano 4 Lutego 2018 Opublikowano 4 Lutego 2018 Dnia 3.02.2018 o 17:16, olo_1976 napisał: Ja podejrzewam, że program gdzieś tworzy sobie właśnie tę bazę danych i ta nowa wersja nie jest kompatybilna ze starszymi. Problem w tym, że ta baza nie jest usuwana przy deinstalacji programu i bruździ przy działaniu starszych wersji. Trzeba by ją znaleźć i ręcznie usunąć, a do tego przydałaby się szklana kula, bo nie mogę znaleźć, gdzie to siedzi. Co do tej temperatury, to liczyłem się z opóźnieniem, ale chyba po godzinie na 0 stopni, to już +6 nie powinno pokazywać, tak myślę :-) z resztą raz pół dnia w domu był włączony, a pokazywał mi 28-29 stopni, gdzie w rzeczywistości było 22. Zobacz u siebie, ciekawe, czy to mój takie bzdety pokazuje, czy tak to poprostu działa. Wykonałem analogiczne obserwacje termometru i też mi przekłamuje o ok 6st C na plus. Dziwne to jest, bo kilka razy z tym licznikiem jeździłem i wskazania były realne. Albo się coś pochrzaniło, albo do poprawnego wskazania temperatury potrzebny jest opływ powietrza. Jak będzie sposobność trochę pojeździć to wrócę do obserwacji.
MarekB Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 Drodzy, przez lata używałem różnych liczników, ale mój problem polega na tym, że potrzebuję: - wszystkich normalnych funkcji licznika, - strava live segments, - nawigacji turn by turn (również po śladzie gpx), - powiadomień z telefonu (połączenia, maile, Messenger, SMS) Czego ROX-y nie mają? Z góry dzięki za info.
Jimmy Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 Wahoo Elemnt ma to o czym piszesz. Navi w ROX 11 nie pokazuje skrętu - musisz samemu zakręcić patrząc na ślad wyświetlany na ekranie. Jeśli pojedziesz prosto to po 40 lub 80m (ustawia się) pokaże ci info że zjechales że śladu. W najnowszym sofcie do Wahoo jest dodatkowo opcja sygnalizowania skrętu diodami na górze ekranu. Diody migają w kierunku skrętu.
Eldo Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Opublikowano 5 Lutego 2018 Nie wiem jak teraz ale jak jeszcze uzywałem Roxa 11 byly problemy z powiadomieniami z telefonu pod Androidem (iOS smigalo lux). 1
jarom Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 Powiadomienia z telefonu raz działają, raz nie działają, a nawet jeśli działają to są tak małą czcionką, ze nie muszą działać. Wszysto to, czego potrzebuje MarekB ma na pewno garmin 1000.
MarekB Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 Wahoo Elemnt ma to o czym piszesz. Navi w ROX 11 nie pokazuje skrętu - musisz samemu zakręcić patrząc na ślad wyświetlany na ekranie. Jeśli pojedziesz prosto to po 40 lub 80m (ustawia się) pokaże ci info że zjechales że śladu. W najnowszym sofcie do Wahoo jest dodatkowo opcja sygnalizowania skrętu diodami na górze ekranu. Diody migają w kierunku skrętu. Miałem Wahoo Elemnt Bolt. Wiec software’owo chyba to samo co większy Elemnt. I niestety... Nie ma powiadomień FB/Messenger przynajmniej na iOS oraz odbierania maili z apki gmail (działa tylko apka Mail). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wszysto to, czego potrzebuje MarekB ma na pewno garmin 1000. Ma powiadomienia z messengera na iOS?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mwawe Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 A nie łatwiej telefon na mostek zainstalować?? Słit focie może nawet trzasnąć, a i połączenie konferencyjne wideo możliwe....
jarom Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 15 minut temu, Mwawe napisał: A nie łatwiej telefon na mostek zainstalować?? Słit focie może nawet trzasnąć, a i połączenie konferencyjne wideo możliwe.... Ja tak mam W kwestii słit focie newiele moge poradzić, ale telefon na mostku, to przede wszystkim Komoot tuż przed nosem.
Mwawe Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 3 minuty temu, jarom napisał: Ja tak mam W kwestii słit focie newiele moge poradzić, ale telefon na mostku, to przede wszystkim Komoot tuż przed nosem. No i git! Więc po co szukać smaku tam gdzie go nie ma??
Eldo Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Na 50 minut temu, MarekB napisał: Miałem Wahoo Elemnt Bolt. Wiec software’owo chyba to samo co większy Elemnt. I niestety... Nie ma powiadomień FB/Messenger przynajmniej na iOS oraz odbierania maili z apki gmail (działa tylko apka Mail). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ma powiadomienia z messengera na iOS? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Na pewno sa sms i polaczenia z fb raczej nie ma powiadomien. W temacie telefonu, ja kupiłem licznik GPS zeby telefon lezał w domu 😊 Edytowane 5 Lutego 2018 przez Eldo
MarekB Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 Na Na pewno sa sms i polaczenia z fb raczej nie ma powiadomien. W temacie telefonu, ja kupiłem licznik GPS zeby telefon lezał w domu No właśnie. Nie ma FB. A ja raz na sto lat ale jednak potrzebuję. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mwawe Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 Ostatnio na roxie wyskoczyło mi powiadomienie z mesengera
Eldo Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Opublikowano 5 Lutego 2018 32 minuty temu, Mwawe napisał: Ostatnio na roxie wyskoczyło mi powiadomienie z mesengera A to nowosc, mi na iphone ani raz sie nie pojawilo. Byc moze aktualizacje zrobily swoje 😊
MarekB Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 3 godziny temu, Mwawe napisał: Fejsbuk też trąbi..... Maile? Tylko z natywnej apki, czy też z gmaila? I jakie aplikacje można jeszcze wybrać?
Mwawe Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 5 godzin temu, MarekB napisał: Maile? Tylko z natywnej apki, czy też z gmaila? I jakie aplikacje można jeszcze wybrać? Maile też. A co to natywna apka to nie wiem. Ja mam skonfigurowanego systemowego klienta poczty. A co do powiadomien to myślę że wszystkie wyskakukaja zgodnie z ustawieniami w systemie. Sprawdziłem te co mogłem....
MarekB Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Maile też. A co to natywna apka to nie wiem. Ja mam skonfigurowanego systemowego klienta poczty. A co do powiadomien to myślę że wszystkie wyskakukaja zgodnie z ustawieniami w systemie. Sprawdziłem te co mogłem....Dzięki ci za to co sprawdziłeś. Oczywiście mówimy o 11.0, bo 7.0 chyba w ogóle nie łączy się ze smartfonem?A jak z jakością połączenia? Nie zrywa co chwilę połączenia z telefonem? Stabilne jest?Powiadomienie wyświetla się na chwilę, czy cały czas dopóki nie naciśniemy jakiegoś klawisza w liczniku, aby zniknęło?Co ile jest odświeżanie gps-a? Co sekundę, co dwie?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mwawe Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 29 minut temu, MarekB napisał: Dzięki ci za to co sprawdziłeś. Oczywiście mówimy o 11.0, bo 7.0 chyba w ogóle nie łączy się ze smartfonem? A jak z jakością połączenia? Nie zrywa co chwilę połączenia z telefonem? Stabilne jest? Powiadomienie wyświetla się na chwilę, czy cały czas dopóki nie naciśniemy jakiegoś klawisza w liczniku, aby zniknęło? Co ile jest odświeżanie gps-a? Co sekundę, co dwie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk No ja mam ROX 11. Jakość połączenia? Wygląda na to że działa na zasadzie PUSH. Telefon wysyła sygnał do licznika w momencie odebrania wiadomości lub połączenia. Z około 10 sekundowym opóźnieniem. Nie idzie odnaleźć Rox'a przez inne urządzenie jeśli już sparowane z konkretnym urządzeniem. Na telefon ikona BT jest jakby w stanie czuwania (bez "skrzydełek" przy połączeniu np z zestawem glosnomowiacym). Odswierzanie jest chyba takie samo jak przy intrwale zapisu. Ale to moje domysły. Nie znam się na gpsach. Wiem że działa w miarę gramotnie.
Mally1983 Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Hej zakupiłem sobie roxa 11 , szukam uchwytu pasujacego do szosy, ktoś poleci jakiś uchwyt?
Mwawe Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 (edytowane) 58 minut temu, Mally1983 napisał: Hej zakupiłem sobie roxa 11 , szukam uchwytu pasujacego do szosy, ktoś poleci jakiś uchwyt? Sram, Garmin, bontrager. Wszystko co jest kompatybilne z Garminem. Edytowane 6 Lutego 2018 przez Mwawe
Mwawe Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 16 minut temu, Jimmy napisał: Najtaniej wychodzi SRAM z Alliexpress Ale najgorsze dopasowanie.
Rekomendowane odpowiedzi