Skocz do zawartości

Sigma ROX 7.0 / 11.0 GPS recenzja porównanie

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grzegorz Kl miałem taką sytuację moim ROX 11: w trakcie treningu miałem postój taki że licznik wyłączył się - oszczędzanie energii. Przed dalszą drogą włączyłem licznik, i poszła kontynuacja treningu... W domu po powrocie okazało się że wysokość od momentu włączenia była ujemna i mimo wjechania na wysokości powyżej 100 mnpm nadal licznik wskazywał wysokości ujemne. To wyłączenie licznika była na ujemnej wysokości -3m. Akurat tak mu wyszło przy zjechaniu na ścieżke tuż przy plaży...

Nie wiem czy jednorazowy błąd czy problem z softem... Wcześniej po automatycznym wyłączeniu było ok,ale wtedy byłem na dodatnich wysokościach.

Opublikowano

Jimmy, ja nie wyłączałem wtedy urządzenia, ono bez przerwy rejestrowało trasę. Zresztą prędkość , tętno, kadencja itp. zarejestrowały się poprawnie.

Dzisiaj zrobiłem testy urządzenia podczas jazdy samochodem, rano i po południu. Wysokości zarejestrowały się już dobrze ... a nic nie zmieniałem, nie resetowałem ... Jedyną różnicą było, że testowałem bez podłączonych czujników. Jeszcze zobaczę jak będzie z czujnikami.

Opublikowano

Czy próbował ktoś wykorzystywać Roxa podczas jazdy na trenarzeże ? Chodzi mi o to czy będzie rejestrowany odczyt pulsu, kadencji, prędkości itp bez sygnału GPS ?

Opublikowano (edytowane)

Ja tak robię. Tworzysz profil dla trenażera z wyłączonym GPS -" Profil sportów - Ustawienia - GPS - wył" i gotowe.

Edytowane przez antek
  • Pomógł 1
Opublikowano

Jeśli jest wykryty czujnik prędkości to z niego czyta prędkość, s gdy go nie ma to czyta prędkość z GPS. Nie musisz wyłączac GPS, ale wyłączenie na pewno wydłuża czas pracy baterii.

Opublikowano (edytowane)

W sumie to działa automatycznie, wystarczy ze czujnik prędkości jest w zasięgu licznika żeby prędkość była z niego wyświetlana. Gdy ten "zniknie" z zasięgu prędkość brana jest z GPS. Wyniuchałem to podczas zmiany funkcji czujnika z kadencji na prędkość i odwrotnie. Sam profil pod trenażer np nie jest takim złym pomysłem, i tak trzeba wybrać podczas startu profil treningu. Czas pracy baterii jest sam w sobie długi więc nie wiem czy był by odczuwalny brak aktywnego GPS, no ale zawsze to coś :) Aktualnie przy niskich temperaturach akumulator "leci szybciej", dało się to odczuć w tamtym roku teraz jest identycznie. Ale to normalne zjawisko, lampki ładowane z USB maja tak samo B|

Czekam aż ktoś podepnie Rox-a do czujnika mocy, po podłączeniu czujnika kadencji w podsumowaniu treningu pojawiły się wskazania mocy znormalizowanej. Licznik pewnie jakoś to oblicza ale jakie to jest wiarygodne pojęcia nie mam. 

da88c7b80d3c90e9gen.png

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Jestem właśnie po pierwszym treningu z Roxem 11 i Tacxem Blue Motion. Sigma sprawdza się świetnie ! Dostałem bogatą analizę w programie a na Stravie wywaliło mi taką ilość różnego rodzaju statystyk że nie wiedziałem na co patrzeć :) Skasowałem ostatni profil jaki był, zostawiłem Road, MTB i stworzyłem Trainer. Wyłączony jest w nim GPS bo szkoda baterii. Dodam że Rox pracuje bez zarzutu z czujnikiem kadencji i prędkości firmy Tacx oraz z czujnikiem tętna z Decathlonu. Przez 45 min nie zgubił żadnego z nich. Co do mocy wydaje mi się że jest ona z kapelusza ... ponieważ próbowałem swoich sił w ZWIFTcie i jechałem na obciążeniu 4 jak w grze a moce pokazywane przez Sigma Center są znacznie niższe niż w w/w aplikacji. No cóż czekamy jak napisał Eldo na moment kiedy ktoś podepnie Roxa do miernika mocy :) 

trening.jpg
Opublikowano (edytowane)

Chciał bym sprawdzić Roxa z pomiarem mocy kiedyś 9_9

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
Godzinę temu, Iceman napisał:

Rox 11 nie obsługuje  pomiaru mocy 

Powiedz mi płaci ci ktos za wypisywanie głupot na forum ? O.o

8a094fe018614c2agen.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, vibovit napisał:

Jestem właśnie po pierwszym treningu z Roxem 11 i Tacxem Blue Motion.[...]

Wyłączony jest w nim GPS bo szkoda baterii.

Nie wiem, jak długie zwykle masz treningi, ale mój rox11 z właczonym GPS po 7h jazdy pokazywał, że ma jeszcze 60% baterii.

A poza tym bez zapisu śladu to znaczna część tych danych, które zapisuje do analizy rox jest o kant d... potłuc. Jeśli masz wyłaczony zapis śladu to nie wiesz w jakim tempie wykonywałeś podjazdy, na jakiej kadencji i jakim tętnie. Nie wiesz czy zmiany tetna i kadencji które widzisz na wykresie spowodowane były Twoim zmęczeniem czy moze zmianą podłoża? Na końcu - nie masz szans żeby jutro pościgać się sam ze soba na tej samej trasie, bo... brak danych. I tak dalej i tak dalej...

Ja po wielu latach doświadczeń wywaliłem czujnik z koła i teraz używam wyłacznie zapisu gps (tym bardziej, że mam dwa komplety kół więc od czasu do czasu zmieniają mi się długości obwodu)

Opublikowano

Żeby rozwiać wątpliwości - mam od niedawna podpięty pomiar mocy Stages-a pod Rox-a, oczywiście działa, żadnych problemów. Póki co używam głównie właśnie na trenażerze (najprostszym manualnym) ale zdarzył się też wyskok na świeże powietrze, screen w załączeniu.

Tak jak wyżej, najlepiej skonfigurować osobny profil na trenażer, wyłączenie gps daje odczyty prędkości/dystansu z czujnika choć to w sumie do niczego niepotrzebne, liczy się moc i czas :) Ważniejsze, że oddzielny profil daje lepsze spojrzenie na statystyki no i np. możliwość automatycznego wykluczenia jazd trenażerowych z wrzucania na Stravę. Jeżdżę z Trainerroad, on się sam synchronizuje, nie ma dublowania wpisów.

Tak jeszcze z obserwacji pomiarów, na sesję trenażerową odpalam równocześnie Rox-a oraz smartfona (lub kompa) z Trainerroad, odczyty NP na zakończenie sesji są praktycznie identyczne, TSS oraz IF wyliczane są bardzo podobnie.

sdc_moc.JPG
Opublikowano
10 godzin temu, jarom napisał:

Nie wiem, jak długie zwykle masz treningi, ale mój rox11 z właczonym GPS po 7h jazdy pokazywał, że ma jeszcze 60% baterii.

U mnie podczas 2 "treningów" o łacznym czasie brutto ok. 6h35min (netto ok. 5h) w temperaturach średnio 6stC oraz drugi ok 2,5stC baterii zeszło do 50%, więc chyba nie jest źle.

Opublikowano

Z ciekawości włączyłem trzy różne urządzenia do zapisu tracka - telefon (Sony Xperia Z3 Compact) z komootem, kamerę garmin virbe elite  i sigmę rox 11. 
NA dołaczonym filmie widać róznice w zapisie danych. 

Opublikowano

Może byc tez róznica w synchronizacji plików gpx, to jednak 3 różne pomiary. 

Opublikowano
11 godzin temu, Eldo napisał:

Może byc tez róznica w synchronizacji plików gpx, to jednak 3 różne pomiary. 

Nie, nie ma róznic w synchronizacji. Są zsynchronizowane po położeniu geograficznym (z dokładnością do sekundy) i po czasie (z dokładnością do  sekundy).

Opublikowano

To jakoś dziwnie to reaguje między sobą. Porównywałem niedawno Sigmę z Garminem i praktycznie żadnej odchyłki nie było. 

Opublikowano

Pytanie czy w sigma rox 11 jest możliwość ścigania w trybie ghost race bez wykupienia konta premium w stravie. Czyli czy można zapisać ślad trasy, a podczas kolejnych przejazdów mieć podgląd do zysku lub straty czasowej ?

Opublikowano

Znacie jakiś inny soft podobny do Sigma Data Center ktory można użyć do analizy trasy? Sprawdzałem Strave i poza porównaniami z innymi zawodnikami wypada w mojej opinii bardzo słabo w porównaniu z 'podobno' nieintuicyjna Sigma Data Center. Jest jakaś podobna możliwościami alternatywa do softu Sigmy?

Opublikowano

Witajcie,

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy Rox 11.0 obsługuje Glonass? Jako użytkownicy pewnie wiecie i pomożecie. ;-)

Pozdrawiam.

Opublikowano
3 godziny temu, Marcin14 napisał:

Witajcie,

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy Rox 11.0 obsługuje Glonass? Jako użytkownicy pewnie wiecie i pomożecie. ;-)

Pozdrawiam.

nie obsługuje

rox obsługuje tylko sam gps :(

a glonass i gps jest na przykład w  liczniku garmin 

Opublikowano

W rox10 jest możliwośc właczenia strzałki, która pokazuje, czy jade poniżej, czy powyżej sredniej. W rox11 nie moge znaleźć takiej opcji. Czy to ja nie potrafię, czy tej opcji nie ma?

Strzalka jak na zdjęciu  po lewej od prędkości.

75780707_1_licznik-rox-10-0-gps-set-bial