Eldo Opublikowano 30 Października 2017 Autor Opublikowano 30 Października 2017 To oczywiste, jednak patrząc na żywo i po zapisaniu treningu czujnik predkosci w terenie nie jest jakis niezbędny owszem predkosc jest bardziej stabilna z czujnikiem podejzewam ze w gęstym lesie to jest bardziej widoczne ale patrząc na to co sprawdziłem wole miec kadencje niz predkosc z koła a czujnik sam w sobie radzi sobie wyśmienicie w obu rolach. Na temat Garmina bedzie osobny temat, skupiam sie tutaj na Rox 11 ale tez dobrze jest miec do czego porównać.
Rafał OneGear Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 1 godzinę temu, Mwawe napisał: Pod warunkiem uzywany licznika podczas jazdy na zewnatrz To oczywista oczywistość o której zapomniałem . Mój błąd. Dzięki Mwawe za poprawienie.
Gregor Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 Panowie wróce jeszcze do tematu ustawienia wysokości, mianowicie dzisiaj zanim zacząłem jazdę wszedłem w szybkie menu i konfigurację gps, miałem ustawione 78 m, czyli tyle ile licznik wskazywał koło domu,natomiast pomiar google earth 106 m , kolejny pomiar mapa wysokości w internecie wskazuje 103 m. 106 metrów wpisałem jako wysokość startową 1. Mam pytanie skąd taka rozbieżność w gps google i sigmy, czy stosują inne metody pomiaru? albo ten gps w liczniku to ściema (raczej googla o oszustwo nie podejrzewam, może się mylę). Kolejne pytanie po co wpisywać do licznika wysokść startową skoro ona i tak nic nie pokazuje? jaka jest jej funkcja? I na koniec jeszcze jedno, gdzieś czytałem że rox pokazuje bardzo szybko wzniesienia w procentach, u mnie wręcz przeciwnie, to trwa i trwa, pomijam fakt, ze mieszkam w terenie gdzie sa górki 1,2 i 3 %. Coraz bardziej sceptycznie podchodzę do tej zabaweczki sigmy i zaczynam żałować, że nie zainwestowałem w garmina 520.
Eldo Opublikowano 30 Października 2017 Autor Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) Kolego popatrz jak reaguje Rox 11 na zmiany nachylenia terenu (1:45) https://www.youtube.com/watch?v=MIo3nSxQY5I&sns=em nie wiem jakie masz wymagania co do szybkości wskazań wg mnie te sa wystarczające. Mam aktualnie porównanie do Garmina Edge Touring Plus i nie widze różnicy Edytowane 30 Października 2017 przez Eldo
Gregor Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 Ok u mnie jest podobnie, a co z wysokością?
Iceman Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 a rox 11 mierzy wysokość przez gps czy barometr ? i po co się w rox 11 wpisuje wysokość startową !! dla porównania w garmin 520 wysokość jest mierzona przez gps po włączeniu urządzenia i złapaniu sygnału gps garmin sam ustala wysokość aktualną w kilka sekund z dokładnością do 3 metrów juz mam b. Kalibrowanie wysokości IAC+ Urządzenie ROX GPS 11.0 oblicza wysokość na podstawie ciśnienia atmosferycznego. Każdej zmianie pogody towarzyszy zmiana ciśnienia atmosferycznego, co może wpływać na bieżący pomiar wysokości. W celu skompensowania tej zmiany ciśnienia trzeba w urządzeniu ROX GPS 11.0 wprowadzić wysokość odniesienia (ta procedura jest nazywana kalibracją). Urządzenie ROX GPS 11.0 pozwala na korzystanie z trzech różnych sposobów kalibrowania (trzeba zastosować tylko jedną metodę): 1. Wysokość początkowa 1–3 Wysokość początkowa to wysokość miejsca startu. Można ustawić 3 różne wysokości początkowe. 2. Bieżąca wysokość Bieżąca wysokość to wysokość miejsca, w którym użytkownik znajduje się w danej chwili. Z kalibrowania na podstawie bieżącej wysokości korzysta się wtedy, gdy podczas jazdy użytkownik znajduje się w miejscu o znanej wysokości. 3. Ciśnienie atmosferyczne na poziomie morza Jeżeli użytkownik znajduje się na nieznanej wysokości, to w celu skalibrowania wysokości może wprowadzić tzw. „ciśnienie atmosferyczne zredukowane do poziomu morza”. Wartość ciśnienia zredukowanego do poziomu morza jest podawane w internetowych serwisach pogodowych (np. www.meteo24.de), prasie, czy na lotniskach. 4. Kalibrowanie na podstawie GPS Gdy brak jest punktu odniesienia lub informacji pozwalających na wykonanie kalibracji, bieżącą wysokość można wówczas określić na podstawie danych z odbiornika GPS. Dokładność wskazania wysokości zależy od jakości sygnału GPS i jest prezentowana na wyświetlaczu (np. +/-10 m).
Eldo Opublikowano 30 Października 2017 Autor Opublikowano 30 Października 2017 Rox ma 3 opcje pomiaru wysokości bylo o tym juz nie raz pisane. 1. Gps 2. Barometr 3. Wartości ręczne 3 różne wpisy
Mwawe Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 3 minuty temu, Gregor napisał: a co z wysokością? Wysokościach ustaw sobie wedlug wskazan jakie podaje ci licznik. Jeśli nie jezdzisz z rowerem po roznych czesciach polski to ustawiasz sobie pierwsza wartosc taka jaka pokazuje ci licznikw miejscu gdzie przewaznie zaczynasz jazdy. I z tej wysokości kazdorazowo zaczynasz pomiar. Jeśli pojedziesz z rowerem w jakies inne miejsce, gdzie jest inna wysokosc wzgledem poziomu morza, to licznik bedzie zaczynal pomiar od wysokości jaka ma ustawiasz domyslna (o ile nie sklibrujesz go recznie). W takim wypadku wyjdzie ci przeklamanie na przewyzszeniach po zakonczeniu treningu. Bo licznik nie odejmie przewyzszenia od miejsca zamieszkania, do rzeczywistej wysokości startu.
Iceman Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 mierzenie wysokości przez barometr nie jest dokładną metoda pomiaru po godzinnej jeździe rox przekłamuje wysokość nawet o 10 do 20 metrów początek i koniec jazdy to samo miejsce pomiarowe
jarom Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 Wysokość obiektywna podczas zapisu ma znaczenie drugorzędne. Niezaleznie od tego, czy zaczniesz na rzeczywistej wysokości 108mnpm, czy na wysokości "barometrycznej" - np -7mnpm - róznice pokonanych wysokości zostaną zapisane prawidłowo. Suma podjazdów bedzie również sumą podjazdów, a wydatek mocy będzie taki sam. Natomiast po zakończeniu treningu i zgraniu go do Sigma Data Center wystarczy otworzyć zapisany trening; wejśc do menu treningu i skorzystać z zakładki "koryguj wysokość". Ja kompletnie nie zwracam uwagi na wysokość predefiniowaną w liczniku. trasy wysyłane na Stravę koryguję w SDC 1
Eldo Opublikowano 31 Października 2017 Autor Opublikowano 31 Października 2017 Dokładnie, zapomniałem o tej funkcji w DC. Słuszna uwaga
kozi979 Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 A ja mam pytanie czy do rox 11 da sie wgrac juz istniejaca trase czy trzeba ja twarzyc w data center a jesli mozna to w jakim formacie musi byc dany plik trasy i jak ja wgrac ? Pozdrawiam
sherkhaan Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 21 minut temu, kozi979 napisał: A ja mam pytanie czy do rox 11 da sie wgrac juz istniejaca trase czy trzeba ja twarzyc w data center a jesli mozna to w jakim formacie musi byc dany plik trasy i jak ja wgrac ? Pozdrawiam plik gpx i w opcji trasy wybierasz importowanie. Jedynie dziwna rzecz - nie wiem jak u innych, ale u mnie przy takim importowaniu nie ma danych o przewyższeniach, tzn rox w czasie jazdy ładnie pokazuje ścieżkę, ale okienko przewyższeń jest jedną poziomą linią. Dopiero jak tworzę trasę w DC od podstaw to mam te dane
kozi979 Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 Dziekuje za szybka i precyzyjna odpowiedz teraz tylko czekam na przesylke z licznikiem pozdrawiam
jarom Opublikowano 31 Października 2017 Opublikowano 31 Października 2017 ja mam informację o nachyleniu, a trasy planiję w komoocie
Eldo Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Przed zakupem Roxa trasy planowałem w BaseCamp a następnie pakowałem je do Locus-a na telefonie. Od kad zainstalowałem Data Center ciężko sie przestawić na cos innego, nawet powrót do znanego mi BaseCamp (mam aktualnie Garmina ) jest jakos specjalnie bez szału. DC lubię za to ze jest prosta i „szybka”. Probuje jakaś alternatywę znaleść ale nic sensownego nie widze. Bardzo pomocny jest wykres na żywo z przewyższenia. Moge tak zaplanować przejazd zeby sie nie zajechać gdy mam w planie określony przedział czasu na dana trase. Do tego doszło ze rysuje trase w Data Center pod Garmina Jak juz jestem przy projektowaniu trasy, duzo lepiej wyglada eksport do licznika w przypadku Roxa w porównaniu do Garmin / BaseCamp Edytowane 2 Listopada 2017 przez Eldo
Mwawe Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 1 minutę temu, Eldo napisał: Przed zakupem Roxa trasy planowałem w BaseCamp a następnie pakowałem je do Locus-a na telefonie. Od kad zainstalowałem Data Center ciężko sie przestawić na cos innego, nawet powrót do znanego mi BaseCamp (mam aktualnie Garmina ) jest jakos specjalnie bez szału. DC lubię za to ze jest prosta i „szybka”. Probuje jakaś alternatywę znaleść ale nic sensownego nie widze. Bardzo pomocny jest wykres na żywo z przewyższenia. Moge tak zaplanować przejazd zeby sie nie zajechać gdy mam w planie określony przedział czasu na dana trase. Do tego doszło ze rysuje trase w Data Center pod Garmina Również trasy na MTB czy tylko na szose? Bo ja ostatnio probowalem pod DC coś zaplanowac na MTB i jakos dziwne nie chcialo mnie puscic przez jakis kawalek i rysowalo mi trase na okolo. Nie wiem o co chodzi bo normalnie w DC na mapie byla zaznaczona sciezka.
Eldo Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Tak, mtb tez rysuje w DC. Jest tak jak piszesz, czasem robi po swojemu linie trasy i nie idzie tego obejść „normalnie” dla tego koryguje to linia prosta z poziomu opcji trasy i koryguje punktami. Edytowane 2 Listopada 2017 przez Eldo
krzyhooo Opublikowano 3 Listopada 2017 Opublikowano 3 Listopada 2017 Eldo, próbowałeś gpsies.com? Nie rejestrowałem się jeszcze aby wyeksportować plik ale samo planowanie jest bardzo sprawne i przyjemne, pierwsze odczucia były lepsze niż z DC. Różne podkłady (także Sigmy), POI Wikipedii, rodzaje trasy (mtb, szosa, etc), oczywiście profil wysokościowy. A do tego potężna baza już istniejących tras.
jarom Opublikowano 3 Listopada 2017 Opublikowano 3 Listopada 2017 Ja do planowania tras używam komoota na PC - również jest info na bieżąco o nachyleniu, ale także i od razu statystyka trasy asfalt/ drogi bite/ szutrowe/ single... itd. Jeżdżę tylko MTB. Trasy łatwo daje się eksportować do rox11, ale nie używam nawigacji w liczniku. Do nawigowania używam również komoota w telefonie.
Eldo Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Trasa zaplanowana z naciskiem na podjazdy/zjazdy żeby sprawdzić poruszany ostatnio wątek wysokości startowej oraz ogólnego wykresu przewyższeń z reakcją na zmianę nachylenia. Z innej beczki, czujnik kadencji z Sigma ROX 11 działa wyśmienicie ! Podczas całej trasy nie odnotowałem zaniku pomiaru itp. Edytowane 17 Listopada 2017 przez Eldo
Iceman Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 Tylko mi nie mów ze kupiłeś garmina Jaki to model
Grzegorz Kl Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Witam Miałem napisać swoje odczucia po zakupie ROX 11 z czujnikami ,ale ciągle je zbieram ... na razie są niestety mieszane Mam na szybko pytanie do użytkowników, czy spotkaliście się z taką sytuacją , że prawdopodobnie urządnie źle rejestrowało wysokość. Oto zrzuty ekranów : 1. z SDC widać, że wyskość jest źle zarejestrowana , jakieś schodki na wykresie , poza tym wyruszyłem i wróciłem do tego samego punktu, więc powinna być taka sama wyskośc na początku i na końcu 2. tutaj wrzuciłem tą aktywnośc do Runtastic, i skorygowałem wyskośc wg wskazań mapy i widać , że na podstawie pliku (urządzenia ROX 11) wyskości są zdecydowanie błędne Co może być przyczyną ? Czy jakieś ustawienia ? Czy może powinienem zresetować ROX'a ? Oczywiście zdarzyło mi się to pierwszy raz, poprzednia aktywnośc zarejestrowała się perfekcyjnie. Pozdrawiam Edytowane 5 Listopada 2017 przez Grzegorz Kl
Eldo Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) 9 godzin temu, Iceman napisał: Tylko mi nie mów ze kupiłeś garmina Jaki to model Tak kupilem okazyjnie za 50% ceny nowego Garmina Edge Touring Plus. Bylo o tym juz wczesniej (nawet film jest z porównania predkosci Garmin/Sigma + czujnik) Kolego wyzej z tego co sobie przypominam jest w opcjach kalibracja ale osobiście nie robiłem tego zabiegu. Bede miał w ręce licznik rozeznam temat dokładnie. Jak odpalisz trening przytrzymaj dłużej przycisk + pojawi sie skr menu. Wejdź w wysokość i skalibruj dowolna opcje (gps / barometr). U mnie pokazuje idealnie 196m npm kilka postów wyzej dalem porównanie wykresu z sigmy i garmina. Edytowane 5 Listopada 2017 przez Eldo
Iceman Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 chce pojeździć z pulsometrem pytanko jak wyznaczyć próg mleczanowy w pulsie i jak poprawnie wyznaczyć przedział stref
Rekomendowane odpowiedzi