Jimmy Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Trudno mówić o dopasowaniu przy Sigmie i uchwytach "do garmina". Sigma ma mniejsze piora niż garmin, więc uchwyt z założenia nie jest idealny
Mwawe Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 43 minuty temu, Jimmy napisał: Trudno mówić o dopasowaniu przy Sigmie i uchwytach "do garmina". Sigma ma mniejsze piora niż garmin, więc uchwyt z założenia nie jest idealny Tak zgadza się. Czuć luz, ale jest on dużo mniejszy niż aliexpresowe zamienniki. Miałem, testowałem.
Jimmy Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 2 godziny temu, Mwawe napisał: Tak zgadza się. Czuć luz, ale jest on dużo mniejszy niż aliexpresowe zamienniki. No nie zgadza się... Akurat garmina nie miałem bo nie chciałem, ale mam Wahoo który nie pasował w uchwyt Sigmy bo miał szersze "pióra" niż Sigma i po prostu nie wchodził w otwory. W Aliexpressowy uchwyt marki SRAM Wahoo pasuje elegancko, bez luzu. Pomijam fakt że Wahoo ma obrócone o 90st pióra względem garmin/Sigma. Sigma po zapięciu też nie latała w uchwycie "AliSRAM" i nie wypadła z kiery górala... więc skoro nie w praktyce nie widać róznicy to po co przepłacać? Myślicie że uchwyty SRAM na alegroszu nie są z Aliexpress?
Mwawe Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 7 godzin temu, Jimmy napisał: No nie zgadza się... Akurat garmina nie miałem bo nie chciałem, ale mam Wahoo który nie pasował w uchwyt Sigmy bo miał szersze "pióra" niż Sigma i po prostu nie wchodził w otwory. W Aliexpressowy uchwyt marki SRAM Wahoo pasuje elegancko, bez luzu. Pomijam fakt że Wahoo ma obrócone o 90st pióra względem garmin/Sigma. Sigma po zapięciu też nie latała w uchwycie "AliSRAM" i nie wypadła z kiery górala... więc skoro nie w praktyce nie widać róznicy to po co przepłacać? Myślicie że uchwyty SRAM na alegroszu nie są z Aliexpress? Ja nie pisałem że mi wypadał. Ale w tym samym czasie miałem srama szosowego ze sklepu i alisrama mtb. I różnica była bardzo duża. Nie wiem może dostałem jakiś wadliwy.
Eldo Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) Uchwyt Sram który miałem od poczatku z modelem Rox 7 później z Rox 11 a teraz z Garmin Edge 520 widoczny jest na 1 stronie tematu. Kupiłem go na OLX za coś ok 30-40pln nie pamiętam teraz i z każdym z wyżej wymienionych GPS spisywał sie wyśmienicie a najechane w sumie ma do dnia dzisiejszego coś ok 8k km (na sztywnym widelcu) Edytowane 7 Lutego 2018 przez Eldo
bees Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Dnia 3.02.2018 o 17:16, olo_1976 napisał: Co do tej temperatury, to liczyłem się z opóźnieniem, ale chyba po godzinie na 0 stopni, to już +6 nie powinno pokazywać, tak myślę :-) z resztą raz pół dnia w domu był włączony, a pokazywał mi 28-29 stopni, gdzie w rzeczywistości było 22. Zobacz u siebie, ciekawe, czy to mój takie bzdety pokazuje, czy tak to poprostu działa. Dnia 4.02.2018 o 21:13, bees napisał: Wykonałem analogiczne obserwacje termometru i też mi przekłamuje o ok 6st C na plus. Dziwne to jest, bo kilka razy z tym licznikiem jeździłem i wskazania były realne. Albo się coś pochrzaniło, albo do poprawnego wskazania temperatury potrzebny jest opływ powietrza. Jak będzie sposobność trochę pojeździć to wrócę do obserwacji. W czasie jazdy wskazania termometru są poprawne. Sprawdzone dzisiaj i porównane z termometrem rtęciowym. Mój wniosek jest taki, że trzeba jeździć, a nie robić testy domowe
Eldo Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Opublikowano 10 Lutego 2018 No bo to w koncu licznik rowerowy a nie domowy 🙃
Mally1983 Opublikowano 16 Lutego 2018 Opublikowano 16 Lutego 2018 OK sigma w domu, mam 3 pytania. Jak połączyć się z data center , bo nie wiem czy sigma się łączy czy się nie łączy bo nic nie widzę na tym data center Drugie , jak połączyć się bluetoothem z telefonem, niby Sigma zesparowana , ale w programie Sigma Link wyskakuje błąd połączenia lub "łączy się 20 min i zawiesza" Trzecie pytanko, połączyłem się z trenażerem Elite Turno ANT+ i wskazuje mi prędkość np 192 km/h wtf?
Motke Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 Info dla tych co mają w Rox11 firmware 1611 a chcą mieć 1709. Należy w DataCenter przestawić w konfiguracji język polski na np angielski, zapisać, uruchomić ponownie, podłączyć licznik. Powinna ukazać się informacja, że jest nowszy firmware (wcześniej po polsku uparcie twierdził, że 1611 to najnowszy). Jest robiony na dwa razy, raz firmware główny potem do BT. Czy jest coś lepiej? Nie wiem. Jeszcze nie jeździłem na nowym. Niby parowanie po BT wydaje się lepsze (na Rox11 wyskakuje w końcu kod, który należy wpisać do smartfona) ale i tak nie uzyskałem powiadomienia że ktoś dzwoni czy przyszedł sms (samsung s7)
Mwawe Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 22 minuty temu, Motke napisał: Niby parowanie po BT wydaje się lepsze (na Rox11 wyskakuje w końcu kod, który należy wpisać do smartfona) ale i tak nie uzyskałem powiadomienia że ktoś dzwoni czy przyszedł sms (samsung s7) a w jaki sposób łączysz licznik z telefonem, jeśli chcesz żeby wyskakiwały powiadomienia?
Motke Opublikowano 25 Lutego 2018 Opublikowano 25 Lutego 2018 54 minuty temu, Mwawe napisał: a w jaki sposób łączysz licznik z telefonem, jeśli chcesz żeby wyskakiwały powiadomienia? Ustawienia/Połącz Smartphone/Połącz Phone Po jakimś czasie w Rox wyskakuje 6cyfrowy PIN a w smartfonie okienko do wprowadzania PINu. Na poprzednim firmware nie pamiętam aby wyskakiwał PIN. Po tym wszystkim "ROX GPS 11.O" jest widziane w smartfonie na liście widzianych urządzeń.
Mwawe Opublikowano 26 Lutego 2018 Opublikowano 26 Lutego 2018 13 godzin temu, Motke napisał: Ustawienia/Połącz Smartphone/Połącz Phone Po jakimś czasie w Rox wyskakuje 6cyfrowy PIN a w smartfonie okienko do wprowadzania PINu. Na poprzednim firmware nie pamiętam aby wyskakiwał PIN. Po tym wszystkim "ROX GPS 11.O" jest widziane w smartfonie na liście widzianych urządzeń. Nie o to mi chodzi. Połącz licznik z telefonem poprzez SL, tak abyś chciał zczytac aktywności. Nie wyłączając programu sprawdź czy otrzymujesz powiadomienia.
Gregor Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 Witam Panowie mój rox 11 złapał totalna zawiechę, na ekranie tylko model licznika i wersja programu, komputer go nie widzi, czyżby dokonał żywota zaledwie po 4 miesiacach? może jakiś reset ale nie wiem jak??
Mally1983 Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 Mam pytanie w jaki sposób z synchronizować Sigmę z Data Center by mieć wszytkie opcje? Niestety w profilach sportowych nic nie ma, nie mam możliwości edytowania okien. Dostałem też jakiś kod do Data cenetr i nie wiem po co?
Motke Opublikowano 11 Marca 2018 Opublikowano 11 Marca 2018 1 minutę temu, Mally1983 napisał: Mam pytanie w jaki sposób z synchronizować Sigmę z Data Center by mieć wszytkie opcje? Niestety w profilach sportowych nic nie ma, nie mam możliwości edytowania okien. Data Center przestaw z j. polskiego na np angielski i sprawdź czy jest lepiej. Wersja polska jest trochę niedopracowana.
tomon Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Widzę że rozmowa dawno skończona ale czy możesz mi powiedzieć czy próbowałeś Roca 11 sparować z innymi czujnikami prędkości i kadencji mam swoje stare z roxa 5.0 i zastanawiam się czy będą kompatybilne?
Eldo Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Opublikowano 20 Marca 2018 Czujniki kadencji i predkosci tylko z protokołem ant+
Mwawe Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 20 minut temu, Eldo napisał: Czujniki kadencji i predkosci tylko z protokołem ant+ puls i pomiar mocy też
Nex0xeN Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Czy by przerzucić pokonana trasę z Rox 11do endomondo trzeba podpinać się do laptopa czy mozna to zrobić bezprzewodowo za posrednictwem smartfona - jak w Wahoo?
jarom Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Czujmiki dowolne ant+ - ja mam kadencję i tętno od garmina 2 godziny temu, Nex0xeN napisał: Czy by przerzucić pokonana trasę z Rox 11do endomondo trzeba podpinać się do laptopa czy mozna to zrobić bezprzewodowo za posrednictwem smartfona - jak w Wahoo? można bezprzewodowo. przez aplikację w telefonie (android i ios, na ewno czy windows - nie wiem)
Eldo Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 Widzę że Szajbajk od jakiegos czasu używa Rox-a 11 może pojawi się w net jakaś recenzja lub test Trochę późno bo wersja 11 ma już dobre 1,5 roku ale lepiej późno niż wcale
Jimmy Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Najpierw Szajbajk chwalił garmin 520 a teraz nagle ma pochwalić teoretycznie gorszego ROX 11? Sam przeszedłes na 520 Nawet jeśli dostałeś z innym sprzętem mogłeś go sprzedać i zostać z ROX 11 Ja też miałem ROX 11 a teraz mam Wahoo ELEMNT. Mimo że ROX 11 ma kilka rzeczy których nie mam w Wahoo wybralem ten drugi jako ogólnie lepszy...
Eldo Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Opublikowano 22 Marca 2018 Przeszedłem na Garmina ze wzgledu na obsluge trenazera i miernika mocy (zadawanie obciazenia, jazda ze sladu oraz kalibracja Stages). Dlugo mialem oba liczniki ale bez sensu bylo lezakowanie Roxa dla tego sprzedałem. Bede chwalil Roxa bo przejechał ze mna sezon bez najmniejszej shizy, robił to co miał robic. Szajbajk za pewne dostał od Sigmy do testow ja swojego kupiłem (podobnie jak Garmina). Nie musze słodzic na siłe i nie twierdze ze Szajbajk tak robi. Zdziwiony jestem tylko tym ze tak pozno zacza testowac ten model Sigmy.
Jimmy Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 Ja miałem problem ze wskazaniem prawidłowej wysokości jeśli w trakcie treningu licznik wyłączył się z powodu braku aktywności. Po ponownym włączeniu wysokość działała nieprawidłowo. Nie wykrywał wznoszenia itp... Po prostu wyłączyłem funkcje sleep
jarom Opublikowano 22 Marca 2018 Opublikowano 22 Marca 2018 15 godzin temu, Jimmy napisał: Najpierw Szajbajk chwalił garmin 520 a teraz nagle ma pochwalić teoretycznie gorszego ROX 11? Sam przeszedłes na 520 Nawet jeśli dostałeś z innym sprzętem mogłeś go sprzedać i zostać z ROX 11 Ja też miałem ROX 11 a teraz mam Wahoo ELEMNT. Mimo że ROX 11 ma kilka rzeczy których nie mam w Wahoo wybralem ten drugi jako ogólnie lepszy... Po pierwsze - każdy z tych liczników jest inny, a rox-11 ma jedną, ogromną wyższość nad wahoo i kazdym Garminem - ROX11 jest prawie DWA RAZY TAŃSZY. Zatem w kategorii value for money - rozwala całkowicie konkurencję. Używałem wcześniej Garmina Edge 1000 (a jeszcze wcześniej Garmina Forerunner 305, który miał firmową opcję montazu na kierowncę). Po tym jak utopiłem Edge -licznika używam również jako prędkościomierza na łódce (ścigam się w regatach) postanowiłem inwestować wyłacznie w sprzęt "budżetowy". Do jazdy rowerem potrzebuję czytelnego prędkościomierza, licznika dystansu i zaledwie kilku innych parametrów podczas jazdy. Komputer rowerowy ma pracować minimum 8 godzin na jednym ładowaniu, komunikować się z dowolnymi akcesoriami ant+ i zapisywać precyzyjnie trck gps. Wszelkich analiz typu tętno/kadencja/ moc itp zwykłem dokonywać po jeździe, a nie w jej trakcie. Te wszystkie zadanie rox-11 spełnia znakomicie. Wkurza mnie wprawdzie firmowa aplikacja na komputer, jeszcze bardziej ta na telefon, ale za te pieniądze... jestem w stanie iść na drobne kompromisy. A w kwestii nawigacji... żadne z urządzeń (z Edge 1000 włacznie) nie spełnia moich oczekiwań. Na rower wolę komoot na telefon, a na wodę... to temat na całkiem inne forum.
Rekomendowane odpowiedzi