Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Eldo Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam ponownie Z racji że miałem okazje sprawdzić i porównać oba najnowsze na chwile obecną liczniki GPS z logo Sigmy postaram się Wam je opisać w tym temacie. Wszystko co tutaj opisze i pokażę jest w 100% z mojej głowy i aparatu (zero kopiowania, cytowania, wklejania innych opinii itp). Sigma ROX 7.0 GPS została wprowadzona na rynek bodajże na jesień 2016r a nieco później wersja 11.0. Zacznę może od tego co różni oba te modele (oprócz ceny) - Sigma ROX 7.0 wizualnie nie różni się niczym od wersji 11.0 (poza logo pod ekranem) - Sigma ROX 7.0 występuje w sprzedaży tylko w wersji SOLO (bez czujników) - Sigma ROX 11.0 występuje w sprzedaży SOLO lub w komplecie z czujnikiem pulsu oraz kadencji - Sigma ROX 7.0 nie posiada komunikacji bezprzewodowej = nie ma możliwości podpięcia czujników zewnętrznych - Sigma ROX 11.0 posiada Bluetooth Smart oraz Ant+ - Sigma ROX 7.0 i 11.0 są rozkręcane a więc jest możliwa ew. wymiana akumulatorka - Sigma ROX 7.0 i 11.0 mają te same podstawki (w wersji SOLO zawartość pudełka jest identyczna) - Sigma ROX 7.0 i 11.0 w zestawie mają kupon do pełnej wersji Data Center - Wszystkie pozostałe funkcje (poza drobnymi niuansami) oba liczniki mają identyczne. Podczas użytkowania zarówno wersji 7.0 jak i 11.0 w okresie zimowo-wiosennym zaobserwowałem: - Akumulator w obu wersjach trzyma identycznie. - Zużycie akumulatora przy temperaturze -5...+5st ok. 10%/h - Zużycie akumulatora przy temperaturze +5...20st ok. 10%/2h - Prędkość z GPS jest stabilna (w porównaniu z endomondo różnica spora) - Odczyt aktywnych danych tj. przewyższenie, temperatura itp stabilne - Pulsometr połączony przez Ant+ działa perfekcyjnie - Wszystkie aktywne funkcje na ekranach są przejrzyste i czytelne. - Menu jest bardzo intuicyjne (obrazkowe) W nocy podświetlenie działa wyśmienicie, można naturalnie ustawić czas podświetlenia Wykresy graficzne oraz nawigacja działa wyśmienicie ! Przejechałem setki KM nawigując Sigmą w terenach zupełnie mi nieznanych, bez najmniejszego problemu ślad nadąża za aktualną pozycją GPS. W gęstym lesie lub zabudowaniu może pojawić się sekundowe opóźnienie przy manewrze skrętu lecz nie sprawiło przynajmniej mi to problemu. Jak powszechnie wiadomo ROX 7.0 i 11.0 posiadają w zestawie podstawki montażowe mocowane na kierownicy/mostku za pomocą opasek zaciskowych. W komplecie są 2 takie podstawki. Nie ma w ofercie Sigmy dedykowanych uchwytów z wysięgnikiem, lecz mam w tym oto momencie bardzo "odkrywczą" ciekawostkę ! Do Sigma ROX 7.0/11.0 GPS pasuje uchwyt z wysięgnikiem od Garmin Edge ! W temacie komunikacji z Sigmą ROX 7.0/11.0 - W przypadku wersji 7.0 mamy do dyspozycji tylko (albo aż) Data center przez USB - W przypadku wersji 11.0 mamy do dyspozycji Data Center przez USB lub Sigma Link/Data Center (android/ios) przez Bluetooth Smart Wiecej info dot. w/w liczników można zaczerpnąć z filmów mojego autorstwa : - Można w nich dowiedzieć się np. jak ustawić i edytować aktywne ekrany licznika - Zobaczyć krótką prezentację oraz zawartość pudełka - Licznik w akcji - Porównanie wskazań z endomondo - Projektowanie i import tras z Data Center do licznika - Parowanie z czujnikiem kadencji / prędkości - Porównanie prędkości Czujnik vs GPS . Dziękuję za uwagę Edytowane 30 Października 2017 przez Eldo 1 16
Eldo Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2017 11 minut temu, janullo789 napisał: Dobra robota! Dziękuję
paulonio Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Właśnie się zastanawiałem nad kupnem BC 14.16, ale trafiłem tutaj i ROX 11 mnie zauroczył ;-) Czy jest możliwość podpięcia innych sensorów komunikujących się przez ANT+/Bluethoth czy tylko te od Sigmy? I czy jest możliwość dokupienia później tych sensorów osobno?
Flesz Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Graty!!! Super recenzja!! I chyba wpiszę ROX11 na listę zakupów
Eldo Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Dnia 9.04.2017 o 18:36, paulonio napisał: Właśnie się zastanawiałem nad kupnem BC 14.16, ale trafiłem tutaj i ROX 11 mnie zauroczył ;-) Czy jest możliwość podpięcia innych sensorów komunikujących się przez ANT+/Bluethoth czy tylko te od Sigmy? I czy jest możliwość dokupienia później tych sensorów osobno? W moim przypadku nabyłem Sigmę Rox 11.0 SOLO nieco później dokupiłem sobie pulsometr który łączy się z licznikiem po Ant+ Jak jest w przypadku innych czujników nie wiem ale z tego co mozna wywnioskować np z menu licznik ma opcję "podłącz czujnik" więc wg mnie cokolwiek po Ant+ czy BT Smart w zasięgu będzie współpracować i nie koniecznie musi to być produkt z logo Sigma . Jak wpadnie mi w ręce cokolwiek innego niż Sigma (pulsometr, czujnik kadencji) po Ant+ to dam znać czy działa z ROX 11.0 Zdarza się czasem że mam aktywny pulsometr w liczniku i telefonie równocześnie, porównywałem w jednym z filmów odczyt danych pulsu i prędkości. Komunikacja Ant+ działa bardzo stabilnie, zastanawiałem przed zakupem pulsometru czy wziąść BT czy Ant+ nie żałuję wyboru Dodam może jeszcze jedną istotną kwestię, licznik miał mi zastąpić telefon na kierownicy. Rox 11.0 w 100% spełnia się w tej roli ! Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Eldo 1
paulonio Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 6 godzin temu, Eldo napisał: Dodam może jeszcze jedną istotną kwestię, licznik miał mi zastąpić telefon na kierownicy. Rox 11.0 w 100% spełnia się w tej roli ! No właśnie, u mnie ostatnio telefon szwankuje jeśli chodzi o Endomondo/Stravę. Da się automatycznie wrzucać treningi na ww. serwisy? I da się obejść jakoś wczytywanie segmentów (bez posiadania premium na Stravie)? Btw. Twoje filmiki to praktycznie jedyne co można znaleźć w polskim internecie na temat tych urządzeń, w angielskojęzycznym też za wiele nie ma
Eldo Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie kozystam osobiście ze Stravy ale jest mozliwe przesylanie segmentow bez konta premium. Da sie rowniez wyeksportowac plik do endomondo np z Data Center po wczesniejszym zgraniu aktywnosci z licznika (kozystam z tej opcji) Faktycznie bardzo malo jest w sieci o nowych roxach. Kupiłem w ciemno 7.0 a nieco później 11.0 Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Eldo
MaciekM Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Witam Dzięki za porównanie, jest super! Mam jedno pytanie, czy R11 bez czujników będzie działać jak R7?
Eldo Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, MaciekM napisał: Witam Dzięki za porównanie, jest super! Mam jedno pytanie, czy R11 bez czujników będzie działać jak R7? Tak, oba liczniki maja to samo menu i praktycznie te same funkcie aktywne. Różnią dwa modele te funkcje ktore kozystaja z czujnikow zewnętrznych czyli np puls czy kadencja. W menu R11.0 jest dodatkowo funkcia Trening ktorej jeszcze nie zdazylem sprawdzic Aktualnie jestem na etapie sklejania materialu dot projektowania tras i wszystkiego co zwiazane z nawigacja w rox 11.0 jak juz bede mial gotowy material wkleje Wam linka tutaj.
Eldo Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Myślę zeby zrobić to tak. Pokazac z poziomu DataCenter jak zaprojektowac trase krok po kroku z dostepnymi opcjami przy wyznaczaniu nastepnie w jaki sposób przeslac trasę do licznika przez USB. Przeniesc sie z komputera w teren i pokazac Wam jak licznik prowadzi po wyznaczonym sladzie. Byl by to krotki odcinek testowy doslownie kilkanascie metrow w celu pokazowym krecony z reki idac (bardziej stabilny obraz niz z roweru). Musze ogarnac mikrofon w laptopie bo cos nie chce mnie sluchac i biore sie do roboty. 1
michwoz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Czy da się podczas jazdy, bez jej przerywania, wejść do menu i ustawień licznika? Chodzi mi konkretnie o to czy mogę wyzerować miernik mocy w trakcie jazdy. W tym celu musiałoby być możliwe wejście do ustawień sensorów bez zatrzymywania nagrywania jazdy.
Eldo Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Da sie wejsc do menu, co wiecej licznik ma opcje wylaczenia auto po czasie ktory ustawimy. Gdy aktualnie jest w pausie czas wyl jest liczony i licznik sie wylaczy. Po ponownym zalaczeniu mamy do wyboru, zapisanie nie ukonczonego treningu lub kontynuację. 1
Eldo Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak jak obiecałem wcześniej tutaj i w komentarzach YT, powstał kolejny odcinek dot. licznika Sigma ROX 11.0 GPS pt. Sigma ROX 7 / 11 GPS Projektowanie trasy, import oraz prezentacja w terenie. W sieci jest bardzo mało informacji o tym liczniku więc myślę że każde dodatkowe info na jego temat pomoże przy dokonaniu wyboru licznika z funkcją GPS. W skrócie o tym co niżej na filmie. Projektowanie trasy w Data Center jest bardzo łatwe i intuicyjne, na prawdę aktywnych opcji przy wyznaczaniu trasy jest tak mało że ciężko nakręcić coś więcej Moim zdaniem im mniej tym lepiej, tutaj chodzi o wytyczenie trasy (śladu) i tyle w temacie. Samo przesyłanie (importowanie) trasy do licznika również jest bardzo uproszczone i łatwe. Późniejsza ew. edycja (modyfikacja) trasy jest naturalnie możliwa i równie prosta jak samo jej tworzenie. Ogólnie cały interfejs Data Center jest bardzo prosty i intuicyjny. Poruszanie się po programie nie powinno stanowić problemu początkującym użytkownikom Sigmy. W temacie samej nawigacji w terenie, jak zobaczycie na filmie jest również przyjazna i robi to do czego została stworzona. Widoczne, aktywne okna są naturalnie stworzone indywidualnie wg. własnych potrzeb (o czym można się wiecej dowiedzieć we wcześniejszym odcinku). Trudno żeby osoba nie korzystająca z pulsometru miała na głównym ekranie wskazania pulsu Celowo materiał nakręcony jest w nocy, chciałem pokazać równocześnie jak widoczny jest podświetlony ekran w liczniku w zupełnych ciemnościach Życzę miłego oglądania Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Eldo 3
Rafał OneGear Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Witaj ELDO, Pokaż ślady jakie rysuje ROX 11. Jak z dokładnością zapisu względem przebytej drogi ?
lechu Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 To może też coś dodam. Jeszcze nie korzystałem z planowania tras bo okolice ok 50 km znam dość dobrze, ale za to przydaje mi się inna opcja tj. licznik pokazuje mi linię wskazująca kierunek drogi do domu. Używam tego, kiedy pogubię się gdzieś w lesie. Żeby to zadziałało, trzeba w Sigma Center utworzyć krótki odcinek trasy przy domu (może być 50 m) i wrzucić do licznika. Kiedy potrzebujemy w terenie aby licznik wskazał kierunek do celu, należy tylko wczytać trasę (ja mam nazwaną ją DOM) i gotowe. Licznik wyświetla komunikat że znajdujesz się poza trasą i wyświetla następnie linię pokazując na bieżąco azymut do celu.
Eldo Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2017 4 godziny temu, Rafał OneGear napisał: Witaj ELDO, Pokaż ślady jakie rysuje ROX 11. Jak z dokładnością zapisu względem przebytej drogi ? Na filmie wyzej z lewej strony sa aktywne dane ktore sa zapisanym sladem przez Rox-a. Trasa widoczna na samym dole oraz wszystkie wskazania nie pochodzą z data center tylko z zapisanej aktywnosci przez licznik. Trasa widoczna na ekranie Sigmy jest 1:1 z DC. Celowo tez nakrecilem materiał miedzy sporym zabudowaniem zeby sygnał gps był słabszy. W otwartym terenie slad idzie idealnie po aktualnej pozycji.
zaq Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 A próbowaliście może sparować roxa 11 z telefonem? Bo mój iPhone łączy się dosłownie na sekundę i tyle i w żaden sposób nie mogę tego ogarnąć...
Eldo Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak, w sumie to usb uzywam tylko do ladowania licznika aktywnosci i trasy laduje przez bluetooth ze smartfona (android). Jak wyzej na foto Z ios nie mialem okazji sprawdzić, mogę tylko zasugerować aktualizacje softu licznika, u mnie poprawila sie stabilność polaczenia BT. Taki musi byc status w menu Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Eldo
Eldo Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Instrukcja jak sprawdzic wersję softu licznika oraz jak dokonać aktualizacji. 1
Rafał OneGear Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Podaj proszę wymiary samego wyświetlacza.
Eldo Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) 9 godzin temu, Rafał OneGear napisał: Podaj proszę wymiary samego wyświetlacza. 31x36mm sam wyswietlacz bez ramki i reszty to co sie podswietla Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez Eldo
Rekomendowane odpowiedzi