Skocz do zawartości

Codziennie JEDNO zdjęcie 2017-2020

Zalas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Bujak napisał:

Też to przechodziłem i wyszło super. Tylko nie słuchaj tych co mówią, że na nowoczesnych klejach płytki nie spływają i można je układać od góry (jak okaże się, że spływają to już tego nie naprawisz).
I zacznij na ścianie, na której będą szafki lub wieszaczki emoji3.png

Trzeba sobie wymierzyć od góry ilość płytek plus grubość fugi i od dołu na wysokości ostatniej pełnej płytki przybić listwę drewnianą i od niej zacząć kłaść. Płytki wtedy na wypoziomowanej listwie się opierają, a jeśli nam wyjdzie, że trzeba będzie rząd płytek docinać, to będą to te od dołu, gdzie nie jest to tak widoczne. Przechodziliśmy przez to z mężem 10 lat temu i nawet równo nam to wyszło ☺️

W miarę możliwości dobrze jest na bieżąco czyścić z wypływającego kleju przestrzenie pod fugi - bardzo to potem ułatwia kolejny krok.

Opublikowano

IMG_20190219_155816.thumb.jpg.e17b99cfe1204f99fb0cf1c00d0577c7.jpg

Chciało się jeździć to trzeba czyścić i smarować 

Opublikowano
Przynajmniej z zewnątrz wygląda już jak dom... Jeśli zastanawiacie się gdzie sie podziałem to zazwyczaj jestem na budowie. Własnie uczę się na YT jak układać płytki
IMG_20190220_165713-01.thumb.jpeg.bc78bfbd5380e190f2f300bd330ccc98.jpeg
Nic trudnego dobrze zacznij pójdzie samo
Dobrze wymierz jak mają być płytki
Pomyśl sobie gdzie mają być meble i wtedy najlepiej zacznij od pezwciwleglej ściany by odcinki wyszły pod meblami
Czy to normalnie w szachownica czy w caro zacznij od ściany pezwciwleglej do ściany z meblami
Mówimy tutaj o kuchni i podłodze
Na ścianach podobna zasada zacznij tak byś nie robił docinek płytek przy drzwiach, by nie wyszedł pasek np 2 cm bo to brzydko będzie wyglądać
Jak kladziesz cała ścianę od dołu do góry
Można zaczynać od dołu do góry lub od góry do dołu, dzisiejsze kleje pozwalają na takie manewry
Teraz też podczas kładzenie płytek nie używa się list plastikowych jak kiedyś można płytki na rogach wewnętrzny lub zewnatrznych złukosowac pod kątem 45 stopni na maszynie, wtedy ładnie zejdą się do rogu, można wtedy użyć silikonu do wewnętrznego wypełnienia obecnie są dostępne kolorowe silikony
Generalnie jest łatwo tylko dobrz zacznij
Pierwsze połóż podłogę potem ściany, nie będzie widać jak płytki na podladze są odcięte, wtedy też albo gdy położone są okytji na ziemi i masz zamiar kłaść na ścianie nie fuguj podłogi bo klejem sciapiesz fuge, chyba że dobrz oklejisz podłogę, ale fugowanie zostaw sobie na koniec
To ty takie porady robiłem remonty przez kilka lat, głównie wykończenia potem robiłem fuchy, generalnie zasada się niż zmieniła
Panele podłogowe prosta sprawa tylko trzeba zachować zasadę by kłaść na wzdłuż do najasniejszego okna, po to by światło które pada na panele rizchidzilo się po długości wtedy nie widać łączenia jak polozysz odwrotnie będzie widać wszytkie łączenia
Ps
Ładny dom
Opublikowano

@Bujak @Azzader @Sziva @piter614 Dzięki! Jesteście świetni! To chyba jedyne forum rowerowe na którym można poradzić się o układanie płytek :D Zaczynam od 4m kwadratowych posadzki w kotłowni. Wszystko jest idealnie równe i gładkie, tak że nie bardzo jest co popsuć. (no może poza spadkiem do odpływu na środku) Potem zrobię ściany. Jak uda mi się nie zepsuć zajmę się schowkiem pod schodami a jak odkryję w sobie artystę to może powoli zrobię jedną łazienkę :D Kotłownia to nie byle co bo ma ścianie będą rowery wisiały! Specjalnie pod nie płytkuję ścianę, więc robota jak najbardziej rowerowa :D

Opublikowano
52 minuty temu, zibi_j1 napisał:

@Bujak @Azzader @Sziva @piter614 Dzięki! Jesteście świetni! To chyba jedyne forum rowerowe na którym można poradzić się o układanie płytek :D Zaczynam od 4m kwadratowych posadzki w kotłowni. Wszystko jest idealnie równe i gładkie, tak że nie bardzo jest co popsuć. (no może poza spadkiem do odpływu na środku) Potem zrobię ściany. Jak uda mi się nie zepsuć zajmę się schowkiem pod schodami a jak odkryję w sobie artystę to może powoli zrobię jedną łazienkę :D Kotłownia to nie byle co bo ma ścianie będą rowery wisiały! Specjalnie pod nie płytkuję ścianę, więc robota jak najbardziej rowerowa :D

W łazience i tam, gdzie spodziewasz się wody, pamiętaj o folii w płynie i taśmach do tego w narożniki. Nie przepłacaj tylko za uformowaną taśmę na styk ścian i podłogi, bo zrobisz to sobie sam ze zwykłej taśmy. My malowaliśmy Mapegumem, a taśma to fajna jest taka z siateczką na brzegach. Te dwa elementy nie muszą być jednej firmy.

Folią maluje się dwa razy. Raz pędzlujesz w jedną stronę, a drugą warstwę nakładasz malując w poprzek do pierwszej. Grunt, to odczekać po malowaniu tyle, ile podaje producent danej folii. Potem można już kłaść kafle.

Opublikowano
1 minutę temu, Sziva napisał:

W łazience i tam, gdzie spodziewasz się wody, pamiętaj o folii w płynie i taśmach do tego w narożniki. Nie przepłacaj tylko za uformowaną taśmę na styk ścian i podłogi, bo zrobisz to sobie sam ze zwykłej taśmy. My malowaliśmy Mapegumem, a taśma to fajna jest taka z siateczką na brzegach. Te dwa elementy nie muszą być jednej firmy.

Folią maluje się dwa razy. Raz pędzlujesz w jedną stronę, a drugą warstwę nakładasz malując w poprzek do pierwszej. Grunt, to odczekać po malowaniu tyle, ile podaje producent danej folii. Potem można już kłaść kafle.

Nasz kolega @PawełZ-Biohazard zawodowo zajmuje się wykończeniówką i mam z nim "gorącą linię". Ogromna pomoc i instrukcje krok po kroku, oraz lista potrzebnych materiałów. Będzie miał chłopak w Górach Swiętokrzyskich dożywotnią metę na wypady rowerowe :D

Opublikowano

Wchodzenie na wyższy level czas zacząć. Aby tylko noga podawała bo będzie wstyd.

IMG_20190221_215711.thumb.jpg.f88e2a4941e77da92fe1775e096a4978.jpg

• Lubię to! 1
jadenarowerze.pl
Opublikowano

Z dzisiejszej drogi do pracy b3928f5cd159175f2a04f6bead977aeb.jpg

Wysłane z telefonu

• Lubię to! 4
Opublikowano

No to hop

81848e1532ae5599a1aab6c5ed4679d8.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Lubię to! 2
Opublikowano

4f1718f14647606450753d560ad02ac9.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, wasiliew napisał:

No to hop

81848e1532ae5599a1aab6c5ed4679d8.jpg

Gdzie to jest? Kilimandżaro?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Gdzie to jest? Kilimandżaro?

Tak.

Opublikowano

Poznajcie "maleństwo". Kross Hexagon 6.0 na ramie 23 cale. Zwykły rower do przemieszczania się. 

IMG_20190106_152453_816.jpg
Opublikowano
26 minut temu, Puncu napisał:

A takie sprzed kilku dni wrzucę :D 

Screenshot_20190220-164730.jpg

Jak Fabio :)

Opublikowano

Pierwsze >40km w tym roku, w sumie trochę przypadkiem, bo po starcie kondycja tego nie zapowiadała :D

I takie tam z pauzy ;)

20190223_130108_HDR.thumb.jpg.c250b539b2cb956852ad689889d299bb.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano

Kiedy się wreszcie zrobi ciepło? Moje stopy nie lubią takich temperatur.

received_2161624570817150.jpeg
Opublikowano

W końcu cały lód w górach stopniał i można normalnie jeździć 😊

sobota.jpg
  • Lubię to! 3
Opublikowano
38 minut temu, Wojtek napisał:

20190223_141909.thumb.jpg.cf9af02f1a9bec2836a089e75b070809.jpg

Mi się podoba, a Wam?

Pięknie jest ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Wojtek napisał:

Mi się podoba, a Wam?

Jak dla mnie MEGA! :)

Opublikowano
3 godziny temu, Wojtek napisał:

20190223_141909.thumb.jpg.cf9af02f1a9bec2836a089e75b070809.jpg

Mi się podoba, a Wam?

Ekstra!

Opublikowano

Szczebel odczarowany, dzisiaj tylko burki w pewnym momencie mnie goniły, ale baly się bardziej ode mnie i zachowały dystans. 

IMG_20190224_090108.jpg
  • Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...