Gość Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 51 minut temu, Bujak napisał: Też to przechodziłem i wyszło super. Tylko nie słuchaj tych co mówią, że na nowoczesnych klejach płytki nie spływają i można je układać od góry (jak okaże się, że spływają to już tego nie naprawisz). I zacznij na ścianie, na której będą szafki lub wieszaczki Trzeba sobie wymierzyć od góry ilość płytek plus grubość fugi i od dołu na wysokości ostatniej pełnej płytki przybić listwę drewnianą i od niej zacząć kłaść. Płytki wtedy na wypoziomowanej listwie się opierają, a jeśli nam wyjdzie, że trzeba będzie rząd płytek docinać, to będą to te od dołu, gdzie nie jest to tak widoczne. Przechodziliśmy przez to z mężem 10 lat temu i nawet równo nam to wyszło ☺️ W miarę możliwości dobrze jest na bieżąco czyścić z wypływającego kleju przestrzenie pod fugi - bardzo to potem ułatwia kolejny krok.
sebrionek Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 Chciało się jeździć to trzeba czyścić i smarować
Gość Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 Przynajmniej z zewnątrz wygląda już jak dom... Jeśli zastanawiacie się gdzie sie podziałem to zazwyczaj jestem na budowie. Własnie uczę się na YT jak układać płytki Nic trudnego dobrze zacznij pójdzie samoDobrze wymierz jak mają być płytkiPomyśl sobie gdzie mają być meble i wtedy najlepiej zacznij od pezwciwleglej ściany by odcinki wyszły pod meblamiCzy to normalnie w szachownica czy w caro zacznij od ściany pezwciwleglej do ściany z meblamiMówimy tutaj o kuchni i podłodzeNa ścianach podobna zasada zacznij tak byś nie robił docinek płytek przy drzwiach, by nie wyszedł pasek np 2 cm bo to brzydko będzie wyglądaćJak kladziesz cała ścianę od dołu do góryMożna zaczynać od dołu do góry lub od góry do dołu, dzisiejsze kleje pozwalają na takie manewryTeraz też podczas kładzenie płytek nie używa się list plastikowych jak kiedyś można płytki na rogach wewnętrzny lub zewnatrznych złukosowac pod kątem 45 stopni na maszynie, wtedy ładnie zejdą się do rogu, można wtedy użyć silikonu do wewnętrznego wypełnienia obecnie są dostępne kolorowe silikonyGeneralnie jest łatwo tylko dobrz zacznijPierwsze połóż podłogę potem ściany, nie będzie widać jak płytki na podladze są odcięte, wtedy też albo gdy położone są okytji na ziemi i masz zamiar kłaść na ścianie nie fuguj podłogi bo klejem sciapiesz fuge, chyba że dobrz oklejisz podłogę, ale fugowanie zostaw sobie na koniecTo ty takie porady robiłem remonty przez kilka lat, głównie wykończenia potem robiłem fuchy, generalnie zasada się niż zmieniłaPanele podłogowe prosta sprawa tylko trzeba zachować zasadę by kłaść na wzdłuż do najasniejszego okna, po to by światło które pada na panele rizchidzilo się po długości wtedy nie widać łączenia jak polozysz odwrotnie będzie widać wszytkie łączeniaPsŁadny dom
Gość Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 @Bujak @Azzader @Sziva @piter614 Dzięki! Jesteście świetni! To chyba jedyne forum rowerowe na którym można poradzić się o układanie płytek Zaczynam od 4m kwadratowych posadzki w kotłowni. Wszystko jest idealnie równe i gładkie, tak że nie bardzo jest co popsuć. (no może poza spadkiem do odpływu na środku) Potem zrobię ściany. Jak uda mi się nie zepsuć zajmę się schowkiem pod schodami a jak odkryję w sobie artystę to może powoli zrobię jedną łazienkę Kotłownia to nie byle co bo ma ścianie będą rowery wisiały! Specjalnie pod nie płytkuję ścianę, więc robota jak najbardziej rowerowa
Gość Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 52 minuty temu, zibi_j1 napisał: @Bujak @Azzader @Sziva @piter614 Dzięki! Jesteście świetni! To chyba jedyne forum rowerowe na którym można poradzić się o układanie płytek Zaczynam od 4m kwadratowych posadzki w kotłowni. Wszystko jest idealnie równe i gładkie, tak że nie bardzo jest co popsuć. (no może poza spadkiem do odpływu na środku) Potem zrobię ściany. Jak uda mi się nie zepsuć zajmę się schowkiem pod schodami a jak odkryję w sobie artystę to może powoli zrobię jedną łazienkę Kotłownia to nie byle co bo ma ścianie będą rowery wisiały! Specjalnie pod nie płytkuję ścianę, więc robota jak najbardziej rowerowa W łazience i tam, gdzie spodziewasz się wody, pamiętaj o folii w płynie i taśmach do tego w narożniki. Nie przepłacaj tylko za uformowaną taśmę na styk ścian i podłogi, bo zrobisz to sobie sam ze zwykłej taśmy. My malowaliśmy Mapegumem, a taśma to fajna jest taka z siateczką na brzegach. Te dwa elementy nie muszą być jednej firmy. Folią maluje się dwa razy. Raz pędzlujesz w jedną stronę, a drugą warstwę nakładasz malując w poprzek do pierwszej. Grunt, to odczekać po malowaniu tyle, ile podaje producent danej folii. Potem można już kłaść kafle.
Gość Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 1 minutę temu, Sziva napisał: W łazience i tam, gdzie spodziewasz się wody, pamiętaj o folii w płynie i taśmach do tego w narożniki. Nie przepłacaj tylko za uformowaną taśmę na styk ścian i podłogi, bo zrobisz to sobie sam ze zwykłej taśmy. My malowaliśmy Mapegumem, a taśma to fajna jest taka z siateczką na brzegach. Te dwa elementy nie muszą być jednej firmy. Folią maluje się dwa razy. Raz pędzlujesz w jedną stronę, a drugą warstwę nakładasz malując w poprzek do pierwszej. Grunt, to odczekać po malowaniu tyle, ile podaje producent danej folii. Potem można już kłaść kafle. Nasz kolega @PawełZ-Biohazard zawodowo zajmuje się wykończeniówką i mam z nim "gorącą linię". Ogromna pomoc i instrukcje krok po kroku, oraz lista potrzebnych materiałów. Będzie miał chłopak w Górach Swiętokrzyskich dożywotnią metę na wypady rowerowe
lukaszwasil Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Wchodzenie na wyższy level czas zacząć. Aby tylko noga podawała bo będzie wstyd. 1
jadenarowerze.pl Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Z dzisiejszej drogi do pracy Wysłane z telefonu 4
wasiliew Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 No to hopWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2
Antyszprycha Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 2
Gość Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) 52 minuty temu, wasiliew napisał: No to hop Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Gdzie to jest? Kilimandżaro? Edytowane 22 Lutego 2019 przez Gość
wasiliew Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Gdzie to jest? Kilimandżaro?Tak. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
GonHex Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Poznajcie "maleństwo". Kross Hexagon 6.0 na ramie 23 cale. Zwykły rower do przemieszczania się.
Gość Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 26 minut temu, Puncu napisał: A takie sprzed kilku dni wrzucę Jak Fabio
Eddek Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 Pierwsze >40km w tym roku, w sumie trochę przypadkiem, bo po starcie kondycja tego nie zapowiadała I takie tam z pauzy 2
Gość Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 Kiedy się wreszcie zrobi ciepło? Moje stopy nie lubią takich temperatur.
KrzysiekMTB Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 W końcu cały lód w górach stopniał i można normalnie jeździć 😊 3
Gość Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 38 minut temu, Wojtek napisał: Mi się podoba, a Wam? Pięknie jest
Azzader Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 3 godziny temu, Wojtek napisał: Mi się podoba, a Wam? Jak dla mnie MEGA!
Gość Opublikowano 23 Lutego 2019 Opublikowano 23 Lutego 2019 3 godziny temu, Wojtek napisał: Mi się podoba, a Wam? Ekstra!
pizzaq Opublikowano 24 Lutego 2019 Opublikowano 24 Lutego 2019 Szczebel odczarowany, dzisiaj tylko burki w pewnym momencie mnie goniły, ale baly się bardziej ode mnie i zachowały dystans. 1
Rekomendowane odpowiedzi