Reset Opublikowano 29 Lipca 2022 Opublikowano 29 Lipca 2022 Nie. Wszystko będzie ok jeśli założysz banlessa do 12s na korbie M7/8000. Zębatka będzie pasowała jak obecnie masz środkową +2T dla round i taka sama jak masz dla oval.Czyli jesli srodkowy blat z przodu mam 30z to moge wsadzic przy korbie m7000 blat pod 12s 32z okragla i 30z oval tak? I przy tej korbie Twoim zdaniem linia lancucha przy kasecie 10-51 bedzie lepsza niz przy zastosowaniu korby m8100?Matko bosko. Strasznie to pokomplikowane… a sugerujac sie strona Shimano wydawaloby sie ze zaloze i bedzie okej..
vdcmike Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 Jesli masz tą korbę 3x to przecież widać o ile zapasu jest pomiędzy środkowym blatem a ramą (trzeba wziąć poprawkę na feubość i wysokość zębów NW oraz w przyladku przereklamowanego ovala odjąć 2T. Zwykle bez problemu da się wsadzić 2T więcej, czasami 4T. Odnośnie linii łańcucha - przy twojej ramie linia ~49 to środek kasety. Jeśli często używasz (bedziesz używał) dwóch największych koronek kasety to zastosowanie korby pod linię 52 IMHO nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jesli z kolei używasz tylko zakresu najmniekszych koronek to linia 52 będzie lepsza (mniejsze lrzekosy przy najczęściej używanych przełożeniach).
Reset Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 (edytowane) Byłem dziś w dwóch bardzo dobrych serwisach. Każdy z 7 mechaników z ktorymi rozmawiałem potwierdził że korba 8100 zadziała bez problemu z moją ramą. Dobrali mi jajko garbaruka (3mm offset) i nic tylko zakładać i śmigać. Dzieki wszystkim za uczestnictwo w dyskusji. P.S.: Gdy sprawdzaliśmy w systemie Shimano dane, wyskoczyła cena za korbe. Niezła przebitka... korby bez ramion najtaniej w cenie 499, a u producenta jedni mieli najtaniej za 344 do zamówienia. O cenach łańcuchów nie bede pisal zeby was nie denerwowac Edytowane 30 Lipca 2022 przez Reset
vdcmike Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 Nikt nie twierdził że nie zadziała. Jako mechanik robiący od 20 lat raczej w rowerach z wyższej półki tylko sugerowałem żeby się nie napalać na to jak łysy na grzebień. Miałem sam, składałem dla innych i z cała stanowczością twoerdzę, że przy typowyn wykorzystaniu pełnego zakresu kasety 12s linia natyna 50mm dla non-boost jest lepsza. Rozmawiałem też na tqen temat z przedstawicielami Sh na .de przy piwie. Przyznali, że olali ciepłym moczem posiadaczy starszych ram gdyż z ich kalkulacji wyszło, że tylko jakiś promil osób posiadających rower starszy niż 3 lata będzie robił upgrade na 12s. Po prostu wdrożenie 10 modeli korb (licząc pozagrupowce fc-mt) pod non-boost nie zwróciłoby się. Tak samo teraz olewają bida-kraje jak PL gdzie idąc do sklepu nie kupi się z półki łańcucha 12s a jeszcze żeby był w regularnej cenie to już zapomnieć należy. W .de nie ma z tym większego problemu od miesięcy.
Reset Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 . W .de nie ma z tym większego problemu od miesięcy.No to Cie pozdrawiam z Köln. Tak samo nic tu nie ma. Nikt nikogo nie olewa. Pracuje w TSL i po prostu jest ciężko z czesciami, tak samo Shimano jak Porsche czy Audi czy Skoda…
vdcmike Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Ciekawe... w piatek w megastore B-D w Bonn kupowałem cn-m8100 z półki. I praktycznie problem tylko z najdłuższymi jest. 116 i 126 zawsze bazproblemowo. Tak samo cs-m8100.
Dantes Opublikowano 30 Listopada 2023 Opublikowano 30 Listopada 2023 Chcę zmienić napęd w ww rowerze na XT M8100. O ile wiem potrzebuję bębenek do mojej piasty: kolega który ma taki sam rower twierdzi że bębenek DT Swiss MTB Shimano Micro Spline (ratchet) 12/142/148 mm jest tym czego potrzebuję. Shimano grupa XT M8100 1x12rz 175mm - Cyklomania DT Swiss bębenek MTB Shimano Micro Spline (ratchet) 12/142/148 mm - Cyklomania Czy możecie potwierdzić, że będzie to razem pasowało? Albo jakie info potrzebujecie żeby dobrać odpowiednie części? Specyfikacja roweru w linku: https://www.specialized.com/pl/pl/chisel-expert--2x/p/133925?color=239989-133925 Pozdrawiam, Daniel
raven Opublikowano 30 Listopada 2023 Opublikowano 30 Listopada 2023 bębenek microspline tak dt nie, bo to jakaś piasta specializeda, a nie dt
Dantes Opublikowano 30 Listopada 2023 Opublikowano 30 Listopada 2023 31 minut temu, raven napisał: bębenek microspline tak dt nie, bo to jakaś piasta specializeda, a nie dt W takim razie jak dobrać bębenek?
vdcmike Opublikowano 1 Grudnia 2023 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Pytaj w specu czy oferują bębenek MS do tych kół. Jeśli nie to nowe koło ew. wymiana piasty w obecnym (ale to słaba obręcz jest).
Rekomendowane odpowiedzi