Skocz do zawartości

[grupa] Deore XT M8100

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Accent_Szaj

Innym powodem przejścia na 1x12 to też uproszczenie i pozbycie się przedniej przerzutki, która zawsze tyrka przy maksymalnym wykrzyżu łańcucha a to znowu jest spowodowane tym, że używam na każdym blacie 24/34T całego zakresu tylnej kasety i jest to fizycznie niemożliwe do wyregulowania poza rozgięciem metalowej "ramki" przedniej przerzutki przez którą przechodzi łańcuch.

A że jestem leniwy i bardzo mi pasuje korzystanie z całego zakresu kasety na 24 lub 34T i nie chcę niczego rozginać to chętnie pozbędę się przerzutki i manetki + spróbuję nowości. Nie jestem z tych, którzy będą zaklinać rzeczywistość, kiedy się okaże, że wydałem 2k na napęd 1x12 i to nędza do mojej jazdy i lepiej było przy 2x10 no ale zobaczymy w praniu. 

Kalkulator pokazał, że 32T x 10-51 zastąpi mi prawie idealnie obecne 24/34T x 11-42. Jak to będzie szumieć na maksymalnym wykrzyżu pod obciążeniem - się usłyszy. Przynajmniej nie będzie już ocierać z przodu. Zobaczymy jakie wrażenia na owalu, który kosztuje sporo, jest paskudny, waży praktycznie nic i sprawia wrażenie, że się zetrze w błocie po 200km.

Opublikowano

Z 1x12 będziesz zadowolony na pewno. Nie ma strachu tylko hak musisz mieć % prosty i łańcuch częściej wymieniać, bo inaczej napęd szwankuje.
ale na ovalu nie odczujesz różnicy.
W jednym czasie miałem oval w jednym rowerze i okrągłą w drugim - jeździłem na zmianę i totalnie nie czułem żadnej różnicy (choć się bardzo starałem )

Opublikowano
1 godzinę temu, Bujak napisał:

EKFan 30T oval

Jeżeli wygląda to tak jak na zdjęciach:

df5527c34e1295072d923bfcecfe.thumb.jpg.1e580f7b2938c94047d568f40c6c7352.jpg

To sprawdź kształt owalu na 4 śruby w Rotorze lub AB. Ten chińczyk jest po prostu jajowaty.
Droga zębatka jest przesunięta o konkretny kąt aby zoptymalizować jej działanie dla szosy lub mtb + Rotor ma dodatkową opcję regulacji i indywidualnego dopasowania. To samo Wolftooth (który niby jest najłagodniejszy i najmniej efektywny) albo OneUp (który wydaje się najbliższą zrzynką AB bez naruszania patentu) wygląda w wersji 32T tak:

OneUp-Components-M8000-XT-32T-Narrow-Wide-Traction-Oval-Chainring-Front-Black-966.thumb.jpeg.a9504b31d9d43465a46029defb1356fc.jpeg

Opublikowano
W dniu 17.09.2020 o 18:15, Frost napisał:

jest to fizycznie niemożliwe do wyregulowania

Nie tak do końca.Mi się 11 udało,a myślę że 12 też by jakoś poszło :D 

W dniu 17.09.2020 o 18:15, Frost napisał:

że 32T x 10-51 zastąpi mi prawie idealnie obecne 24/34T x 11-42

Widzę że świadoma decyzja

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

Nie tak do końca.Mi się 11 udało,a myślę że 12 też by jakoś poszło :D 

Widzę że świadoma decyzja

Spędziłem cały dzień tylko na kręceniu przednią przerzutką i nie dało się wyregulować jej tak aby nie ocierała o osłonę przy wszystkich 4 kombinacjach czyli 24x11, 24x42, 34x11 i 34x42. Przekos jest zbyt duży jeżeli używa się na jednym blacie całego zakresu z tyłu. Może inne modele przedniej przerzutki mają szerzą osłonę, ale na mojej można było ustawić idealnie tylko dla jednego blatu, mniejszego lub większego. Dla obu nie ma szans. Zawsze będzie ocierać.

Może za rok, dwa będzie siła na 34T z przodu 😵 

Opublikowano
2 minuty temu, Frost napisał:

i nie dało

Zobacz sobie mój filmik,przecież tam nie zmieniam przedniej i cały czas leci na 38T

3 minuty temu, Frost napisał:

Może inne modele przedniej przerzutki mają szerzą osłonę,

Mam M8100 (12s)

Ale żeby nie było.Nie wiem jak jeździsz i tak jak pisałem poprzednio.Widzę że to sobie dokładnie przemyślałeś i policzyłeś,więc czemu nie?

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Zobacz sobie mój filmik,przecież tam nie zmieniam przedniej i cały czas leci na 38T

Mam M8100 (12s)

Ale żeby nie było.Nie wiem jak jeździsz i tak jak pisałem poprzednio.Widzę że to sobie dokładnie przemyślałeś i policzyłeś,więc czemu nie?

U Ciebie nie ociera, jeżeli przerzucisz całą kasetę najpierw na większym blacie a później małym z przodu, na którymś z nich? Bo u mnie da się wyregulować aby na jednym, mniejszym lub większym, nie ocierało. Jeśli nie będzie ocierać na większym, to wtedy będzie w skrajnej przekosie na mniejszym i na odwrót, w zależności jak wyreguluję. Mam z przodu chyba M6000, jutro jadę przed południem pojeździć więc zerknę i ewentualnie zmierzę szerokość tej prowadnicy.

Z obliczeń wyszło mi coś takiego i będzie to najbardziej zbliżone do tego co mam aktualnie przy okrągłym blacie 32T.

12speed_calc.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Frost napisał:

Z obliczeń wyszło mi coś takiego i będzie to najbardziej zbliżone do tego co mam aktualnie przy okrągłym blacie 32T.

Ja nie wiem jak oni to liczą,ale dla mnie 32:10=3,2 ,a nie 3,5

za to 34:11=3,09 ,a nie 3,39

WTF?

Opublikowano

No dokladnie, odpal sobie lepiej excela i sam policz bo tu jakieś głupoty wyszły.

Opublikowano

1x12.thumb.jpg.9cc71de8c1ea7c71c31a53d22ff911c1.jpg

Dzięki za podpowiedź i link. W ciemno założyłem, że tamta strona liczyła to dobrze.

Opublikowano

Witam. To jak to jest w końcu z działaniem korby m9000 z napędem m9100. Rama nie boost. 

Planuje przejść na 1x12. 

Korba m9000 zębatka banless. 

Napęd m9100 1x12.

Czy to będzie dobrze działać?

Opublikowano

Koleżanki i koledzy @Sziva @pawel2208 @Accent_Szaj @Kruk oraz inni - proszę Was o podpowiedz w sprawie pancerzy i linek do przerzutki oraz przewodu hamulcowego.

Fabrycznie w Meridzie pancerz i linka do przerzutki była Jagwire LEX SL - linka powleczona zieloną osłonką, która się standardowo strzępki poza pancerzem. Przewody hamulcowe Shimano.

Chce zmienić całość na Jagwire bo jest dostępny wariant czarny mat. Powiedzcie czy dobrze to dobrałem:

Pancerz+linka: https://jagwire.com/products/diy-cable-kits/1x-elite-sealed-shift-kit

Ten pancerz ma 5mm, pancerz Shimano SP41 ma niby ~4mm - czy to bezproblemowo się połączy z manetką XT?
W Meridzie nie było tego lidera/przezroczystej rurki, linka opierała się tylko od wewnątrz w pancerzu - nie wiem czy ten slick lube liner jest polecany czy go się pomija?

Hamulce: https://jagwire.com/products/hydraulic-hose/mountain-pro-hydraulic-hose
2x Koncówki Jagwire HFA306: https://jagwire.com/products/hydraulic-hose/mountain-pro-quick-fit-adaptor-kits?manufacturer=35&series=1281&model=1681

Czy te końcówki będą ok do klamek i zacisków M8100? Czy muszę na coś zwrócić uwagę przy kupnie przewodów i tych końcówek aby pasowało to do Shimano? Śrubę do banjo wiem, ze muszę dokupić bo chyba nie ma z zaciskiem - ewentualnie kupić już zarobione hamulce o ile nie są wyraźnie droższe od zestawu manetka+zacisk.

Opublikowano
7 minut temu, Frost napisał:

Ten pancerz ma 5mm

Nie wsadzisz go do przerzutki,ani do manetki.

5mm to standard do pancerza hamulcowego.

11 minut temu, Frost napisał:

nie wiem czy ten slick lube liner jest polecany czy go się pomija?

Tu Ci nie powiem,używam SP41

Natomiast dużą wagę przykładam do linki 

Używam tej.

https://allegro.pl/oferta/linka-przerzutki-jagwire-elite-sts-el-8887891041?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

17 minut temu, Frost napisał:

Czy te końcówki będą ok do klamek i zacisków M8100?

Z tego co piszą to tak.

21 minut temu, Frost napisał:

kupić już zarobione hamulce o ile nie są wyraźnie droższe od zestawu manetka+zacisk.

Ja prawdę mówiąc,bym nie zamienił oryginału. Tym bardziej że w M8100 bonjo jest czarne. Dodatkowo zestaw jest tańszy

Ps. Do zacisku dostajesz śrubkę 

Opublikowano

Toto zielone na linkach to powłoka poprawiająca pracę - standard w linkach shimano optislick (można kupić osobno, są dokładane do manetek od XT w górę). Pancerze jednak polecam shimano sp-41 - na małych promieniach gięcia każda linka pracuje w nich zauważalnie lepiej niż w jakimkolwiek JW.

Opublikowano

Ok, kupię SP41 oraz linkę Ultra Slick a co do hamulców to jeszcze pomyślę czy je składać czy brać gotowca Shimano.

Zostały jeszcze do zakupu manetki, pancerze i linki + hamulce i będzie komplet na złożenie roweru i sezonu, który najwyraźniej mi się skończył 2 tyg temu. Może trafi się jeden przyzwoity dzień, że chociaż uda się na tym przejechać i sprawdzić pod lekkim obciążeniem.

Opublikowano

Cześć, czy korby m8100-1 i m8100-2 są identyczne (nie licząc zębatek oczywiście). Innymi słowy: czy przerobienie z 2 na 1 lub przerobienie z 1 na 2 to tylko wymiana zębatek, czy są jakieś niespodzianki?

Opublikowano
2 godziny temu, Tomeg napisał:

Cześć, czy korby m8100-1 i m8100-2 są identyczne (nie licząc zębatek oczywiście). Innymi słowy: czy przerobienie z 2 na 1 lub przerobienie z 1 na 2 to tylko wymiana zębatek, czy są jakieś niespodzianki?

Raczej identyczne

https://si.shimano.com/#/en/EV/FC-M8100

Opublikowano

Wziąłem kompletne hamulce M8100+M8120, które ewentualnie skrócę, linkę Jagwire Elite i pancerz SP41. Do skrócenia pancerza hydraulicznego kupiłem nożyce do cięcia lin stalowych Knipexa więc nie powinno być problemu z równym przycięciem przewodów hamulcowych i pancerzy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 7.06.2020 o 23:41, schwinn0 napisał:

Wszystko działa tak jak powinno 

Oval od absoluteblack z offsetem 6mm, korba SRAM X9, łańcuch KMC X12, reszta (kaseta, manetka, przerzutka) M8100

20200606_114927.jpg 20200606_114923.jpg 20200606_114853.jpg

W dniu 7.06.2020 o 23:41, schwinn0 napisał:

Wszystko działa tak jak powinno 

Oval od absoluteblack z offsetem 6mm, korba SRAM X9, łańcuch KMC X12, reszta (kaseta, manetka, przerzutka) M8100

20200606_114927.jpg 20200606_114923.jpg 20200606_114853.jpg

Witam , Ty miałeś korbę 2 blaty przed zmianą?też mysle żeby przejść z 2x11 na 1 blat .ja mam boost 12x148

4 minuty temu, bartek8787 napisał:

Witam , Ty miałeś korbę 2 blaty przed zmianą?też mysle żeby przejść z 2x11 na 1 blat .ja mam boost 12x148 .też chce zrobić 1x12 slxm7100 ,ale nie wiem czy będzie to współgrać z obecną korba 

Opublikowano

Hej

Tak. Jednak odradzam kombinowanie z korbami SRAM. 

Przeszedłem w końcu na korbę XT M8100

Opublikowano
10 minut temu, schwinn0 napisał:

Hej

Tak. Jednak odradzam kombinowanie z korbami SRAM. 

Przeszedłem w końcu na korbę XT M8100

Ja mam korbę mt600b2 Shimano 2x11 kaseta slx przerzutka slx .