Skocz do zawartości

[grupa] Deore XT M8100

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy może ktoś posiada ową nową grupę od shimano Deore XT SL-M8100 w swoim rowerze ?

Jestem generalnie ciekaw jak cała grupa pracuje i jak się ma do w porównaniu ze Sram Eagel GX?

Czy praca jest lepsza czy gorsza ciekawi mnie to bardzo

Opublikowano

Od NX jest lepsza, mam tez lifehacka jak zrobic zeby dzialalo pieknie z kasetami srama ktory pokazuje na moim filmie, gdy zalozy sie przerzutke zgodnie ze sztuka jest zle. Nie wiem jak zrobil to koles na filmie Kruka.

Opublikowano

Ooo to mnie zaciekawiło, zaznacz na zdjęciu co dokładnie ma przejść w którą stronę:

m8110.thumb.jpg.c2f18e21dd8a12632984371bf084af5e.jpg

A i tak z ciekawości pytam,śruba mocująca do haka, znów jest na sprężynie ? Czy bez tak jak w Shadow ?

Opublikowano

Koledze chodzi chyba o porównanie do Eagle GX ;) ,a nie czy działa z kasetą GX 

Ja mam manetki i heble z 8100.Działają i wyglądają super :) 

Opublikowano (edytowane)

To ma iśc przed hak, śruba B oparta prosto o hak a sruba mocujaca jest na sprężynie jak dawno temu.

6 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Koledze chodzi chyba o porównanie do Eagle GX ;) ,a nie czy działa z kasetą GX 

Ja mam manetki i heble z 8100.Działają i wyglądają super :) 

Napisalem ze slx dziala lepiej od nx ;)

W salonie treka tam gdzie kupiłem swojego jeden z obsługiwaczy zamienil sobie GX na XT w slash'u i mówi, że jakość przerzucania na +. Twierdził tylko, że łańcuch sie bardziej obija

20190916_063212.jpg

A tu jest zaznaczone jak być powinno z kasetami shimano: (z kasetami eagle niebieski element po lewej stronie haka)

Screenshot_20190916-064418_Adobe Acrobat.jpg Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano

Teraz kumam. Dzięki temu przerzutka a raczej jej górne kółeczko jest bliżej kasety. Ciekawy patent, do zapamiętania i przetestowania :)

Opublikowano

Generalnie chodzi mi o same porównanie praca przerzutek między tymi dwoma producentami
Też oczywiście mnie ciekawi czy np przerzutka będzie współpracować z resztą napęd sram
Ps
Jeżeli taka odpowiedź było to sorki bo jestem z doskoku i nie czytałem wszystkiego

Syn właśnie prawko zdaje

Opublikowano
3 godziny temu, Kruk napisał:

Teraz kumam. Dzięki temu przerzutka a raczej jej górne kółeczko jest bliżej kasety. Ciekawy patent, do zapamiętania i przetestowania :)

Wydaje mi się, że wtedy po prostu kołeczko przerzutek shimano znajduje się tam gdzie znajduje się normalnie dobrze ustawione kóleczlo srama.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ja mam całą grupę 8100 u siebie. Póki co przy przebiegu ok 500km jestem zadowolony. Nie ma żadnych problemów i zużycia też nie widać.
Jeśli chodzi o porównanie do NX to nic nie napisze bo nie jeździłem na NX.

Ale mogę porównać do poprzedniej grupy XT (2x11, 1x11):

- napęd pracuje bardzo podobnie jeśli chodzi o precyzję i kulturę działania (nie jest głośno i przerzuca precyzyjnie)
- manetka pracuje trochę lżej niż w poprzedniej wersji (co dla mnie jest plusem)
- przy ramie bez boosta linia łańcucha nie jest idealna - jest w sumie taka sama jak w 1x11 - dość duże przekosy gdy łańcuch jest na największych zębatkach
- ale teraz nie ma problemu ze spadaniem łańcucha przy kręceniu do tyłu
- zakres przy kasecie 10-51 i zębatce 34t jest dla mnie wystarczający (przy 1x11:  34t + 11-46 zawsze trochę brakowało przy ciężkich podjazdach i szybkich prostych)
- stopniowanie kasety 10-51 idealne, (w 11-46 był dziwny duży przeskok międzyi ostatnią i przedostatnią koronką)
- korba XT m8000 była ładniejsza :P

IMG_20190831_184156.jpg

Edytowane przez jaro0011
  • Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie do znawców nowej przerzutki m8100. Czy mój hak z ramy cube reaction pro 2017 będzie pasował pod tą przerzutkę czy czeka mnie wymiana haka ?? Przerzutki jeszcze fizycznie nie mam ale powoli już myślę o przyszłym sezonie żeby zmienić napęd z 2x11 xt na właśnie nowego xt 1x12.  Na pewno będę miał jeszcze masę pytań odnośnie napędu bo już wiem że muszę zmienić bębenek (koła mam dt x1700 na piastach 350 rachet) i nie wiem co robić z korbą bo chciałbym korbę zostawić M8000  wrzucić narrow wide 34 ale nie znalazłem jeszcze zębatki pod 12rz w systemie  96BCD choć słyszałem słuchy ze banless ma coś takiego zrobić :)

IMG_20191230_161948.jpg IMG_20191230_162026.jpg
Opublikowano

Hak musisz zmienić bo ten jest to "direct mount". Co do blatów, każdy chińczyk za 30zł bedzie hulać, nie musi być na nim napisane że jest do 12rz, będzie dobry bo sprawdziłem.

No i bębenek, łatwo dostepny, to wszystko.

Opublikowano
7 godzin temu, SeBo napisał:

że muszę zmienić bębenek (koła mam dt x1700 na piastach 350 rachet)

X1700 są stworzone pod tą grupę :) przy piastach 350 bębenek dokupisz z zamkniętymi oczami,razem z nowym End cap'em(kosz to 330zł)

https://allegro.pl/oferta/dt-swiss-bebenek-shimano-micro-spline-12x142-148mm-8312218625

7 godzin temu, SeBo napisał:

i nie wiem co robić z korbą bo chciałbym korbę zostawić M8000  wrzucić narrow wide 34

Hehe klasyka.Też miałem ten dylemat,bo korby z nowej grupy są moim zdaniem brzydsze :P 

Oczywiście nie musisz zmieniać samej korby,a zębatka podejdzie bez problemu,bo wew.szerokość łańcucha w 11 i 12 jest taka sama.

Jedynie pozostaje dokupić kasetę i manetkę i cieszyć się nowym 1x12 

Opublikowano
5 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Oczywiście nie musisz zmieniać samej korby,a zębatka podejdzie bez problemu,bo wew.szerokość łańcucha w 11 i 12 jest taka sama.

A zapomniałem napisać że mam korbę M8000 2 rzędową i teraz jak będzie z tą linią łańcucha bo temat rzeka ?? Jeśli łańcuch  11 i 12 rz jest taki sama to czemu banless podaję w zębatkach https://banless.pl/pl/p/Zebatka-owalna-Shimano-96BCD-M6000M7000M8000/22  "Zębatki nie są kompatybilne z 12rz łańcuchami Shimano (CN-M7100, CN-M8100, CN-M9100)" ?? 

Opublikowano
Godzinę temu, SeBo napisał:

A zapomniałem napisać że mam korbę M8000 2 rzędową i teraz jak będzie z tą linią łańcucha bo temat rzeka ??

Nie ma osobnych korb 1 rzędowych M8000. Tajemnica tkwi w zębatkach. Zębatki pod 1x mają inny offset niż zębatki pod 2x.

Opublikowano
26 minut temu, Motke napisał:

Nie ma osobnych korb 1 rzędowych M8000. Tajemnica tkwi w zębatkach. Zębatki pod 1x mają inny offset niż zębatki pod 2x.

Banless dla M8000 ma coś takiego "Offset - 1,5mm (30t, 32t, 34t), 0mm (36t), -2mm (28t - offset na zewnątrz)" 

Czy te ekfany i inne chinole też tak mają czy potrzeba jakieś podkłaki których bym nie chciał dawać? 

Opublikowano
6 minut temu, PiotrekGT napisał:

Chinole zakładasz i jeździsz

Na tej nowej grupie sprawdzałeś chinola czyli kaseta m8100, łańcuch cn-m8100 i przerzutka M8100 sgs 12rz??? 

Opublikowano
4 godziny temu, SeBo napisał:

to czemu banless podaję w zębatkach https://banless.pl/pl/p/Zebatka-owalna-Shimano-96BCD-M6000M7000M8000/22  "Zębatki nie są kompatybilne z 12rz łańcuchami Shimano (CN-M7100, CN-M8100, CN-M9100)" ?? 

Świetne pytanie.Trzeba im je zadać.

Ja twierdzę,że wewnętrzna szerokość łańcucha 11 i 12 wynosi 11/128"

Moim skromnym zdaniem,podlatuje mi tu linią łańcucha,a nie łańcuchem :/ 

Opublikowano
13 minut temu, SeBo napisał:

Na tej nowej grupie sprawdzałeś chinola czyli kaseta m8100, łańcuch cn-m8100 i przerzutka M8100 sgs 12rz??? 

Na nowym SLX

Opublikowano (edytowane)

Dzis mi jeszcze banless odpisał że nie zrobią zębatek na 12rz pod starego xt z mocowaniem 96bcd 😐 Po nowym roku wyjdą ovale ale tylko pod 8100 

Edytowane przez SeBo
Opublikowano (edytowane)

Po co przeplacać za kawalek aluminium.

20191231_112956.jpg

Pasuje idealnie

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
7 minut temu, PiotrekGT napisał:

Po co przeplacać za kawalek aluminium.

20191231_112956.jpg

Pasuje idealnie

podasz linka bo pełno tego na ali a jak ty masz sprawdzone to niech będzie z pewniego źródła 😉 a i jeszcze jaka masz korbe?