Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator około 1000 - 1999 zł

Diki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, PiotrekGT napisał:

Za 1300zł to możesz recona już kupić spokojnie a jak dopłacisz to i rebe można wyrwać. Obydwa nie warte zachodu przy tym budżecie. Co do skoku to zależy czy jeździsz bardziej XC czy wolisz wygode

xc to ja nie jezdze, co do recona to slyszalem ze judy jest lepszy niz recon
i nad rebą tez myslalem ale najtaniej znalazlem za 1700(z polski)

czemu nie sa warte zachodu?

Opublikowano

Recon jest ponad judy, recon to 32mm golenie a judy 30, do tego masz w reconie tłumik motion control a nie turnkey. Manitou to może nie szajs ale w tej cenie można miec coś lepszego. 

Opublikowano
3 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Nie koniecznie.

Ale bardzo prawdopodobnie.

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, PiotrekGT napisał:

Recon jest ponad judy, recon to 32mm golenie a judy 30, do tego masz w reconie tłumik motion control a nie turnkey. Manitou to może nie szajs ale w tej cenie można miec coś lepszego. 

No to zalozmy ze zdecydowalem sie na recona 
To jaka wersje do uzytku wlasnego(nie jezdze na jakies zawody czy cos)brac gold czy silver bo z tego co wyczytalem tutaj to RL
A i zapomnialem powiedziec mam kola 27.5

Edytowane przez Cevvy
Opublikowano
2 godziny temu, Kruk napisał:

No dobra w takim razie recon rl 120mm chyba ze reba/markhor w spoko okazji sie trafi 😛
No z linkow nie skorzystam bo jak mowilem kupuje w zime albo w wiosne

Opublikowano (edytowane)

Nooo to jak tak to trochę bez sensu bo tych ofert nie będzie i ceny mogą się zmienić, niekoniecznie na korzyść aaa i może )czyt. nie musi) się okazać że ciężko będzie o dany amor.

hehehe mi to przypomina sytuacje z moją Matulą, że jak chce aby coś kupić przez internet, pokazuje jej co chce, potem mi każe aby zapisać i po miesiącu - dwóch chce kupić i albo nie ma albo drożej i krzyk że czemu tak :D 

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Nie no chyba za 2 czy 3 miesiace sie ceny drastycznie nie zmienia

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie do Was.Planuję w zimie zmienić amor w  Kross Level  3.0 .Czy ktoś z Was jest w stanie mi pomóc z doborem amora ?? Skok 100mm,blokada w manetce i oczywiście amor powietrzny.Nie wiem jaki model by  najbardziej pasował.Chodzi o to żeby po prostu wymienić sam amor bez kombinowania z kołem i hamulcem.Rozmiar koła 29 cali, rozmiar ramy L. Budżet około 1500 zł.

Specyfikacja :

https://www.kross.pl/pl/2018/mtb-xc/level-3-0

Pozdrawiam 

Opublikowano
5 godzin temu, Pluto napisał:

Budżet około 1500 zł.

Nie inwestuj tyle w amora do tej ramy.

Ja poleciłbym Ci Suntour Raidon. Naprawdę bardzo przyzwoity widelec i nie wyczerpie całego budżetu,który możesz przeznaczyć na inne graty ;) 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam szybkie pytanko do Was.

Obecnie mam Recona Silver RL (wg specyfikacji roweru: Solo Air spring, remote lockout, E2 tapered steerer, G2 Geometry w/ 51 mm offset on 29'ers, 100 mm travel). Jest pod QR. Jestem wlasnie w trakcie wymiany kół na sztywne osie i potrzebuję podmienić mojego Recona i wybór padał albo na Rebę albo na SIDa.

Ze względów finansowych padł na Reba RL.

Chcę zostawić te same parametry skoku, offsetu oraz mieć możliwość blokowania manetką na kierownicy. Znalazłem w chyba dobrej cenie (black friday :) https://www.bikester.pl/rockshox-reba-rl-sa-amortyzator-29-100mm-disc-51mm-offset-15x100mm-czarny-962253.html za ok. 1650 PLN ale z blokadą na goleni.

Czy mogę użyć dotychczas stosowaną manetkę z Recona do zaprezentowanej Reby? Czy będzie trzeba coś w Rebie w bebechach zmieniać?

Opublikowano

Jestem po podobnym zabiegu zmiany recona na rebe, manetka zostala, natomiast dziala odwrotnie :)

Opublikowano

Poszukaj coś na allegro u sprzedawcy Velo16, aktualnie ma do dzisiaj urlop ale pewnie w poniedziałek wrzuci na nowo ogłoszenia. Wyrwiesz SIDa pod 29 koło do 2000 złotych u niego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Prośba o pomoc w podjęciu ostatecznej decyzji :)

Rower merida big.nine 500 lite 2019 rok, oś 15x110, koło 29", obecnie zamontowany Suntour XCR.

Wzrost 192 cm, waga 105 kg

Jeżdżę po pomorskich lasach w okolicach Gdańska.

Nie zamierzam skakać, ale nie też nie jeżdżę nad wyraz delikatnie. Górek w okolicy jest wbrew pozorom sporo, a ścieżek pełnych korzeni jeszcze więcej :)

Wytypowałem trzy amory, nad którymi się zastanawiam:

1. Reba RL https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-amortyzatory-przednie-amortyzatory-29-amortyzator-rock-shox-reba-rl-29-100mm-15x110mm-boost-oneloc-2020-o_l_230_10532.html

2. Suntour Axon https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/axon/29-cali_amortyzator-axon-rl-rc-pcs-29-boost-34-czarny-mat-taper-2019/1869

3. Sid RL https://www.olx.pl/oferta/amortyzator-rowerowy-rock-shox-sid-rl-29-27-5-debon-air-boost-CID767-IDCFc1F.html

Najbliżej mi do Reby, ze względu na serwis i dobre opinie oraz łatwość w przypadku odsprzedaży. Axon kusi mnie goleniami 34 mm przy zbliżonej do Reby wadze, a Sid tłumikiem debon air, ale obawiam się, że jestem na niego za ciężki.

Prośba o pomoc doświadczonych kolegów w wyborze. Uważacie, że przy mojej masie Reba będzie wystarczająco sztywna? Czy iść w Axona i mieć większy kłopot z serwisem?

Z góry wszystkim dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Reba będzie prostsza w serwisie zaś SiD zwłaszcza na chargerze ciut lepiej pracował za to jego serwis ciut gorszy dla laika :) 

Ja chyba wziąłbym SIDa lub Rebę ale Rebę nie za te pieniądze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam składam rower two6player 2017 i chce kupić możliwie najlepszy amor do niego ,słyszałem że spoko jest suntor durolux r2c2 180 lub 160 obniżony do 120 lub 130mm

ale też zastanawiam się nad manitou circus expert 130 lub 100mm ale nw czy nie będzie za sztywny  , wg was warto tego duroluxa wiele osób uważa go za bardzo dobry amor do dirtu tylko po obniżeniu 

jeszcze na olx są  foxy 32 i 34 float , fit , kashima , performance elite  czy będą ok? 

amor ma być możliwie najlżejszy , ponieważ jestem fanem lekkich rowerów i lepiej się tym jeździ 

budżet do 1500zł

dzięki za odpowiedź 

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak za sztywny amortyzator :D 

Fox 32 bym nie polecił do tej ramy.

Durolux może być dużo cięższy w stosunku do Foxa

Myślałeś nad Pikem?

Opublikowano
33 minuty temu, Kruk napisał:

Nie ma czegoś takiego jak za sztywny amortyzator :D 

Fox 32 bym nie polecił do tej ramy.

Durolux może być dużo cięższy w stosunku do Foxa

Myślałeś nad Pikem?

wolałbym coś na ośi 20 ,łatwiej o koło bo nawet mogę sobie na razie z dh wyciagnąc z boxxera , potem mam zamiar dokupić koło zrobione customowo i mostek z kierownic bo mam do wymiany bo archaiczne są trochę 

tu masz link jak rower wygląda teraz 

mam nieszczęsnego xcm i musze go wymienić

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kruk napisał:

A masz w tej ramie stery tapered?

tak obecnie mam adapter z 1.1/8 na tapered tą taką nasadkę na sterówkę na amorze

Edytowane przez nowy...
Opublikowano
Teraz, Kruk napisał:

a to luz to coś znajdziesz :)

a własnie tego pike'a idzie obniżyć do 120 lub 130mm skoku ??