PiotrekGT Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 RS ma paragona. Poza tym, zamontowanie normalnego widelca 29" 80mm prawie nic nie zmieni a wybór jest ogromny.
Bastian Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 6 godzin temu, PrzeLuka napisał: Maksymalnego skoku się nie oblicza. To ustala producent w trakcie produkcji ramy. Ogólnie przyjmujie się, że margines manewru to +/- 20 mm chyba, że producent ramy jasno określił dopuszczalne wartości skoku. RS ma wybór właściwie żaden. Wejdz na stronę Activia i przejrzyj co ma w ofercie. Ma kilka ciekawych modeli na składzie, np.: https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/mobie45/28-cali_amortyzator-suntour-mobie45-rl-r-28-15qlc-taper-czarny-mat-2018/1866 Niestety najciekawsze modele mają sterówki taperowane. Da się to obejść poprzez zastosowanie odpowiednich sterów ale te unoszą główke ramy o około 10 mm, więc w zasadzie efekt byłby podobny jak byś wsadził 29" z 80 mm skoku. NCX, NEX... przejrzyj oferte. Mam rozumieć że jeżeli amortyzator pod koło 28 o skoku np 100 mm będzie pasował to mogę go bez problemu założyć ?! no właśnie, szkoda że nie pasują przez te sterówki Czy są producenci warci uwagi prócz suntora? Napisze do CUBE w tej sprawie, zobaczymy czy odpowiedzą . 6 godzin temu, PiotrekGT napisał: RS ma paragona. Poza tym, zamontowanie normalnego widelca 29" 80mm prawie nic nie zmieni a wybór jest ogromny. no jest te paragon... to już będzie w ostateczności . Nic nie zmieni ? A kultura pracy to co ?! Szukamy czegoś z 28 no chyba że się da 29 wsadzić bez komplikacji...
PiotrekGT Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Powiem tak, każdego suntoura 29" (raidon, epixon) możesz sobie skrócić do 80mm skoku a nawet 60mm. I będzie okej, nie wiem czy zdajecie sobie sprawe, że koła 28 o d 29 różnią sie tylko oponą....
Bastian Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 2 godziny temu, PiotrekGT napisał: Powiem tak, każdego suntoura 29" (raidon, epixon) możesz sobie skrócić do 80mm skoku a nawet 60mm. I będzie okej, nie wiem czy zdajecie sobie sprawe, że koła 28 o d 29 różnią sie tylko oponą.... Co do obręczy to jestem świadom tego, pisałem o tym wyżej😇Wolałbym nic nie skracać i kupić gotowy amor. Chciałbym mieć 100% pewności że montując amor o większym skoku niż jest fabrycznie nie wpłynie to na prowadzenie roweru i bezpieczeństwo. Nadal nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Dzwoniłem do sklepu autoryzowanego Cube w zasadzie w którym kupiłem swój rower i pytałem sprzedawcę konkretnie o zmianę amortyzatora czy jest Ala możliwość to powiedział skoro jest fabrycznie montowany 63mm to taki musi być. Jakoś mnie nie przekonał swoją odpowiedzią i nie brzmiał w ogóle przekonywująco, niczym nie poparł swojej odpowiedzi konkretnie argumentując.
PiotrekGT Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Activia sprzeda ci już skróconego suntoura
Bastian Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 7 minut temu, PiotrekGT napisał: Activia sprzeda ci już skróconego suntoura Ale nadal nie wiem czy mam szukać amora pod koło 28 czy 29 skoro to ta sama obręcz?! 😎✌️I nadal nie znam odpowiedzi co do skoku maksymalnego. Czy kierować się rozumowaniem skoro produkują amor z skokiem np 80/100 mm pod koło dajmy na to 28 to mogę go wsadzić u siebie?! 🤨 Nikt więcej nie pomoże ???
PiotrekGT Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Po co sobie utrudniac zycie jak mozna ulatwic, skok maksymalny wg mnie 80mm. Kup to na co znajdziesz lepszą oferte i tyle
vdcmike Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) Widły MTB (27,5 czy 29) mają więcej miejsca na oponę przez co takie filigranowe gumy o szerokości 1,5" będą w takim widle wyglądały jakby czegoś brakowało. Innych przeciwskazań brak. Na stronie activii znajdź tabelkę z wymiarami widelców suntoura i obczaj jak się ma wymiar oś-korona dla amortyzatorów przeznaczonych do kół 27,5; 28 oraz 29" - sam oceń jaka to będzie różnica... No i podstawowa sprawa - cross to nie rower MTB z wąskimi gumami tylko rower trekkingowy bez błotników Edytowane 30 Maja 2020 przez vdcmike
Bastian Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 34 minuty temu, PiotrekGT napisał: Po co sobie utrudniac zycie jak mozna ulatwic, skok maksymalny wg mnie 80mm. Kup to na co znajdziesz lepszą oferte i tyle "wg mnie 80mm" czym jest to poparte ? bo nie wiem czy zrozumiałeś moje wcześniejsze pytania?! nie ma tu logicznej odpowiedzi. 39 minut temu, vdcmike napisał: Widły MTB (27,5 czy 29) mają więcej miejsca na oponę przez co takie filigranowe gumy o szerokości 1,5" będą w takim widle wyglądały jakby czegoś brakowało. Innych przeciwskazań brak. Na stronie activii znajdź tabelkę z wymiarami widelców suntoura i obczaj jak się ma wymiar oś-korona dla amortyzatorów przeznaczonych do kół 27,5; 28 oraz 29" - sam oceń jaka to będzie różnica... No i podstawowa sprawa - cross to nie rower MTB z wąskimi gumami tylko rower trekkingowy bez błotników Tabelki albo nie ma albo nie mogę jej odnaleźć. Czemu bez błotników ?😃 tak, wiem że to nie rower MTB🙃 stąd między innymi moje pytania...
vdcmike Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) https://activia.sgl.pl/pdf/wymiary_amortyzatorow.pdf Odnosnie błotników to marketing robił z crossów rowery co najmniej atb tymczsem w większosci przypadków były to trrkingi fabrycznie pozbawione błotników. Edytowane 30 Maja 2020 przez vdcmike
lordcebula Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) Podepnę się pod temat, szukam amorka pod ramę dartmoor bluebird 29"(skok 140-160mm, główka tapered), najlepiej pod tarczę 203mm ale 180mm też może być,piasty jeszcze nie mam także obojętnie boost czy nie, budżet do 1500zł, Myślałem o Foxie 34 albo RS Yari jeśli nie udało by mi się kupić ramy z damperem to też poszukiwał bym dampera (190x51mm 130mm skoku ramy) i widzę ,że są sprzedawane albo z RS Monarch albo Fox Float DPS, który byłby lepszy do trailowej jazdy do 1000zł ? Edytowane 30 Maja 2020 przez lordcebula
vdcmike Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 Fox 36, Revel/Pike/Yari/Lyrik. Z damperow lepszy Fox dps (z RSów IMHO $uperdeluxe robi dopiero robotę). W każdym razie damper nie jest jak wideł plug-and-pray chociaż z drugiej strony dartmoora nie posądzałbym o to aby się bawili w tunowanie pod swoje siermiężne fulle.
PiotrekGT Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 4 godziny temu, Bastian napisał: "wg mnie 80mm" czym jest to poparte ? bo nie wiem czy zrozumiałeś moje wcześniejsze pytania?! nie ma tu logicznej odpowiedzi. Tym jest podparte ze crossy tyle mają. Żadnej fizyki kwantowej tu nie ma. 60-80mm to jest twoj zakres poszukiwań. Dla mnie jest optymalne 80 bo tak lubie, mieć za dużo niż za mało. Stąd fraza "wg mnie". Szukasz na sile jakichś norm bardziej restrykcyjnych niż normy spalin a to tylko zwykły rower.
Kruk Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 6 godzin temu, Bastian napisał: Ale nadal nie wiem czy mam szukać amora pod koło 28 czy 29 skoro to ta sama obręcz?! 😎✌️I nadal nie znam odpowiedzi co do skoku maksymalnego. Czy kierować się rozumowaniem skoro produkują amor z skokiem np 80/100 mm pod koło dajmy na to 28 to mogę go wsadzić u siebie?! 🤨 Nikt więcej nie pomoże ??? Obręcz ta sama ale prześwit już inny a przez to wysokość amora inna. Nawet jak kupisz amor 80mm XC 29 koło to on wyjdzie tak jakby dać 100mm koło 28 bo gdzieś o tyle jest różnicy wynikającej z wysokości opony między 29 a 28 cali koło. tutaj masz nowinkę: https://bikerumor.com/2020/05/28/all-new-sr-suntour-vrx-gravel-suspension-forks-40-60mm-smooths-any-adventure/
Bastian Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 10 godzin temu, vdcmike napisał: https://activia.sgl.pl/pdf/wymiary_amortyzatorow.pdf Odnosnie błotników to marketing robił z crossów rowery co najmniej atb tymczsem w większosci przypadków były to trrkingi fabrycznie pozbawione błotników. Dzięki za link🙂Rozumiem. 9 godzin temu, PiotrekGT napisał: Tym jest podparte ze crossy tyle mają. Żadnej fizyki kwantowej tu nie ma. 60-80mm to jest twoj zakres poszukiwań. Dla mnie jest optymalne 80 bo tak lubie, mieć za dużo niż za mało. Stąd fraza "wg mnie". Szukasz na sile jakichś norm bardziej restrykcyjnych niż normy spalin a to tylko zwykły rower. podparte😄 rozumiem że też masz crossa ?😇 nic na siłę nie szukam, głównie chodzi o moje bezpieczeństwo😊 dlatego muszę mieć pewność, pozdrawiam i dzięki 9 godzin temu, Kruk napisał: Obręcz ta sama ale prześwit już inny a przez to wysokość amora inna. Nawet jak kupisz amor 80mm XC 29 koło to on wyjdzie tak jakby dać 100mm koło 28 bo gdzieś o tyle jest różnicy wynikającej z wysokości opony między 29 a 28 cali koło. tutaj masz nowinkę: https://bikerumor.com/2020/05/28/all-new-sr-suntour-vrx-gravel-suspension-forks-40-60mm-smooths-any-adventure/ Rozumiem, dzięki za informację🙃 dlatego będę kierował się "Axle To Crown" i szedł w tym kierunku w poszukiwaniu amorka
PiotrekGT Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 2 godziny temu, Bastian napisał: podparte😄 rozumiem że też masz crossa ?😇 nic na siłę nie szukam, głównie chodzi o moje bezpieczeństwo😊 dlatego muszę mieć pewność, pozdrawiam i dzięki Kross evado: 65mm Canyon pathlite: 75mm Merida crossway 63mm Giant Roam 63mm mam wymieniać dalej? I nie mam crossa
lordcebula Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Marzocchi Z2 vs FOX 34 Float Rhythm, oba skok 130mm. Jakie za i przeciw ?
janek591048 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 jaki amortyzator przedni do dirtu budżet ok. 2000
Bastian Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Witajcie. Po zastanowieniu się mam dwie propozycje do wyboru: RS Paragon oraz NRX S-RLR LITE. Czy ktoś z Was miał/ma styczność z tymi amorkami? Może ktoś mógłby powiedzieć coś więcej o danych amortyzatorach? Kultura pracy, specyfikacja, jakość itp itd
vdcmike Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Przecież to amortyzatory trekingowe. Kategoria 2. wg astm - jazda bez utraty przyczepności kół z podłożem. Zero jakichkolwiek skoków. A może myślimy o innym dircie?
PiotrekGT Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 @vdcmikeOn się odniosł do dawniejszego posta ja bym brał paragona
vdcmike Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 "Aj si". Paragon ale Gold albo nrx-s.
Bastian Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 23 godziny temu, vdcmike napisał: "Aj si". Paragon ale Gold albo nrx-s. Szkoda że paragon pomieści max oponę o szerokości 45 mm🤔 nigdzie nie mogę znaleść info ile nrx ???
vdcmike Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Bo to wideł do roweru trekingowego. Jak potrzebujesz szerszych to zmień rower.
Rekomendowane odpowiedzi