Bastian Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 9 godzin temu, vdcmike napisał: Bo to wideł do roweru trekingowego. Jak potrzebujesz szerszych to zmień rower. Póki co nie mam w planach zmiany roweru. Kupiłem go w maju 2018. Generalnie z roweru jestem zadowolony, amor który obecnie jest ma oponkę 47 mm. 45 mm to mało...
vdcmike Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 47 też wejdzie w paragona. Ta wartość jest podawana zawsze z zapasem co najmniej 1cm z każdej strony.
Bastian Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 13 minut temu, vdcmike napisał: 47 też wejdzie w paragona. Ta wartość jest podawana zawsze z zapasem co najmniej 1cm z każdej strony. Powiadasz ? 🤔 a wiesz może jak z serwisem RS?? Jestem z Łodzi generalnie 😁
vdcmike Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) W PL znam chłopaków i polecić mogę tylko Wrocław (umiarkowane ceny) ew. Wawę (drogo). Robią wysyłkowo jakby co. Ale takiego RSa można ogarnąć nawet w mieszkaniu w bloku własnymi siłami. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez vdcmike
Bastian Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Godzinę temu, vdcmike napisał: W PL znam chłopaków i polecić mogę tylko Wrocław (umiarkowane ceny) ew. Wawę (drogo). Robią wysyłkowo jakby co. Ale takiego RSa można ogarnąć nawet w mieszkaniu w bloku własnymi siłami. Rozumiem. A jest jakiś poradnik jak to zrobic, wiesz może ??
vdcmike Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.servicearchive.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen.0000000005739_service_manual_2016-2019_paragon_english_rev_a.pdf&ved=2ahUKEwjpzOybw5HqAhWixIsKHaWhDboQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw2BUB58VRliDaF7_FBeun-- Konstrukcja analogiczna do xc30/recon/judy... na YT więc możesz popatrzeć jak.
Bastian Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) 16 godzin temu, vdcmike napisał: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.servicearchive.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen.0000000005739_service_manual_2016-2019_paragon_english_rev_a.pdf&ved=2ahUKEwjpzOybw5HqAhWixIsKHaWhDboQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw2BUB58VRliDaF7_FBeun-- Konstrukcja analogiczna do xc30/recon/judy... na YT więc możesz popatrzeć jak. Lubie majsterkować ale tego nie ogarnę😁 szczególnie jakby był to amor na gwarancji. Powiedz mi jakie ceny za serwis takiego RSa w Wrocławiu i Wawie?? czy ten serwis w Wrocławiu nie znajduje się na ulicy Robotnicza 52a?? Harfa Harryson Henryk Charucki ??? Edytowane 21 Czerwca 2020 przez Bastian
vdcmike Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Nie, zdecydowanie nie. Na priv podeślę Ci namiar.
Kruk Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Wichu Work Shop to jest dobry serwis we Wro.
Bastian Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) 9 godzin temu, Kruk napisał: Wichu Work Shop to jest dobry serwis we Wro. Dzięki 🙂oczywiście nowy amor wymaga jakiegoś przeglądu ??? 12 godzin temu, vdcmike napisał: Nie, zdecydowanie nie. Na priv podeślę Ci namiar. Nowy amor wymaga przeglądu po zakupie ??? Edytowane 22 Czerwca 2020 przez Bastian
trollu Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 2 godziny temu, Bastian napisał: Nowy amor wymaga przeglądu po zakupie ??? niby nie powinien ale wielu praktykuje otwarcie amora w celu sprawdzenia (albo zalania go olejem) - były historie o suchych RS, o Foxach z minimalna ilością oliwy w środku. Mój fox 34 był zalany jak należy
vdcmike Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Jeśli kupujesz nowy amortyzator (produkcja bieżąca) to zrób mu podstawowy serwis standardowo po 50h jazdy. Jak to leżak magazynowy co ma 3-4 lata to lepiej zrobić przegląd zerowy (zakres jak podstawowy).
Bastian Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 11 godzin temu, trollu napisał: niby nie powinien ale wielu praktykuje otwarcie amora w celu sprawdzenia (albo zalania go olejem) - były historie o suchych RS, o Foxach z minimalna ilością oliwy w środku. Mój fox 34 był zalany jak należy Dzięki 🙂 11 godzin temu, vdcmike napisał: Jeśli kupujesz nowy amortyzator (produkcja bieżąca) to zrób mu podstawowy serwis standardowo po 50h jazdy. Jak to leżak magazynowy co ma 3-4 lata to lepiej zrobić przegląd zerowy (zakres jak podstawowy). Dzięki 😇 Raczej zdecyduje się na rock shoxa🙂🤔 tylko ten mój suntor ma rurę gwintowana 🤔czy to przeszkadza w wymianie ? Na co zwrócić uwagę ? Nigdy tego nie robiłem i wole być pewnym tego co się robi 😇
vdcmike Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 No to są dwa wyjścia. Zmiana sterów i mostka.albo gwintowanie rury. Zależy też jak wysoko masz obecnie kierownicę (czy się da ogarnąć po przejściu na stery ahead).
Bastian Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 (edytowane) 21 godzin temu, vdcmike napisał: No to są dwa wyjścia. Zmiana sterów i mostka.albo gwintowanie rury. Zależy też jak wysoko masz obecnie kierownicę (czy się da ogarnąć po przejściu na stery ahead). W sumie to tak naprawdę nie wiem czy ma rurę gwintowana🤥🤔jak mogę to sprawdzić ??? Zrobilem dwie fotki co do mostka i sterów. Edytowane 23 Czerwca 2020 przez Bastian
Bastian Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Teraz, Kruk napisał: Masz normalny system ahead. Super. Wcześniej zasugerowałem się modelem aktualnego amora na Allegro i tam była rura gwintowana- wybaczcie za niedopatrzenie 🤓 czyli co tak naprawdę będzie mi potrzebne do wymiany ? Gwiazdka i amor wystarczy ??
Kruk Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Teoretycznie tak, ale trzeba bieżnie ze starego amora ściągnąć co czasami jest upierdliwe i potrzeba ściągacza. Oczywiście amor musi się zgadzać z główką ramy, jak chcesz amor tapered a masz 1 1/8 cala główkę ramy to się nie da albo trzeba dokupić dolną bieżnie specjalną.
Bastian Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 1 minutę temu, Kruk napisał: Teoretycznie tak, ale trzeba bieżnie ze starego amora ściągnąć co czasami jest upierdliwe i potrzeba ściągacza. Oczywiście amor musi się zgadzać z główką ramy, jak chcesz amor tapered a masz 1 1/8 cala główkę ramy to się nie da albo trzeba dokupić dolną bieżnie specjalną. Amor akurat pod 1 1/8. U mnie tapered raczej nie ma 🤣z tego co zdarzyłem się zorientować na stronie producenta... 🤔😎 Zastanawia mnie również jaki wymiar ma RS paragon gold od osi do górnej korony? Wie ktoś ? Nie mogę znaleźć żadnej specyfikacji.
Bastian Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 (edytowane) Co do Axle to crown to znalazłem: Nie moge wrzucic screena z tel ale jest to 477 mm Edytowane 24 Czerwca 2020 przez Bastian
banan123 Opublikowano 9 Lipca 2020 Opublikowano 9 Lipca 2020 Czesc szukam amortyzatora i sterów do 1300 zł do mojej dirtówki kellys whip 30 z 2019. Był by ktos w stanie podrzucić jakies linki do czesci które bedą do siebie pasowac, jak i do ramy
Kruk Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 Z amorami do Dirtu jest ten problem że albo tanie do 500 - 600 zł na sprężynie albo 1500-2000 w górę jak Pike DJ czy Manitou Circus.
AnotherRedDragonGuy Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 (edytowane) A więc. Ostatnio zespułem swoją starą maszynę i jedyne co usłyszalem w serwisie to na złom/do śmieci. Po sporym upływie czasu mam już co nieco nazbierane i chciałbym skończyć rower na (prawie) wymarzonej ramie gt fury 2013. Problem jest taki. Nie wiem, czy sens jest wydawać 1250zł na nowego fox-a float x2 albo vivida r2c air, czy może odpuścić i pójść w coś rodzaju fox dhx5 air/manitou isx6 evolwer/RS super deluxe R debonair w granicach 650zł. Na przód jedyną sensowna opcją wydal mi się fox 40 z 2014. Za 1100zł oraz ewentualnie marzocchi 888 cr. Z chcęcią przyjmę jeszcze inne propozycje. Pozdro Edytowane 23 Lipca 2020 przez AnotherRedDragonGuy
NAKU Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 (edytowane) Witam jeżdżę na cube ams 125 pro rocznik 2011 i potrzebuje wymienić przedni amor ze względu na dość spore już luzy, obecnie siedzi tam Rock Shox Revelation RL potrzebował bym konia pociągowego z racji mojej wagi 115kg no i całorocznej jazdy bo sezon na dojazdy do pracy minimum 30km dziennie mam cały rok a pauzuj tylko jak jest lodowisko. Przez wagę i pewnie słaby skil w ciągu roku pękła mi jedna tylna obręcz a obecnie założona dartmore forest ma 7 miesięcy i już też nadaję się do wymiany przy ponad 40km/h przywaliłem w spory kamień snake w dentce szerokości 3 palców a obrecz wygięta. Na amor mógł bym przeznaczyć do 2000 jeśli warto, może być i ahead lub traped po wymianie sterów, obecne koło ma pisate na qr9mm ale mam na strychu koło z piastą na qr20mm więc takie standardy wchodzą w grę, skok myślę od 130 do 160 maksymalnie, seryjnie cube zakładał chyba maks 150 do tej ramy Rozmiar koła 26 Edytowane 30 Lipca 2020 przez NAKU
TymekRojo Opublikowano 10 Września 2020 Opublikowano 10 Września 2020 Witam, Jaki amortyzator szukać do dirta do 1000-1300zł max? Oś obojętnie jaka, główka 1 i 1/8, skok 100mm. Zależy mi głównie na wytrzymałości choć waga też fajnie by było gdyby nie była za duża. Jestem otwarty na propozycje używanych amortyzatorów. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi