Gość Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 http://activia.sgl.pl/ Zobacz tutaj mają masę modeli SR Suntour, aczkolwiek z piwotami pod V-Brake to może być już bardzo ciężko coś znaleźć.
Gość Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 Jak chcesz coś pancernego na powietrze i z piwotami, to rozglądaj się za Rock Shox Tora W318.
Franz Mauer Opublikowano 30 Marca 2018 Opublikowano 30 Marca 2018 Proponuję ten: http://www.bikecenter.pl/p42536,rock-shox-recon-silver-tk-26-solo-air-100-amortyzator-piwoty.html W zasadzie mozesz kupić każdy pod 26" i w ostateczności zastosować adaptery z piwotami
epic_25 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, obecnie posiadam rower Haibike Big Curve 9.70 z 2016roku i posiadam w nim Suntour Raidon XC RL-R (powietrzny) o skoku 100mm. Myślę o przesiadce na jakiegoś rockshoxa tudzież jakiegoś foxa. Zależy mi na białym kolorze amortyzatora. Budżet 1500PLN. Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez epic_25
ensai Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Witam Proszę o pomoc w doborze amora. Rower: Cube Analog 29 z 2014. Obecny amor: Rock Shox XC 28, TK, PopLoc, 100mm Dlaczego chce zmienić: małe możliwości regulacji, spora waga, "taka se" praca. No i jeszcze coś co dla mnie jest nie bez znaczenia: denerwuje mnie wizualnie. Czego szukam: coś mega rozsądnego na czym długo i komfortowo pojeżdżę. Amor powinien być adekwatny do przeznaczenia, w miarę lekki i opcjonalnie czarny. Przeznaczenie: jeden rower do wszystkiego, tj. jazda po mieście, do pracy, ale też sporo jazdy po lasach, zdarzają się dłuższe wyprawy po ok 250km, w ciągu roku dla "fanu" zaliczam ze 2-3 maratony mazovia i przynajmniej raz (no, może dwa) jadę do Świeradowa (akurat w maju jadę więc byłoby fajnie do tego czasu zrobić upgrade). Czyli jazda raczej spokojna w umiarkowanych warunkach (lasy) ale nie braknie też okazjonalnej ostrzejszej jazdy w terenie. Nie chce podawać budżetu coby nie sugerować. Zakładam, że tanio nie będzie, ale milionów też nie mam aby brać sprzęt najdroższy. Jak będzie za drogi to będę szukał tańszego Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Andrzej Sawicki Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Fox 34 Factory albo Rockshox Pike RCT3. Podaj budżet, bo rozpiętość opcji jest ogromna.
Franz Mauer Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Budżetowo SR SuntourRaidon. Daje radę i był już wielokrotnie pozytywnie oceniany przez wielu użytkowników tego forum. Średnia półka RS Recon, Reba albo SR Suntour Axon. Ten ostatni to już wysoka półka, ale w bardzo przystępnej cenie. Coś pomiędzy Reba a SID
ensai Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Dzięki za odpowiedzi! Ok, 3k zł to trochę za dużo mówimy o amorze do kwoty ok 1300-1500. Nie sądzę abym wykorzystał zalety sprzętu droższego (w końcu jeżdżę głownie amatorsko z okazjonalnymi wyskokami na bardziej wymagające trasy). Poza tym w tej kwocie planowałem jeszcze zakup kilku drobiazgów - zwijane opony, nowe chwyty, wygodniejszy "poddupnik"... tak więc max 1500zł, koło 29. Poczytam o ww. zaproponowanych. Czy jeszcze jakieś modele godne polecenia?
martines80 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 22 godziny temu, ensai napisał: Poczytam o ww. zaproponowanych. Czy jeszcze jakieś modele godne polecenia? Tak. Reba RL solo air. Będzie czarny prosty w serwisie z dobrą dostępnością części zamiennych i serwisowych. Lekko byś musiał nagiąć budżet ale warto.
ensai Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Czytam i czytam o tych amorach i wiem, że wiem co raz mniej.. A taki wynalazek: http://allegro.pl/przedni-amortyzator-manitou-m30-29-100mm-9mm-i6916293543.html w porównaniu do powyżej zaproponowanych? Jest trochę droższy od Raidona, ale znacznie lżejszy. Dlaczego warto dopłacić do np. takiej Reby RL?
martines80 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Dnia 9.04.2018 o 21:47, ensai napisał: A taki wynalazek: http://allegro.pl/przedni-amortyzator-manitou-m30-29-100mm-9mm-i6916293543.html w porównaniu do powyżej zaproponowanych? Brak sztywnej osi, golenie 30mm, wg. mnie nie warto Dnia 9.04.2018 o 21:47, ensai napisał: Dlaczego warto dopłacić do np. takiej Reby RL? Sztywność, niezawodność, bardzo dobry tłumik, spora możliwość regulacji, niska waga a co najważniejsze to prosty i tani serwis - możliwość wykonania samemu. Mam w domu dwa rowery na Rebie RL i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Nie namawiam ale polecam, jak są fundusze to warto.
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Cały czarny https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rock-shox-recon-rl-pd18199/?v_Id=124857
krajesiu Opublikowano 16 Maja 2018 Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Szanowni Koledzy/Koleżanki, Jestem posiadaczem roweru Crossowego Cube Tonopah Pro z 2013r. W sumie w wymienianym linku osprzęcie oryginalnie ostała się tylko rama, kierownica, amor http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1514/Cube.Tonopah.Pro/ Niestety padł mi seryjnie zamontowany amortyzator: Suntour NCX-E RL Jak już wymieniam, to chciałbym zamontować tam coś "lepszego". Czy mogę prosić o Wasze rekomendacje? Zależy mi na wyłączaniu skoku z kierownicy oraz regulacji twardości. Jeżeli w Waszych typach pojawi się coś lekko powyżej wspominanego budżetu, jakoś to wytrzymam, byle bez szaleństw Dzięki z góry z pomoc! Edytowane 16 Maja 2018 przez krajesiu Poprawka w temacie.
Lipton Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Witam jestem "zielonym" w sprawach amortyzatorów, geometrii i ogólne w serwisie. Jeżdżę dość agresywnie czyli dropy z dość wysokich murków zjeżdżam z schodów i powoli odczuwam brak większego skoku. Ja mam rower wielkości m dokładniej 19 nie umiem dobrać odpowiedniego amor w nim jest Suntour XCM RL najlepiej żeby nowy zmieścił się w 1300zł najlepiej powietrzny z góry dzięki
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Twój rower do skakania z murków się nie nadaje i nie będzie nadawał choć byś Boxxera w ramę wcisną, wiec zaprzestań ów procederu póki zęby masz wszystkie i kości całe. Serio nie żartuje. Zniszczysz rower to raz a dwa nie daj Bóg krzywdę sobie zrobisz. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Gość
Lipton Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 1 godzinę temu, PrzeLuka napisał: Twój rower do skakania z murków się nie nadaje i nie będzie nadawał choć byś Boxxera w ramę wcisną, wiec zaprzestań ów procederu póki zęby masz wszystkie i kości całe. Serio nie żartuje. Zniszczysz rower to raz a dwa nie daj Bóg krzywdę sobie zrobisz. szczerze nic mi nie jest jeździłem na dużo gorszym rowerze od tego gorzej bo dopiero się uczę ale nic mi nie jest bo "nie przeceniam swoich możliwości czyli nie skacze z metrowych murków (Ponieważ w moim mieście takich nawet nie ma) bo się zwyczajnie boje. Rower wiem że nie jest do tego ale innego nie mogę mieć jak na razie najpoważniejsze co mi się stało to przelecenie przez kierownice (w kasku ochraniaczach i butach za kostkę) i po obijanie sobie rąk i nóg (ponieważ przeceniłem siebie i z prędkością ok. 30 km zrobiłem "bh" i za bardzo przechyliłem się w przód) zawsze jeżdżę po znanych mi trasach i zawsze zabezpieczony np apteczka i kask i ochraniacze 1 minutę temu, Lipton napisał: szczerze nic mi nie jest jeździłem na dużo gorszym rowerze od tego gorzej bo dopiero się uczę ale nic mi nie jest bo "nie przeceniam swoich możliwości czyli nie skacze z metrowych murków (Ponieważ w moim mieście takich nawet nie ma) bo się zwyczajnie boje. Rower wiem że nie jest do tego ale innego nie mogę mieć jak na razie najpoważniejsze co mi się stało to przelecenie przez kierownice (w kasku ochraniaczach i butach za kostkę) i po obijanie sobie rąk i nóg (ponieważ przeceniłem siebie i z prędkością ok. 30 km zrobiłem "bh" i za bardzo przechyliłem się w przód) zawsze jeżdżę po znanych mi trasach i zawsze zabezpieczony np apteczka i kask i ochraniacze a poza tym każdy od czegoś zaczyna nie stać mnie na wypasiony rower mam bmx on tym bardziej się nie nadaje do takiej jazdy 4 minuty temu, Lipton napisał: szczerze nic mi nie jest jeździłem na dużo gorszym rowerze od tego gorzej bo dopiero się uczę ale nic mi nie jest bo "nie przeceniam swoich możliwości czyli nie skacze z metrowych murków (Ponieważ w moim mieście takich nawet nie ma) bo się zwyczajnie boje. Rower wiem że nie jest do tego ale innego nie mogę mieć jak na razie najpoważniejsze co mi się stało to przelecenie przez kierownice (w kasku ochraniaczach i butach za kostkę) i po obijanie sobie rąk i nóg (ponieważ przeceniłem siebie i z prędkością ok. 30 km zrobiłem "bh" i za bardzo przechyliłem się w przód) zawsze jeżdżę po znanych mi trasach i zawsze zabezpieczony np apteczka i kask i ochraniacze a poza tym każdy od czegoś zaczyna nie stać mnie na wypasiony rower mam bmx on tym bardziej się nie nadaje do takiej jazdy i nie mogę sobie pozwolić na nowy rower ponieważ dostałem go 2 miesiące temu
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 5 godzin temu, Lipton napisał: a poza tym każdy od czegoś zaczyna nie stać mnie na wypasiony rower mam bmx on tym bardziej się nie nadaje do takiej jazdy Podstawą jest posiadanie sprzętu stosownego do dyscypliny... Ten rower się do tego nie nadaje... 2 miesiące temu kupiony mówisz... no to wróżę mu przy takiej jeździe sezon i szrot. Obyś w międzyczasie nie dowiedział się jak twarda jest ziemia...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Ja rozumiem, że póki co innego nie posiadasz ale nie zwalnia Cię to z myślenia. Bardzo dobrze, że jeździsz w kasku ale katując tak rower za jakiś czas nie będziesz miał na czym jeździć. Weź również pod uwagę to, że ktoś na ten rower musiał zarobić i choć by z szacunku do tej osoby warto ów rower szanować.
Zbysio Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Godzinę temu, SpiderMAN napisał: Obyś w międzyczasie nie dowiedział się jak twarda jest ziemia.. I ile kosztują nowe zęby. Popieram kolegów, rower możesz kupić, a zdrowia puki co jeszcze nie.
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Niestety ignorancja kosztuje wiele zdrowia... Nie można ignorować faktu, że Level R3 to rower do rekreacji... Nie można ignorować także faktu, że geometria i konstrukcja ramy nie nadaje się do skoków. Zrozum to, brak kasy tym bardziej powinien dać Ci do myślenia... Zdrowie masz jedno. To, że Ci się kilka razy udało krzywdy nie zrobić nie znaczy, że tak będzie zawsze...
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2018 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Możemy edukować a i tak zrobi swoje... Nie mój problem nie mój rower nie moje zęby nie moje zdrowie
kajtek Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 (edytowane) Siema Szajbajki Obecnie trochę modernizuję swój rower i tak szukam amorka do przodu. Z racji tego iż ramy i kół nie zmieniam to amorek jest raczej z tych starszych modeli i ciężko mi znaleźć odpowiedni. Jak by ktoś wiedział gdzie albo kto ma, ( nowy używany) byłbym wdzięczny :) . Budżet mam do max 1500zł. Obecnie mam rockshox xc 30 na spręzynie. A szukam amorka o następujących parametrach: - Do roweru MTB - rura sterowa prosta 1/1.8 - skok 100mm - ośka 9mm QR - no i hamulec tarcza - blokada skoku , najlepiej z pilotem manetką Z góry dziękuję i pozdrawiam Kajtek Edytowane 2 Lipca 2018 przez SpiderMAN Poprawione
Zbysio Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 Nie napisałeś jakie koło. Z mojej strony mogę polecić Recon'a.
kajtek Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 kurde a myślałem że wszystko napisałem koło 29cali. też się zastanawiam nad reckonem i 30 goldem https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-amortyzatory-przednie-amortyzatory-29-amortyzator-rock-shox-30-gold-rl-29-solo-air-100mm-1-18-qr-oneloc-o_l_230_10503.html albo ten https://www.bikester.pl/rockshox-recon-rl-sa-amortyzator-29-100mm-oneloc-1-1-8-remr-czarny-676659.html?gclid=CjwKCAjwmufZBRBJEiwAPJ3LpnQY7IYPZ-3iC9rRztek4niIIkcq_cYEnBW0VU-K8VljMlvidsYqlhoCTa8QAvD_BwE&_cid=21_1_-1_9_27_676659_100122506444_pla&ef_id=Wd9ovAAAAGYalXxO:20180702100042:s Choć niby rekon jest modelem wyższym a tu jest mocno tańszy także nie wiem o co kaman ?
Rekomendowane odpowiedzi