Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator około 1000 - 1999 zł

Diki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tego nie wiem ale raczej nie :)chyba minium to 140 mm

Chyba że kupisz Pike DJ do Dirtu itp.

Opublikowano
1 minutę temu, Kruk napisał:

tego nie wiem ale raczej nie :)chyba minium to 140 mm

Chyba że kupisz Pike DJ do Dirtu itp.

chętnie bym kupił ale używany około 2000zł

chyba  że są jeszcze jakieś inne fajne amory wiem ze rs argyle jest fajny ale trudno go zdobyć 

niby ten manitou circus expert jest fajny ale to jest raczej sredni amor nowy około 1300zl 

jak używkę mogę dostać w tych pieniądzach takiego za 2700 nowego..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podpinam się z pytaniem do tematu. Jaki amortyzator za 1,5k - 2k max. 160mm skoku, oś 15mm, główka tapered, tarcza 203mm, kolo 29". Przeznaczenie trail, enduro. Rama dartmoor primal 2019. Dzięki.

Opublikowano (edytowane)

https://www.decathlon.pl/widelec-29-reba-rl-id_8521096.html

znalazłem Rebę znacznie taniej niż na pozostałych sklepach czy allegro.

Pytanie gdzie jest haczyk ? jakiś starszy model ? do tego manetką blokady Suntoura kosztuje 89 na Decathlonie i za niecałe 1500 zł byłby fajny zestaw.

Edytowane przez Tomaszek1988
Opublikowano

Raczej nie ma haczyka, z tym że jest to opcja bez blokady z manetki i z osią typu stealth czyli bez rączki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie utknąłem na wyborze pomiędzy SR Suntour Auron 130mm 29 vs Rock Shox 35 Gold. Co lepiej wybrać?  Oba w podobnej cenie do wyrwania. Rożnica może 100zł.

Opublikowano

Chyba wybrałbym RS'a

W Aionie będziesz mógł sobie w miare prosto skok zmieniać

Opublikowano

Ten RS to inaczej malowany revelation. Całkiem przyzwoity wideł. Możliwość szybkiego upgrade'u do pike. Dostępność uszczelek SKF o obniżonym tarciu, ślizgi pracują w oleju.

Opublikowano

Hej,

W swoim HT mam fabryczny RS Recon RL 120mm, chciałbym go zmienić na coś lepszego i tak przeglądając oferty allegro natknąłem się na kilka ciekawych ofert:

Amortyzator Manitou Mattoc 27,5"/29 140mm - https://allegro.pl/oferta/amortyzator-manitou-mattoc-27-5-29-140mm-9271573232

Amortyzator Fox Float 34 Boost 27,5 ,enduro - https://allegro.pl/oferta/amortyzator-fox-float-34-boost-27-5-enduro-hit-8534702456

AMORTYZATOR DT SWISS OPM ODL 27.5" 140mm - https://allegro.pl/oferta/amortyzator-dt-swiss-opm-odl-27-5-140mm-65-8885709770

Skłaniam się ku Manitou ale według was, który byłby najlepszy? I czy warto nawet brać pod uwagę te 3 czy może macie coś lepszego do polecenia?

Interesuje mnie 140mm skoku, cena do 1500 PLN pod koła 27,5, piasta 100/110x15mm

Głównie jeżdżę po flow trailach, singlach, troche XC.

Opublikowano

Hej. Właśnie mam 100mm i o adapterze już czytałem, dlatego podałem obie.

Opublikowano

Adapter taki jest tylko do piast na 6 śrub.

chyba że wpierw adapter z Center lock na 6 śrub i potem ten adapter na 110mm ale to tylko jeśli masz piastę na center lock

Opublikowano

Maniek, jeśli to wersja pro albo expert jest godna uwagi. DT bym odpuścił bo poza niską masą pracuje gorzej niż zaniedbany recon, foxy są ok ale bywały problematyczne roczniki (słaba anoda, trafne tłumiki) więc musiałbyś szersze rozpoznanie zrobić.

Opublikowano

Czekam teraz na potwierdzenie sprzedającego, ale jak na razie wszystko wskazuje, że to COMP, znalazłem inna aukcje (https://dobresklepyrowerowe.pl/czesci/widelce/widelce-amortyzowane/dh-fr-am-dj/manitou/mattoc-comp) gdzie zgadza się wszystko w specyfikacji, głownie wydaje mi się, że masa to potwierdza, wersja boost miedzy oferta allegro a ta to różnica 2g.

No i pytanie czy COMP w stosunku do Recona to opcja warta rozważenia? 

Opublikowano

Witajcie.

Jestem posiadaczem roweru Cube Nature SL 2018. Doszedłem do wniosku że chciałbym wymienić amortyzator z przodu na "coś porządnego" bo obecnie który jest zamontowany nie spełnia moich oczekiwań. Jest to najzwyklejszy amor SR Suntour NEX HLO, 63mm. Jeżdżę głównie w mieście- rower to mój środek transportu ale w weekendy robimy wypad z przyjaciółmi poza miasto na leśne ścieżki. Nie jeżdżę "zwyczajne" bardziej zaliczałbym styl jazdy do ostrej/agresywnej. Maksymalnie ile mógłbym przeznaczyć na amor to 1500 zł. Skok który chciałbym to 80 mm. Wiem że może zmienić się geometria ramy ale z tego co wyczytałem to maks 20 mm więcej niż jest fabrycznie można dać ale wolę się upewnić i dowiedzieć więcej od bardziej doświadczonych tutaj kolegów. Wiem że czeka mnie również wymiana obręczy pod sztywne osie bo amor chciałbym pod 15 mm. Szukałem czegoś z RS-a ale w tej cenie i pod koło 29 o tym skoku nic nie znalazłem. Pisałem również do Activia i polecono mi amortyzator https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/axon/29-cali_amortyzator-axon-rl-rc-29-15qlc-czarny-mat-2020/860. Moją uwagę zwrócił też amor https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/axon/29-cali_amortyzator-axon-rl-rc-pcs-29-boost-34-czarny-mat-taper-2020/1869 ale jest to wersja boost. Generalnie chciałbym aby cały amor był czarny(tak na marginesie- kwestia wizualna). Czy do 1500 zł jestem w stanie wsadzić amor godny uwagi?! Czy amortyzator który chciałbym zamontować w obecnej ramie będzie bezpieczny i nie zmieni to znacząco geometrii ramy? Wrzucam zdjęcie z rozmiarem ramy którą posiadam i szczegółowymi wymiarami. Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość co do moich pytań- nie posiadam takiej wiedzy na ten temat :) Serdecznie pozdrawiam.

2geo.jpg
Opublikowano

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli piszą "agresywna jazda". To crossówka. Rower do szybkiej jazdy. 

Amor pod koło 29" czyli o jeden cal więcej niż obecny plus dodatkowo 20 mm skoku co daje ciut ponad 45 mm. O tyle uniesie się główka ramy zmieniając geometrie roweru. Rower najpewniej stałby się nerwowy i niestabilny (sprawdzałem to doświadczalnie). Jeśli chcesz węcej skoku musisz szukać amora 28". Nie widzę sensu pakowania w ten rower amora do MTB.

Opublikowano

Pół cala jeśli już no i niektóre 29 można ustawić na skok 80mm. 

Opublikowano

A o ile różni się promień od średnicy?

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, PrzeLuka napisał:

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli piszą "agresywna jazda". To crossówka. Rower do szybkiej jazdy. 

Amor pod koło 29" czyli o jeden cal więcej niż obecny plus dodatkowo 20 mm skoku co daje ciut ponad 45 mm. O tyle uniesie się główka ramy zmieniając geometrie roweru. Rower najpewniej stałby się nerwowy i niestabilny (sprawdzałem to doświadczalnie). Jeśli chcesz węcej skoku musisz szukać amora 28". Nie widzę sensu pakowania w ten rower amora do MTB.

Chodziło mi że jeżdżę szybko, pewnie i zwinnie. 🙂 ale obręcz 28 i 29 maja taka sama średnice-622. Aż tyle wyjdzie więcej!? Mimo wszystko chciałbym go zmienić. Dlatego nie chce tak drastycznej zmiany- myślałem ze 80 mm będzie Ok. To co proponujesz na koło 28 ?!

Edytowane przez Bastian
Opublikowano

Koło kołem ale amor musi jeszcze zmieścić opone. Kup coś pod 28" na powietrznej sprężynie z wiekszym skokiem a szybkozamykacze zastąp RWSami.

Tak bym to widział ale oczywiście to Twój rower i zrobisz jak zechcesz.

Opublikowano
54 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Koło kołem ale amor musi jeszcze zmieścić opone. Kup coś pod 28" na powietrznej sprężynie z wiekszym skokiem a szybkozamykacze zastąp RWSami.

Tak bym to widział ale oczywiście to Twój rower i zrobisz jak zechcesz.

No właśnie „kup coś”- dlatego tutaj jestem i proszę o pomoc. Nie wiem w jaka firmę się kierować ani nie wiem jaki maksymalny skok mógłbym wsadzić aby wszystko grało jak należy. Może wyjaśnisz mi bądź ktokolwiek jak się oblicza konkretnie maksymalny skok amora do danej ramy i pod dane koła? Może doradzisz mi coś z takiego amora pod koło 28 wartego uwagi ?!🙂jestem otwarty na wszelkie propozycje✌️Pozdrawiam. 

Opublikowano

Maksymalnego skoku się nie oblicza. To ustala producent w trakcie produkcji ramy. Ogólnie przyjmujie się, że margines manewru to +/- 20 mm chyba, że producent ramy jasno określił dopuszczalne wartości skoku.

RS ma wybór właściwie żaden. Wejdz na stronę Activia i przejrzyj co ma w ofercie. Ma kilka ciekawych modeli na składzie, np.:

https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/mobie45/28-cali_amortyzator-suntour-mobie45-rl-r-28-15qlc-taper-czarny-mat-2018/1866

Niestety najciekawsze modele mają sterówki taperowane. Da się to obejść poprzez zastosowanie odpowiednich sterów ale te unoszą główke ramy o około 10 mm, więc w zasadzie efekt byłby podobny jak byś wsadził 29" z 80 mm skoku.

NCX, NEX... przejrzyj oferte.