Skocz do zawartości

Pik'TA 29 - składak Accent Peak

ahaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mojego potraktowałem Cquarz,to powłoka kwarcowa/ceramiczna . W newralgicznych miejscach okleiłem go folia i jest nie do zajechania ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedyś się przymierzałem do ich zakupu bo cena na allegro była turbo kusząca.

Daj znać po czasie jak się sprawują. 

Opublikowano

Zatem: w drodze 'losowania' został wybrany Trax AM.

Procedura zamleczania:

założenie oponki na obręcz; smarowannie rantów oponki czystym, nieskażonym Panem Ludwikiem za pomocą pędzelka; podpięcie do Cola Tanka; strzał; wskoczenie opony na obręcz; dopompowanie; 'bzdęk' - opona finalnie wskoczyła; ściągnięcie końcówki od Cola Tanka; wlanie Pit Stopowego mleczka +-90ml za pomocą strzykawy; wkręcenie wentylka; napompowanie oponki; gotowe. Operacja 17 minut, bez wyrywania rękawów i bicia rekordu.

Test:

-2*; mglisto; 32km/1godz. i 35 minut. Pięknie trzyma ciśnienie. Jazda: teraz mogłem dopiero sprawdzić mając mleko na zadzie i na przodku. Nierówności +-3-5cm (jak kamlotki) - przelatuje się przez nie bez podskakiwania znanego z 'zadętkowanych' opon, co wpływa na płynność i tym samym szybkość i komfort. Wiaterek w obu kołach +-2bary. Chciałem nawet sprawdzić po drodze i ewentualnie dopompować ... ale zwiedziłem chyba z 5 stacji z kluczami/pompkami i wszystkie >:( pompki miały urwane/odcięte końcówki ... jak bym złapał to bym nogi z d..y powyrywał.

Waga dżygita: 70kg z odzieniem etc.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak sobie wyskoczyłem pohasać po Morasku wczoraj, aż dotarłem do ... te 'zbiorniki wodne bez specjalnego znaczenia strategicznego' wyglądają niepozornie ... ale ten dłuższy ma co najmniej 15 metrów 😉 .

20200215_150854.jpg 20200215_150940.jpg 20200215_151245.jpg 20200215_151331.jpg 20200215_151334.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj miałem inspekcję.

Pan inspektor w osobie Mua przybył skontrolować wkład suportu, prosty model BB52. Po krótkim żonglowaniu kluczami jego oczom ukazał się wyżej wspomniany. Średnio uwalony, jednakowoż Pan Inspektor mocno zaciekawił się 'sprawnością obrotów' ... padła decyzja o otwarciu pacjenta. Nie mam wiedzy, czy kąpiel w benzynie ekstrakcyjnej 'onemu suportu przypadła do gustu czy też nie - finalnie stał się czyściutki. W zdumienie Pana Inspektora wprawił jednak chroniczny brak smarowidła na łożyskach ... czemu również zaradził, nie trwoniąc czasu. Ponowna krótka, szybka żonglerka kluczykami i BB52 siedział w mufie z założoną korbką raźno i leciutko nią pokręcając.

Konkluzja pokontrolna: spotkamy się na przełomie września/października, możliwe, że ponowimy operację. Jeśli pacjent nie będzie spolegliwy dokonamy wymiany.

Na odchodnym padło popularne ostatnio: 'jeździć, obserwować'. 😉

Edytowane przez ahaja
  • Lubię to! 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie opanowałem się i zamontowałem kierownicę, sztycę, siodełko z dalekiej Chinlandii. Wszystko spasowało się idealnie, dokręcałem imbusem palcami na małej dźwigni - trzyma się jak cholera.

Krótka rundka - jakieś 10km bo zużyłem 2 baniaczki po 750ml i latałbym na oparach - no to chyba działa, znaczy ten karbą. Początkowo myślałem, że zad a raczej kręgosłup dostanie mocno w kość ... ale nieeee. Kierownica również pomaga w amortyzacji.

Siodełko jak na 10km wygodne, ale testy przejdzie jak nieco spadną celsiusze. Fajna naklejka antypoślizgowa - zad nie jeździ po nim, jest jak przyklejony.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg
Opublikowano

*ahaja jak się sprawują heble? Masz jakieś porównanie z jakimś modelem hydro? Mam 395 ale nie spełniają specjalnie moich oczekiwań i jestem ciekawy jak sprawują się mechaniki Avida? Tylko chcę zapodać tarcze 180mm i klocki półmetaliki...a u Ciebie też chyba większa tarcza z przodu?

Opublikowano

To świeże HB-100 Zoom'owe (X-tech) - hydraulika na linkę ;-). Mają razem z klockami 10km więc nic. Działają nieco lepiej od moich starych Tektro Novela, muszę je dotrzeć.

Tak, z przodu jest 180mm.

Klocki półmetaliki wg mnie to podstawa, choć ponoć w Shimano typu M6000 czy wyższych i żywiczne się sprawdzają. Ale jak  słyszę od kolegów co to wymieniają je 'bo cośtam' się dzieje to mi się odechciewa. Nie widzę sensu w pakowanie 500zł w hample na jeden sezon.

Ja na razie się wstrzymuję z inwestycją w hample aż dojrzeję do wejścia w 2x11 - muszę zmienić klamkomanetki na manetki etc. Po tym płaskim co jeżdżę to mi w zupełności wystarcza.

Jakieś krótkie porównanie mam z M6000 czy jakimś modelem XT - no brzytwa, ale takie działanie 0-1. Zapewne można się przyzwyczaić ...

Opublikowano

Z daleka wyglądają jak Avidy kurcze muszę się gdzieś przejechać na mechanikach...syn ma tarcze ale to noname, bo rower na kołach 24" w starym mam klamki i Vałki Deore i w porównaniu z tymi br-m 395 to stare Vałki są brzytwy!!! Hydro mimo dotarcia, przelania i czyszczenia, odtłuszczania tarcz jest porażka. Hamują dobrze z 15km/h, a jak złapię za klamkę przy 30-tu to się boję, że z klamek sok pójdzie bo trza trochu docisnąć...Dodam jeszcze ,że kiedyś przejechałem się na br-m 315 i chciałem się zabić!!! To dopiero są spowalniacze, normalnie jak hamulce a Jubilacie

Opublikowano

Zoom HB-100 takie kupiłem, do tego półmetaliki Accenta. Operuję 2 palcami, ale to też kwestia klamek. Są fajne Avid Speed Dial 7, ale jeszcze nie kupiłem, bo bym musiał dokupić manetki, a wolę to zrobić za jednym razem.

Ponoć mechaniki Shimano są dość dobre i nie sprawiają problemów. Moje Tektro śmigały do teraz i jedyne co to zmieniłem raz klocki na nowe. Czasami trza zerknąć na wewnętrzny klocek i ewentualnie dokręcić śrubkę, to wszystko. Miałem kiedyś kłopot z tylnym jak mi się w błocku syf dostał między klocki a tarcze - teraz mam 'daszek' nad zaciskiem i święto lasu. Tak było jak miałem zamontowany błotnik Zefala i z niego leciało na zacisk i klocki. Na 3cim zdjęciu go widać.

Ano - małemu i kobiecie wsadziłem do V-ek klocki Alivio ... brzytwa. Musiałem tak wyregulować by nie stawali na przednim kole ;-). Klocki w Vbrake czy do tarcz robią ogromną robotę.

Opublikowano

Po opiniach ludzi, że "Tylko Hydrauliki" kupiłem i...i się rozczarowałem... jeżdżę po Mazowszu (Puszcza Kozienicka) gdzie wzniesień jak na lekarstwo, ponadto jestem jeszcze z tego pokolenia wychowanego na starych bike'ach i lubię proste rozwiązania właśnie myśle o Shimano, dobre były te z regulacją dwóch klocków chyba 545, ale teraz to tylko na Ali można kupić więc pozostaje 375, klocki pólmetal i tarcze 180...myślę, że da radę niektórzy powiedzą, że tłoczek działa tylko z jednej strony, a ja powiem, że w moich 395 i w wielu innych hydro po czyszczeniach i innych zabiegach SPA wciąż jeden cylinderek działa mocniej niż drugi czego efektem jest nagięcie tarczy jak w prostych mechanikach denerwujące to jest Heh, ostatnio pojeździłem na hydro, potem usiadłem na emeryta to mało nie pocałowałem chodnika przy pierwszym mocniejszym hamowaniu na pewno zaraz będą głosy "Kup Deore 6000" wiem, na pewno hamują Kosa, ale ja nie mam z czego zjeżdżać i nie wykorzystam nawet połowy ich potencjału...

Opublikowano

Kiedyś gdzieś na YT oglądałem filmik jak koleś rozbierał taki zacisk. Problemy miał podobne jak opisywał to Zibi. Jak wyciągnął tłoczki to wewnątrz był taki syf z drobinkami metalu (!), że nie było co się dziwić, że nie chciał chodzić. Alu poza tym było jakieś takie spuchnięte ...

Inna opcja to MT200 na tył, MT420 czy 520 na przód i klamki z serii 500/6000  bo już są z serwem. Do tego przewody 90tki zamiast 59ek.

Opublikowano

Są filmiki jak przelewają Hampel od strony zaciski i w lejku przy klamce wypływa grafitowy syf... czyli tarcie metal i metal zebrało żniwo. Teraz wszędzie pchają hydro np. MT200, bo ludzie na to lecą jak kiedyś na tylną przerzutkę XT może i obciach jeździć z hamulcem na linkę, ale rower jest dla mnie, a nie dla sąsiada i przede wszystkim ma dawać radość z jazdy i uśmiech na twarzy lubię spersonalizowane rowery, składane od zera np. takie jak twój. W takim rowerze jest serce właściciela Wszystkie swoje rowery skladałem od podstaw i swój nowy też przebuduje, bo wygląda trochę jak Marketówka przez te kolory... tylko boję się trochę tej ramy Peaka choć teraz są nawet za mniej niż 8 stòw

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i pierwsza jazda z nowym napędem się odbyła. Wyciągnąłem juniora i śmy poszli w las. Małe 22km bo po ciemku a i bateryjki nie za mocne w ogarkach na przodku. Ale papa się śmieje tak to chodzi.

Z racji przejścia na niezależne manetki musiałem kupić też klamki - padło na Avid Speed Dial 7 z regulacją modulacji. Trza będzie to rozgryźć w boju, ale jest znaczny progres w stosunku do starszych zintegrowanych Deore M590.

Stay tune for more rock'n'roll ...

Opublikowano

Kilka zdjęć z zorki 5.

Kombinacja: RD-M786 SGS + SL-M8000/11 + kaseta Sunrace 11-32 w akcji.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg
Opublikowano
40 minut temu, ahaja napisał:

Kombinacja: RD-M786 SGS + SL-M8000/11 + kaseta Sunrace 11-32 w akcji.

Dosyć fajnie pracuje łańcuch na tej kasecie.... A jak to wygląda w terenie?

Opublikowano

Na moje pracuje idealnie. W terenie tak samo, bez różnicy. Również z zapiętym sprzęgłem choć wtedy czuć na manetce nieco cięższe pstrykanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nowy most Pro LT 60mm/17*.

Nowy zestaw mazideł. Tradycyjnie w spraju do łańcucha i czerwone smarowidło mobilowe.

Nowy set oponek Rail Escape 29x2,25.

Brud na dolnej rurze ma jakieś 0,5-0,7mm ... czyli do 2cm kiedy to odpada samoistnie jeszcze daleko. Cza jeździć. 🙂

1.jpg 2.jpg rail escape bieżnik.jpg smarowanie.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Z E E E O R E ...

Składa się z klamek Zee i zacisków M6100. Nowoczesnym, najnowszym, najlepsiejszym klamkom powiedzieliśmy stanowcze, zdecydowane Nie. Sami decydujemy jak, gdzie montujemy swoje manetki ... ;-).

Montaż poszedł bez kłopotu, ale ....

... Jedyną rzeczą, która mnie zastanowiła to schowany dzyndzel do napuszczania oliwki w zacisku - nie tak jak w starszych modelach gdzie ta końcówka wystaje. Jak wcisnąłem wężyk to trzymało się to o tyle o ile - króciec jest malusi i schowany w otworze ... ale sobie poradziłem.

Klamki są sztywne, twarde wydaje się, że są dobrze odpowietrzone.

1.jpg 2.jpg 3.jpg bh90ss100.jpg bh90ss170.jpg blm640bl.jpg blm640br.jpg brm6100x2.jpg oliwka 100.jpg Edytowane przez ahaja
Opublikowano

Dzisiaj pierwsza jazda z nowymi spowalniaczami, jakieś 30km.

Wczesniejszy set: klamki Avid Speed Dial 7 (świetne klamki do mechaników/vbraków)+ kitajski set hybryd HB-100 z klockami półmetalicznymi Accenta.

Aktualny: Zeeeore jak w poprzednim poście, pełen oryginał, nowy, niedotarty z klockami żywicznymi.

Zeeeore hamuje podobnie, nawet nieco słabiej. Łatwiej z kolei się naciska klamki, mniej siły potrzeba do tego. Pewnie byłoby inaczej gdyby były wsadzone półmetaliki, jednak nie wiem czy to dobry pomysł - teraz mam jakąś modulację, która po takiej zmianie może zniknąć. Sugeruję się hamplami kuzyna w których siedziały półmetaliki - łapały zdecydowanie i stanowczo ale modulacji raczej brak.

Założyłem sobie na powrót rogi na karboniarską kierę - skróciło to nieco chwyt i to był bardzo dobry pomysł.

Opublikowano

Widzę ahaja, że w końcu masz hydro na pokładzie... długo kombinowałeś z mechanikami, hybrydami, ale w końcu są ja sprzedałem na jesień swoje ledwo hamujące 425/395 i teraz będę składał podobnie jak Ty, tylko ja chcę pójść w stronę I-spec EV... Na razie przeglądam oferty... zmieniłeś tarcze pod te zaciski na węższe?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ano - szału jakiegoś nie ma. Mam nadzieję, że ten set będzie tak samo bezobsługowy jak wcześniejszy mechaniczny czy hybrydowy ... 😉 Znaczy  letko mie sie naciska ...

Ja mam świadomie kupione manetki na obejmy bo uważam, że mam większe możliwości ustawień - stąd konieczność nabycia starożytnych wersji klamek. Ale wybrałem starsze Zee bo z tego co rozmawiałem z posiadaczami/użytkownikami to są znacznie żywotniejsze od Deore/SLX/XT. Są też sztywniejsze - to akurat obadałem paluchami. Pewnie dlatego w nowszych seriach 6/7/8100 dołożyli tą podpórkę - rok myśleli nad tym ... upgradem ... śmiech na sali. Jednocześnie zamknęli możliwość współpracy z innymi systemami mocowania czy z obejmami.

Jakieś 660zł wychodzi set m7000 z frachtem z Germanii.

Opublikowano
W dniu 18.11.2020 o 12:37, ahaja napisał:

Klamki są sztywne, twarde wydaje się, że są dobrze odpowietrzone.

Jak zrobiłeś wg poradnika to napewno ;)

3 godziny temu, ahaja napisał:

były wsadzone półmetaliki

Wsadzaj, nie pożałujesz. Masz tam serwowave,która odpowiada za modulacje,te klamki nie są 0-1

Opublikowano

Ahaja.. różnica będzie jak dasz klocki półmetale i dedykowane tarcze pod deore... To jest tak jak z androidem w smartfonach, tracisz wsparcie i musisz kupić nowy sprzęt...brak dobrych mechaników i zero rozwoju w tym kierunku zmusza do zakupu chydro nawet jak ich nie potrzebujesz..taki ten świat

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka