Skocz do zawartości

Pik'TA 29 - składak Accent Peak

ahaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Adaptuję dla wygody. Jak jadę z Królewną i Trutniem to wiadomo, że kameralnie ... ale targać wszystko muszę ja - wolę na 'pakunkotrzymaczu', bagażnikiem zwanym niż na plecach.

Nie zmieniam charakteru jazdy, ale może się trafią 'spokojniejsze' wyjazdy terenowe. 'Spokojniejsze' ... bo z tyłu czerwony odblask i diodki , czuć 'dopalenie' 😉.

----------------------------------------

W zakrętce otwór fi 7,5, wentyl wkręcony, dokręcony trzyma jak jasna ch...oinka. 3 minuty roboty.

Zawór z briko 1/2'' chyba i z sąsiedniej alejki 2 przejściówki z 1/2'' na 3/8'' z króćcami.

20190811_132650.jpg 20190811_132657.jpg
Opublikowano

Bardzo sympatycznie wydane 66PLN.

Do tego jeszcze pojemna nerka Abbey i jest super.

20190816_202234.jpg 20190816_202238.jpg 20190816_202243.jpg
Opublikowano

Jeszcze metalowe błotniki dodaj i lampkę na dynamo xD 

Opublikowano

Widzę że masz błotnik z przodu. Ja już za czymś takim pomału się rozglądam. Z tego co mi w sklepie powiedziano to trzeba to tretytkami zamontować do goleni. Jak rozwiazales problem obcierania tretykek i wycierania farby na amortyzatorze?

Opublikowano

No metalowe błotniki to nieee. Po co mnie mają namierzyć tymi swoimi fikuśnymi urządzeniami 😉 - na zadzie to mam w spadku po Nordkappie świetnego Zefalka a na przodku małe takie do ochrony goleni. Jednakowoż szukam sobie Zefalka do kompletu na przodek.

A widziałem zestaw SKS'a Bluemels 75U ... śliczny ... wielki ... Jak znajdę folię zgniło zieloną albo piaskową to pewnie kupię i zrobię z niego BeeMWe Sahara.

😉

Ja mam ten mały z przodu na opaskach demontowalnych, znaczy rozpinanych. Nie zanotowałem wycierania farby, a mam matowe pokrycie. Pancerz od hampla też mi jej nie wyciera. I tu się kurtka wodna złapałem na tym, że okleiłem cały rower oprócz amorka ...

Opublikowano

Mój zaraz po złożeniu,wyglądał źle.Nie wiedziałem co mi nie leży i były to właśnie błotniki

Poniżej fota

1.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na pokładzie zawitał side swing FD-M617-H (FD-M590 poszła do pudełka). Młynek z 26 zmieniłem na 22, czyli jest 14T różnicy między dużym a małym.

Na blacie 36 śmiga po całej kasecie, na młynku bez kłopotu do 7 biegu a potem nieco ociera. Tym się nie przejmuję bo i tak na takim przełożeniu jeździć nie będę. Wózek faktycznie nieco węższy niż w tej starej.

20190829_174452.jpg 20190829_174500.jpg 20190829_175235.jpg
Opublikowano

Ale pięknie zdjęcia zrobiłeś ;) ,że nie widać jak pociągnąłeś linki.

Proszę dać mi tu dodatkowe foty :D 

Opublikowano

Przy okazji ... po prostu 'obrzydziłem' rower jeszcze bardziej 2ma opaskami :-). Bujak może sobie malować antykradzieżowo, ja wolę okleić/orurować/oopaskować i dodać dupereli ...

Opublikowano

Jak teraz z ramami Peak 29?

Kiedyś pamiętam pękały na potęgę. 

Opublikowano
29 minut temu, Marceliszpakbike napisał:

Jak teraz z ramami Peak 29?

Kiedyś pamiętam pękały na potęgę. 

Teraz przy nowej ramie wszystko jest super pomyślane.Zmienili geometrie i ramy są wytrzymałe.

Ja osobiście ważę 96,z plecakiem to +10Kg i naprawdę daje radę ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

A za przelotki to dziękować, dziękować ... ciekawe rozwiązanie. Na końcu linki 'małe turbo' czerwone ...

Rama: no moja cała popękana, dlatego oblepiona folią ... jakoś trzyma, jeżdżę do upadłego. 'Mojego lub jej'.

Opublikowano
5 godzin temu, ahaja napisał:

Na pokładzie zawitał side swing FD-M617-H (FD-M590 poszła do pudełka). Młynek z 26 zmieniłem na 22, czyli jest 14T różnicy między dużym a małym.

Na blacie 36 śmiga po całej kasecie, na młynku bez kłopotu do 7 biegu a potem nieco ociera. Tym się nie przejmuję bo i tak na takim przełożeniu jeździć nie będę. Wózek faktycznie nieco węższy niż w tej starej.

20190829_174452.jpg 20190829_174500.jpg 20190829_175235.jpg

Moje pytanie jak było lepiej faktycznie przy blacie 26/36 czy 22/32 bo się zastanawiam nad zmianą. U mnie jak by miało wylądować to własnie blaty 22/32/44.

Opublikowano

Zależy jaka masz z tyłu kasetę
Ja mam 28/38 ale z tylnym mam 10 11-46

Powiem że całkiem dobrze daje rade na podjazdach

I w sumie na prostym jest na czym podkręcić

Opublikowano

Kaseta 11-34 i zastanawiam się nad taka zmianą.

Opublikowano
Godzinę temu, piter614 napisał:

Zależy jaka masz z tyłu kasetę
Ja mam 28/38 ale z tylnym mam 10 11-46

Powiem że całkiem dobrze daje rade na podjazdach

I w sumie na prostym jest na czym podkręcić

Na pewno 46,a nie 36?Co to za kaseta i jaka przerzutka ci to uciągnęła? 

Opublikowano

Przy kole 29? 32 dla mnie było mało, dlatego wsadziłem 36.

22 jako młynek da mi jeszcze bardziej miękkie przełożenie do podjazdów ... a tu ktoś może zapytać:

- no, no, to zostaw sobie te 26 i wsadź z tyłu kasetę do 32 czy 36 ... ano nie - bo wtedy stracę tą całą płynność napędu 11-28, stopniowanie będzie do d.py.

Jeśli ktoś popróbował to wie o czym piszę. Poza tym mniej biegów mi się nałoży: kalkulator

Dawanie takiej dużej kasety do takiego małego młynka jest bez sensu. Z dużej zębatki na kasecie korzystasz na ostrym podjeździe w terenie i to z młynkiem - to przy takim zestawieniu trza walczyć by się nie przewrócić ... 😉 Chyba, że to 1xileśtam ale wtedy trza się liczyć, że może podjedzie i za szybko nie pojedzie ... 😉

Z blatu 44 kiedyś czasami korzystałem, ale jak sobie potestowałem ten 26/36 przez jakieś 300km, to wiedziałem, że trzeba go ściągnąć. Z tego co mam czyli stopniowanie jak wyżej i 2x9 wykorzystuję w całości efektywnie.

Musisz sobie policzyć jak szybko mniej więcej jeździsz - dobierz sobie wtedy blat by ta prędkość wypadała pośrodku kasety. Młynek to już zależy czy brakuje siły, czy nie, czy długie te podjazdy czy krótkie etc. Ja tak zrobiłem.

Opublikowano
Przerzutka 11 M7000
Kaseta Sunrace 11-46
Opublikowano

3 godziny temu, piter614 napisał:

Przerzutka 11 M7000
Kaseta Sunrace 11-46

Na prawdę super!Też tak chciałem,ale nie wiem jak ci to wszystko działa :/

Producent pisze,że przy 2 blatach max 42T z tyłu. 

Muszę czasem zaryzykować ;) .Choć przy moich 40T też nie mam problemu z żadną górą,ale wiadomo 46T,to by się wyjechało mniej zmachanym xD 

Opublikowano
8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Wczoraj źle napisałem u mnie jest kaseta 11-34 więcej przerzutka nie przyjmie. 

Opublikowano
2 minuty temu, Rowerowa Szajba napisał:

Wczoraj źle napisałem u mnie jest kaseta 11-34 więcej przerzutka nie przyjmie. 

No to teraz mi się wszystko zgadza  :D 

Opublikowano

Jestem ciekaw czy model M8000 nie działał by dużo lepiej niż m7000

Jednak to nie temat o napędzie i nie będę spamować koledze posta

Opublikowano

Ja mam M8000 i działa bajecznie.Czasem myślę,że przerzutka czyta w moich myślach :D