Skocz do zawartości

2x11 mtb - nietypowe zestawienie

ahaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiarra, taki oto kłopot mam:

wykoncypowałem sobie przejście na 2x11 >> manetka SL-M8100/M8000 ale z kasetą 11-32 11s ( np CSR7000 ) i zmieniarką RD-M5120/7000/8000 (zachciało mi się sprzęgła). Dlaczego chciałbym taką mikrą kasetę - ano dlatego, że ma ciasne stopniowanie na wysokich biegach co bardzo lubię a z kolei nie jestem w stanie wykorzystać tych zębatek na niskich biegach o zębach 40 czy 42 (poza tym, że w takiej kasecie jest już mocno rzadko na wysokich biegach). Na przodku siedzą zębatki 32/22.

Pytanie zasadne czy to zabangla ze sobą? Jakie mogą być zady i walety takiego zestawienia?

Accent_Szaj zasiał ziarno wątpliwości co do tak małej liczby zębów na kasecie na najniższym biegu - co takie zestawienie może spowodować, że nie będzie to poprawnie/dobrze/super działać?

Jak i czy to można ugryźć?

Będę dźwięczny za sugestie.

-------------------------------

Może ktoś ma  napęd 11s i pod ręką kasetę 11-32 i mógłby sprawdzić ... no OK, żartowałem (ale chociaż spróbowałem), wiem, że to nie gwiazdka z prezentami ... 😉

Opublikowano

Ciekawy temat. Sam ostatnio o tym myślałem jadąc trekingiem 2x11 (11-40)

Na pewno albo bębenek albo pająk w kasecie do szlifowania - kwestia 1.8 mm.

Opublikowano

Jak mam piastę NT-D792 to chyba nic szlifować nie będę musiał.

Mnie tu interesuje najbardziej czy przerzutka mtb dedykowana do 11s zadziała z taką 'kusą' kasetą - czyli zapewne z racji profilu jej pracy nie kółko prowadzące nie będzie znajdować się blisko koronki kasety na niskim biegu.

Opublikowano (edytowane)

Temat  ten był kiedyś na forum wałkowany, a było to 7.12.2017 roku w dziale Kasety założony przez Wojtass, pod tytułem Kaseta 11 MTB na szosową ...

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Ano poczytałem ... ale jakoś nie widzę tego piłowania kasety by weszła ...

Faktycznie szosowe są szersze?

Opublikowano

Ja Ci powem tak, zakładaj, najwyżej sprzedaż na olx. Na bębenek ci wejdzie bo masz novateca.

Opublikowano

@ahaja

Tak sobie pomyślałem, że jest sobie kaseta szosowa 14-28(chyba 28)

Można by było z niej wziąć 3 pierwsze zębatki 14, 15, 16 i podmienić je w kasecie 11-40.

I wtedy wciąż byśmy mieli kasetę mtb na bębenku mtb ze stopniowaniem 14, 15, 16, 17, 19, 21, ..., 40

Opublikowano

Tak - czytałem jednak, że nie zawsze to potem działa z racji innego wyprofilowania tarcz, muszą się zgadzać. Poza tym miałbym 46 i 40 na górze z których nie skorzystam bo nie mam gdzie.

Opublikowano
22 godziny temu, ahaja napisał:

Jak i czy to można ugryźć?

No widzisz @PiotrekGT dobrze napisał.Spróbuj,a najwyżej sprzedaż ;) 

Jak będziesz potrzebował kasetę 11-40 to mam XT CS-M8000 w super stanie i zrobię Ci w razie W jakąś fajną cenę 

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Jak będziesz potrzebował kasetę 11-40 to mam XT CS-M8000 w super stanie i zrobię Ci w razie W jakąś fajną cenę 

Już w pierwszym poście napisał, że nie chce i o tym właśnie jest cały wątek.

1 godzinę temu, ahaja napisał:

Poza tym miałbym 46 i 40 na górze z których nie skorzystam bo nie mam gdzie.

46 raczej nie jest do napędów 2x11.

Poza tym można dać inne zębatki z przodu.

Opublikowano
30 minut temu, Motke napisał:

o tym właśnie jest cały wątek

Sam poradziłem @ahaja założyć wątek,aby dowiedział się czy ktokolwiek używał przerzutki M7000/M8000 z kasetami 

W dniu 24.09.2020 o 14:04, ahaja napisał:

kasetą 11-32

Czyli dużo mniejszymi niż zaleca producent przerzutki(40T min.)

Kolejną rzeczą jest, że nie uzyskał żadnej sensownej odpowiedzi,poza @PiotrekGT żeby spróbował,a w najgorszym wypadku,(czyt.źle będzie działać) sprzeda swoją 11-32 i wówczas będzie potrzebował odpowiedniej(11-40),o której wspomniałem powyżej.

Opublikowano
4 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Kolejną rzeczą jest, że nie uzyskał żadnej sensownej odpowiedzi,poza @PiotrekGT żeby spróbował,a w najgorszym wypadku,(czyt.źle będzie działać) sprzeda swoją 11-32 

Czy ja wiem czy to sensowna porada skoro jej nawet prawdopodobnie nie założy (problem z 1.8 mm)?

Opublikowano
1 godzinę temu, Motke napisał:

(problem z 1.8 mm)

No i kolejny problem może być z manetką :/ skoro kaseta jest węższa o te 1,8mm

No niestety @ahaja raczej nic z tego nie będzie

Opublikowano

Czytam, staram się wyciągać jakieś wnioski, wybierać sensowne opcje. Dziękuję za wszystkie wpisy ... i czekam na więcej ;-).

A - te 1,8mm to różnica w szerokości montażu/wejścia/wciśnięcia kasety na bęben tak? Bo szerokość między skrajnymi koronkami będzie taka sama ... ?

Szkoda, że jeszcze może być turbulencja ze zmieniarką ... fxxk.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Motke napisał:

Czy ja wiem czy to sensowna porada skoro jej nawet prawdopodobnie nie założy (problem z 1.8 mm)?

Przecież założy, bo ma novateca. Pisał to już.

@Accent_SzajZ manetką nie powinno być, jeśli ktoś wszedł w link który pojdał @leejoonidas i przeczytał temat to wie, że całkowita szerokość 11s MTB = całkowitej szerokości 11s Road. Kasety mtb zachodzą na szprychy i dlatego nie potrzebują szerokich bębenków.

@ahajaWarto spróbować, choćby z własnej ciekawości, serio na olx tą kasetę ci złapią jak tylko dasz 80% ceny, zbyt wiele nie stracisz.

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
W dniu 24.09.2020 o 14:04, ahaja napisał:

wykoncypowałem sobie przejście na 2x11 

Przejście ale z czego? W tej chwili jaki masz napęd?

1 godzinę temu, PiotrekGT napisał:

Przecież założy, bo ma novateca. Pisał to już.

:) W sumie już nie wiem sam jak to skomentować.

Skoro chce przejść na 2x11, z przodu ma korbę 22-32, raczej nic nie wiedział o różnicy 1.8 mm, z tyłu ma kasetę MTB to raczej nie ma piasty z bębenkim "Shimano Road 11".

Na jakiej podstawie domyślasz się, że ma on bębenek "Shimano Road 11"? Bo ma Novateca? Z opisów znalezionych w internecie wynika, że to raczej piasta ze zwykłym bębenkiem.

Opublikowano

To dlaczego do tych piast dołączane są podkładki 1.8mm pod kasety 10s?

Opublikowano

Nie wiem dlaczego są podkładki, ale są.

Takie coś znalazłem: https://www.bike-components.de/en/Novatec/Shimano-B2-Freehub-Body-p72944/  i chyba taki mam ... jak jutro rozbiorę to odczytam numery i poszperam. W kilku innych miejscach znalazłem również takie bębenki i było napisane '8-11 road + MTB'.

Ano: chce wydać pieniądze na 11s z tyłu, nie wiedział o różnicy 1,8mm, wiedział o różnicy w kasetach szosa vs mtb

Opublikowano
Godzinę temu, ahaja napisał:

chce wydać pieniądze na 11s z tyłu

Jak czytam,to wszystko,to podejdzie Ci ta kseta. Niestety musisz przetrzeć szlaki i zaryzykować jak będzie to działać z M8000. Ja bym zaryzykował 

Opublikowano (edytowane)

Zatem:

ściągnąłem koło, rozebrałem co trzeba, wyciągnąłem dystans dla 9s i zmierzyłem suwmiarką - wyszło 36,9mm na bębenku.

b1.jpg b2.jpg Edytowane przez ahaja
Opublikowano

Jak to onegdaj rzekł Juliusz C. : alea iacta est ...

Opublikowano

Jak czytałem to przyszły mi do głowy przypadek zamontowania przerzutki do napędu 11-40, 11-42 w rowerze z kasetą 11-34, szosową. Taki przypadek wystąpił w Kross Eskerze 6.0 na rok 2020. Na forum był watek gdzie pisano o jakiś hałasach, ocieraniu łańcucha o wózek ale nie pamiętam żeby ktoś pisał że jest jakiś problem ze zmianą biegów. Wychodziło by że kaset nie powinna być problemem ...

Druga rozwiązanie tego problemu to zamontowanie zmieniarki ze 105 do płaskiej kierownicy SL-RS700 i GRXa który ma sprzęgło. Sprzęgło nie jest tak mocne jak w SLX 11rz ale może coś da się podregulować.

Opublikowano

Teoretycznie zadziała, zgodzę się że kaseta 11-32 ma fajne stopniowanie. Ja mam akurat 10s ale polecam. Jeśli nie jesteś pewien czy zadziała to może kup starszą przerzutkę np. Slx m675 lub xt m786. Powinno to razem zagrać, przy tak małej kasecie raczej przerzutka 10s obsłuży 11s kasetę

Opublikowano

To powoli spływają graciszcza ... niestety najdłuuuuższy czas oczekiwania z ulubionych Biosterna i Sbike'a - chyba im 'wielkość' nie służy ;-).

Na razie mam:

- tarczkę małą 24T (na zapas oprócz posiadanych 22T i 26T);

- jak wiadomo każda tarcza lubi współpracę z kasetą jeśli jest spięta łańcuchem: tu taniutki sramulec - tani bo ma być zmieniany, albo docelowo przejdę na Taya;

- zmieniarka RD-M786 SGS - ano bo może chodzić z kasetami 32 i 36T;

- coby z kolei zmieniarka banglała to musi mieć gajgę od biegów w postaci SL-M8100, natutralnie obejma. Z kabelkami firmowo 'pośniedziałymi' 🙂 Zadziwiająco twardo to pstryka na sucho;

- przodkiem ma zarządzać SL-M5100 Mono na obejmę - śmiszna taka jednogajgowa, ale fajnie to chodzi. Oczywista z zielonym kabelkiem;

No i stepuję w hacjendzie z niecierpliwością na info o przyjściu do paczkomatu kasety 11-32, klamek avidzianych i nowej tarczki 34T ... cała robota stoi ...

1pc1110.jpg 1rdm786.jpg 2slm5100.jpg 3slm8100.jpg t34.jpg