Skocz do zawartości

Klub miłośników rowerów gravelowych

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Strek napisał:

Jeśli rama Ci pasuje i nie jest pęknięta to jeszcze byś nim pojeździł.

właśnie tutaj mam wątpliwości, bo wygląda główka ramy na poobijaną, więc podjadę go przejrzeć, czy nie jest pęknięta. Jednak jest on z 2013, nie będzie tak że osprzęt do wymiany może się okazać? bo zajechany?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Barkos napisał:

właśnie tutaj mam wątpliwości, bo wygląda główka ramy na poobijaną, więc podjadę go przejrzeć, czy nie jest pęknięta. Jednak jest on z 2013, nie będzie tak że osprzęt do wymiany może się okazać? bo zajechany?

Jak masz okazję obejrzeć z bliska to pooglądaj. Cena nie wygórowana jeśli nie ma poważnych uszkodzeń osprzęt z czasem możesz sobie skompletować według Twoich upodobań. Potargować zawsze można....

Edytowane przez Strek
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Hej,

Mam ostatnio problem z bólem nadgarstków i komfortem jazdy. Zmieniłem opony z 700x42 na 700x35. Nie wiem czy nie jest to kwestia ciśnienia w oponach. Napompowałem je do 4 bar (moja waga 66 kg , opona z dętką) . Jeżdżę głownie po parkach i drogach gdzie asfalt jest kiepskiej jakości (80%) i żwir (20 %). Możecie się podzielić informacją na jakim ciśnieniu jeździcie? .Czytałem o tym trochę i oglądałem ale opinie są różne. Myślałem aby zejść do min ciśnienia zalecanego przez producenta opony i sprawdzić i ewentualnie dobijać aż komfort się nie zmieni.

Opublikowano

Zrób tak jak piszesz. Zejdź do około 2,7-2,8 bara. Powinno być bardziej komfortowo.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich na forum i pozdrawiam z Francji.

nakamura gravel.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

700x38 około 2.7 bar na dętkach. 4bar to dla mnie za dużo, już powyżej 3 nie jeździ mi się dobrze. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

zszedłem najpierw do 3 później do 2,7 i jest ok . Komfort zauważalny.

Dzięki za rady 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Kłaniam się szanownemu gronu szutrowców.

Mamy z żoną MTB i tak jeżdżąc wokół komina widząc te piękne uniwersalne Gravele naszła nas chcę posiadania.

I tu przed zakupem pojawiały się rozterki.

Pomijając fakt szalenstwa COVID, jak myślicie kiedy minie szał na szutrowce i ich ceny spadną? Czy w ogóle spadną?

Pozdrawiam

PC

Edytowane przez Cypis
Literówka
Opublikowano
1 godzinę temu, Cypis napisał:

i ich ceny spadną? Czy w ogóle spadną?

Spadną? Raczej jeszcze wzrosną?

Sam dałem się ponieść magii gravela i takowy zakupiłem.

Szał na gravele szybko nie minie, u nas moda ta dopiero nabiera rozpędu.

Opublikowano

Ani ceny na razie nie spadną ani niestety nie zwiększy się dostępność rowerów :( I to informacja że tak powiem od źródła, widziałem ostatnio zamówienia jakie jeden dość spory sklep składał na przyszły rok i odp. od dystrybutorów. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Odkryłem właśnie Amerykę!

W napędzie 1x11 można zmienić kasetę na mniejszą bez skracania łańcucha i żadnej regulacji: zamiast 11-42 włożyłem 11-32 i wszystko jest super ustawione, także na Mazowsze można wkładać kasetę mniejszą z ciasnym stopniowaniem, a na pagórki zamieniać na szeroką.

Edytowane przez Bujak
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ale to dotyczy tylko przerzutek z poziomym przesuwem przerzutki czyli X-horizon Sram. Shimano chyba ma przerzutkę wychylaną pod kątem?

RD-RX812 widzę,że przerzutka wychyla się pod kątem, więc nie będzie prawidłowo działała z 11-32, czy 11-28.

Edytowane przez Bujak
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Nemrod napisał:

...Oprócz napędu jest amortyzowana sztyca... 

Ona chyba nie jest amortyzowana tylko opuszczana? A może dwa w jednym?

Edytowane przez Rebeliant86
Opublikowano

No faktycznie chyba tylko opuszczana. He i spojrzałem na sugerowane ceny: sztyca 600 a widelec 869 euro.

Opublikowano

Jest amortyzowana, bo jest całkowicie na sprężynie powietrznej i będzie mieć funkcję amortyzowania + opuszczania.

Opublikowano

Poczytałem o tej sztycy i w sumie to ona ta amortyzację to ma jako „efekt uboczny” zamontowania sprężyny gazowej w celu zmniejszenia jej średnicy. 🙂 nie ma tam żadnego tłumika, wiec jej amortyzacja będzie raczej działać jak te klasyczne sprężynowe amortyzowane sztyce, a nie jak topowe pokroju Cane Creek czy Redshift. 

Cała grupa zapowiada się naprawdę ciekawie, zobaczymy tylko czy tak jak to zwykle ma miejsce w Sramie - z czasem zejdzie do niższych/tańszych grup. 

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć. Dopiero teraz odkryłem ten wątek, więc się chętnie dopiszę, bo jestem gravelomanem. I pochwalę się swoim stosunkowo nowym nabytkiem, kupionym w marcu 2021 r.

20210921_160729.jpg

Edytowane przez PwKr
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Mam problem z doborem długości łańcucha . Zmieniłem w swoim gravelu korbę z 48/32 na 46/30.Zawsze dobierałem długość łańcucha metodą taką, że przekładałem łańcuch przez największe tarcze z przodu i z tyłu, naciągałem i dodawałem jedno ogniwo. Po zmianie korby przełożyłem ten sam łańcuch z założeniem , że będę musiał go pewnie skrócić . Po przełożeniu przez nową korbę i dodaniu jednego ogniwa wypada że skróciłbym go na ogniwie  zewnętrznym , ale łańcuch jest łączony spinką więc skrócić go muszę na ogniwie wewnętrznym więc w tym przypadku musiałbym dodać jeszcze jedno ogniwo i widzę że jeśli tak zrobię  to łańcuch będzie zbyt długi i luźny . W konsekwencji założyłem łańcuch o takiej samej długości i oczywiście nie jest on tak napięty jak przy większej korbie i przy dzisiejszej jeździe spadł mi. Zastanawiam się czy ktoś miał kiedyś taki problem i czy jest jakieś rozwiązanie. Jedynie co mi przychodzi na myśl to zrezygnować z spinki i skuć łańcuch na zewnętrznym ogniwie pinem tak jak mi wychodzi z pomiaru.. Dzięki za pomoc :)