Barkos Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 https://www.olx.pl/oferta/rower-dbs-cyclocross-2000-przelajowka-kolarka-gravel-szosa-52-s-m-CID767-IDHJlZ8.html Takie coś się pojawiło, w moim rozmiarze, na Tiagrze, wygląda godnie, warto brać?
Strek Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Godzinę temu, Barkos napisał: https://www.olx.pl/oferta/rower-dbs-cyclocross-2000-przelajowka-kolarka-gravel-szosa-52-s-m-CID767-IDHJlZ8.html Takie coś się pojawiło, w moim rozmiarze, na Tiagrze, wygląda godnie, warto brać? Jeśli rama Ci pasuje i nie jest pęknięta to jeszcze byś nim pojeździł.
Barkos Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 9 minut temu, Strek napisał: Jeśli rama Ci pasuje i nie jest pęknięta to jeszcze byś nim pojeździł. właśnie tutaj mam wątpliwości, bo wygląda główka ramy na poobijaną, więc podjadę go przejrzeć, czy nie jest pęknięta. Jednak jest on z 2013, nie będzie tak że osprzęt do wymiany może się okazać? bo zajechany?
Strek Opublikowano 21 Grudnia 2020 Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) 7 minut temu, Barkos napisał: właśnie tutaj mam wątpliwości, bo wygląda główka ramy na poobijaną, więc podjadę go przejrzeć, czy nie jest pęknięta. Jednak jest on z 2013, nie będzie tak że osprzęt do wymiany może się okazać? bo zajechany? Jak masz okazję obejrzeć z bliska to pooglądaj. Cena nie wygórowana jeśli nie ma poważnych uszkodzeń osprzęt z czasem możesz sobie skompletować według Twoich upodobań. Potargować zawsze można.... Edytowane 21 Grudnia 2020 przez Strek
gianfranco Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 Hej, Mam ostatnio problem z bólem nadgarstków i komfortem jazdy. Zmieniłem opony z 700x42 na 700x35. Nie wiem czy nie jest to kwestia ciśnienia w oponach. Napompowałem je do 4 bar (moja waga 66 kg , opona z dętką) . Jeżdżę głownie po parkach i drogach gdzie asfalt jest kiepskiej jakości (80%) i żwir (20 %). Możecie się podzielić informacją na jakim ciśnieniu jeździcie? .Czytałem o tym trochę i oglądałem ale opinie są różne. Myślałem aby zejść do min ciśnienia zalecanego przez producenta opony i sprawdzić i ewentualnie dobijać aż komfort się nie zmieni.
Nemrod Opublikowano 27 Marca 2021 Opublikowano 27 Marca 2021 Zrób tak jak piszesz. Zejdź do około 2,7-2,8 bara. Powinno być bardziej komfortowo. 1
marcintokarczyk Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Witam wszystkich na forum i pozdrawiam z Francji. 1
Bujak Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) @gianfranco 700x45 pompuję 2 bar z przodu, 2,5 bar z tyłu (tubeless). Masa z rowerem 100kg https://oaa.app.link/launch-app-0673afd7-25f6-4dfb-9233-2cea123fb0ed Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez Bujak 1
artie Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 700x38 około 2.7 bar na dętkach. 4bar to dla mnie za dużo, już powyżej 3 nie jeździ mi się dobrze. 1
gianfranco Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 zszedłem najpierw do 3 później do 2,7 i jest ok . Komfort zauważalny. Dzięki za rady
Cypis Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Kłaniam się szanownemu gronu szutrowców. Mamy z żoną MTB i tak jeżdżąc wokół komina widząc te piękne uniwersalne Gravele naszła nas chcę posiadania. I tu przed zakupem pojawiały się rozterki. Pomijając fakt szalenstwa COVID, jak myślicie kiedy minie szał na szutrowce i ich ceny spadną? Czy w ogóle spadną? Pozdrawiam PC Edytowane 7 Maja 2021 przez Cypis Literówka
beneq Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 1 godzinę temu, Cypis napisał: i ich ceny spadną? Czy w ogóle spadną? Spadną? Raczej jeszcze wzrosną? Sam dałem się ponieść magii gravela i takowy zakupiłem. Szał na gravele szybko nie minie, u nas moda ta dopiero nabiera rozpędu.
taki_jeden Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Ani ceny na razie nie spadną ani niestety nie zwiększy się dostępność rowerów I to informacja że tak powiem od źródła, widziałem ostatnio zamówienia jakie jeden dość spory sklep składał na przyszły rok i odp. od dystrybutorów.
Nemrod Opublikowano 12 Maja 2021 Opublikowano 12 Maja 2021 Canyon wypuszcza nowy model gravela: https://www.canyon.com/pl-pl/blog-content/pr-grizl.html
Bytomski_Gonzo Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 W dniu 12.05.2021 o 23:12, Nemrod napisał: Canyon wypuszcza nowy model gravela: https://www.canyon.com/pl-pl/blog-content/pr-grizl.html Piękny, tylko ta cena
Bujak Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) Odkryłem właśnie Amerykę! W napędzie 1x11 można zmienić kasetę na mniejszą bez skracania łańcucha i żadnej regulacji: zamiast 11-42 włożyłem 11-32 i wszystko jest super ustawione, także na Mazowsze można wkładać kasetę mniejszą z ciasnym stopniowaniem, a na pagórki zamieniać na szeroką. Edytowane 25 Maja 2021 przez Bujak 1
Bujak Opublikowano 30 Maja 2021 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) Ale to dotyczy tylko przerzutek z poziomym przesuwem przerzutki czyli X-horizon Sram. Shimano chyba ma przerzutkę wychylaną pod kątem? RD-RX812 widzę,że przerzutka wychyla się pod kątem, więc nie będzie prawidłowo działała z 11-32, czy 11-28. Edytowane 30 Maja 2021 przez Bujak
Nemrod Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 SRAM wypuścił serię produktów XPLR dla rowerów gravelowych. Oprócz napędu jest amortyzowana sztyca i... Widelec z amortyzatorem. https://www.sram.com/en/sram/xplr
Rebeliant86 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 (edytowane) 25 minut temu, Nemrod napisał: ...Oprócz napędu jest amortyzowana sztyca... Ona chyba nie jest amortyzowana tylko opuszczana? A może dwa w jednym? Edytowane 11 Sierpnia 2021 przez Rebeliant86
Nemrod Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 No faktycznie chyba tylko opuszczana. He i spojrzałem na sugerowane ceny: sztyca 600 a widelec 869 euro.
nctrns Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Jest amortyzowana, bo jest całkowicie na sprężynie powietrznej i będzie mieć funkcję amortyzowania + opuszczania.
Rebeliant86 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Poczytałem o tej sztycy i w sumie to ona ta amortyzację to ma jako „efekt uboczny” zamontowania sprężyny gazowej w celu zmniejszenia jej średnicy. 🙂 nie ma tam żadnego tłumika, wiec jej amortyzacja będzie raczej działać jak te klasyczne sprężynowe amortyzowane sztyce, a nie jak topowe pokroju Cane Creek czy Redshift. Cała grupa zapowiada się naprawdę ciekawie, zobaczymy tylko czy tak jak to zwykle ma miejsce w Sramie - z czasem zejdzie do niższych/tańszych grup.
PwKr Opublikowano 2 Grudnia 2021 Opublikowano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć. Dopiero teraz odkryłem ten wątek, więc się chętnie dopiszę, bo jestem gravelomanem. I pochwalę się swoim stosunkowo nowym nabytkiem, kupionym w marcu 2021 r. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez PwKr
gianfranco Opublikowano 20 Lutego 2022 Opublikowano 20 Lutego 2022 Witam, Mam problem z doborem długości łańcucha . Zmieniłem w swoim gravelu korbę z 48/32 na 46/30.Zawsze dobierałem długość łańcucha metodą taką, że przekładałem łańcuch przez największe tarcze z przodu i z tyłu, naciągałem i dodawałem jedno ogniwo. Po zmianie korby przełożyłem ten sam łańcuch z założeniem , że będę musiał go pewnie skrócić . Po przełożeniu przez nową korbę i dodaniu jednego ogniwa wypada że skróciłbym go na ogniwie zewnętrznym , ale łańcuch jest łączony spinką więc skrócić go muszę na ogniwie wewnętrznym więc w tym przypadku musiałbym dodać jeszcze jedno ogniwo i widzę że jeśli tak zrobię to łańcuch będzie zbyt długi i luźny . W konsekwencji założyłem łańcuch o takiej samej długości i oczywiście nie jest on tak napięty jak przy większej korbie i przy dzisiejszej jeździe spadł mi. Zastanawiam się czy ktoś miał kiedyś taki problem i czy jest jakieś rozwiązanie. Jedynie co mi przychodzi na myśl to zrezygnować z spinki i skuć łańcuch na zewnętrznym ogniwie pinem tak jak mi wychodzi z pomiaru.. Dzięki za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi