Skocz do zawartości

Folta - moje pierwsze MTB

Rowerowa Szajba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Dla kota 70km to za dużo xD

Kot nie jechał kot przyszedł tylko dotrzymać towarzystwa :D

Opublikowano

Haha,a wygląda jak by jechał,ba nawet jak by wygrał xD

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziś w okolicy impreza w lataniu na rowerach, postanowiłem sie przejechać i zobaczyć jak to wygląda. Duzo fajniej jest byc na takiej imprezie niz oglądac na YouTube. Takie 2 zdjęcia dorzucam, robione telefonem także jakość ich jest jaka jest. 

IMG_20200830_121459.thumb.jpg.71196ed788875a7bc329f7aba8b234b4.jpgScreenshot_2020-08-30-11-53-45-825_com_miui.videoplayer.thumb.jpg.b38b19921eeae67b14c3cfc28c549c05.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, Rowerowa Szajba napisał:

w lataniu na rowerach,

Małysze na rowerach xD 

Opublikowano (edytowane)

Dziś przyszedł wyczekiwany od tygodnia zacisk nie chińczyk tylko orginal od Dt Swiss. Jeśli się sprawdzi w boju zamówię 2-gi na tył, ale na pierwszy rzut oka widać że to całkiem inna konstrukcja niż zwykły zamykacz gdzie się wajchę przekręca. 

IMG_20200901_161339_HDR.thumb.jpg.1bf0f40e50316eaa5032c4bc76517b7a.jpg

Edytowane przez Rowerowa Szajba
  • Lubię to! 1
Opublikowano
58 minut temu, Rowerowa Szajba napisał:

zamówię 2-gi na tył

Mówię Ci zamów 10x135 Thru Axle

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Mówię Ci zamów 10x135 Thru Axle

Jak na razie znalazłem oskę 10 x 135 w jednym sklepie ale tutaj się rozchodzi o otwory w ramie gdzie wchodzi cały pręt który trzyma całe koło. Ja mam mierzone suwmiarką 9 x 135 (wewnętrzna średnica otworów na szybkozamykacz) Jak mam tam upchać 10 x 135 ?

Opublikowano
1 minutę temu, elmapeto napisał:

Jak to wtedy działa?

Zamiast 5mm osi,masz 10mm. Tak teoretycznie ,to jest prawie sztywna oś.

Opublikowano

Jesli ktos znajdzie adaptery do piasty novateca bez zmiany oski co koszty zmniejszy to powiem szczerze kupię to wtedy ale to musi na 100% wejśc bo wtedy poprosze o zwrot kosztów nie mam zamiaru sie z tym potem męczyc na giełdzie. :D

Opublikowano
2 minuty temu, Rowerowa Szajba napisał:

ktos znajdzie

Nie ktos, a @Kruk daje się pokroić że właśnie takie rozwiązanie miał u siebie 

Opublikowano

Kurde fajnie jak by cos napisał w tym temacie to faktycznie bym wiedział co kupić ewentualnie a tak to na razie go nie ma. Nie chce w ciemno tego kupowac do roweru. Co do zacisku to siedzi duzo mocniej nawet to 5 x 100 co załozyłem od zwykłego szybkozamykacza. 

Opublikowano

Będę podpatrywał , bo chciałbym taką modyfikacje i z tyl i  z przodu u siebie. 

Nie bardzo tylko to widzę. Musiałbym zobaczyć o czym mówimy. 😄

Opublikowano

Ja może sie skuszę tylko wiem że adapterki jakies na bank sa potrzebne pod 10 mm bo teraz mam załozone w piaście novateca pod 5 mm. Gdzie to szukac i kupic nie wiem. Musze jeszcze raz zdemontowac tylne koło zmierzyc otwory suwmiarką. Ja nawet nie wiem jak ta gruba ośka siedzi w tylnych widełkach czy na tej ośce jak szyblozamykacz zwykły czy na czyms innym.Dla mnie to jest totalna czarna magia w tym momencie.

4 minuty temu, elmapeto napisał:

Będę podpatrywał , bo chciałbym taką modyfikacje i z tyl i  z przodu u siebie. 

Nie bardzo tylko to widzę. Musiałbym zobaczyć o czym mówimy. 😄

Jak to wyjdzie w miarę tanio i się uda zamontować chętnie to opisze dla potomnych co jak zrobić żeby to działało.

Opublikowano

@Accent_Szaj po ponad roku z RWS 5x135 i obecnie 10x135 nie widzę w zasadzie żadnej różnicy między nimi. W każdym razie dla przeciętnego kolarza jest ona niezauważalna. Serio. Ba! Nawet chodzi za mna powrot do RWS z przodu, bo Q-Loc to nic innego jak gruby szybkozamykacz. Nie żebym krytykował Q-Loca, bo to dobra oś ale sztywnością ustepuje RWSowi.

Opublikowano
To się piszę 10x135,bo masz łożyska 10mm.Tylko musisz dokupić kapsle/adaptery do swojej piasty.Z tego co pamiętam [mention=1125]PrzeLuka[/mention] ma u siebie takie rozwiązanie 
https://rowerowy.com/sklep/czesci/piasty/osie-piast/prod/dt-10-135-AXLE
U siebie też tak mam, do przodu wchodzi 9x100, a do tyłu 10x135 (mam Boost QR i balem się, że gwintu braknie, ale trzyma mocno). Więc bez problemu upchasz z tyłu 10x135, tylko do Twojej piasty bez zmiany ośki się raczej nie obędzie... Przód ogarniesz adapterami, na Allegro widziałem:

https://allegro.pl/oferta/kapsle-redukcje-do-piasty-nt-d791sb-na-os-9mm-9456617755?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Jak Ci nie podejdą to anulujesz zakup i za darmo odsyłasz Paczkomatem na Allegro.
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Cajtek napisał:

U siebie też tak mam, do przodu wchodzi 9x100, a do tyłu 10x135 (mam Boost QR i balem się, że gwintu braknie, ale trzyma mocno). Więc bez problemu upchasz z tyłu 10x135, tylko do Twojej piasty bez zmiany ośki się raczej nie obędzie... Przód ogarniesz adapterami, na Allegro widziałem:

https://allegro.pl/oferta/kapsle-redukcje-do-piasty-nt-d791sb-na-os-9mm-9456617755?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Jak Ci nie podejdą to anulujesz zakup i za darmo odsyłasz Paczkomat em na Allegro.

Zostańmy przy tyle w takim razie przod załozyłem juz bo dzis przyszedł :D To juz ze sklepem rozmawiałem moga cos takiego taka oske mi ściagnąc na tył za niecałem 70 zł. Na razie testuje przod jak to bedzie w praktyce sie sprawdzac potem bede z tyłem kombinował jak coś. A tak szczerze do zwykłej rekraacyjnej jazdy i jakiegos rajdu z grupa ludzi po lesie jest sens zakładac 10 x 135 czy jednak zwyczajne 5 x 135?? Ewentualnie jak przy jednym i drugim od dt swiss jest przy tarczach i ewnetualnym potem zdejmowaniu i zakładaniu koła?

Opublikowano

U mnie przód wymaga takiego zestawu:

https://allegro.pl/oferta/adapter-novatec-cld771sb-qr9-tulejka-os149-6987085878

https://www.sbike.pl/zacisk-dt-swiss-rws-9mm100mm-thru-bolt-aluminium-o_7163.html

Wydatek 50 zł na adaptery to nie majątek ale czy jest sens skoro 5x100 zrobi dokładnie to samo?

Moja opinia o osiach 5 i 10 mm jest oparta doświadczeniem. Jeśli ktoś nie potrzebuje namiastki sztywnej osi jaką jest RWS 9 czy 10 mm to 5 w zupełności wystarczy. Oba rozwiazania są dobre.

@elmapeto 5x135 zastepuje sam szybkozamykacz a 10x135 także oś czyli właśnie taka namiastka sztywnej osi.

@Accent_Szaj a to co mam obecnie to właśnie robota @Kruka 🙂

Opublikowano

Nawiązując do dalszej części i namiastki sztywnej osi pisałem do sklepu Rowerowy Raj i zalinkowali mi cos takiego :

https://allegro.pl/oferta/os-piasty-tyl-novatec-d772sb-12x135mm-cl-center-lo-7903789509

Tylko oczywiście to nie jest akurat do mojej ramy ale tez jest możliwość ściągnięcia dokładnie oski 10 x 135 mm. Oczywiście trzeba zmierzyć śr otworu haka jeśli tam nie ma 10 mm to można zapomnieć o montażu takiego cos podobnego do namiastki sztywnej osi. Czas oczekiwania około tygodnia i z tego co mi pisał tez sklep kapsel jest w zestawie. 

Opublikowano

Q-loc to badziew który nie powinien istnieć. I nie chodzi i samą sztywność tylko o sposób zapinania. Nie idzie tego dobrze dociągnąć bez łamania sobie palców. Najgorsze w tym wszystkim jest to że nie ma zamienników, chociażby na imbus co rozwiązało by problem słabego ścisku.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, PiotrekGT napisał:

Q-loc to badziew który nie powinien istnieć. I nie chodzi i samą sztywność tylko o sposób zapinania. Nie idzie tego dobrze dociągnąć bez łamania sobie palców. Najgorsze w tym wszystkim jest to że nie ma zamienników, chociażby na imbus co rozwiązało by problem słabego ścisku.

PiotrekGT a można jaśniej co to jest ten Q-loc. Chodzi ci ogólnie o szybko zamykacze z wajcha gdzie się dociąga całość? Ja widzę na pierwszy rzut oka że ten szybko zamykacz co kupiłem z większa siła daje mi dociągnąć koło od dt swiss niż zwykły gdzie dociskasz o 90 stopni wajchą, chyba że to takie wrażenie. Dopiero jak to w boju przetestuję zobaczymy. Ze zwykłym szybko zamykaczem zawsze miałem problemy z ustawieniem koła w tym samym miejscu żeby tarcza nie ocierała. Teraz mam nadzieje będzie lepiej. 

Opublikowano

To ośka 15mm stosowana w suntourach - nie można zamontować tam nic innego (bo żaden zamiennik nie powstał). Przeluce chodziło o nią. Sama w sobie oś przelotowa (właściwie to szybkozamykacz a nie oś) nie musi być sztywna tylko dobrze dopasowana i odpowiednio ściskać, mechanizm zaciskania q-locka jest tak beznadziejny że cięzko to mocno zacisnąć

• Pomógł 1